Colicii bebelușului: cauze, strategii și tratamente eficiente

Colicii bebelusului -  cauze, strategii si tratamente eficiente

Colicii bebelușului: cauze, strategii și tratamente eficiente

Definițiile colicilor descriu un bebelus bine îngrijit, cu vârsta sub trei luni, care plânge mai mult de trei ore pe zi, timp de mai mult de trei zile pe săptămână, timp de cel puțin trei săptămâni. Bebelușii sunt afectați de colici de la vârsta de aproximativ trei săptămâni și, de obicei, situatia se imbunatateste dupa ce implineste 3 luni.  Academia Americana de Pediatrie sustine că bebelusul trece printr-o perioada in care există o creștere a gazelor sau a altor iritații în intestin care ii cauzează durere și flatulenta.

Iată o trecere in revistă a strategiilor și remediilor anti colici.

- veti citi:
Colicii, ce sunt?
Colicii: definiții, perioade de atac și durată
Colicii bebelușului și efectul asupra părinților obositi
Sunt colicii o problemă a intestinului?
Suprastimularea bebelușului
Strategii de tratarea a colicilor
Sunt colicii un fel de migrenă?
Cum rămâne cu medicamentele anti colici?
Odiseea colicilor: cum am scăpat de acești monștri mici

Colicii, ce sunt?

Vorbind despre colici, părintii unui bebelus au diverse descrieri. In general, colicii sunt descrisi ca niste căpcăuni cu care se poartă un război. Si care il chinuie pe bebe.

Colici este un termen folosit pentru a descrie un copil care este sanatos  dar care plânge o cantitate excesivă de timp.

Colicii: definiții, perioade de atac și durată

Definițiile colicilor descriu un bebelus bine îngrijit, cu vârsta sub trei luni, care plânge mai mult de trei ore pe zi, timp de mai mult de trei zile pe săptămână, timp de cel puțin trei săptămâni. Bebelușii sunt afectați de colici de la vârsta de aproximativ trei săptămâni și, de obicei, situatia se imbunatateste dupa ce implineste 3 luni.

Crizele de colici sunt in general mai grave seara.

Colicii bebelușului și efectul asupra părinților obositi

A avea grija de un bebelus care plange excesiv nu este usor - si este chiar frustrant pentru parinti. Evident, toti parintii isi pun intrebarea logica - ce anume cauzeaza acest plans neconsolabil al bebelusului? Vezi aici lista completa de simptome ale colicilor la bebelusi.

Cauza colicilor nu este incă clara. Este posibil ca mai mulți factori să joace un rol. De aceea, speculand pe aceasta neclaritate medicală, exista multe produse pentru bebelusi care se auto-intituleaza medicament anticolici.  Insă, ceea ce functionează la un bebelus, pentru altul poate sa nu aibă nici un efect. Dar, sa trecem in revistă, ceea ce specialistii consideră ca ar putea sta la baza crizelor de colici.

Ad-Extra3:

Sunt colicii o problemă a intestinului?

O explicație populară, si acceptata de Academia Americana de Pediatrie este că bebelusul trece printr-o perioada in care există o creștere a gazelor sau a altor iritații în intestin care ii cauzează durere și flatulenta.

Daca bebelusul este alaptat sau este hranit cu lapte formula  - nu pare să influențeze dacă un bebelus are colici dar acest lucru afectează sugestiile de tratament. Ajustarea alimentatiei unui bebelus sau a bacteriilor intestinale pentru a încerca să ii reducă acumularea de gaze este adesea recomandata.

Dacă un bebelus este alaptat, unii pediatri sugerează ajustarea alimentatiei mamicii pentru a reduce orice alergeni (în special alimentele lactate), care pot irita intestinul copilului. Dar, nu există dovezi clare că aceste schimbări produc diferențe semnificative. Atentie, nu se recomanda oprirea alaptarii.

Dacă un bebelus este hrănit în mod exclusiv cu lapte formula, poate fi incercata o formulă alternativă de lapte. În special, încercarea unei formule de lapte în care proteinele din lapte au fost scoase pentru a îmbunătăți absorbția (formula hidrolizată) poate fi utilă.

Bacteriile din intestin

Diverse studii au evidentiat faptul ca diferite tipuri de bacterii se găsesc în intestinul unui bebelus cu colici în comparație cu un copil fără colici. Din aceasta cauză, exista suplimentele cu probiotice care au fost testate la bebelusii cu colici.

Deși nici un studiu nu a evidențiat un efect clar, există semne care arata o tendință spre reducerea duratei timpului de plâns la bebelusii tratați cu probiotice, în special, L.Reuteri. Probioticele sunt sigure pentru utilizare la sugari și pot ajuta la reducerea perioadei de plans in cazul colicilor.

Suprastimularea bebelușului

O altă explicație este că, pe la sfârșitul zilei, bebelusul (obisnuit cu liniștea din burtica mamicii atâtea luni) "a avut destul" si incepe sa isi plangă iritarea. Suporterii acestei teorii sfătuiesc părinții să reducă stimularea copilului pentru a reduce plânsul.

Strategii de tratarea a colicilor

Desi pe net exista multe materiale care sustin acest lucru, toate activitatile de calmare a colicilor bebelusilor nu si-au dovedit complet eficacitatea.  Exista sfaturi care indeamna păstrarea copilului departe de lumini și zgomote puternice (și rude), infasarea bebelusului, acupunctura, zgomotul alb

Asta nu inseamna ca nu trebuie să incercati aceste strategii - pentru că la unii bebelusi, chiar se poate reduce plansul generat de colici.

Sunt colicii un fel de migrenă?

Migrenele sunt adesea moștenite. Mamele cu migrenă au mai multe șanse de a avea bebelusi cu colici, iar bebelusii cu colici sunt mai predispuși la migrene in copilarie sau adolescenta.

Colicii bebelusilor cu migrena par insa sa se imbunatateasca prin reducerea stimulilor externi, inclusiv prin scăderea zgomotului și a luminilor, evitarea mirosurilor puternice și a somnului. Managementul similar poate fi aplicat copiilor. Acest lucru se corelează bine cu gestionarea "bebelusului suprasolicitat" descris mai sus.

Medicamentele pot fi utile în cazul migrenelor, dar, în general, ele sunt evitate la copii din cauza preocupărilor legate de siguranță și a potențialului medicamentelor de a agrava migrenele.

Cum rămâne cu medicamentele anti colici?

Singurul medicament care a dovedit beneficii în tratamentul colicului (diciclomină) vine cu mai multe efecte secundare grave, inclusiv dificultăți de respirație, convulsii și comă. Este utilizat fara licență la copii în mai multe țări. Verificati intotdeauna ce contine un preparat sau medicament pe care i-l dati bebelusului.

Alte medicamente fără prescripție medicală nu au dovedit că reduc colicii.  Ceaiul care conține fenicul poate aduce niste îmbunătățiri, dar efectele secundare asociate, cum ar fi vărsăturile și pierderea poftei de mâncare, pot avea efecte negative asupra alimentației bebelusului.

Alte preparate din plante pentru colici s-au dovedit a avea efecte secundare grave, cum ar fi insuficiența hepatică și ar trebui evitate 

Deci ce pot face?

Timpul vindecă si colicii bebelusului. Între timp,

probioticele sunt un tratament sigur,

reducerea stimulării poate ajuta bebelusul să se calmeze

  alte medicamente ar trebui evitate.

Căutați sprijin. A trece prin perioada colicilor nu este usor iar suportul familiei este important.

Nu uita, plansul bebelusului poate fi cauzat de multe lucruri, nu doar de colici. Dacă sunteți îngrijorat de copilul dvs., este foarte important ca copilul dvs. să fie verificat de un medic sau de o asistentă medicală înainte de a presupune că este vorba de colici. Citeste pe larg detaliile care conteaza aici Cum deosebim plansul din cauza colicilor de alte crize de plans

Odiseea colicilor: cum am scăpat de acești monștri mici

Sunt o mamica care a supravietuit in ultimele cinci luni alaturi de un bebelus cu colici. A fost greu - asa ca lupta mea si a bebelusului meu cu acesti monstri mici, colicii  - pare a fi o odisee...Vrei sa afli cum poti supravietui acestei perioade dificile... esti proaspat parinte si bebelusul nu se opreste din plans!? Iata cateva sfaturi pentru a supravietui cu un bebelus ce sufera de colici: Odiseea colicilor: cum am scapat de acesti monstri mici

Despre colicii bebelusului, mai poti citi

Alimente care cauzeaza colici bebelusului in perioada alaptarii

Tratamente si remedii pentru colicile bebelusului

Biberoanele anticolici: mit, realitate si marketing

Esti o mămica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate © 2024
referinte
Liver failure secondary to poisoning by a homemade product made of star and green anise in a 4-month-old infant.
Treating infant colic with the probiotic Lactobacillus reuteri: double blind, placebo controlled randomised trial

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. ovidiu
    ovidiutrimis la 22/11/2011

    DA, E DESTUL DE GREU PRIMA PERIOADA DE VIATA A BEBELUSILOR (PENTRU NOI).DUPA CE NE-AM CHINUIT ,AM PLANS IMPREUNA CU COPILUL ,AM DORMIT PE SCAUN CU GATUL RUPT SI ALTELE ,SPRE MIJLOCUL PERIOADEI COLICILOR AM GASIT , LA FARMACIE , NISTE BILUTE DIN PLANTE. SPECIALE PT COLICI.DIN ACEL MOMENT NU AM MAISTIUT CE SANT COLICII.ASA CA PUTIN A DURAT NESOMNUL SI DUREREA IN SUFLET VAZANDU-L PE FIUL NOSTRU,DAVID, FRAMANTANDU-SE DE DURERE. RECOMAND PT CEI CE VOR SA AIBA LINISTE SI UN COPIL FERICIT ,-COLIKIND. 3-4 BILUTE INAINTE DE FIECARE MASA. SUCCES TUTURROR.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Gabi
    Gabitrimis la 20/1/2008

    Mi-a placut pt ca desi perioada colicilor e al naibii de greu de suportat, taticul a gasit resursele sa descrie cu umor situatia. Si taticii sa stie ca pt noi, mamele, chiar si simpla intrebare

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII