Tăticii și menstruația fiicei lor - cum abordezi acest subiect delicat
Despre menstruatie. La prima vedere, pare un subiect delicat, pe care nu toata lumea este dispusa sa-l discute degajat. Mai ales atunci cand este vorba despre tatici singuri de fete, care, fie ca le place sau nu, trebuie sa faca fata unor situatii care sunt de competenta mamicilor. Lor le sunt adresate in mod special randurile care urmeaza, insa cu siguranta ele vor fi utile tuturor taticilor de fete, in general.
Lectia de anatomie
Cum sa abordezi problema
Sfaturi utile pentru fiica ta
Lista de cumparaturi
Trateaza cu discretie si delicatete transformarea fiicei tale in femeie!
La prima vedere, pare un subiect delicat, pe care nu toata lumea este dispusa sa-l discute degajat. Mai ales atunci cand este vorba despre tatici singuri de fete, care, fie ca le place sau nu, trebuie sa faca fata unor situatii care sunt de competenta mamicilor. Lor le sunt adresate in mod special randurile care urmeaza, insa cu siguranta ele vor fi utile tuturor taticilor de fete, in general.
Taticii nu stiu prea multe despre menstruatie ...
Chiar daca pare nefiresc, majoritatea taticilor nu sunt foarte bine informati in ceea ce priveste menstruatia, o problema delicata, prin excelenta feminina, care necesita anumite nevoi personale ce trebuie intelese de cei din jur. Cu exceptia orelor de anatomie, la care toata lumea primeste informatii stiintifice, baietii sunt in general exclusi de la orice discutie pe aceasta tema si la scoala si acasa. Daca este sau nu firesc ca lucrurile sa se intample astfel, ramane discutabil, insa nu acesta este obiectul articolului de fata. Cert este ca bagajul de cunostinte pe care il are un tatic despre ce trebuie sa stie si cum trebuie sa se comporte atunci cand fiica sa va avea menstruatie este adesea minim.
Lectia de anatomie
Primul lucru pe care un tatic al trebui sa si-l insuseasca este o lectie simpla, dar precisa de anatomie. O data la 28 de zile (cu aproximatie), fiecare femeie are ovulatie (ovulele sunt eliberate de ovare). Ovulul trece prin tubul falopian in uter. Inainte de ovulatie, are loc o eliberare de estrogen care face ca uterul sa fie puternic vascularizat, si protejat cu un tesut in care cantitatea de sange este mai mare decat de obicei. Acest tesut se dezvolta pentru a pregati uterul pentru o eventuala sarcina.
Daca ovulul ramane in uter si este fertilizat, atunci femeia ramane insarcinata. Daca ovulul nu este fertilizat (ceea ce se intampla in general), el nu se ataseaza de peretele uterului, ceea ce face ca tesutul respectiv sa devina inutil. Prin urmare, ovulul, tesutul si sangele parasesc uterul prin vagin. Aceasta este ceea ce se numeste perioada menstruatiei, care dureaza, de obicei, cateva zile.
Ca tatic de fata, ar trebui sa stii, in primul rand, ca fiecare fetita devine femeie la o varsta diferita. Nu exista un moment anume cand acest lucru trebuie sa se intample si este bine sa tii cont de faptul ca in ultimii ani, fetitele sunt din ce in ce mai precoce in ceea ce priveste menstruatia. Asa ca, de pe la 9 ani, este bine sa fii pregatit oricand pentru acest moment. De asemenea, daca fiica ta nu are menstruatie pana la varsta de 16 ani, este recomandat sa te adresezi unui medic, pentru a vedea daca starea ei de sanatate este normala.
Cum sa abordezi problema
Te framanta, poate, gandul ca nu poti discuta cu fiica ta chestiuni atat de delicate ? Priveste lucrurile obiectiv - esti barbat si un astfel de subiect te poate pune usor in incurcatura. Pe de alta parte, fiica ta are nevoie de sprijin pentru a face fata acestei transformari, iar daca o vei lasa sa faca fata singura situatiei s-ar putea sa se aleaga cu traume emotionale. Asa ca ai face bine sa treci peste orice exces de pudoare, in cazul in care el exista, si sa deschizi tu subiectul. Nu te astepta sa fie o conversatie confortabila. O discutie despre menstruatie cu tata este ultimul lucru pe care si-l doreste o fata. Nu trebuie sa fii foarte insistent, insa spune-i ca vrei sa stii cand se va intampla acest lucru si ca poate veni oricand sa iti ceara ajutorul in orice problema legata de acest aspect al vietii ei.
Ad-Extra3:
Sfaturi utile pentru fiica ta
Atunci cand fiica ta va incepe sa aiba menstruatie, va trebui sa ii dai cateva sfaturi importante, fie ca ii place sau nu sa converseze pe tema asta. In primul rand, trebuie sa stie ca va trebui sa isi schimbe mai des hainele, ca va trebui sa foloseasca tampoane speciale si sa le schimbe la fiecare 4 ore. Va trebui sa faca dus mai des in zilele in care are menstruatie, chiar daca nu este obisnuita sa faca atat de des asta. De asemenea, pentru a-si diminua stresul referitor la menstruatie, un calendar in care sa isi noteze perioadele menstruale ii va fi foarte util.
De obicei, mentruatia dureaza intre 3 si 7 zile, iar perioada dintre doua menstruatii este de 28 de zile, insa aceste cifre pot varia de la o femeie la alta, mai ales in perioada adolescentei. De asemenea, spune-i fiicei tale ca daca simte nevoia sa vorbeasca cu un specialist mai degraba decat cu tine, poate oricand sa iti ceara asta. Unele persoane, indiferent ca sunt femei sau barbati, simt o anumita jena in a folosi terminologia specifica atunci cand vorbesc despre ciclul menstrual. S-ar putea ca si tu sau fiica ta sa va numarati printre aceste persoane. Nu este nicio problema daca inventati anumiti termeni pentru a comunica despre aceasta perioada delicata. De altfel, multe femei folosesc in limbajul curent expresii precum “a fi pe stop” pentru perioada menstruala. Important este sa aiba loc comunicarea intre tine si fiica ta si sa nu existe un sentiment de disconfort din partea niciunuia dintre voi.
Lista de cumparaturi
Atunci cand fiica ta incepe sa aiba menstruatie, mergi cu ea la cumparaturi pentru a-i lua obiectele necesare ce o vor ajuta sa treaca cu brio peste aceasta etapa din viata ei. Trebuie sa faci asta impreuna cu ea, pentru ca daca ii vei arata ca te simti jenat si stingherit, o vei face sa se simta la fel. Treci peste orice tip de complex si ajut-o sa isi aleaga produsele potrivite. Iata o lista orientativa:
Tampoane - ele vor fi primele pe lista si trebuie sa o lasi sa aleaga ce vrea ea, dar nu uita sa ii spui ca pe pachet sunt diverse instructiuni care o vor ajuta sa inteleaga daca sunt sau nu potrivite pentru ea. (Ca idee general valabila, pentru prima menstruatie sunt necesare tampoane cu grad mare de absorbtie si speciale, pentru noapte). De asemenea, dupa prima menstruatie pot aparea scurgeri vaginale, care pot fi foarte neplacute si stanjenitoare. Tampoanele zilnice adecvate pot fi foarte utile in aceasta privinta.
Lenjerie intima - Pentru a evita orice tip de accident, fiica ta va trebui sa isi mareasca colectia de slipi si sa isi cumpere cateva perechi din bumbac, cat mai confortabile.
Medicamente pentru durere - Crampele abdominale sunt un simptom frecvent al menstruatiei, la fel si durerile de cap, de aceea este bine sa cereti sfatul unui farmacist pentru achizitionarea unor medicamente care sa indeparteze aceste senzatii neplacute. Exista, de altfel, medicamente special create pentru perioadele menstruale.
Recipient pentru tampoane - Fiica ta va vrea probabil sa isi cumpere si un saculet special, in care sa depoziteze tampoanele, pentru a le feri de ochii colegilor curiosi. Acesta este un obiect optional, insa pentru confortul ei psihic, las-o sa isi aleaga ce vrea.
Carte de educatie sexuala - Daca gasiti o carte despre educatia sexuala, nu ezitati sa o cumparati pentru ca s-ar putea sa fie un instrument util pentru fiica ta care va vrea sa afle si raspunsuri la intrebari pe care ii va fi jena sa ti le puna.
Perna incalzitoare - Nu este absolut necesara, insa poate fi foarte utila daca fiica ta va avea crampe puternice pe care uneori medicamentele nu le pot indeparta in totalitate. In aceste cazuri extreme, o perna incalzita tinuta in zona abdominala poate sa faca minuni.
Nu uita ca unele produse, cum ar fi tampoanele, trebuie cumparate in fiecare luna. Pana cand fiica ta va deveni mai sigura pe ea si iti va spune ea singura ca are nevoie de tampoane, ai grija ca ele sa fie pe lista de cumparaturi la momentul oportun.
Trateaza cu discretie si delicatete transformarea fiicei tale in femeie!
Prima menstruatie a fiicei tale, aduce cu sine o alta discutie delicata si care nu este confortabila pentru foarte multi parinti, dar care este absolut necesara - aceea despre sarcina. Nu uita ca din momentul in care fiica ta incepe sa aiba menstruatie, ea poate sa ramana si insarcinata daca isi incepe viata sexuala. Asa ca este timpul sa discutati si despre sarcina si despre sex, chiar daca asta nu te incanta foarte tare.
Ca tata, ar trebui, de asemenea, sa stii cateva lucruri legate de comportamentul fiicei tale dupa prima menstruatie. Dincolo de problemele fizice, care, in cele din urma, vor fi depasite, fiica ta se va confrunta si cu anumite stari emotionale mai delicate. Va avea nevoie de intimitate mai multa si va fi mai sensibila la orice. Asta se intampla din cauza transformarilor hormonale ce au loc inainte si dupa fiecare menstruatie, asa ca incearca sa fii cat mai bland cu ea in aceasta perioada. Desigur, fiecare femeie e diferita. Unele pot fi foarte retrase in aceasta perioada, in timp ce altele sunt foarte iritabile sau foarte sensibile.
Aceste stari fluctuante fac parte din viata oricarei femei normale, asa ca accepta-le si fa-o pe fiica ta sa inteleaga ca nu e nimic in neregula cu ea si ca intelegi prin ce trece chiar daca esti barbat. Incearca sa nu o superi pe fiica ta in perioada menstruatiei si mai ales nu folosi fraza cliseu “probabil ca esti in acea perioada a lunii…” pentru a incerca sa explici anumite aspecte ale comportamentului ei, pentru ca asta ii va crea o atitudine nesanatoasa fata de un lucru care, in fond, face parte din viata oricarei femei.
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca un tata de fata atunci cand fiica sa are menstruatie este sa stie sa o faca sa se simta in largul ei. Asa ca fii ingaduitor, rasfat-o si acorda importanta cuvenita acestei transformari delicate si atat de firesti din viata fiicei tale. Daca ai inteles acest lucru, teoretic vorbind, atunci ai rezolvat jumatate din problema. Restul… vine odata cu practica.
Va recomadam sa mai cititi si urmatoarele:
FORUMUL TATICILOR
Forumul taticilor
Doar pentru tatici, acei tatici care vor sa conteze in viata copiilor lor
autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopi.com (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII