Cum influențează genele mamei sănătatea copilului - boli și caracteristici moștenite pe linie maternă
Fiecare femeie s-a lovit în viața ei de expresia "semeni cu mama ta". Este foarte adevărat că femeile moștenesc multe din trăsăturile de personalitate și caracteristicile fizice ale mamelor lor. Oamenii de știință au păreri împărțite de ani de zile despre faptul că aceste trăsături moștenite se datorează genelor sau sunt cauza naturii - influențe exterioare. 😊
→ Află cum influentează genele mamei sănătatea copilului, ce boli sau caracteristici sunt genetice și pot fi moștenite de la mama.
Inteligenta se mosteneste de la mama
Tendinta de a va face griji
Cresterea in greutate post-sarcina
Astmul
Cancerul de san
Cancerul de san poate fi genetic
Despre gene si genetica, mai cititi
Semeni cu mama?
Fiecare femeie s-a lovit la viata ei de expresia "semeni cu maica-ta". Dar nu putem scapa de faptul ca femeile mostenesc multe din trasaturile de personalitate si caracteristice fizice ale mamelor lor. Oamenii de stiinta au pareri impartite de ani de zile despre faptul ca aceste trasaturi mostenite se datoreaza genelor sau sunt cauza naturii - influente exterioare.
Din punct de vedere strict genetic -
Jumate din gene vin de la mama si jumatate din gene vin de la tata
Desi nu exista inca nici un raspuns definitiv la aceasta intrebare, marea majoritate sunt de acord ca ambele joaca un rol important in mostenirea finala. Ceea ce se stie sigur este ca am mostenit o jumatate din genele mamei si o jumatate din cele ale tatalui. Cercetatorii din intreaga lume lucreaza in mod constant pentru a afla procesul prin care genele mostenite pot transmite boli si caracteristici din generatie in generatie. Ei spera ca intr-o buna zi acest lucru va putea duce la un screening genetic pe scara larga pentru unele boli si terapia genica - in care oamenii de stiinta incearca sa inlocuiasca o gena defecta cu una buna.
In acest articol vom urmari unele aspecte legate de sanatate si bunastare care pot fi transmise de la mama la fiica.
Deși moștenim gene de la ambii părinți, anumite aspecte și condiții sunt în mod particular legate de contribuția maternă, fie prin moștenirea mitocondrială, fie prin trăsături legate de cromozomul X sau influențe epigenetice.
Inteligenta vine de la mama
Cercetarile efectuate de oamenii de stiinta de la Universitatea din Cambridge sugereaza ca, copiii destepti pot datora inteligenta mamelor lor deoarece, pretind ei, genele din linia materna sunt dominante in dezvoltarea creierului. Multumiti-i mamei dvs. pentru inteligenta pe care ati mostenit-o.
Cercetatorii au injectat doze suplimentare de gene de sex masculin si feminin la embrionii de soareci si au constatat ca la cei cu adaos de gene suplimentare de sex feminin, creierul a crescut mai mare si corpurile mai mici. ADN-ul matern s-a grupat in cortex - partea de gandire a creierului care guverneaza inteligenta, limba si planificarea. Acest lucru, spun ei, sugereaza ca inteligenta este strans legata de codul genetic al mamei.
Ad-Extra3:
Tendinta de a va face griji
Un numar de oameni de stiinta cred acum ca a fi ingrijorata poate fi o trasatura mostenita. Aceasta teorie este legata de o substanta chimica din creier numita serotonina. Reducea nivelului de serotonina duce la cresterea probabilitatii de a va face griji. Iar genele construiesc sistemul de serotonina a fiecarei persoane.
Un studiu sustine ca trasatura de a fi ingrijorata a unei persoane se datoreaza 40% genelor si restul de 60% evenimentelor din viata. "Se pare ca toti suntem dispusi sa ne ingrijoram, deoarece creierul are un anumit punct de setare al fericirii", spune geneticianul american Dean Hamer. Daca parintii nostri au fost tipul de oameni care se ingrijoreaza sau care au suferit depresii, este foarte probabil ca vom fi si noi ca si ei.
Cresterea in greutate post-sarcina e mostenire de la mama
Oamenii de stiinta cred ca femeile care au greutati in a scapa de kilogramele adaugate in timpul sarcinii seamana cu mamele lor. Un studiu din 1999 a constatat ca forma corpului mamei unei femei a fost unul dintre cei mai importanti factori in greutatea post-sarcina.
Cercetatorii au monitorizat 74 femei timp de doi ani si jumatate dupa nastere. Una din sase femei a pus pe mai mult de 5.4 kg. Femeile au fost apoi rugate sa aleaga forma corpului mamei lor dintr-o serie de siluete. Cele care au ales siluetele mai mari, au fost cele care au intampinat greutati in pierderea kilogramelor. Autorii au concluzionat de asemenea ca o femeie poate mosteni, de asemenea, alimentatia si obiceiurile de exercitii fizice ale mamei ei. Vestea buna este ca un studiu recent de la Spitalul Universitar din Essen, Germania, a aratat ca, daca femeile cu tendinta genetica la cresterea in greutate post-sarcina fac exercitii fizice regulat dupa nastere, au o sansa mare de a pierde kilogramele asimilate in timpul sarcinii.
Astmul
Cercetatorii au identificat o gena care ne predispune la asmt. Aceasta afectiune este cauzata de ambii factori, atat mediul cat si mostenirea genetica (in cazul in care unul dintre parinti are astm, sansa ca unul dintre copii sa dezvolte aceasta afectiune este dubla fata de copiii cu parinti sanatosi). Daca ambii parinti au astm, riscul de dezvoltare a acestei afectiuni la copii creste de trei ori. In momentul de fata nu se stie daca genele care determina aparitia astmului pot influenta gradul de severitate al acestei afectiuni.
Este posibil ca genele care determina gradul de severiate al bolii sa fie diferite de cele care contribuie la aparitia sa. Dar se stie ca, daca unul dintre parinti are o forma severa de astm, nu este obligatoriu ca si cea pe care o are copilul sa fie la fel. Daca terapia genetica pentru astmatici se va dezvolta in decursul a catorva ani de acum incolo, aceasta va fi potrivita doar pentru persoanele cu astm foarte sever, care nu raspund la alte tratamente.
Cancerul de san
O foarte mare parte a tipurilor de cancer de san nu este ereditara. Doar pentru ca mama dvs a avut cancer de san, nu inseamna ca si dvs. il veti dezvolta. Dar intre 5 si 10% dintre cazuri sunt transmise genetic. Cercetatorii au descoperit ca doua mutatii intr-o gena sunt responsabile pentru aceasta.
Cancerul de san poate fi genetic
Cele mai expuse sunt femeile care au cazuri in istoricul familiei: mai mai multe rude cu cancer de san pe aceeasi parte a familiei lor, femeile care au avut o ruda apropiata cu cancer de san la ambii sani, femeile a caror familie are o istorie atat de cancer mamar cat si ovarian si femeile cu o ruda apropiata care a avut cancer la mai putin de 40 de ani.
Daca va ingrijoreaza faptul ca ati fi supusa riscului de a dezvolta aceasta afectiune, discutati cu medicul dvs. care va poate trimite la un screening mamar. Daca aveti patru sau mai multe rude apropiate in familie cu cancer mamar sau ovarian, puteti face un test genetic pentru a identifica genele defecte. Acest lucru se face asemanator unui test de sange la o clinica specializata in cancer. Unele femei care au avut un risc ridicat de cancer de san au ales sa aiba ambii sani extirpati pentru a reduce riscul reaparitiei. Nu s-a dovedit inca eficienta acestui lucru. Reconstructia se efectueaza in acelasi timp cu operatia.
Despre gene și genetică, mai cititi
Mai cititi si
Epigenetica, stiinta modificarilor genelor
Cum va arata bebelusul in functie de genele de la parinti
Inteligenta este ereditara: iata cum se transmite inteligenta copilului de la parinti
Tantrumul copilului: legatura cu genele mostenite
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII