Machiajul si riscurile de sanatate
- Desi subliniaza frumusetea fetei, dand expresie si culoare, machiajul, prin produsele aplicate direct pe piele - au si riscuri pentru sanatate. Multe farduri favorizeaza alergia, dermatita si herpesul. Iata la ce va expuneti ...
Fardurile favorizează alergia, dermatita şi herpesul
Practicat de secole în lumea teatrului, machiajul, a devenit popular o dată cu succesul cinematografiei. Femeile şi-au dorit să fie la fel de frumoase ca divele de pe ecran, să ascundă semnele îmbătrânirii, să creeze o aparenţă modernă. Cosmeticele care dau culoare sau nuanţează aspectul feţei exprimă perfect ce este la modă. Culorile fardurilor creează o aură de atractivitate pentru sexul opus.
Pacienţii cu dermatită trebuie să evite cosmeticele
Producătorii de cosmetice se întrec în arta seducţiei. Adaugă parfumuri florale unor produse de make-up pentru a crea deliberat o stare de bine şi de plăcere. Adaugă minerale şi vitamine al căror efect este subliniat prin reclamă pentru a crea impresia că, pe lângă înfrumuseţare, obţii şi un tratament al pielii, iar alte produse sunt totodată şi fotoprotectoare. Funcţiile lor sunt deliberat amestecate în încercarea de a oferi cosmetice de machiaj cât mai diferite faţă de concurenţă.
Inventate pentru a menţine o iluzie nevinovată, ele nu au însă voie să afecteze sănătatea pielii. Tocmai de aceea compoziţiile prea complexe pot oferi uneori surprize. Parfumul, conservanţii cosmetici, dar şi alte ingrediente pot cauza dermatite de contact. Afecţiunea se recunoaşte după înroşirea şi uscarea zonei acoperite de fard, precum şi prin disconfortul creat de mâncărime. Atunci când apare o astfel de neplăcere, cel mai bun remediu este evitarea utilizării oricăror cosmetice. Câteva zile de pauză rezolvă situaţia, chiar în absenţa unor medicamente. Există, în farmacii, produse hipoalergenice.
Demachierea este obligatorie în fiecare seară
Femeilor cu ten uscat sau foarte sensibil le sunt indicate produse mai puţin aderente, care pot fi îndepărtate printr-o simplă spălare cu apă. Pentru femeile cu ten gras se găsesc fonduri de ten fără grăsimi. Nu numai baza uleioasă produce coşuri, ci şi pulberea care se colmatează la nivelul porilor. De aceea, machiajul de acoperire trebuie folosit limitat şi întotdeauna curăţat seara la culcare.
Femeile cu pete cafenii sau albe pe ten, cu cicatrice de acnee sau cu semne din naştere vizibile pot folosi camuflajul cu produse aderente şi mai opace. Aceste produse necesită cosmetice speciale pentru îndepărtarea lor.
Rujul agravează herpesul
Este interzisă folosirea produselor de machiaj peste zone de piele bolnave, care prezintă cruste sau zemuiesc, deoarece se poate declanşa o infecţie secundară prin retenţie de corp străin. Fardurile colorate aplicate pe astfel de probleme ale pielii pot avea chiar şi un efect de tatuaj nedorit. În afara acestui risc, se poate ca pensula sau aplicatorul să ia de pe pielea bolnavă germeni pe care apoi să-i însămânţeze în recipientul fardului sau rimelului, şi astfel să vă alegeţi cu o cutie perfectă ca "mediu de cultură".
Atenţie la rujul aplicat peste veziculele de herpes, deoarece poate agrava erupţia. Atenţie la buretele de întindere a fondului de ten, deoarece poate transmite de la o persoană la alta multe infecţii ale pielii.
Forum unde comentam cu placere
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII