ADHD la adulti - tratament si efecte posibile

ADHD la adulti - tratament si efecte posibile

ADHD la adulti - tratament si efecte posibile

  • Diagnosticarea ADHD la adulti este un proces destul de dificil, ce presupune anumite ambiguitati care trebuie rezolvate pentru a pune un diagnostic corect. Tratamentul este, de asemenea, unul complex, ce presupune deopotriva terapie cognitiva si comportamentala si tratament medicamentos. In plus, tratamentul este de lunga durata si nu presupune doar luarea pastilelor la timp si efectuarea sedintelor de terapie, ci se bazeaza pe un intreg plan in ceea ce priveste organizarea vietii, stapanirea problemelor emotionale etc.

Tratamentul bolii ADHD la adulti


Ce medicamente sunt indicate pentru tratarea ADHD la adulti?
Efecte secundare posibile
Cat timp trebuie urmat un tratament medicamentos?
Ce se intampla atunci cand ADHD este combinat cu alte afectiuni?
Cat de utila este pshioterapia?
Optimismul – un factor benefic

Diagnosticarea ADHD la adulti este un proces destul de dificil, ce presupune anumite ambiguitati care trebuie rezolvate pentru a pune un diagnostic corect. Tratamentul este, de asemenea, unul complex, ce presupune deopotriva terapie cognitiva si comportamentala si tratament medicamentos. In plus, tratamentul este de lunga durata si nu presupune doar luarea pastilelor la timp si efectuarea sedintelor de terapie, ci se bazeaza pe un intreg plan in ceea ce priveste organizarea vietii, stapanirea problemelor emotionale etc.

Ce medicamente sunt indicate pentru tratarea ADHD la adulti?

Tratamentul medicamentos pentru adultii cu ADHD este acelasi ca si la copii, sustin specialistii in psihiatrie. Medicamentele cu rol stimulant, precum Adderall, Concerta, Focalin, Vyvanse, Quillivant, Ritalin pot fi prescrise pentru diferite simptome, avand un efect de lunga durata. Straterra, un non-stimulant acceptat pentru tratarea ADHD la adulti, este, de asemenea, prescris frecvent.

Alegerea medicamentelor ptrivite pentru tratarea ADHD la adulti, presupune, de cele mai multe ori, evitarea inrautatirii altor probleme de sanatate, precizeaza Lenard Adler, profesor la New York University Langone Medical Center si director al Programului  pentru adultii cu ADHD, din cadrul NYU School of Medicine. Spre exemplu, medicamentele stimulante nu ar trebui prescrise pacientilor cu probleme in ceea ce priveste abuzul de substante, pentru ca stimulantele au un potential crescut in acest sens.

De asemenea, este important istoricul tratamentelor anterioare pentru ADHD, inclusiv al parintilor, in cazul in care si ei au suferit de aceasta afectiune. ADHD are o puternica componenta genetica si de aceea este important de stiut ce tratamente au fost urmate anterior si ce tratamente au fost eficiente pentru inaintasi.

Efecte secundare posibile

Adultii care au ADHD si un istoric medical familial ce include boli de inima si lesin ar trebui sa acorde o importanta speciala efectelor secundare ale medicamentelor utilizate in tratarea ADHD, indiferent daca este vorba de medicamente stimulante sau non-stimulante si chiar daca ele sunt considerate drept sigure pe termen scurt. Pe toata durata tratamentului trebuie monitorizata zilnic tensiunea arteriala si pulsul. De asemenea, tratamentul trebuie sa inceapa cu doze mici de medicament, care sa fie crescute treptat, pentru a testa toleranta pacientului.

Cele mai comune efecte secundare ale medicamentelor recomandate in tratamentul ADHD la adulti sunt starea de agitatie, insomnia si variatiile in ceea ce priveste tensiunea si pulsul. In cazul unora dintre ele se adauga si starea de voma.

/Images/adhd-adult-greata.jpg

Cat timp trebuie urmat un tratament medicamentos?

Nu exista o regula fixa referitoare la durata administrarii medicamentelor pentru tratarea ADHD. In cazul copiilor, specialistii recomanda ca tratamentul cu medicamente sa fie administrat in perioada anului scolar, pentru ca ii ajuta sa se descurce mai bine la scoala. Aceasta indicatie este valabila atat pentru copii, cat si pentru adolescenti. In ceea ce ii priveste pe adulti, administrarea medicamentelor se face de obicei in perioadele mai stresante, variind de la caz la caz.

Ce se intampla atunci cand ADHD este combinat cu alte afectiuni?

Majoritatea adultilor cu ADHD (peste 75%) sufera si de alte afectiuni (cum ar fi anxietatea, schimbarile bruste de stare psihica, depresia etc.) care pot intensifica simptomele ADHD. Asa incat, tratamentul urmat de acesti pacienti nu este doar pentru ADHD, ci include si medicatie pentru diminuarea altor afectiuni. Specialistii considera ca cel mai potrivit tratament in aceste cazuri este reprezentat de o combinatie intre tratamentul medicamentos si terapia nemedicamentoasa. De altfel, pentru unele persoane, bagajul de efecte ale ADHD reprezinta adevarata problema. Anumite iesiri emotionale sunt cauzate de faptul  ca persoanele cu ADHD nu se simt confortabil in propria piele, avand mereu impresia ca sunt incapabile sa faca anumite lucruri, ca nu sunt competente si asta din cauza ca orice sarcina necesita un efort mai mare pentru a fi dusa la bun sfarsit. In plus, feedback-ul primit din exterior prin reprosuri sau prin mesaje de genul „daca te vei stradui mai mult, vei reusi”, nu face decat sa alimenteze acest disconfort generat de propria persoana.

Cat de utila este pshioterapia?

Psihoterapia este un instrument extrem de util in tratarea ADHD la adulti. Mai exact, terapia cognitiv-comportamentala are beneficii importante pentru adultii ce sufera de ADHD in ceea ce priveste imbunatatirea competentelor organizatorice. Iar in cazul in care ADHD este asociata cu alte afectiuni mentale, atunci psihoterapia este absolut necesara.

Daca ADHD este afectiunea care se manifesta pregnant, atunci terapia va ajuta pacientul in ceea ce priveste functiile de executare a anumitor actiuni, inclusiv cele care tin de managementul timpului. Psihoterapia da insa roade mai ales atunci cand sunt fixate obiective foarte clare ce trebuie atinse.

O metoda alternativa sau complementara a terapiei poate fi angajarea unui asistent personal calificat in aceasta privinta, care sa indrume verbal in permanenta sau cateva ore pe zi comportamentul pacientului. Asa-numitul „coaching” (sau terapia prin conversatie) a devenit o adevarata industrie in ultimii ani in occident. Un studiu facut in Australia releva faptul ca adultii suferinzi de ADHD, care au avut un asistent personal timp de 8 saptamani, si-au imbunatatit in mod semnificativ performantele organizatorice, reducandu-si in acelasi timp episoadele de furie. Aceste efecte au durat timp de mai bine de un an. Pentru unii adulti care sufera de ADHD acest gen de terapie este uneori suficient pentru a imbunatati simtitor lucrurile.

Optimismul - un factor benefic

Daca aveti banuieli in legatura cu existenta unor posibile simptome de ADHD in comportamentul personal, nu ezitati sa va adresati unui specialist. Cu cat veti descoperi mai repede cauza lucrurilor care va creeaza disconfort, cu atat revenirea la normal se poate realiza mai usor. Iar daca aveti nevoie de un impuls care sa va faca sa luati masuri in privinta unui diagnostic posibil de ADHD de care va este frica, va oferim o lista cu vedete care sufera de ADHD si cu toate acestea se descurca de minune in viata:

Jamie Oliver - celebrul bucatar a declarat ca a avut ADHD din copilarie, dar ca alimentatia sanatoasa il ajuta sa se descurce cu aceasta boala.
Will Smith - a declarat pentru fanii sai ca in copilarie era foarte agitat si avea probleme de atentie, dar ca nu a fost diagnosticat cu ADHD, cu toate ca azi ar primi, probabil acest diagnostic.
Michael Phelps - inotatorul care detine 14 medalii olimpice sufera si el de ADHD, si a fost diagnosticat inca din copilarie.
Jim Carey - Considera ca talentul sau actoricesc si pasiunea pentru colectiile de antichitati se datoreaza in mare parte efectelor ADHD.
Paris Hilton - Da, si diva blonda care a fost o vreme pe primele pagini ale presei mondene sufera de ADHD inca de la 11 ani.
Solange Knowels - sora mai mica a lui Beyonce a aflat tarziu ca are ADHD si initial nu considera ca este o boala, insa in timp si-a dat seama de efectele ei.
Justin Timberlake - aufera si el de ADHD, dar asta nu il impiedica sa scrie in continuare hit dupa hit si sa fie unul dintre cei mai ravniti barbati.
autor: redactor desprecopii.com Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate (c) 2013


Despre ADHD mai cititi si urmatoarele:

ADHD la copil: simptome și cauze explicate părinților de psiholog

ADHD la copil: simptome și cauze explicate părinților de psiholog

Mulți părinți sunt confruntați cu anumite probleme ale copilului: inatenție, hiperactivitate și impulsivitate fără să știe că, de fapt, acestea…

10 simptome înșelătoare ale ADHD-ului la copil

10 simptome înșelătoare ale ADHD-ului la copil

Simptomele ADHD-ului la copil pot fi uneori inselatoare. Cu toate ca traim intr-o lume in care medicina a facut pasi uriasi in ultimele decenii, exista inca numeroase boli a caror diagnosticare…

Cum se manifesta ADHD la fetite

Cum se manifesta ADHD la fetite

ADHD este o afectiune despre care majoritatea parintilor au auzit, daca nu din experienta proprie, cel putin din experienta altor parinti de copii diagnosticati cu ADHD. A devenit aproape un fapt…

Va recomandam sa mai cititi: Sanatatea familiei:

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2013

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 4 comentarii

  1. Ana
    Anatrimis la 25/4/2018

    Ati putea va rog sa imi recomandati un medic foarte bun la care sa merg la consultatie, pt a ma ajuta sa revin la viata? Cristian, as putea sa iau legatura cu tine?poti sa imi lasi adresa ta de mail?Multumesc mult.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Andrei
    Andreitrimis la 11/11/2016

    Ce face un adult cu ADHD care a incercat Strattera(fiind singurul medicament permis pentru adulti in Romania) si nu a dat rezultate pozitive? Exista medici specialisti in asa ceva in Vestul Europei? Banuiesc ca nu sunt singurul interesat...orice indrumare e apreciata. Multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  3. Cristian
    Cristiantrimis la 27/1/2015

    Buna ziua! Nu tin minte daca am fost diagnosticat cu ADD, insa in clasa a 9-a dupa inca o noapte de stat pe jocuri PC pana tarziu am avut niste migrene si a trebuit sa merg la doctor. Acolo am fost diagnosticat cu Sindrom cefalogen .... insa din pacate nu mai tin minte numele complet. Ce ma fac? Acum sunt adult si ma chiunui de atatia ani cu probleme de atentie, concentrare, punctualitate, decizie. Viata imi este total data peste cap. Citesc de 10 ori o pagina si nu tin minte mai nimic. Nu am de gand sa stau pe tusa si sa privesc cum altii se bucura de viata. Vreau sa fac tot ce imi sta in putinta sa imi recuperez atentia. Mi-am dorit si inca imi doresc din toata inima sa invat in continuare. Mi-am pierdut aceasta oportunitate in liceu si facultate(pe care o termin cu chiu cu vai). Si vreau sa fiu foarte foarte bun intr-un domeniu tehnic. Va rog ajutor!!!PS Imi doresc de asemenea sa plec in strainatete sa invat , sa lucrez si sa ma vindec de aceasta afectiune care mi-a dat viata peste cap.

    Raspunde la acest comentariu
  4. Cristian
    Cristiantrimis la 26/1/2015

    Buna ziua! Nu tin minte daca am fost diagnosticat cu ADD, insa in clasa a 9-a dupa inca o noapte de stat pe jocuri PC pana tarziu am avut niste migrene si a trebuit sa merg la doctor. Acolo am fost diagnosticat cu Sindrom cefalogen .... insa din pacate nu mai tin minte numele complet. Ce ma fac? Acum sunt adult si ma chiunui de atatia ani cu probleme de atentie, concentrare, punctualitate, decizie. Viata imi este total data peste cap. Citesc de 10 ori o pagina si nu tin minte mai nimic. Nu am de gand sa stau pe tusa si sa privesc cum altii se bucura de viata. Vreau sa fac tot ce imi sta in putinta sa imi recuperez atentia. Mi-am dorit si inca imi doresc din toata inima sa invat in continuare. Mi-am pierdut aceasta oportunitate in liceu si facultate(pe care o termin cu chiu cu vai). Si vreau sa fiu foarte foarte bun intr-un domeniu tehnic. Va rog ajutor!!!PS Imi doresc de asemenea sa plec in strainatete sa invat , sa lucrez si sa ma vindec de aceasta afectiune care mi-a dat viata peste cap.

    Raspunde la acest comentariu
    • Elisa
      Elisatrimis la 14/12/2019

      Bună, Cristian! Am 21 de ani și am aceeași problema ca și a ta, mă văd un om capabil, vreau să fac atâtea, dar memoria și lipsa de concentrare mă împiedică. Îmi pare rău de mine, nu știu dacă I se mai întâmplă cuiva așa ceva, dar gândindu-mă la cât de multe pot realiza în această viață, dar nu o fac pentru că efectiv creierul nu mă ajută, îmi dă o dejamagire de sine care aproape mă face să plâng. Dacă tu ai găsit vre-o soluție, sau vre-un tratament, mi-aș dori din tot sufletul să mi-l poți împărtăși, nu vreau să eșuez,nu vreau o viață banală în care să muncesc doar fizic și să-mi satisfac doar nevoile cotidiene.

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII