8 Moduri de a relaționa cu copilul adolescent - sfatul psihologului

8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent - sfatul psihologului

8 Moduri de a relaționa cu copilul adolescent - sfatul psihologului

Petrecerea timpului cu parintii NU este una dintre activitatile considerate "cool" de catre marea majoritate a adolescentilor. Dar Anne Marie Gabriel, psiholog din Toronto, spune ca adolescentii simt nevoia sa fie orientati si directionati, si numai parintii sunt cei care decid sa faca primii pasi inspre acest lucru.

Iata 8 activitati care ne pot apropia de adolescentii nostri - sfatul psihologului.

veti citi
Cereti-i sa va arate cum realizati o galerie foto online
Cititi aceeasi carte sau mergeti la acelasi club de lectura
Lasati-l sa conduca masina intr-o mica excursie
Mergeti la spa
Luati in considerare o vacanta de ciclism sau o excursie de camping
Creati un album de familie
Gatiti impreuna
Mergeti impreuna la o sala de gimnastica sau practicati yoga

Petrecerea timpului cu parintii nu este una dintre activitatile considerate "cool" de catre marea majoritate a adolescentilor. Dar Anne Marie Gabriel, psihoterapeut din Toronto, Canada, spune ca adolescentii simt nevoia sa fie orientati si directionati, si numai parintii sunt cei care decid sa faca primii pasi inspre acest lucru. Adolescentii au nevoie sa fie orientati deoarece sunt expusi multor informatii venite de la prieteni, mass-media, iubit, iubita... Cheia este sa gasiti un echilibru intre a fi un parinte distractiv si unul autoritar.

Cu acest lucru in minte, iata cateva modalitati prin care veti reusi sa relationati cu propriul adolescent:

1. Cereti-i sa va arate cum va puteti face cont pe Instagram sau TikTok

Cei mai multi adolescenti din ziua de azi au crescut in era digitala si exceleaza cand vine vorba de tehnologie. De ce sa nu va imprieteniti in timp ce inversati rolurile de predare - copilul tau va fi foarte incantat sa iti dea niste lectii despre Instagram sau despre TikTok. Ba chiar puteti face impreuna niste filmulete pentru TikTok.

2. Cititi aceeasi carte sau mergeti la acelasi club de lectura

Sa fiti capabil sa discutati despre o carte pe care o cititi este un act intelectual intim. "Conectarea" se intampla si cand cititi singuri, iar anticipand ca veti discuta si ca va veti impartasi gandurile despre carte va va ajuta sa comunicati cu propiul copil, creand o conexiune instantanee.

3. Lasati-l sa conduca masina intr-o mica excursie

Acest lucru este perfect pentru un adolescent care tocmai si-a luat permisul de conducere. Destinatia ar putea fi oriunde, dar aventura de a vizita casa de vacanta a familiei sau un alt loc distractiv s-ar potrivi cu proiectul dvs. de a petrece o dupa amiaza impreuna. Ar putea fi la fel de simplu ca orele de conducere in oras sau la tara pentru ca fiica sau fiul dvs. sa isi perfectioneze abilitatile de sofer.

Ad-Extra3:

4. Mergeti la spa sau terme

O evadare de weekend sau un tratament spa de o zi asigura elementele necesare de relaxare si rasfat pentru ca mama si fiica sa petreaca timp de calitate impreuna. Chiar si tatii si fii lor se pot trata cu un spa dupa o partida de golf.

5. Luati in considerare o vacanta de ciclism sau o excursie de camping

Nimic nu se compara cu o excursie in padure sau o aventura pe distante lungi cu bicicleta pentru a petrece timp de calitate cu adolescentul dvs.. Fara televizor, impartasind povesti in jurul focului de tabara, dormind sub cerul liber - reteta pentru o comunicare excelenta.

6. Creati un album de familie

Nimic nu ajuta mai mult la crearea unui moment de nostalgie decat cateva fotografii vechi, felicitari sau bilete de la concerte din trecut. Aceasta este o modalitate simpla de a afla cat mai multe despre adolescenti, iar pentru ei, de a afla lucruri despre voi, la aceeasi varsta. Nu va fie teama sa va aratati asa cum sunteti dvs. cel adevarat.

7. Gatiti impreuna

Aceasta este, probabil, cea mai veche tehnica de "imprietenire" ca la carte, alaturi de pescuit si plimbatul cainelui. Alegerea retetei, dar si planificarea activitatii pot fi la fel de haioase ca si gatitul in sine. Si nu uitati sa lingeti castronul daca faceti prajituri!

/Images/adolescent-bucatarie.jpg

8. Mergeti impreuna la o sala de gimnastica sau practicati yoga

Motivatia de a avea un corp frumos va va face pe amandoua sa mergeti la o sala de fitness, si va asigura, totodata, o relatie lunga si o prietenie stransa. Ganditi-va la cate cumparaturi veti face dupa aceea.

Indiferent de cum decideti sa petreceti timpul impreuna cu adolescentul dvs., Gabriel reaminteste ca pentru ei, lupta impotriva presiunii de grup este una foarte puternica deoarece ei nu au inca un sentiment puternic al individualitatii. Acest sentiment este cel care face ca relationarea sa aiba loc fara ca lucrurile sa fie fortate. Cu o constientizare puternica a ambelor parti, aceasta vine de la sine, fara ca dvs. sa stati si sa va intrebati: "Cum facem asta?"

Despre problemele adolescentilor va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:

Cum depistăm depresia la copilul adolescent

Cum depistăm depresia la copilul adolescent

Odata ce au ajuns in jurul varstei de 14 ani, majoritatea copiilor incep sa treaca prin schimbari emotionale importante. Asta ii face pe unii sa devina morocănosi, inchisi, fără chef,…

Discutiile parintilor cu adolescentul: despre droguri si alcool

Discutiile parintilor cu adolescentul: despre droguri si alcool

Principalul motiv pentru care trebuie sa stati de vorba cu copilul despre droguri si alcool este ca e mai bine sa afle de la dumneavoastra. Adolescentii au nevoie sa afle de la parintii lor ca nici…

6 griji si motive de stres ale adolescenților. Iată cum ii ajutăm să le rezolve - sfatul psihologului

6 griji si motive de stres ale adolescenților. Iată cum ii ajutăm să le rezolve - sfatul psihologului

Dacă nu știi încă (sau poate că știi deja!), adolescența este o perioadă cu mult STRES. De la tot felul de lucruri. Uneori îl/o supără fratele…


autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII