Ai aflat că ești insarcinată? Iată când e cel mai bine să anunți sarcina și ce drepturi ai
Cand un cuplu afla marea veste a unui test pozitiv de sarcina - desigur, va dori sa anunte si altora aceasta mare fericire. Anuntarea sarcinii poate fi o experienta emotionanta, dar si una delicata si trebuie luata in considerare cu grija. Recomandarea generală este să aștepți cel puțin până în săptămâna a 12-a de sarcină pentru a anunța oficial sarcina. Acest lucru se datorează faptului că riscul de avort spontan scade semnificativ după această perioadă.
Cu toate acestea, decizia de a anunța sarcina ar trebui să țină cont de circumstanțele individuale ale fiecărei femei. Dacă există probleme medicale care pot afecta sarcina sau dacă femeia are un istoric de avort spontan, este posibil să fie mai bine să anunțe sarcina mai devreme pentru a primi îngrijire prenatală adecvată și pentru a primi sprijinul necesar.
Iata cand e cel mai bine sa anuntati sarcina si ce drepturi are o femeie insarcinata.
Când și cum să anunți sarcina...
Bineinteles, cel mai bun moment pentru a-ți anunța sarcina este atunci când ți se pare potrivit. Insa trebuie sa stii ca după 12 săptămâni, riscul de avort spontan scade și veți avea o imagine clară cu ultrasunete.
În cele din urmă, cel mai bun moment este cel care se simte potrivit de ambii părinți. Cu toate acestea, există o serie de lucruri de luat în considerare mai întâi. De exemplu:
Anunțarea din timp a celor apropiati - te poate ajuta sa primesti suport
Unele cupluri anunță foarte devreme, imediat după ce fac un test de sarcina sau primesc o confirmare de la medic. Dar, un lucru de luat în considerare este că șansele de avort spontan sunt mai mari în primele câteva săptămâni după concepție decât în orice alt moment al sarcinii.
Dacă decideți să anunțați devreme și va fi cazului unui avort spontan, acest lucru vă poate ajuta să primiti sprijinul prietenilor și familiei.
Anunțarea sarcinii la aproximatic 6 săptămâni
La șase săptămâni puteți face o ecografie de confirmare care arată „un făt cu bătăi ale inimii”, spune Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog
De asemenea, poate doriți să împărtășiți în primele șase săptămâni dacă lucrați acolo unde pot exista pericole fizice sau profesionale - cum ar fi munca cu substanțe chimice nocive într-un laborator - pentru care trebuie să vă adaptați în timpul sarcinii.
Unele simptome timpurii ale sarcinii pe care le puteți experimenta pot include greață, vărsături și oboseală.
Anunțul la 12 săptămâni de sarcina vă oferă o perspectivă asupra rezultatelor testelor și ultrasunetelor initiale
După primul trimestru de sarcina , la sfârșitul săptămânii 12, riscul de avort spontan scade dramatic. Tot atunci „o altă ecografie confirmă că fătul crește bine și că nu există dovezi [vizuale] ale problemelor genetice”.
Acea ecografie este de asemeni un prolej perfect pentru a face anuntul despre sarcina - incluzand poza in anunt.
Anunțul după 12 săptămâni poate fi mai sigur pentru părinții cu risc genetic ridicat Daca o viitoare mamă este supusă unui screening genetic suplimentar (testele non invazive NIPT), asta se întâmplă în aproximativ 9 până la 11 săptămâni.
„Uneori, femeile au un risc mai mare de sarcină care poate predispune la complicații pe parcursul sarcinii”, Unii factori care ar putea determina un risc mai mare de sarcină includ:
♦ O istorie de avort spontan
Șansele unei femei de a avea un avort spontan sunt mai mari dacă a avut un avort spontan anterior . In acest caz, este chiar indicat ca femeia sa astepte pana ajunge in saptamana 20 de sarcina - după o morfolofie completa.
♦ Daca sarcina este gemelara (sau multipla)
Purtarea gemenilor sau a tripleților provoacă un risc mai mare de avort spontan la început și un risc mai mare de complicații ale sarcinii mai târziu.
♦ Anumite conditii de sanatate . Dacă ai hipertensiune arterială , diabet zaharat , esti supraponderala semnificativ sau ai o afecțiune medicală existentă, ai un risc crescut de complicații pe parcursul sarcinii.
♦ Ai mai mult de 35 de ani . Medicii numesc această vârstă maternă avansată și crește atât riscul de avort spontan , cât și riscul de complicații în fiecare trimestru.
♦ Sarcina este obtinuta prin FIV
Provocările legate de o sarcina obtinuta prinFIV apar din mai multe motive, dar adesea se întâmplă mai mult de un lucru: vârsta înaintată, avort(e) anterioară, împreună cu probleme medicale. „Riscul de multipli este mai mare și riscul de pierdere poate fi și el mai mare”.
Ad-Extra3:
Iată câteva sugestii pentru a le spune diferitelor persoane din viața ta că ești însărcinată:
Familia imediată - desigur prima optiune este sa spui mai întâi familiei tale apropiate. Astfel, dacă se întâmplă ceva, vei avea sprijinul lor.
Cu toate acestea, această decizie depinde în totalitate de tine și depinde în mare măsură de tine și de dinamica relației tale.
Prieteni - Există o mulțime de modalități drăguțe și creative de a le spune prietenilor tăi că esti insarcinată...
Colegi de munca- Discriminarea în timpul sarcinii este reală, motiv pentru care unii profesioniști pot considera că este mai înțelept personal să aștepte până când încep să apară , în jur de 20 de săptămâni.
ATENTIE: EXISTA O lege in romania care protejeaza gravidele de munci care le poate afecta sarcina
In România există o lege care protejează gravidele de munci care le pot afecta sarcina. Această lege se regăsește în Codul Muncii, Legea nr. 53/2003, și prevede că angajatorul este obligat să ia măsuri necesare pentru protejarea sănătății și siguranței gravidei și a fătului în timpul sarcinii și în perioada de alăptare.
Potrivit Codului Muncii, femeile gravide și cele care alăptează au dreptul la concediu de maternitate și nu pot fi obligate să presteze munci care ar putea afecta sănătatea lor sau a fătului. De asemenea, angajatorul are obligația de a evalua riscurile la locul de muncă și de a lua măsuri pentru a preveni expunerea la agenți fizici, chimici sau biologici care ar putea afecta gravida sau fătul.
Dacă, în ciuda măsurilor de protecție luate de angajator, munca ar putea pune în pericol sarcina sau sănătatea gravidei, aceasta poate solicita schimbarea locului de muncă sau a condițiilor de lucru. În cazul în care această solicitare nu este posibilă, gravida poate fi suspendată din activitatea profesională până la nașterea copilului, cu plata unei indemnizații de către angajator.
În cazul în care angajatorul nu respectă prevederile legale referitoare la protejarea gravidei și a fătului, aceasta poate solicita sprijinul Inspectoratului Teritorial de Muncă sau poate iniția acțiuni în instanța de judecată.
Daca esti insarcinata si esti angajata, e util sa stii ca esti protejată
Daca esti insarcinata si esti angajata, e util sa stii ca esti protejată și ca ai anumite drepturi. De pilda:
♦ Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, care prevede că femeile gravide nu pot fi concediate și au dreptul la concediu de maternitate plătit și protecție împotriva discriminării la locul de muncă.
♦ Legea nr. 210/1999 privind reglementarea acordării concediului și indemnizației pentru creșterea copilului, care prevede acordarea unui concediu și unei indemnizații pentru creșterea copilului până la vârsta de doi ani.
♦ Legea nr. 9/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2004 privind protecția copilului și prevede, printre altele, dreptul la concediu de paternitate și la concediu de odihnă suplimentară pentru părinții care au copii cu nevoi speciale.
♦ Legea nr. 112/2012 privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, care prevede interzicerea discriminării pe bază de sex, inclusiv discriminarea gravidelor și a mamelor care alăptează.
autor: Desprecopii.com - © 2024
Material aprobat de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog
referinte: Canadian Medical Association Journal 2020, WebM
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII