Identificarea autismului inca din primele 6 luni de viata ale bebelusului
Autismul poate fi detectat la bebelusi sub sase luni, potrivit unui nou studiu. "La copiii cu autism, contactul vizual este deja in scadere din primele sase luni de viata"
Cercetatorii americani au analizat modul in care copiii (de la nou nascuti pana la cei de 3 ani) privesc chipurile din jurul lor. Iata cum se poate identifica autismul inca din primele 6 luni de viata a copilului.
Tehnologia "urmaririi ochiului"
La copiii cu autism contactul vizual este in scadere
Cercetarea trebuie insa reprodusa la o scara mai mare
Mai multe despre autism ...
Se poate identifica autismul inca din primele luni de viata
Indicii timpurii ale autismului pot fi identificate la copiii sub sase luni, potrivit unui nou studiu. Cercetatorii americani au analizat modul in care copiii (de la nou nasuti pana la cei de 3 ani) privesc chipurile din jurul lor. Ei au descoperit la copiii cu varste cuprinse intre 2 si 6 luni, diagnosticati mai tarziu cu autism, dar dezvoltati initial normal, un contact vizual diminuat - semn distinctiv de autism. Un expert din Marea Britanie a declarat ca rezultatele ridica speranta posibilitatii unor interventii timpurii.
Tehnologia "urmaririi ochiului"
In cadrul studiului, cercetatorii condusi de Scoala de Medicina a Universitatii Atlanta, SUA - au folosit tehnologia "urmaririi ochiului" pentru a masura modul in care copilul se uita si raspunde la indiciile sociale. Ei au descoperit ca bebelusii de peste doua luni, diagnosticati mai tarziu cu autism, au aratat un declin constant in urmarirea interactiunilor umane prezentate in clipuri video.
Cercetatorul Dr. Warren Jones, a declarat pentru BBC News: "Acest studiu demonstreaza pentru prima data ca este posibil sa detectam semne ale autismului in primele luni de viata. Acestea sunt primele semne de autism pe care le-am observat vreodata." Studiul, in colaborare cu Centrul de Autism Marcus, a urmarit 59 de copii care au prezentat un risc ridicat de autism (avand frati cu aceeasi afectiune), precum si 51 de copii cu risc minim.
Dr. Jones si colegul lui, Dr. Ami Klin, i-au tinut sub observatie pana la varsta de 3 ani, cand, in mod oficial, copiii au fost evaluati pentru autism. Treisprezece dintre copii (11 baieti si 2 fete) au fost diagnosticati cu tulburari din spectrul autismului - o serie de tulburari, care includ autism si sindromul Asperger.
La copiii cu autism contactul vizual este in scadere
Cercetatorii s-au indreptat apoi inspre datele obtinute in urma "urmaririi ochilor" si ceea ce au descoperit a fost surprinzator: "La copiii cu autism, contactul vizual este deja in scadere din primele sase luni de viata", a spus Dr. Jones. "Dar, a adaugat el, acest lucru poate fi vazut doar cu ajutorul unei tehnologii sofisticate, nefiind vizibil pentru parinti. Daca acestia sunt ingrijorari, trebuie sa vorbeasca cu pediatrul copilului".
Dr. Deborah Riby, de la Departamentul de Psihologie la Universitatea din Durham, a declarat ca studiul a oferit o introspectie a momentului de atentie sociala atipica la copiii care ar putea sa dezvolte autism: "Acesti markeri timpurii sunt extrem de importanti pentru noi, diagnosticand mai devreme un copil care are una dintre aceste afectiuni - cum ar fi autismul - putem interveni si ajuta la dezvoltarea lui".
Ad-Extra3:
Cercetarea trebuie insa reprodusa la o scara mai mare
Caroline Hattersley, sef de informatii si consultanta la Societatea Nationala de Autism, a declarat ca cercetarea a fost "bazata pe un esantion foarte mic si trebuie sa fie reprodusa la o scara mult mai mare inainte de a concluziona.
Autismul este o afectiune foarte complexa. Daca doua persoane sunt diagnosticate cu autism, asta nu inseamna ca ele sunt identice, deci avem nevoie de o abordare holistica a diagnosticului, care sa ia in considerare toate aspectele legate de comportamentul unui individ. O abordare mai cuprinzatoare permite identificarea intregului ajutor de care pacientul are nevoie. Este vital ca toti bolnavii cu autism sa aiba acces la diagnosticare, deoarece aceasta poate fi cheia pentru deblocarea ajutorului necesar care permite persoanelor aflate in aceasta situatie sa-si atinga potentialul maxim."
Citeste si Primele semne si simptome ale autismului la copil - iata de ce e bine sa le cunoastem
Autismul copilului: semne precoce de recunoastere
Ar putea avea bebelusul tau autism?
Desigur, nimeni nu isi doreste un raspuns afirmativ la aceasta intrebare, insa probabilitatea ca anumite semne ingrijoratoare din comportamentul unui bebelus sa fie simptome ale autismului, este din ce in ce mai mare in zilele noastre. Statisticile arata ca unul din 150 de copii este diagnosticat cu autism, iar baietii prezinta un risc de 4 ori mai mare decat fetele in aceasta privinta.
De aceea, teama parintilor in aceasta privinta nu trebuie judecata ca o exagerare, ci ca o consecinta fireasca a faptului ca autismul pare sa fie una dintre maladiile secolului nostru citeste mai departe aici >
Despre autism si semnele autismului la copil mai puteti citi:
Autismul copilului: semne precoce de recunoastere
Semne ale autismului - infografic
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
Este autismul supra-diagnosticat?
Copiii cu autism au mai multe metale toxice in sange
Forumul special despre Autism
Despre autism. Informatii si grupuri de suport ale parintilor cu copii afectati de autism.
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII