Cand copilul tau spune „Sunt gras” - 8 strategii pentru a aborda aceasta problema delicata
În lumea de azi, dominată de rețelele sociale, presiunea de a fi slab afectează copiii mult mai devreme decât ne-am putea imagina, având un impact deosebit asupra fetelor. Este esențial să știți cum să răspundeți întrebărilor și preocupărilor copilului vostru. Puteți să-i ajutați pe copii cu mesaje blânde și înțelepte.
Încurajați copilul să-și exprime sentimentele și gândurile. Validați-i emoțiile cu empatie și discutați despre cum s-a simțit când a auzit comentariul negativ. Abordați subiectul diversității corporale și explicați că fiecare corp este unic și frumos în felul său.
Copiii nu se nasc crezând că oamenii sunt „grași”, „slabi”, „urâți” sau „frumoși”. Aceste noțiuni sunt învățate de la societate, iar noi, ca părinți, trebuie să fim atenți să nu facem greșeli care ar putea să-i facă pe copiii noștri mai predispuși să-și fie rușine de propriul corp sau să îi judece pe alții. Educația și sprijinul nostru pot face o diferență semnificativă în formarea unei imagini de sine sănătoase și încrezătoare.
Daca esti mama sau tata de fata, probabil ca te gandesti ca anxietatea fetei tale legată de imaginea corpului este ceva cu care te vei confrunta cand va fi adolescenta - dar conform unui studiu efectuat in Marea Britanie, fetele sunt mult mai devreme anxioase din acest motiv.
De pilda, 34% dintre fete își limitează deja cantitatea de mancarein jurul varstei de 5 ani pentru a nu se îngrașa, in timp ce până la 60% dintre fete cu varsta intre 6-12 sunt ingrijotare să nu devină „prea grasă”.
La adolescenti, preocuparea despre greutate este ingrijoratoare
Un procent semnificativ de fete adolescente sunt preocupate de greutatea lor. Studiile arată că 62.3% dintre fetele adolescente spun că încearcă să slăbească, iar 58.6% sunt în diete. De asemenea, între 50% și 70% dintre adolescente sunt nemulțumite de greutatea lor și sunt preocupate de imaginea corporală - vezi sursele in finalul materialului .
Iata povestea reala a Adrianei - o mama din Iasi: In timpul unui pauze la cursul de dans, fetita ei Ariana în vârstă de 5 ani, a venit și a spus: „Lia m-a văzut în costumul meu și m-a întrebat de ce sunt atât de grasă”.
Adriana a fost ranita de o asemenea discutie - „Ar fi putut fi o întrebare neutră, dar a sunat ca o judecată”, spune ea. „Mai ales pentru că Ariana este un copil zvelt, iar Lia este mai mare cu 1 an si chiar e puțin mai mare și mai rotundă decât ceilalți copii din clasa ei”.
Înțeleg că te-ai simțit tristă când prietena ta ți-a spus asta. Vreau să știi că fiecare persoană este frumoasă și specială în felul său, inclusiv tu. Haide să vorbim despre toate lucrurile minunate care te fac să fii tu.
Desigur, este, de asemenea, adevărat că copiii sunt, în medie, mai mari astăzi decât erau acum o generație – și există consecințe reale asupra sănătății asociate cu greutatea corporală mare în timpul copilăriei , inclusiv un risc crescut de diabet, astm și boli de inimă. .
Cu toate acestea, gestionarea sănătății fizice și mentale a copilului atunci când greutatea este o problemă este o sarcină delicată.
Studiile arată că punerea copiilor cu kilograme in plus - la dietă nu reduce riscul acestor probleme de sănătate, iar dieta în timpul copilăriei este factorul de risc numărul unu pentru dezvoltarea ulterioară a unei tulburări de alimentație”, spune Anna Lutz, RD, un dietetician pediatru celebru american.
Desigur, ne dorim sa avem copii sănătoși și siguri pe ei - dar ce facem daca totusi copilul tău este mai mare decât colegii lui?
Experții spun că strategiile pentru creșterea pozitivității corpului sunt aceleași pentru copiii de toate dimensiunile: Trebuie sa ne invatam copiii să-și iubească corpul așa cum este. Iar o parte a iubirii corpului lor este să aibă grijă de el, astfel încât să poată învăța mai bine, să doarmă mai bine și să se joace mai bine.
Iată 5 strategii cu care iti poti invata copilul sa isi iubeasca corpul
1. Explică conceptul de Body Shaming:
Explică-i copilului că "body shaming" înseamnă a critica pe cineva pentru felul în care arată, ceea ce poate răni sentimentele acelei persoane.
Exemple Clare: Oferă exemple concrete și potrivite vârstei lui despre cum ar putea arăta body shaming-ul și de ce este greșit.
Body-shaming este orice comportament – verbal sau nonverbal – care ar putea afecta negativ percepția unei persoane despre corpul său. Acestea ar putea include cuvinte negative, comentarii dezaprobatoare pe rețelele sociale, priviri critice și așa mai departe. Rușinea corporală poate avea efecte psihologice pe termen lung, inclusiv depresie, anxietate, tulburări de alimentație și dismorfie corporală (o boală mintală în care devii extrem de preocupat de un defect perceput).
2. Pune modificările corpului în perspectivă si discuta cu copilul despre modificarile pubertatii
Poate fi greu pentru medici să știe dacă o creștere a greutății unui copil reflectă o problemă de sănătate sau o creștere tipică. Mulți copii experimentează o creștere în greutate destul de dramatică chiar înainte sau în timpul pubertății timpurii . Este normal ca fetele din a 50-a percentila să câștige aproximativ 10 kilograme pe an timp de patru ani, începând de la 8 până la 10 ani, iar băieții să aibă o creștere similară câțiva ani mai târziu.
Arată-i copilului tău că este în regulă să se răsfețe: A avea o bucată de tort cu ciocolată de ziua ta sau o felie de pizza duminică le arată copiilor tăi că răsfățul din când în când este perfect sănătos, mai ales dacă modelezi moderația. Petreceți timp pregătind tortul sau faceți o plimbare în familie înainte de a vă răsfăța pentru a le arăta copiilor că anticiparea și echilibrul fac parte din ecuație.
3. Luați în considerare propria imagine a corpului
La al doilea copilul, luasem cam multe kilograme in timpul sarcinii si eram destul de supatata pe corpul meu... încât m-am gândit că ar fi trebuit să slăbesc ... Intr-o seară, la cină, i-am spus soțului meu: „Nu-mi place corpul meu acum”. Fiica mea m-a intrebar atunci - mami, de ce nu iti iubesti corpul? Am înghețat. Știam că nu înțelegea tot ce i-am spus, dar putea să înțeleagă tonul meu îngrijorat – și știam că destul de curând, va înțelege întregul context.
Am decis chiar atunci să nu mai spun lucruri negative despre corpul meu sau despre oricine altcineva de fata cu copiii. Este o promisiune pe care m-am ținut de mai bine de șase ani și am constatat că a nu-mi face rușine corporală cu voce tare s-a transformat treptat într-o mai puțină rușine corporală în general. Și când acele gânduri apar, încerc să mă gândesc la ce se întâmplă cu adevărat (de obicei, sunt obosită, stresată sau îngrijorată de ceva care nu are nicio legătură cu corpul meu).- spune o mamica pe forumul Desprecopii.com
4. Rețineți că vorbirea negativă a corpului se poate manifesta în diferite moduri.
De fiecare dată când facem comentarii de genul „Știu că nu ar trebui să mănânc acest brownie uriaș” facem o evaluare negativă a corpului nostru.
Cercetările arată că părinții care modelează comportamente pozitive pentru corp - inclusiv o atitudine relaxată despre alimentația sănătoasă și plăcerea activității fizice - au mai multe șanse să crească copii cu o imagine pozitiva despre propriul corp. Insam așa cum cercetările arată că părinții pot întări din neatenție rasismul atunci când evită să discute despre rasă cu copiii lor - a pretinde că persoane grase nu există sau despre care nu ar trebui să se vorbească nu îi ajută nici pe copiii noștri — pentru că mai devreme sau mai târziu vor observa dimensiunea corpului. Și majoritatea mesajelor pe care le primesc despre corpuri mai mari vor fi negative. Gândiți-vă la modul în care fiecare prințesă Disney este slabă și mulți dintre răufăcători sunt grasi...
Într-un studiu facut la Universitatea din Amsterdam - expertii au cerut fetelor cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani să se joace cu colecția „Barbie Fashionista”, care include păpuși de diferite etnii și mărimi corporale. Curvy Barbie - ale cărei măsurători din lumea reală ar face-o să arata mai grasuta - a fost păpușa pe care fetele au spus că le-a plăcut cel mai puțin. Deloc surprinzător, copiii clasificați ca supraponderali sau obezi sunt mult mai susceptibili de a experimenta acest tip de stigmatizare interiorizată, care este direct legată de nemulțumirea corporală.
5. Regândește-ți răspunsurile
Din fericire, ai o influență extraordinară asupra copiilor tăi și poți ajuta la contracararea a ceea ce ei văd și aud în mass-media.
Vorbesc adesea cu fiicele mele despre cum fiecare are un corp diferit și unii oameni sunt înalți, alții sunt scunzi, unii au corpuri mai mari și alții au corpuri mai mici, unii au pielea mai închisă, alții au pielea mai deschisă, alții au părul drept și alții au părul creț”, spune dr. Harriger, o mamă a unor gemeni de 9 ani. „Combin greutatea cu alte trăsături pentru a o neutraliza, așa că ei văd greutatea doar ca un exemplu de diversitate corporală.”
Când copilul tău face o observație tare în public – strigând: „Uau, doamna aia e atât de grasă!” – evitați impulsul de a răspunde „Nu e frumos să spui gras!” pentru că acest lucru întărește mesajul că grăsimea înseamnă rău. În schimb, încercați un răspuns pozitiv de genul: „Vezi asadar ca exista corpuri în toate formele și dimensiunile”
Dacă copilul tău folosește cuvântul gras pentru a se descrie, primul tău instinct va fi să-l liniștești cu: „Nu ești gras!” Dar nu te grabi.
Un copil foarte mic poate să nu folosească cuvântul în mod negativ. „Baitelul meu de 2 ani de atunci a venit acasă de la grădiniță și a întrebat: „Sunt un copil dolofan?”, spune Alina, o mamă de trei copii. Începeți prin a-ti întreba copilul ce crede că înseamnă acel cuvânt. Dacă își exprimă îngrijorarea, poți spune: „Nu e nimic rău în a fi gras [sau dolofan] – toate corpurile sunt corpuri bune si speciale!” Poti apoi continua cu „Corpul tău are dimensiunea perfectă pentru tine!”
6. Cu un copil mai mare, invata-l despre empatie.
Învăța-l sa înțeleagă cum s-ar simți altcineva dacă ar fi în locul ei și să fie amabilă și înțelegătoare cu ceilalți.
Încurajați-o să răspundă cu bunătate și să nu răspundă cu aceleași cuvinte rănitoare.
Ai putea spune: „Sunt tristă că te simți rău pentru corpul tău. Îmi poți spune mai multe despre de ce te îngrijorează asta?”. Merită să explorăm unde au avut impresia că, să zicem, o burtă ar trebui să fie plată sau coapsele nu ar trebui să se atingă (și dacă s-ar putea să fi auzit de la tine). Apoi corectează-le cu blândețe percepția că corpul lor este defect: „Primim o mulțime de mesaje din media - despre ce tipuri de corpuri arată cel mai bine și poate fi greu să le stingem. Toate tipurile de corpuri sunt frumoase, dar ceea ce contează cu adevărat este toate lucruri grozave pe care corpul tău le poate face.”
7. Concentrați-vă mai puțin pe aspect
Fetele sunt deosebit de predispuse la ceea ce cercetătorii numesc auto-obiectivizarea, în care se gândesc mai mult la felul în care arată decât la felul în care se simt în corpul lor - în parte pentru că adulții se grăbesc să-și laude ținutele și coafurile.
Băieții se pot lăsa prinși și de ideea că ar trebui să aibă mușchi mari pentru a arăta ca un super-erou. Este la fel de util să evitați lăudarea copiilor pentru subțirea sau frumusețea lor, precum este și pentru a preveni rușinarea grăsimilor.
8. Vorbește despre frumusețe ca felul în care te simți, nu felul în care arăți.
Corpurile, mințile și emoțiile noastre sunt conectate și nu este nimic în neregulă să te îmbraci în haine care te fac să te simți încrezător sau să porți machiaj dacă alegi. Asigură-te că vorbești cu copiii tăi despre motivul pentru care frumusețea nu ține doar de aspect, ci mai degrabă despre toate lucrurile care fac o persoană ceea ce este - acțiuni, atitudine, bunătate, atenție și așa mai departe. Dacă le arăți copiilor tăi că găsești frumusețe în tot felul de oameni, vor avea mai multe șanse să facă același lucru.
Mai multe despre psihologia copilului aici >
cu sfaturile: dnei Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda.
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2024
referinte
https://www.nationaleatingdisorders.org/statistics/
https://now.org/now-foundation/love-your-body/love-your-body-whats-it-all-about/get-the-facts/
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII