Recoltarea de celule stem – o provocare cu multe necunoscute

Recoltarea de celule stem – o provocare cu multe necunoscute

Recoltarea de celule stem – o provocare cu multe necunoscute

Atunci cand te afli in ipostaza de viitor parinte faci tot ceea ce iti sta in putere pentru ca venirea pe lume a bebelusului tau sa se desfasoare in cele mai bune conditii si incerci sa te asiguri din timp ca tot ce te inconjoara este pregatit pentru marea schimbare – de la prizele carora te grabesti sa le cumperi dispozitive de protectie din timp, la distanta ideala dintre barele de la patut. In ultimii ani, in Romania su aparut si au prosperat multe firme care ofera recoltare si stocare de celule stem. Insa beneficiile recoltarii sangelului din cordonul ombilical sunt prea vagi si nu se justifica toate costurile. Unii parinti considera ca investitia merita si ca potentialele beneficii justifica sumele adesea exorbitante platite pentru stocarea sangelui, in timp ce altii ajung la concluzia ca este o investitie inutila, care nu isi justifica utilitatea decat in cazuri extreme. Daca te situezi intr-o tabara sau in cealalta este alegerea ta.

Stocarea de sange extras din cordonul ombilical, o provocare cu multe necunoscute 
Beneficiile recoltarii sangelului din cordonul ombilical sunt prea vagi si nu se justifica toate costurile
Care sunt avantajele stocarii sangelui din cordonul ombilical?
Cat timp pot fi utilizate celulele stem provenite din sangele extras din cordonul ombilical?
Celule stem din sangele extras din cordonul ombilical sau din maduva spinarii?
Lucruri mai putin popularizate despre celulele stem
Noi perspective in utilizarea sangelui din cordonul ombilical
Bancile de celule stem - private sau publice?
Care este decizia corecta?
Este important sa cunosti tot adevarul despre recoltarea de celule stem si sa stii toate detaliile pe care firmele de recoltare NU ti le vor spune

Atunci cand te afli in ipostaza de viitor parinte faci tot ceea ce iti sta in putere pentru ca venirea pe lume a bebelusului tau sa se desfasoare in cele mai bune conditii si incerci sa te asiguri din timp ca tot ce te inconjoara este pregatit pentru marea schimbare - de la prizele carora te grabesti sa le cumperi dispozitive de protectie din timp, la distanta ideala dintre barele de la patut, de la cumpararea biberoanelor, a scaunului de masina si a unei intregi colectii de gadgeturi pentru bebelusi, pana la planificarea unor detalii ce tin de proceduri medicale menite sa asigure conditii ideale pentru cresterea micutului.

In ultimii ani, in Romania su aparut si au prosperat multe firme care ofera recoltare si stocare de celule stem. Insa beneficiile recoltarii sangelului din cordonul ombilical sunt prea vagi si nu se justifica toate costurile. Unii parinti considera ca investitia merita si ca potentialele beneficii justifica sumele adesea exorbitante platite pentru stocarea sangelui, in timp ce altii ajung la concluzia ca este o investitie inutila, care nu isi justifica utilitatea decat in cazuri extreme. Daca te situezi intr-o tabara sau in cealalta este alegerea ta.

Stocarea de sange extras din cordonul ombilical, o provocare cu multe necunoscute

Provocare, pentru ca este o procedura care este inca foarte costisitoare pe termen lung, dar si pentru ca exista inca multe necunoscute in domeniu. Ideea de baza este relativ simpla. Sangele din cordonul ombilical este bogat in celule stem - celule care au capacitatea de a se transforma in orice tip de celula din organism si care ar putea fi folosite la un moment dat in tratarea anumitor boli grave care presupun regenerarea celulara.
 

Beneficiile recoltarii sangelului din cordonul ombilical sunt prea vagi si nu se justifica toate costurile

De asemenea, celulele stem ar putea fi folosite pentru vindecarea unui frate, a unei surori sau a unei rude apropiate. Din acest punct de vedere, recoltarea si stocarea sangelui provenit din cordonul ombilical poate salva vieti. Pe de alta parte, desi bancile de celule isi argumenteaza oferta cu faptul ca celulele stem reprezinta un fel de polita de asigurare pentru viata copilului in cazul in care acesta se imbolnaveste de o boala grava, lucrurile nu sunt chiar atat de clare si de simple. De altfel, institutii prestigioase precum Academia Americana de Pediatrie sau Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor nu sustin in totalitate practica, mentionand ca beneficiile ei sunt prea vagi si prea rare pentru a se justifica costurile.

Placenta si cordon ombilical

Asadar, inainte de a lua o decizie in aceasta privinta, informeaza-te cat mai exact cu privire la toate aspectele pe care le implica procedura recoltarii si stocarii de celule stem.

Care sunt avantajele stocarii sangelui din cordonul ombilical?

Celulele stem sunt celule imature care au doua trasaturi extrem de importante: se pot auto-reproduce si au capacitatea de a se transforma in alte tipuri de celule. Exista mai multe tipuri de celule stem, iar cele care se regasesc in sangele din cordonul ombilical si in maduva spinarii se numesc celule stem hematopoietice (HPC). Unele persoane (mai ales copiii si adultii de talie mica) ce sufera de boli grave precum leucemie, limfom sau anemia falciforma (sicklemia) pot fi tratate cu ajutorul acestor celule care le sunt injectate in sange si care dau nastere unor celule noi, sanatoase. Celulele stem ajuta, de asemenea, la refacerea organismului dupa tratamente severe cum ar fi chimioterapia. Conform statisticilor facute in SUA, celulele stem au salvat peste 20000 de vieti numai in aceasta tara in ultimii ani, in majoritatea cazurilor utilizandu-se insa celule stem provenite din transplantul de maduva si nu din sangele extras din cordonul ombilical. Celulele stem pot fi salvatoare de vieti, insa, pe de alta parte reusita unui tratament cu injectare de celule stem nu poate fi garantata 100%.

Ad-Extra3:

Sangele extras din cordonul ombilical si stocat in conditii de extrema siguranta nu mai poate fi utilizat dupa 10 ani

Recoltarea si stocarea de celule stem a devenit in mod cert o afacere extrem de profitabila, care in ultimii ani a luat amploare, iar dezbaterile din jurul eficientei reale a procedurii nu au facut decat sa aduca notorietate subiectului si sa ii determine pe foarte multi parinti sa apeleze la serviciile diverselor firme de profil, fara sa fie pe deplin lamuriti asupra investitiei pe care au facut-o, dar despre care li s-a subliniat ca este pentru sanatatea copilului lor. Da, desigur, este o investitie ipotetica pentru sanatatea copilului, in ipoteza in care acesta ar putea suferi la un moment dat de vreo boala rara ce poate fi tratata cu ajutorul celulelor stem, insa, dincolo de informatiile foarte generale care umplu paginile pliantelor publicitare pe care parintii le gasesc peste tot, poate ca ar trebui luat in considerare si faptul ca aceste boli sunt extrem de rare, ca nu toate bolile rare pot fi tratate prin transplant de celule stem si ca - detaliu important - sangele extras din cordonul ombilical si stocat in conditii de extrema siguranta nu mai poate fi utilizat dupa 10 ani. Cercetarile in domeniu arata ca dupa acest termen, celulele stem isi pierd eficienta.

Celule stem din sangele extras din cordonul ombilical sau din maduva spinarii?

Chiar daca si sangele din cordonul ombilical si maduva spinarii contin acelasi tip de celule stem (HPC), celulele din cordonul ombilical au unele avantaje:

-sunt mai putin mature si de aceea riscul de a fi response de catre organism este mai mic;
-sunt mai robuste decat cele provenind dintr-un organism de adult;
-recoltarea este mult mai simpla si mai putin dureroasa decat in cazul recoltarii de celule din maduva spinarii;
-daca cineva din familie sufera deja de o boala grava ce poate fi tratata prin transplant de celule stem, atunci recoltarea poate fi cu adevarat utila;

Lucruri mai putin stiute despre celulele stem

Chiar daca stocarea de celule stem in banci private este prezentata in spoturile publicitare ca o polita de asigurare pe viata impotriva bolilor grave ce pot fi tratate prin transplant de celule stem, lucrurile nu stau chiar asa. Desigur, celulele stem provenite din propriul organism au avantajele lor, principalul fiind acela ca riscul de respingere de catre organism este foarte mic.

Pe de alta parte, exista si dezavantaje. Spre exemplu, daca un copil dezvolta o boala genetica rara, celulele stem din propriul sange nu ii vor putea salva sanatatea, deoarece ele provin din aceeasi structura genetica ce a cauzat boala, prin urmare celulele provenite de la un donator ar fi mult mai potrivite. Sangele recoltat din cordonul ombilical este folosit, de obicei, doar in tratarea bolilor prezente la copii, intrucat cantitatea de celule stem este, in general, insuficienta pentru tratarea unui adult.

O alta informatie pe care viitorii parinti ar trebui sa o stie este aceea ca toate bolile pe care le invoca companiile ce se ocupa cu recoltarea si stocarea celulelor stem pot fi tratate si prin alte metode. Cei mai multi pacienti care au nevoie de un transplant de celule stem pot beneficia de o donatie de maduva de la un membru al familiei sau de la o banca publica de stocare. Altfel spus, conservarea sangelui din cordonul ombilical nu reprezinta unica sansa de salvare a unui copil bolnav, asa cum adesea se lasa sa se inteleaga.

Noi perspective in utilizarea sangelui din cordonul ombilical

Utilizarile actuale ale sangelui stocat sunt limitate, insa multi experti  spera ca in viitor celulele stem sa devina un element de baza in tratarea unor boli precum diabetul, sindromul Alzheimer, afectiunile coloanei spinarii, bolilor cardiac. Daca posibilitatea de transformare a celulelor stem in orice tip de celula este reala, atunci, practic, utilizarile acestora ar trebui sa fie nelimitate. Acest lucru se intampla insa doar in teorie, cel putin deocamdata. Important este sa se faca distinctia corecta intre ceea ce s-ar putea realiza in viitor cu ajutorul celulelor stem si ceea ce se poate realiza in prezent. Din nefericire, exagerarile in scop publicitar au condus la o imagine eronata asupra posibilitatilor reale de utilizare a celulelor stem in tratarea diverselor boli. In virtutea acestor strategii publicitare, recoltarea de celule stem a devenit pentru foarte multi pacienti un fel de alchimie secreta prin care o celula poate fi transformata in absolut orice altceva.

Realitatea nu este insa, asa cum am vazut, chiar atat de magica. Cercetatorii sunt totusi optimisti si sustin ca in viitor, celulele stem vor fi utilizate la adevaratul lor potential, insa nu doar cele provenite din cordonul ombilical, ci mai ales cele recoltate din tesuturi adulte sau direct din embrioni.

Bancile de celule stem - private sau publice?

Stocarea sangelui recoltat din cordonul ombilical se poate face fie intr-o banca publica, fie intr-o banca privata. Alegerea depinde de optiunea parintilor, insa, desi la prima vedere, stocarea intr-o banca private poate parea mai utila lucrurile nu stau intocmai asa. Iata care sunt diferentele:

Banca de celule stem

Intr-o banca publica:

- stocarea este (sau ar trebui sa fie) gratuita;
- celulele stem sunt practic la dispozitia celor care au nevoie de ele;
- sansele de a gasi o formula de compatibilitate pentru boli foarte rare sunt mai mari;
- sangele donat in acest scop este testat in ceea ce priveste eventualele anomalii genetice si boli infectioase.

Prima banca de acest tip din Romania are mari sanse sa functioneze in cadrul Spitalului Fundeni din Capitala. Presedintele Agentiei Nationale de Transplant, a anuntat publicul ca urmeaza sa primeasca ultimele avize de care are nevoie pentru deschiderea bancii publice. “Ca medic si ca reprezentant al Agentiei de Transplant, cred ca Romania trebuie sa se integreze acestui curent european, de recoltare a sangelui ombilical in banci publice, care devin la fel de importante ca si Registrul National de Transplant. Prin astfel de banci publice, pacientii care nu au donatori pot avea acces la celule stem”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu.

Diferenta dintre stocarea in banca publica si privata

Mihaela Cracea, managing Associate, Pachiu& Asociatii, a explicat care este diferenta intre o banca privata si una publica. “Bankingul privat asigura un drept exclusiv al pacientului si membrilor de familie ai acestuia asupra celulelor stem donate si stocate. Copilul de la care se recolteaza va putea beneficia de acestea oricand, in orice conditii. In cazul donatiei publice, dreptul de prioritate al donatorului nu exista, asa incat celulele stem recoltate de la un donator sunt accesibile tuturor pacientilor compatibili, respectiv oricarei persoane care este in cautarea unui donator in cadrul unei banci publice, interconectate cu registrul international. De aici necesitatea accesarii banking-ului privat de catre familiile care vor dori sa beneficieze de aceste rezerve biologice

Intr-o banca privata:

- costurile de recoltare si de stocare sunt suportate de donator si sunt foarte mari, chiar si in occident;
- este posibil ca sumele cheltuite pentru stocare sa fie mai mari decat cele pe care ar trebui sa le cheltui pe altfel de tratamente alternative.
- sansele ca sangele stocat sa fie folosit de copilul tau sunt extreme de mici;
- sangele stocat nu poate fi folosit pentru tratarea unor boli genetice, pentru ca este deja contaminat.

Care este decizia corecta ?

A recolta sau nu si a stoca sangele din cordonul ombilical al bebelusului tau este o optiune cu totul personala. Nimeni nu are dreptul sa te influenteze in acest sens, decat daca tu, ca parinte, permiti acest lucru. Unii parinti considera ca investitia merita si ca potentialele beneficii justifica sumele adesea exorbitante platite pentru stocarea sangelui, in timp ce altii ajung la concluzia ca este o investitie inutila, care nu isi justifica utilitatea decat in cazuri extreme. Daca te situezi intr-o tabara sau in cealalta este alegerea ta. Nu fa decizii fara a sti cat mai multe detalii si mai ales: nu fii naiv.

Este important sa cunosti tot adevarul despre recoltarea de celule stem si sa stii toate detaliile pe care firmele de recoltare NU ti le vor spune

Important este sa intelegi detaliile problemei, pentru a lua o decizie corecta, care sa te faca sa te simti confortabil dupa ce ai luat-o. In general, viitorii parinti sunt foarte vulnerabili in tot ceea ce tine de bebelusul lor si companiile interesate de cresterea profitului speculeaza acest lucru, asa incat, indiferent ce decizie iei atunci cand ti se ofera posibilitatea de a recolta si de a stoca celulele stem ale bebelusului tau, nu trebuie in niciun caz sa ai mustrari de constiinta.

Informeaza-te si exprima-ti propria opinie in legatura cu utilitatea recoltarii de celule stem din cordonul ombilical in topicul obiectiv dedicat unei dezbateri pe aceasta tema

Despre pregatirile pentru venirea copilului pe lume, merita sa cititi:

Cum alegem cel mai bun carucior pentru bebelus?
Ce fel de patut alegem pentru bebelus: criterii si decizii
Geanta Bebelusului: Un cadou superb plin cu produse utile

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: A. Ghiban, Senior Redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii (c) 2016

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII