Igiena naturala - optiune sanatoasa sau trend maternal?

Igiena naturala - optiune sanatoasa sau trend maternal?

Igiena naturala - optiune sanatoasa sau trend maternal?

  • Este imposibil sa nu remarci, fie ca esti sau nu parinte, ca in ultimii ani exista o adevarata obsesie pentru tot ceea ce este natural. Desigur, natura e prietena noastra si aspiram mereu sa ne intoarcem la puritatea ei. Uneori insa caile prin care alegem sa facem acest lucru ne pun la incercare rabdarea si se transforma intr-o adevarata provocare fata de noi insine. Este sau nu benefic sa adoptam un stil de viata natural cu orice pret?  In fond, fiecare stie ce e mai bine pentru sine...

Igiena "naturala" - optiune sanatoasa sau trend maternal?

Ce inseamna ... igiena naturala?
Care sunt avantajele igienei "naturale"?
Exista un impact psihologic al acestui tip de igiena?

Este imposibil sa nu remarci, fie ca esti sau nu parinte, ca in ultimii ani exista o adevarata obsesie pentru tot ceea ce este natural. Desigur, natura e prietena noastra si aspiram mereu sa ne intoarcem la puritatea ei. Uneori insa caile prin care alegem sa facem acest lucru ne pun la incercare rabdarea si se transforma intr-o adevarata provocare fata de noi insine. Este sau nu benefic sa adoptam un stil de viata natural cu orice pret?  In fond, fiecare stie ce e mai bine pentru sine...
 
Alaturi de alaptatul cat mai mult timp posibil, igiena naturala a bebelusului este unul dintre subiectele care au generat diverse controverse in ultima vreme. Exista mamici care refuza pur si simplu sa se foloseasca de diferite mijloace moderne pentru a-si usura stradania zilnica de a-i oferi copilului o igiena cat mai aproape de cea ideala sau mai exact de cea... naturala.

Ce inseamna ... igiena naturala?

Igiena naturala, o sintagma destul de ambigua de altfel, presupune refuzul oricarei facilitati moderne utilizate de obicei in acest scop, altfel spus, presupune folosirea unor tehnici utilizate mai degraba in tarile sarace, unde parintii nu dispun de mijloacele materiale necesare pentru a tine pasul cu ultimele inovatii in materie de parenting sau in locurile unde viata se deruleaza mult mai aproape de natura, fara artificiile inventate de modernitate... Aici mamicile nu au nevoie de scutece de ultima generatie si nici de caruturi high-tech pentru ca isi poarta bebelusii lipiti de ele si le simt reactiile imediate la orice posibil disconfort. Contactul piele pe piele, atat de mediatizat in ultima vreme in materialele care promoveaza aceasta revenire obsesiva la natura este cel care face ca aceasta comunicare miraculoasa intre mama si bebelus sa functioneze dincolo de limitele imaginabile. Igiena naturala presupune, asadar, printre altele, faptul ca nu sunt folosite scutece si nici servetele de toate felurile pentru a asigura igiena bebelusului.

/Images/igiena-anturala-scutece.jpg

Care sunt avantajele igienei "naturale"?

Mamicile care adopta acest tip de igiena sustin ca ajung la un moment dat sa recunoasca nevoile biologice ale bebelusului dupa mimica si dupa alte semne ce tin de rutina zilnica. Faptul ca nu folosesc deloc scutece, desi la inceput face ca igiena sa fie dificila, are drept consecinta pe acela ca atentia fata de reactiile bebelusului in momentul acestor nevoi biologice sa fie mai intensa. Mamicile ajung sa stie pur si simplu cand este cazul sa ia masuri pentru a preintampina accidentele. Comunitatea stiintifica se declara neputincioasa in fata unui astfel de subiect, pentru ca nu se stie cu exactitate la ce varsta bebelusul este capabil, neurologic vorbind, sa isi constientizeze nevoile fiziologice. Specialistii admit, cu titlu de generalitate, ca bebelusii incep sa isi controleze sfincterii intre 18 si 20 de luni. Asa incat... e greu de crezut ca un bebelus caruia i se aplica aceasta igiena naturala sa fie in permanenta curat la... 6 luni.

Desigur, daca obicetivul igienei naturale este acela de a urma instinctele firesti ale bebelusului, atunci... reprosurile sunt inutile, insa a crede si a populariza ideea ca un copil caruia nu i s-au pus scutece si a fost ingrijit in mod "natural" isi dezvolta mai repede anumite instincte este o iluzie naiva cu care mamicile ce adopta aceste practice natural se amagesc inutil. Dezvoltarea neurologica nu are legatura cu scutecele sau cu pelincile, asa ca daca alegeti sa va ingrijiti copilul in mod "natural" nu va asteptati la minuni ale naturii in ceea ce priveste educarea sa in aceasta privinta.

/Images/igiena-naturala-bebe-olita.jpg

Exista un impact psihologic al acestui tip de igiena?

Privind cat se poate de obiectiv lucrurile, igiena naturala a bebelusului nu are niciun impact periculos asupra psihicului acestuia. E drept ca uneori fuziunea care se creeaza intre mama si copil este atat de puternica, incat atunci cand vine momentul desprinderii, lucrurile s-ar putea sa fie mai complicate pe plan emotional. Insa in afara de faptul ca mama munceste mai mult si trebuie sa se concentreze mai mult asupra unor aspecte ce tin de intuirea momentelor cand se exercita nevoile fiziologice, alte consecinte nu prea exista. In fond, scutecele absorbante, cu scai si cu tot felul de accesorii mai mult sau mai putin utile nu au existat de cand lumea. In schimb, mamele au stiut intotdeauna sa isi ingrijeasca bebelusii cu toata atentia. Asa ca... lucrurile sunt demult testate in sensul acesta. Singura problema este ca adoptarea unei astfel de metode de igiena presupune o disponibilitate totala a mamei. In plus, in conditiile civilizatiei actuale, e oarecum o ipocrizie naiva sa pretinzi ca vrei sa iti cresti copilul in mod natural 100%. Pur si simplu nu ai cum... Asa incat, a-ti dori acest lucru e oarecum utopic, iar esecul intr-o astfel de incercare nu ar trebui sa mire pe nimeni.
 

Despre igiena si ingrijirea bebelusului, merita sa mai citesti si urmatoarele:


Cum păstram curățenia când vine bebelușul nou-nascut acasă - reguli și GHID

Cum păstram curățenia când vine bebelușul nou-nascut acasă - reguli și GHID

De îndată ce venim acasă cu bebelușul nou născut de la maternitate, începem o luptă asiduă împotriva microbilor, pentru că ne dorim să ne…

10 sfaturi pentru prevenirea iritației de scutec a bebelușului de la medicul dermatolog

10 sfaturi pentru prevenirea iritației de scutec a bebelușului de la medicul dermatolog

Dermatita, sau iritația provocată de scutec, este cea mai des întâlnită problemă a bebelușilor sub 2 ani și apare cel mai des în rândul…

Unele șervețele umede pentru bebeluși pot fi toxice.  Iată cum poți face singură șervețele umede pentru bebeluși

Unele șervețele umede pentru bebeluși pot fi toxice. Iată cum poți face singură șervețele umede pentru bebeluși

Substantele chimice folosite la fabricarea diverselor produse de igiena pentru bebelusi au constituit de mai multe ori in ultimii ani un subiect de controverse, generand reactii din partea…

 


 Pentru ajutor si prietenie, va recomandam forumurile
 

Parintii intreaba, parintii raspund
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?) Parintii intreaba, parintii raspund!

Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani.

autor: redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) Desprecopii.com 2013

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII