Facebook si social media - sursa invidiilor si a nefericirilor online
Nimeni nu isi face cont pe Facebook din dorinta de a fi nefericit si de a se insingura, ci dimpotriva, dincolo de moda care bantuie in ultima vreme prin toate categoriile sociale si prin toate categoriile de varsta, celebra retea de socializare pare sa se numere printre metodele alese ca solutie salvatoare de fiintele care simt nevoia de a socializa. Dar ne face Facebookul mai fericiti sau ne izoleaza de fapt de lumea reala?
Internetul ii face pe oameni sa se simta mai singuri decat sunt in realitate!
Fericirea pe Facebook - izolarea de lumea sentimentelor reale
Facebook-ul ii face pe oameni mai invidiosi
Facebook ne face mai fericiti !?
Asadar, cine are dreptate?
Tinerii sunt dependenti de tehnologie
Nimeni nu isi face cont pe Facebook din dorinta de a fi nefericit si de a se insingura, ci dimpotriva, dincolo de moda care bantuie in ultima vreme prin toate categoriile sociale si prin toate categoriile de varsta, celebra retea de socializare pare sa se numere printre metodele alese ca solutie salvatoare de fiintele care simt nevoia de a socializa. Oamenii interactioneaza, in plan virtual sau real, isi fac mii de prieteni, primesc milioane de like-uri, insa aparentele sunt atat de inselatoare...
Internetul ii face pe oameni sa se simta mai singuri decat sunt in realitate!
Din ce in ce mai multe studii psihologice si sociologice confirma ceea ce specialistii in domeniu au descoperit in spatele acestor aparente - internetul ii face pe oameni sa se simta mai singuri decat sunt in realitate! Un studiu realizat de catre psihologul american Ethan Kross, la Universitatea din Michigan a scos la iveala faptul ca persoanele care folosesc in mod repetat Facebook sunt mai putin fericite decat cele care nu folosesc retelele de socializare.
Fericirea pe Facebook - izolarea de lumea sentimentelor reale
Desi pare socanta, concluzia nu este deloc surprinzatoate, daca ar fi sa ne raportam la alte studii, care au demonstrat cu ani in urma ca folosirea internetului, in general, este nociva pentru fiinta umana. In 1998, spre exemplu, un alt cercetator, a ajuns la concluzia ca oamenii sunt cu atat mai deprimati cu cat folosesc mai des internetul. Lucrurile merg pana intr-acolo incat persoanele care intra pentru prima oara pe internet ajung sa isi schimbe aproape in totalitate perceptia asupra fericirii, care devine, in mod indirect, dependenta de aspiratii ce se nasc in lumea virtuala. Iar conceptia conform careia doar oamenii singuratici se simt atrasi de internet este, se pare, total falsa. Dimpotriva, activitatea online, sub varietatea ei de forme, reprezinta o atractie pentru toata lumea, la un moment dat. Cu toate acestea, aceleasi studii scot in evidenta faptul ca activitatea in lumea virtuala este cea care provoaca adesea probleme de comunicare in relatiile de cuplu, probleme de adaptare sociala si probleme legate de gradul de satisfactie resimtit de fiinta umana in raport cu lumea in care traieste.
Facebook-ul ii face pe oameni mai invidiosi
Alte studii sugereaza ca utilizarea Facebookului ii face pe oameni mai invidiosi unii fata de altii, ca rezultat al unui fenomen social de comparare permanenta cu ceilalti. Mecanismul psihologic declansat odata cu utilizarea retelelor sociale este unul paradoxal. Beth Anderson si colegii sai cercetatori au ajuns, intr-un studiu recent referitor la efectele Facebookului asupra utilizatorilor, la concluzia ca motivele care ii fac pe oameni sa deteste la un moment dat reteaua de socializare sunt exact aceleasi care i-au facut candva sa o foloseasca si sa devina dependenti de ea. Intram pe retele de socializare pentru ca vrem sa aflam mai multe despre altii, pentru ca vrem ca altii sa afle mai multe despre noi, insa la un moment dat, printr-o inversare inexplicabila de sens, incepem sa ne simtim incoltiti de felul in care altii ne intra in viata prin intermediul virtualului si de lucrurile uneori uluitoare pe care le aflam despre altii si pe care am fi preferat sa nu le stim niciodata. Altfel spus, ceea ce la inceput ne atrage devine pe parcurs respingator, sustine psihologul Samuel Gosling, ale carui cercetari sunt focalizate pe social-media si pe motivatiile din spatele retelelor de socializare.
Ad-Extra3:
Facebook ne face mai fericiti!?
La popul opus, alte studii sustin insa contrariul si anume ca Facebook ne face mai fericiti. In 2009, Sebastian Valenzuela si colegii sai au ajuns la aceasta concluzie care contrazice toate celelalte studii legate de efectele negative pe plan psihologic ale retelelor de socializare. Mai mult, cercetatorul, impreuna cu alti colegi de ai sai, considera ca socializarea pe Facebook contribuie la cresterea gradului de incredere si de implicare in actiuni dintre cele mai variate. Aceeasi constatare a facut-o si Matthew Lieberman, autorul cartii Social: Why Our Brains are Wired to Connect, care considera ca retelele de socializare sunt un mod de a imparti cu altii implinirile personale si, prin asta, o modalitate de a ne creste increderea in propriile forte. Invazia internetului in vietile noastre a schimbat in totalitate perceptia pe care o avem asupra lucrurilor din jur, a schimbat modul in care vede, citim si intelegem. Faptul ca impartim cu altii bucuriile, tristetile si lucrurile importante din vietile noastre ne elibereaza de stres si de durere, sustin specialisti care au demonstrat, intr-un studiu din 2009, ca stimulii durerosi sunt mai slab resimtiti in momentul in care o persoana priveste pe Facebook fotografii cu cineva drag sau converseaza cu o persoana iubita. Intr-un mod aproape inexplicabil, distanta si faptul ca imaginatia noastra este fortata sa functioneze la parametri maximi pentru a ne reprezenta mental lucruri virtuale actioneaza ca un anestezic asupra organismului si de aceea stimulii durerosi nu mai sunt resimtiti.
Asadar, cine are dreptate?
Ne face Facebookul mai fericiti sau ne izoleaza de fapt de lumea reala? Ceea ce face ca lucrurile sa fie atat de complicate, sustine Gosling, este complexitatea uluitoare a retelelor de socializare. Facebookul este folosit de o multime de oameni foarte diferiti pentru a face o sumedenie de lucruri foarte diferite, care se schimba dintr-o clipa in alta pentru ca oamenii, la randul lor, sunt schimbatori. Prin urmare, niciunul dintre studiile referitoare la efectele pe care le au retelele sociale asupra oamenilor nu este complet.
De altfel, exista si ceretatori care au subliniat faptul ca Facebook actioneaza in mod diferit asupra oamenilor, in functie de felul in care acestia isi petrec timpul pe reteaua de socializare. Astfel, intr-un studiu din 2010, Carnegie Mellon a ajuns la concluzia ca atunci cand oamenii isi scriu mesaje pe Facebook, dau like-uri sau impart virtual tot felul de lucruri, devin mai increzatori in ei insisi, in timp ce atunci cand folosesc in mod pasiv reteaua, uitandu-se la poze sau la alte categorii de continut, efectul este opus, acest lucru inducand un sentiment de izolare.
Tinerii sunt dependenti de tehnologie
Cu alte cuvinte, fiecare dintre studiile mentionate disting doua tipuri de interactiune pe Facebook - activa versus pasiva - fiecare avand efecte diferite asupra spiritului uman. Iar statisticile arata ca, in mare parte, utilizatorii de Facebook au o activitate pasiva, ceea ce traduce o stare de plictiseala si de deconectare de la lumea reala. Problema nu rezida insa in aceste reactii, ci in altele, mult mai grave, se pare, constatate de cele mai recente cercetari in domeniu. Psihologul Timothy Wilson a facut un experiment cu propriii studenti si a ajuns la concluzia ca dupa cateva minute din momentul in care au fost inchisi intr-o camera fara telefoane mobile si alte gadgeturi, tinerii au devenit foarte agitati, ceea ce traduce o dependenta patologica de tehnologie.
A cui este vina? Cu siguranta tot a noastra, pentru ca atunci cand ne plictisim, in loc sa facem ceva creativ cu mintile noastre, preferam sa hoinarim virtual pe Facebook, pe Twitter sau prin alte taramuri cu nume devenite intre timp celebre. Ajungem in final sa ne plictisim si mai mult si sa ne dam seama ca suntem cuprinsi de o plictiseala universala care ne dezumanizeaza. Si in aceasta privinta Facebookul nu mai este problema declansatoare a unei stari, ci doar simptomul unei boli care inca nu si-a gasit nume!
Va recomandam sa cititi si urmatoarele:
Comunitate, Forumuri recomandate
Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)
autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII