Copiii si jocurile lor surprinzatoare

Copiii si jocurile lor surprinzatoare

Copiii si jocurile lor surprinzatoare

Te-ai intrebat vreodata de ce copiii au obiceiul de a se juca contrar asteptarilor celor mari? De a deturna modul de folosire firesc al fiecarui obiect? De ce urca invers pe tobogan? De ce sunt mai fascinati de ambalajul unei jucarii decat de jucaria in sine?

Daca nu, atunci cu siguranta va veni o vreme cand o vei face... Oricat de ciudate ti s-ar parea aceste deturnari ale modului de a folosi anumite obiecte, nu taia elanul copilului cu niciun pret.

- vei citi:
Urcatul invers pe tobogan
Cutia e mai interesanta decat ambalajul
Lipirea abtibildurilor pe masa
Mancatul creioanelor
Alergatul dupa porumbei 
 
Te-ai intrebat vreodata de ce copiii au obiceiul de a se juca contrar asteptarilor celor mari? De a deturna modul de folosire firesc al fiecarui obiect? De ce urca invers pe tobogan? De ce sunt mai fascinati de ambalajul unei jucarii decat de jucaria in sine? Daca nu, atunci cu siguranta va veni o vreme cand o vei face... Oricat de ciudate ti s-ar parea aceste deturnari ale modului de a folosi anumite obiecte, nu taia elanul copilului cu niciun pret.

Intra in jocul lui si transforma joaca intr-o experienta de cunoastere. Iata cateva dintre cele mai surprinzatoare jocuri ale copiilor si modurile in care ar trebui sa reactionezi pentru a nu le distruge creativitatea.

Urcatul invers pe tobogan

Ti s-a intamplat probabil macar o data in parc... Copilul se incapataneaza sa se catere invers pe tobogan, in ciuda faptului ca alti copii vor sa se dea pe el sau a faptului ca incerci sa ii explici ca nu asa se foloseste. Ce se intampla de fapt? Copilul prefera sa incerce sa se catere pe tobogan invers decat sa urce scari prea inalte, sa isi astepte randul dupa ceilalti copii etc... Toate aceste lucruri i se par de neinteles, asa ca i se pare mult mai convenabil sa incerce sa se catere direct pe tobogan.

De asemenea, scarile si statul la rand inseamna pierdere de timp, pe cand daca se catara direct pe tobogan joaca este continua... In toata aceasta experienta, consumul de energie este foarte mare. Este o adevarata aventura in care sunt solicitate capacitatile sale motrice, dorinta de a descoperi etc. Pentru copil nu este foarte important daca ajunge sau nu sus, ci faptul ca a incercat sa ajunga acolo. Daca vrei sa il ajuti, rezista tentatiei de a-l lua in brate si de a-l urca in varful toboganului. Asta nu-l va ajuta sa capete prea curand incredere in sine. In loc sa il asezi in varful toboganului, mai bine incurajeaza-l sa urce singur, atragandu-i atentia ca mai sunt si alti copii care vor sa se joace pe tobogan si ca trebuie sa fie atent la ei. Asa il vei face sa inteleaga ca exista si un alt mod de a folosi toboganul decat acela de a se catara pe el.

/Images/joaca-pe-topogan.jpg

Cutia e mai interesanta decat ambalajul

I-ai luat copilului tau o jucarie care ti s-a parut extrem de amuzanta si de interesanta, dar.... Surpriza! In clipa in care o primeste, scoate jucaria din cutie si o ignora. Este fascinat de... ambalaj. Explicatia vine din faptul ca in cateva minute copilul epuizeaza sensul jucariei, intelegand ce poate sa faca cu ea. In schimb cutia ii ofera o gama larga de posibilitatipe care urmeaza sa le descopere. De aceea este fascinat de ea. Cu jucaria stie ce sa faca, cutia ii poate oferi in schimb o multime de surprize si asta o face foarte atragatoare. O poate transforma intr-o clipa in palarie, in garaj pentru masinute, in casa de papusi sau in seif pentru comori. De asemenea, cutia ii poate oferi experiente primordiale. Daca este suficient de mare si se poate baga in ea, va invata, spre exemplu, diferenta dintre interior si exterior. Nu-l descuraja in descoperirile sale. Nu mai conteaza ca ignora jucaria, important este ca e fascinat si ca isi pune in joc creativitatea. In fond, de asta i-ai si cumparat jucaria, nu-i asa?

Lipirea abtibildurilor pe masa

I-ai cumparat copilului niste abtibilduri frumoase, pe care si le dorea si le lipiti impreuna pe un carton special... dar la un moment dat copilul incepe sa decoreze cu abtibilduri masa. Apoi le lipeste pe pereti, apoi pe dulapuri si, in sfarsit, si le pune in par. Care este explicatia? E cat se poate de simpla - copilul tau tocmai a descoperit ca abtibildurile se lipesc. Dar oare se lipesc peste tot la fel? Si oare le putem dezlipi dupa aceea? Sunt intrebari care se nasc in mintea sa si al caror raspuns nu poate fi aflat decat prin experiente practice. Copiii nu invata ca la scoala, ci invata observand lucruri concrete, iar faptul ca abtibildurile trebuie lipite doar pe un carton special destinat acestui lucru este clar o idee de adult. Asa ca intra in jocul copilului si lasa-l sa lipeasca abtibildurile in ce ordine vrea si unde vrea, explicandu-i desigur, ca in unele locuri ar fi mai bine sa nu le lipeasca, deoarece va fi greu sa le mai recupereze si nu va mai avea cu ce sa se joace.

Ad-Extra3:

Mancatul creioanelor

Instalat frumos in fata unei coli albe, copilul scoate tacticos din cutia de creioane colorate cate unul si ii roade varful in loc sa il foloseasca pentru a desena. Apoi, cand varful e complet compromis, arunca creionul pe jos si este fascinat de felul in care se rostogoleste. Ei bine, suptul creioanelor il ajuta sa le descopere conturul, gustul si... culoarea. Copiii isi folosesc la maxim toate simturile pentru a afla informatii despre lumea din jur. Copilul roade creioanele pentru simplul fapt ca vrea sa stie daca cel rosu are acelasi gust ca si cel verde. Oricat de straniu ar parea, mancatul creioanelor este o etapa necesara pentru a invata ca ele se folosesc de fapt la desen. De asemenea, faptul ca le arunca pe jos il ajuta sa descopere ca obiectele cad si se rostogolesc.

/Images/copilasi-si-culori.jpg

Alergatul dupa porumbei

Nu trebuie sa te miri daca, in timpul unei vizite la zoo, un copil mic nu este fascinat nici de pantera, nici de urs, nici de alte animale rare, ci de porumbei sau de pasari de curte. Explicatia este si de aceasta data simpla. Copiii prefera animalele care interactioneaza. Pantera si ursul sunt mari, sunt frumoase, dar stau tolaniti si cam atat. Pe cand porumbeii zboara ori de cate ori copilul se apropie de ei, apoi, daca le da ceva de mancare vin si ciugulesc, apoi iar zboara si tot asa. Copiii sunt mult mai fascinati de animale domestice decat de cele salbatice, asa ca nu insista sa mergeti la zoo, ci mai degraba dati o tura printr-o piata cu porumbei si incurajeaza-l sa alerge dupa ei. Este modul lui de a explora si de a descoperi misterele lumii din jur.

38 de jocuri in aer liber - pentru copii de toate varstele

Activitatile in aer liber de mai jos sunt pentru copiii de toate varstele, de la prescolari la copii in scoala primara, gimnaziu si chiar liceu. Majoritatea adora sa se joace in aer liber, insa uneori au nevoie de o mana de ajutor cu privire la noi idei de joaca si activitati. Si nu uitati dragi parinti: Miscarea inseamna sanatate!

Iata o colectie superba de 38 de jocuri care se desfasoara in aer liber. Va garantam multa veselie si miscare :)

Forumuri specializate
In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

 autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2020

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII