Cateva kilograme in plus ne ajuta sa fim protejati de multe boli

Cateva kilograme in plus ne ajuta sa fim protejati de multe boli

Cateva kilograme in plus ne ajuta sa fim protejati de multe boli

  • In ultimii 20 de ani am asistat la o campanie impotriva tesutului adipos (stratului de grasime) din organism. Am fost bombardati cu mesaje care ne incurajau sa scapam de "colacei" si de grasimea de pe abdomen. Ca urmare, daca am intreba 100 de persoane pe strada, aproximativ 90% ar spune ca, in cazul in care ar avea un exces de grasime, ar scapa fericiti de ea. Iata insa ca niste kilograme in plus ne pot ajuta sa scapam de multe boli.

Grasimea este esentiala pentru supravietuire
Ce rol are grasimea?
Prea putina grasime corporala poate fi la fel de periculoasa ca prea multa
Cel mai rau loc de depozitare a grasimii...

In ultimii 20 de ani am asistat la o campanie impotriva tesutului adipos din organism. Am fost bombardati cu mesaje care ne incurajau sa scapam de "colacei" si de grasimea de pe abdomen. Ca urmare, daca am intreba 100 de persoane pe strada, aproximativ 90% ar spune ca, in cazul in care ar avea un exces de grasime, ar scapa fericiti de ea.

Grasimea este esentiala pentru supravietuire

Dar grasimea este un organ frumos - si inca unul care este esential pentru supravietuirea noastra, conform studiilor recente.

Un studiu a constatat ca oamenii usor supraponderali au o rata de 6% mai mica de deces prematur, din toate cauzele, decat oamenii de greutatea ideala "sanatoasa". Chiar si cei care sunt usor obezi au un risc mai mic.

Studiul, publicat in Journal of American Medical Association, a analizat datele de la mai mult de trei milioane de adulti. Echipa SUA din spatele cercetarii sugereaza ca o cantitate mica de grasime poate oferi un plus de energie pentru a lupta cu boala, sau de a ajuta oamenii sa se recupereze dupa ea.

Ce rol are grasimea?

Pana acum 20 de ani, am considerat grasimea ca pe un depozit de stocare a organismului a excesului de calorii provenite de la un biscuit in plus sau o bucata de tort. 
 
Dar apoi am inceput sa fim interesati de rolul pe care il are grasimea, si nu doar ceea ce este. Si am ajuns sa descoperim ca, departe de a fi un nod pasiv de tesuturi, care ne ingroasa coapsele si ne extinde soldurile, ea este de fapt esentiala multor procese din organism. Surprinzator, grasimea emite in jur de 300 de semnale chimice - suntem departe de a intelege ce fac toate aceste semnale de a caror importanta suntem constienti.

De exemplu, unele semnale par a mobiliza celulele sistemului imunitar si sunt vitale pentru combaterea bacteriilor si infectiilor. Acesta este motivul pentru care oamenii foarte slabi par sa sufere mai multe raceli si sunt mai predispusi la infectii, deci trebuie sa aiba mai multa grija de ei insisi.

Multe dintre aceste semnale de grasime, de asemenea, par a fi cruciale pentru fertilitate, mai ales la femei (femeile cu putina grasime corporala, uneori, nu mai au menstruatie si pot ajunge la a avea probleme de conceptie).

Prea putina grasime corporala poate fi la fel de periculoasa ca prea multa

Persoanele cu lipodistrofie (ale caror corpuri nu pastreaza grasimea), sufera de probleme de sanatate similare celor obeze, cum ar fi bolile de inima si accidentele vasculare cerebrale. Desigur, cea mai mare parte a populatiei are grasime in exces. Cu toate acestea, grasimea nu este periculoasa, rau este ca avem prea multa.

E ca si cu prietenii foarte buni. Ne place sa-i tinem langa noi, dar o relatie prea apropiata poate strica prieteniei.

Cand vine vorba de stocarea grasimii, exista unele locuri in organism mai potrivite decat altele. Desi femeile urasc grasimea depozitata pe solduri si fund, acestea sunt unele dintre cele mai bune locuri pentru stocarea ei. Cele mai putin sanatoase sunt cele din jurul organelor. O cantitate mica de grasime "viscerala"  protejeaza organele de deteriorare, dar prea multa poate afecta functia lor.

Cel mai rau loc de depozitare a grasimii...

Caracteristica "burta de la bere" la barbati indica o cantitate mare de grasime viscerala si este un "steag rosu" pentru bolile de inima si diabet. Dar cel mai rau loc de depozitare a grasimii este in interiorul organelor - asa - numita grasime ectopica. Cand este in interiorul muschilor, ficatului si pancreasului, grasimea ingreuneaza teribil activitatea acestora. Desi acest lucru a fost observat la persoanele obeze, si persoanele foarte slabe au aceeasi problema (in special modelele de moda).

Desi aceste fiinte suple sunt invidiate de milioane de oameni, daca am putea privi ce se intampla sub pielea lor, acest lucru s-ar schimba. Modelele pierd de multe ori in greutate doar prin dieta, fara exercitii fizice, pentru ca designerii de moda si fotografii nu se dau deloc in vant dupa muschii bine definiti in urma practicarii sportului.

Pierderea in greutate doar prin dieta impiedica organele sa depoziteze grasimea in interiorul lor. Exercitiile fizice sunt cea mai buna metoda de a scapa de aceasta grasime ectopica, si toate celelalte tipuri de grasimi - lucru care reduce presiunea asupra organelor interne. Numai cu dieta si atat, nu vom reusi acest lucru.

Grasimea este un lucru surprinzator - noi trebuie doar sa ne amintim sa o indragim in mod corect!

Despre diete mai cititi si urmatoarele:

10 mituri despre curele de slăbire

10 mituri despre curele de slăbire

Despre curele de slabire - sau diete, exista atat de multe sfaturi contradictorii incat adesea adevarul este uitat sau ignorat, ceea ce va face o cura de slabire mult mai dificila. Am realizat un…

Dieta Montignac: principii si faze

Dieta Montignac: principii si faze

Dieta Montignac este gandita si facuta celebra de francezul Michel Montignac. Aceasta dieta a devenit celebra odata cu publicarea cartii sale Mananc deci Slabesc in anul 1987. Dieta Montignac este mai…

Poți avea un abdomen plat cu aceste 12 activități - dar nu uita ca disciplina este cheia

Poți avea un abdomen plat cu aceste 12 activități - dar nu uita ca disciplina este cheia

Dorința de a avea un abdomen plat este un obiectiv admirabil, iar cheia succesului constă în disciplină și perseverență. O disciplină puternică poate fi…


 

 Forumuri si grupuri de suport pentru cele care vor sa slabeasca: 

 Femina Intim ...
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

autor: redactor Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013
referinte:
Journal of American Medical Association

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII