Crizele de furie ale adolescentului: 3 pași pentru a le depăși și ține sub control

Crizele de furie ale adolescentului - 3 pasi pentru a le depasi si tine sub control

Crizele de furie ale adolescentului: 3 pași pentru a le depăși și ține sub control

Crizele de furie ale adolescentului pot tensiona mult relația părinte-copil. Însă, este bine ca noi, părinții, să încercăm să înțelegem ce se află în spatele acestor momente de furie și ce le declanșează. Construiește împreună cu copilul tău adolescent o relație de încredere pozitivă și află aici 3 pași pentru a depăși aceste crize și a le ține sub control. Și, înarmează-te cu muuuult calm.

→ Iată informații utile pentru părinți despre crizele de furie ale adolescentului și 3 pași pentru a le depăși și ține sub control.

- veti citi:
Credeai ca varsta crizelor si furiei a trecut
Si brusc te-ai trezit in mijlocul adolescentei copilului tau
De ce aceste crize ale adolescentului?
Egocentrismul adolescentei
Stresul vietii de adolescent e real
Ce este in spatele acestor crize de furie ale adolescentului?
Cum oprim si reactionam la aceste crize de furie ale adolescentului?
Despre libertatea pozitiva
Cum comunicam cu adolescentul care are tendinta de a face rapid o criza de furie?
Exista si o latura pozitiva
Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati
5 lucruri important de stiut  - pentru parintii de adolescenti

Credeai ca varsta crizelor si furiei a trecut

Cand copilul tau a avut 2 ani, ai aflat despre acea varsta teribila de 2 anisori. Era varsta crizelor de isterie cand se punea jos in magazin si incepea sa planga si sa urle ... Apoi, acele crize au trecut, copilul a crescut si a inceput sa inteleaga ca nu rezolva nimic cu acele crize...

OK - ai rasuflat usurat pentru ca ti-ai spus: am trecut si peste varsta asta dificila.

Si brusc te-ai trezit in mijlocul adolescentei copilului tau

Insa linistea nu a durat chiar foarte mult pentru ca brusc te-ai trezit in timpul primei crize de nervi a copilului tau adolescent. Si acum e chiar si mai rau...

Asadar, daca ii spui sa isi faca ordine in camera, il intrebi detalii de la scoala sau de ce sta numai cu nasul in smartphone, copilul tau adolescent explodeaza.... Cand avea 2 ani se trantea pe jos si zbiera, acum iti tranteste usa in nas si urla: Nu e treaba ta...

De ce aceste crize ale adolescentului?

Ca sa putem intelege aceste crize ale frumosului adolescent din posesia noastra - e nevoie sa cunoastem doua dintre cele mai mari aspecte ale adolescentei: egocentrismul si sentimentul ca merita totul.  Adolescentii au o dorinta uriasa de a fi avocatii dorintelor si comportamentului lor pentru ca acum, la aceasta varsta, din punctul lor de vedere, lumea pare sa se invarta in jurul lor. Si a nevoilor lor. Citeste si: Copii egocentrici - despre strategii de parenting, materialism si mult calm

Ad-Extra3:

Egocentrismul adolescentei

Din aceste motive, adolescentii au sentimentul si convingerea ca ...parintii le datoreaza totul. Insa, atunci cand e timpul de a lua o decizie, majoritatea adolescentilor nu considera parerea parintilor necesara sau importanta. Isi doresc libertate maxima, fara control parental si fara supravegheri. Desi e greu de gasit logica, din punct de vedere educational, orice parinte de adolescent trebuie sa incerce sa inteleaga punctul lor de vedere (chiar daca nu sunt de acord cu el)...

crize de furie adolescent

Stresul vietii de adolescent e real

Apoi mai sunt niste aspecte foarte importante. Adolescentul chiar duce o viata foarte stresata pentru ca zilnic are de infruntat: impresiile si opiniile prietenilor, presiunea scolii, dorinta de a fi inclus in anuminte grupuri de prieteni, hartuirea la scoala, presiunea de arata bine, etc.

Studiile arata ca una dintre cele mai mari presiuni ale adolescentului din ziua de azi este presiunea pe care o exercita relatiile cu prietenii si colegii.  Felul in care evolueaza relatiile la scoala sau cu prietenii afecteaza, de cele mai multe ori - felul in care adolescentul se comporta cu parintii acasa. Cand aceste relatii se desfasoara bine, adolescentii sunt bine dispusi, cand merg rau sau sunt tensionate, copilul devine nervos, irascibil, tranteste usile si se ajunge la cuvinte mai grele...De citit pe larg: Stresul la adolescenti

Ce este in spatele acestor crize de furie ale adolescentului?

In aceste momente, cand copilul este irascibil, nervos si chiar ne-respectuos, de cele mai multe ori parintii nu iau in calcul acesti factori de stres ai adolescentului. Insa, ar trebui sa te intrebi tu, ca parinte, care este semnificatia acestei crize de furie a copilului tau? Aceasta furie este cu adevarat despre faptul ca nu vrea sa isi faca curat in camera sau ar putea avea altceva care o declanseaza ?

Cum oprim si reactionam la aceste crize de furie ale adolescentului?

Daca analizam o criza de furie a adolescentului, poti observa un adolescent care pare sa nu isi poata controla emotiile si care crede ca... tu nu idreptate si ca ...nu ii dai niciodata dreptate si ...ca ii controlezi prea mult viata. In realitate, probabil intr-adevar, i-ai putea oferi mai multe semnale ca ii poti oferi mai multa libertate si ca ai incredere ca poate lua decizii bune.

Despre libertatea pozitiva

Cum dam mai multa libertate pozitiva adolescetului si mai multa incredere in el? O poti face asta utilizand acesti trei pasi:

1.  Invata-ti adolescentul diferenta dintre influenta pozitiva si cea negativa

Cand exista incredere in relatia parinte-copil, acest lucru are o influenta pozitiva asupra ta ca parinte. Tu ii oferi incredere si din acest motiv ii lasi mai multa libertate de miscare. Explica-i adolescentului ca daca el isi erodeaza increderea, isi diminueaza singur libertatea.

De exemplu spui fetei tale de 14 ani ca nu poate merge la o petrecere in weekend pentru ca nu stii daca vor fi si adulti si pentru ca ai suspiciunea ca se va bea alcool. Daca fata tipa, spune ca esti demodata si proasta si se inchide trantind usa - in camera ei - e normal sa te infurie.  E o situatie in care isi erodeaza singura increderea pe care o ai in ea pentru ca reactioneaza cu o emotie disproportionata.

Cand adolescentul poate accepta calm un NU - si nu face un caz din el - isi construieste influenta pozitiva cu parintii. 

2. Incearca sa intelegi care sunt cerintele si necesitatile copilului si discutati impreuna care sunt strategiile de a le obtine.  Analizati impreuna.

Sunt dese momentele cand furia adolescentului este provocata de o cerinta legitima. Insa nu reuseste sa comunice clar acest lucru.

3. Incurajeaza si motiveaza atitudinea pozitiva

Ne surprindem des copilul facand greseli. Cauta momente calme si explica-i unele greseli. NU tipa la el. Si spune-i ca apreciezi discutiile mature si calme. Chiar si cand e dezamagit de deciziile parintilor, adolescentul poate sa isi arate maturitatea acceptand calm deciziile parintelui. Tu ca parinte, lauda-l cand reactioneaza pozitiv si matur.

Cum comunicam cu adolescentul care are tendinta de a face rapid o criza de furie?

Daca adolescentul tau este intr-operioada usor inflamabila - te vei intreba tu, ca parinte, ce fel de discutii poti avea cu el pentru a incuraja comunicarea parinte-copil? Ei bine, incearca discutii despe subiecte ''neutre" care stii ca nu il pot inflama. Provoaca si incurajeaza aceste discutii pentru a putea crea o atmosfera calma si calda in casa - atunci cand copilul va si in toane bune, va fi mai comunicativ si vei putea aborda si subiectele care te intereseaza.

Exista si o latura pozitiva ...

Desi perioada de furie a adolescentului este una dificila - atat pentru copil cat si pentru parinti - exista o raza de lumina. Copilul tau adolescent este intr-o perioada de tranzitie - iar atitudinea inflamabila este specifica adolescentei. Copilul tau este inca in formare. Petru a deveni un adult echilibat si de succes - ea/el va trebui sa stie sa isi apare opiniile si parerile.  Exact in acele momente cand ai impresia ca adolescentul tau este in rol de avocat ... priveste-l cu interes pentru ca isi perfectioneaza unele calitati care il vor juta in viata de adult.

Desprecopii va ureaza mult calm si rabdare. A trece cu rabdare prin adolescenta copilului tau este probabil testul cel mai important in meseria de parinte...

Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati

Comunicarea cu un adolescent nu este intotdeauna usoara si poate fi frustranta atat pentru parinti cat si pentru adolescent. Oare am uitat noi parintii cum e sa fii adolescent ori sunt ei altfel? In orice caz, parintii cauta intotdeauna cai de a deschide comunicarea cu adolescentii lor.

Iata 5 idei intotdeauna la indemana. Unele pot reprezenta o schimbare de atitudine, altele sunt tactici pe care le puteti pune in aplicare; toate au potentialul de a imbunatati dramatic comunicarea dintre dumneavoastra si adolescentul dumneavoastra. Iata sfatul de la Desprecopii.

5 lucruri important de stiut  - pentru parintii de adolescenti

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce. .

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda.
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Irina M.
    Irina M.trimis la 8/11/2016

    Excelent articol - multumesc pentru sfaturi. Chiar imi sunt foarte utile.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII