Iritația de scutec a bebelușului: cauze și tratament
Dacă observi că bebelușul tău este nefericit și plângăcios, s-ar putea ca problema să fie în zona scutecului. Poate exista o iritație roșie sub scutec, care provoacă usturime și disconfort. Simplul contact sau umiditatea de la scutec pot cauza iritație sau pot fi rezultatul unei infecții. Aceasta este o problemă întâlnită des la bebelușii care folosesc scutece.
Iritația de la scutece afectează aproximativ 35% dintre bebeluși și poate apărea frecvent. Iată o privire asupra iritației de scutec, modul în care se manifestă și cum putem ajuta bebelușul în această situație.
- despre Iritatia produsa de scutece - dermatita de scutec sau alte cauze - veti citi:
Cauza nelinistii si plansului bebelusului poate fi o iritatie la zonele genitale
Roseata sau iritatia produsa de scutece
Care este cauza iritatiei de scutec?
Infectia candidozica (Fermentatia)
Dermatita seboreica
Eczema sau dermatita atopica
Infectiile bacteriene
Care este cea mai buna metoda de tratare a iritatiei produsa de scutece ?
Despre igiena bebelusului mai cititi
Cauza neliniștii si plansului bebelușului poate fi o iritatie la zonele genitale
Daca vezi bebelusul nefericit si plangacios, s-ar putea ca problema sa sa fie in scutec. Adica, sub scutecel, sa se afle o iritatie rosie ce ii produce usturime si discomfort. Simpla frecare sau umiditatea de la scutec pot produce iritatie sau pot fi rezultatul unei infectii. Aceasta este o problema foarte intalnita la generatia cu scutece.
Iritatia de la scutece afectează aproximativ 35% din bebeluși
Conform Ghidului Sanatatii Familiei al Universitatii Harvard, SUA - iritatia de la scutece afecteaza aproximativ 35% din copii si poate recidiva frecvent. Iata aici o privire asupra iritatiei de scutec si a felul in care se prezinta dar si sfaturi utile de la Desprecopii.com:
Roseata sau iritatia produsa de scutece
Cum arata :
In cele mai multe cazuri, o parte din pielea acoperita de scutece, cel mai adesea zona genitala, pliurile coapselor si fesele - vor aparea rosii si pufoase ca rezultat al frecaturii de la scutece sau a prea mult timp petrecut intr-un scutec umed sau murdar.
Iritatia de la scutec poate cauza dermatita de contact, o zona rosiatica plata. Uneori chimicalele sau esentele dintr-un scutec de unica folosinta pot irita pielea copilului si pot produce de asemenea o zona rosie aplatizata.
Ad-Extra3:
Care este cauza iritatiei de scutec?
Cand microbii din scaunul bebelusului se amesteca cu urina, acestia descompun substantele chimice prezente in urina formand amoniac, care irita pielea bebelusului. Pana si cel mai absorbant scutec pastreaza o oarecare umiditate pe pielea delicata a copilului.
Desi un bebelus lasat prea mult timp intr-un scutec murdar este mai probabil ca va produce roseata de la scutec, iritatia produsa de scutece poate afecta pielea oricarui copil cu tegument deosebit de sensibil, chiar daca parintii sai sunt foarte constiinciosi in schimbarea scutecelui.
Copii care iau antibiotice pot face diaree (un efect advers al medicamentelor) ceea ce poate cauza iritatia produsa de scutec.
Infectia candidozica (Fermentatia)
Cum arata ?
O infectie de fermentatie este probabila daca observati pe pielea copilului puncte rosii micute care cresc in dimensiuni si conflueaza intr-o pata rosiatica de nuanta inchisa sau deschisa, proeminenta si cu limite distincte.
Zona afectata este rosie si poate fi ferma si dureroasa, iar roseata se poate adanci in pliurile pielii membrelor inferioare si din jurul zonelor genitale. Nu apare aproape niciodata pe fese dar acest lucru este posibil.
Ce o cauzeaza ?
Antibioticele pot produce infectii de fermentatie intrucat au tendinta de a reduce numarul normal al bacteriilor care tin candidozele produse de fermentatie sub control. Cititi: Ce stim despre antibitiotice?
Dermatita seboreica
Cum arata ?
Dermatita seboreica, desi rara, este una din iritatiile care arata cel mai rau. Este caracterizata printr-o pata mare rosie care se intinde de la nivelul abdomenului inferior la regiunea inghinala si genitala. Este proeminenta, aspra, groasa si unsuroasa.
Ce o produce ?
Este datorata glandelor sebacee hiperactive din piele, care sunt de asemenea cauzate de bonete sau infasari.
Eczema sau dermatita atopica
Cum arata ?
Cunoscuta de asemenea ca dermatita atopica, acest tip de iritatie este caracterizat de pete rosii solzoase care apar in regiunea inghinala si pe membrele inferioare.
Ce o cauzeaza ?
Multi medici cred ca eczema poate fi legata de alergiile la produsele alimentare - laptele de vaca fiind adesea incriminat. Cu cat il folositi mai rar, cu atata mai alergic va fi copilul dvs..
De altfel , este foarte posibil ca ceea ce manaca o mama care alapteaza sa cauzeze o eczema copilului ei. Asadar daca medicul sugereaza o alergie alimentara ca posibila cauza a eczemei copilului dvs., ar fi indicat sa incepeti sa eliminati anumite produse care sigur produc alergii, sa eliminati aceste alimente si din dieta dvs. ca de exemplu grau si alune si sa vedeti daca acest lucru ajuta copilului dvs. vreun pic.
Infectiile bacteriene
Cum arata ?
Infectiile bacteriene asa cum ar fi impetigo sunt rare. Ele au aspectul de pete galbui umede sau de mici umflaturi cu puroi. Iritatia are tendinta sa apara pe fese dar poate apare si la nivelul cordonului ombilical sau anusului si sa se intinda de aici.
Ce o cauzeaza ?
Bacteriile produc aceste tipuri de iritatii. Desi nu este o urgenta, ar trebui sa consultati un medic imediat ce aveti impresia ca roseata se datoreaza unei infectii bacteriene. Medicul va prescrie un antibiotic local sau oral.
Care este cea mai buna metoda sa tratati iritatia produsa de scutece ?
Cel mai bun remediu este acela de a mentine bebelusul curatel si uscat prin schimbarea frecventa a scutecelor. Folosirea unei de tip alifie (ce contine zinc) dupa fiecare schimbare a scutecelui va poate proteja copilul de scaun si urina dar nu va ajuta la vindecarea unei iritatii deja existente. Daca vremea este calduroasa si copilul se poate juca afara sau intr-o incapere cu podea usor de curatat, lasati copilul fara scutece cat mai mult posibil in fiecare zi, pentru a permite aerului sa grabeasca vindecarea.
Daca bebelusul are piele sensibila, evitati scutecele din comert care contin alcool si esente sau alte substante chimice. Unele mame pastreaza pur si simplu un termos plin cu apa calda si o rola de prosoape moi de hartie la schimbare, in loc de a folosi stergare cumparate de la magazin.
Un caz moderat de iritatie produsa de scutece ar trebui sa dispara la 3 sau 4 zile daca sunteti atenti sa pastrati fundul copilului dvs. pe cat de uscat posibil. Dar daca iritatia persista sau se inrautateste, incercati sa ungeti pentru cateva zile pe zonele afectate cu o crema antifermentatie. Nu va trebuie reteta de la medic pentru creme - le puteti gasi in orice magazin - dar ar trebuie sa consultati medicul inainte de a aplica orice fel de pomada pe zona inflamata.
Daca iritatia copilului arata ca si cum ar putea fi infectata (are basici sau zone dureroase), apelati la pediatru. S-ar putea sa fie nevoie sa prescrie antibiotice pentru infectie sau creme cu hidrocortizon pentru o iritatie alergica.
Citeste si Urticaria la copil: cauze, tipuri si tratament
Iritatiiile produse de scutece: dermatite, eczema, infectii - ghid
Iata aici o privire asupra iritatiei de scutec si a felul in care se prezinta plus sfatul medicului dermatolog.
Despre igiena si iritatiile pielii bebelusului mai poti citi:
Ce este dermatita atopica si cum tratam aceasta afectiune severa a pielii bebelusului?
Ingrijirea pielii sensibile a bebelusului: ghid
Cum tratam eczema bebelusului cu ulei de nuca de cocos
Pentru ajutor si prietenie, va recomandam forumurile:
Parintii intreaba, parintii raspund
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?) Parintii intreaba, parintii raspund!
Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani.
autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2024
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie - norme de sanatate pentru copii 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 34:
Eu la fiica mea de 1 ani şi 2 luni , nu prea am probleme cu iritaţia , dar şi când se întâmpla, o las fara scutec, doar cu pantalonasi lejeri. ÃŽn câteva ore îi trece . Aerul vindeca foarte bine. Crema folosesc de la Fares de galbenele. Dar în general , nu e nevoie.
Eu folosesc pentru cel mic o crema de la Balm Balm. Este buna atat pentru hidratare cat si pentru reducerea iritatiilor.
Si fetița mea de 7 luni jumate are o rosata care nu mai trece de 2 sapt ,încercam detoate dar fără rost e la fel nici o schimbare :( scutecul se schimba de mai mult de 10 ori pe zi si 5 pe Noapte.am încercat diferite tratamente dar nici o șansa :(
Incearca ulei de catina,noua ne-a ajutat mult
am fetita de 2 luni si tuseste ii curge nasu nu stiu se sai mai fac va rog tatimi un sfat
Imi place sa fiu o mamica grijulie de aceea imi doresc tot ce e mai bun pentru bebelusul meu. Cautand produse bio pentru ingrijirea pielii celui mic, am fost dornica sa incerc si crema de galbenele de la Weleda pentru zona scutecului. Acum dupa o perioada mai lunga de folosire o recomand cu caldura tuturor mamicilor care vor sa protejeze pielea delicata a bebelusului de iritatii, roseli din zona scutecului.
Daca sunt schimbati des nu se irita. Eu nu am avut probleme cu bebe dar o urmaream sa nu stea uda.
la bebelul meu a trecut iritatia de la scutece cu unguent de galbenele
Eu am folosit la fetita o crema nemteasca de la Seba med diaper rash cream doar asta a dat rezultate din cate am incercat.
fetita mea are 1an si 6 luni are o iritatie ca un cosulet care se muta dela fundulet la pasarica am luat crema focidin si nu ise trece ce sfatuti imi dati.
E de preferat sa se spele cat mai des FARA SAPUN pentru usuca si irita pielea, doar cu apa calduta. si a se folosi cat mi rar servetele umede. eu nu am avut problema asta. p.s. folosesc bepanthen.
Buna,si eu ma confrunt cu aceiasi probleme,baietelul meu are 6 saptamani si nu ii rieste nimic la fundulet,am folosit si sudocrem primita cadou in spital,am mai folosit si bepanthen si multe altele si tot rosu e nu stiu cu ce sa-l mai dau .ce sfaturi imi dati?
Ahhh .. si nu uitati .. Spalatul cu apa si cu sapun la fund ..e sfant .. Nu folositi servetele umede in exces :)
Am avut cele mai scumpe creme pt copilul meu .. cumparate de afara .. si unele chiar din romania ... Nu stiam ce sa mai fac sa ii vad si eu funduletul ca obrazul :) ... Nimic nu a dat rezultate satisfacatoare .. Pana cand l`am dat cu o crema mica ( pe care eu nici nu am bagat`o in seama ) primita din spital la nastere ... SUDOCREM .. in 2 zile copilul meu n`a mai avut nimic la fundulet. De atunci numai Sudocrem folosim .. si pacat ca nu pot atasa o poza cu fundicul lui sa vedeti ca e mai fin decat obrazul =)) . Incercati sudocrem ca n`o sa va para rau
EU O DAU PE FETITA MEA CU UNGUENT NIDOFLOR ESTE FOARTE BUN
si fata mea a avut o iritatie si are 2 luni ,dar am cumparat CUTADEN si in mai putin de 2 zile ia trecut am incercat si eu cu toate cremele posibile si nu ia trecut.
fetita mea are o luna si jumatate, si de vreo doua saptamani de confruntam cu o iritatie ingrozitoare la fundulet. am incercat tot ce era posibil, de la ceai de musetel, crema de galbenele, ulei de masline, pana la unguente precum bepanthen, neopreol, pimafucort, lonozinc balsam,locoid. nici un rezultat. sunt disperata. nici violetul de gentiana sau cremele preparate in farmacii nu au dat rezultate. ce pot sa mai folosesc? s-a mai confruntat cineva cu aceasta problema?!
sunt un nou tatic de a 2 luni si am invatat ca, copilul sa stea bine, prima de un nou schimbat , sa fie spalat bine cu un pic de apa calduta si un sapun bun pentru copii si macar o data pe zi un picut de pudra. multa bafta la toti tatici care dau o mana de ajutor mamelor pentru ca au mare nevoie....
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII