Ce viseaza bebelusii?
Ce viseaza bebelusul?
Nu se stie insa ce poate fi mai linistitor decat sa-ti privesti bebelusul cum doarme? Probabil ca orice parinte ar fi in stare sa se piarda ore in sir in inocenta zambetului perfect care se asterne pe chipul puiului drag. Ce se ascunde insa dincolo de zambetul dragalas ce se asterne pe chip ore in sir si este perturbat din cand in cand de grimase sau de scancete scurte?
despre visele unui bebelus, veti citi:
Ce poate fi mai linistitor decat sa-ti privesti bebelusul cum doarme?
Visele si amintirile
Visele bebelusilor constituie o adevarata dilema pentru specialistii in domeniu
Au bebelusii cosmaruri?
Ce viseaza, asadar, bebelusii?
Ce poate fi mai linistitor decat sa-ti privesti bebelusul cum doarme?
Probabil ca orice parinte ar fi in stare sa se piarda ore in sir in inocenta zambetului perfect care se asterne pe chipul puiului drag. Ce se ascunde insa dincolo de zambetul dragalas ce se asterne pe chip ore in sir si este perturbat din cand in cand de grimase sau de scancete scurte?
Visele bebelusilor constituie o adevarata dilema pentru specialistii in domeniu
Si asta pentru ca nimic nu poate dovedi concret faptul ca bebelusii viseaza, dar nici ca nu viseaza. Concluziile specialistilor se bazeaza pe ipoteze teoretice, care nu pot fi demonstate practic. De fapt, cercetatorii au ajuns la concluzia ca se poate vorbi despre vise abia din momentul in care copilul stapaneste limbajul si poate povesti ceea ce isi aminteste, adica din jurul varstei de 3 – 4 ani. Pana la aceasta varsta nu se poate vorbi de vise propriu-zise, ci doar de niste succesiuni de imagini, un fel de vise rudimentare.
Asadar, daca bebelusii viseaza, in niciun caz nu viseaza ca adultii, intrucat dezvoltarea creierului nu este inca terminata, iar functiile cognitive nu sunt inca suficient de dezvoltate pentru a putea produce vise.
Visele si amintirile
Copiii incep sa aiba vise nocturne din momentul in care incep sa aiba amintiri, adica dupa 3 ani. Chiar si atunci, visele lor sunt simple, fara actiune.
De cele mai multe ori viseaza animale sau imagini care sunt in general statice. In plus, copilul insusi este doar un spectator al propriilor vise, nefiind implicat in ele. Si acest tip de vise se mentine pana in jurul varstei de 7 ani, cand visele copilului devin din ce in ce mai complexe, fiind influentate de foarte multi factori exteriori si mai ales de felul in care copilul se dezvolta din punct de vedere psihic.
David Foulkes, unul dintre cei mai renumiti specialisti in psihologia viselor copiilor, sustine ca adultii au in mod gresit tendinta de a asocia capacitatea copiilor de a percepe anumite lucruri cu capacitatea lor de a avea vise.
Chiar daca bebelusii percep anumite lucruri din jur, lipsa lor de experienta, precum si imaturitatea creierului sunt factorii esentiali care ii impiedica sa aiba vise in primii ani de viata. Si asta in ciuda faptului ca bebelusii petrec mult mai mult timp ca adultii in faza REM a somnului, cea in care adultii viseaza. Bebelusii isi petrec jumatate din timpul in care dorm in aceasta faza, in timp ce adultii isi petrec doar un sfert din somn in faza REM. Daca bebelusii ar visa in faza REM, in acelasi procent in care o fac adultii si cu intensitatea acestora, atunci ar visa cat echivalentul unei zile pline de lucru (adica in jur de 8 ore), sustine David Foulkes.
Ad-Extra3:
Au bebelusii cosmaruri?
Intrebarea este, desigur, retorica. Atata timp cat nu viseaza, bebelusii nu pot avea nici cosmaruri. Pe langa incapacitatea de a visa, prezenta cosmarurilor la bebelusi este exclusa si datorita faptului ca frica este un sentiment pe care copilul il dezvolta abia in jurul varstei de 2 - 3 ani. Uneori bebelusii plang prin somn, iar alteori au adevarate episoade de tipete, mai ales noaptea. Acest lucru nu are insa absolut nicio legatura cu visele, sustin specialistii. Fie este vorba de o suferinta fizica, cum ar fi cea provocata de colici, fie pur si simplu trecerea de la un stadiu de somn la altul provoaca aceste reactii trecatoare. Ce este de facut in a doua situatie? Nimic in mod special. De cele mai multe ori, plansul in somn al bebelusului, trece de la sine, asa incat agitatia parintilor este inutila.
Ce viseaza, asadar, bebelusii?
Cel mai probabil... nimic. Daca insa iti place ideea ca zambetul de pe chipul bebelusului tau care doarme este provocat de un vis frumos, atunci cel mult iti poti imagina asta.
Creierul bebelusului si misterele sale
Ganguresc, rad in hohote, silabisesc sunete fara sens aparent si toate aceste lucruri ne fascineaza pe noi, adultii. Ce se intampla insa in mintea unui bebelus atunci cand are toate aceste reactii care ne incanta? Nimic din ceea ce fac bebelusii nu este intamplator.
Cu fiecare nou gest, cu fiecare suntem nou, creirul lor se dezvolta intr-un ritm uluitor, pentru ca in final sa ii ajunga din urma pe adulti. Citeste pe larg despre creierul bebelusului si misterele sale
Urmareste cum creste bebelusul in primul anisor de viata, pe luni
Luna 1 | Luna 2 | Luna 3 | Luna 4 |
Luna 5 | Luna 6 | Luna 7 | Luna 8 |
Luna 9 | Luna 10 | Luna 11 | Luna 12 |
Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si ajutor Forumuri recomandate
Primele 365 de zile din viata de mama
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2018
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII