Stimularea ovariana creste riscul aparitiei cancerului ovarian
- Stimulare ovariana pentru fertilizarea in vitro poate creste riscul de afectiuni maligne ovariene, in special al tumorilor ovariene borderline. Procentul de copii nascuti in lumea occidentala prin tehnologii de reproducere asistata este in crestere.
Stimularea ovariana pentru fertilizarea in vitro creste riscul aparitiei cancerului ovarian
Legatura dintre riscul crescut de cancer ovarian si stimularea ovariana
Risc dublu crescut de tumori maligne ovariene
O tumora ovariana nu constituie o boala letala
Stimulare ovariana pentru fertilizarea in vitro poate creste riscul de afectiuni maligne ovariene
Stimulare ovariana pentru fertilizarea in vitro poate creste riscul de afectiuni maligne ovariene, in special al tumorilor ovariene borderline. Procentul de copii nascuti in lumea occidentala prin tehnologii de reproducere asistata este in crestere. Medicamentele utilizate in tratamentul de fertilizare in vitro creste temporar nivelul hormonilor, si prin urmare, sansele de ovulatii multiple. Efectele pe termen lung ale stimularii ovariene sunt necunoscute, si preocuparile care au aparut sunt cu privire la faptul ca stimularea ovariana necesara la fertilizarea in vitro poate creste riscul de afectiuni maligne ovariene. 6% dintre decesele persoanelor de sex feminin din SUA se datoreaza cancerului ovarian.
O multime de factori de confuzie, cum ar fi cauza de sub-fertilitate, au limitat concluziile din studiile anterioare despre legatura dintre riscul crescut de cancer ovarian si stimularea ovariana. Studiul prezentat aici este prima analiza a riscului de tumori ovariene borderline in urma tratamentului de fertilizare in vitro.
Acest studiu de peste 15 ani (asupra a peste 20 de mii de femei) arata ca femeile supuse stimularii ovariane pentru fertilizarea in vitro au un risc dublu crescut de tumori maligne ovariene, comparativ cu femeile subfertile netratate sau care nu au apelat la fertilizarea in vitro, si un risc crescut de 4 ori al aparitiei afectiunilor maligne ovariene borderline, comparativ cu femeile subfertile netratate pentru fertilizarea in vitro. Studiul este, de asemenea, confirmat de faptul ca s-a observat un procent mare (46%) din toate tumori maligne ovariene din grupul de fertilizare in vitro in cauza tumorilor ovariene borderline, in timp ce, procentul pentru celelalte femei este de doar 15-30% din tumorile maligne ovariene.
O constatare cu privire la acest studiu este rata crescuta a cancerului ovarian invaziv in grupul de fertilizare in vitro, dupa ce aceasta a fost urmarita mai bine de 15 ani, aspect care nu a fost observat in grupul de fertilizare non-in-vitro.
Stimularea ovariana folosita la fertilizarea in vitro poate creste riscul de afectiuni maligne ovariene
In concluzie, rezultatele sugereaza ca stimularea ovariana folosita la fertilizarea in vitro poate creste riscul de afectiuni maligne ovariene, in special cel al tumorilor ovariene borderline. Este foarte important atat pentru femeile care intentioneaza sa apeleze la vertilizarea in vitro, cat si pentru medicii care le trateaza, sa cunoasca riscurile asociate cu stimularea ovariana. In mod clar, decizia de a concepe sau nu, avand in vedere riscurile la care femeile se supun, difera de la un cuplu la altul.
Femeile care opteaza pentru tratamentul de fertilizare in vitro ar trebui sa stie ca o tumora ovariana nu constituie o boala letala, desi ar putea necesita interventii chirurgicale extinse si ar putea duce la deces. Cu toate acestea, cancerul ovarian este o boala cu o rata inalta de fatalitate, pentru care metodele eficiente de screening nu sunt disponibile.
Acesta este un rezumat al lucrarii "Risc de tumori ovariene borderline si invazive dupa stimularea ovariana pentru fertilizarea in vitro intr-un mare grup olandez", autor, FE van Leeuwen.
Despre sanatatea femeii si FIV cititi si urmatoarele:
Ce altceva mai putem face pentru a stimula fertilitatea?
Foarte multe, conform parerii expertilor, care cred ca niste schimbari simple ale stilului de viata precum renuntarea la alcool si cafea va pot imbunatati sansele de conceptie, ajutandu-va si sa nasteti un copil mai sanatos.Cititi neaparat: Fertilitatea cum poate fi stimulata si Sfaturi pentru a Ramane Insarcinata dar si acest tratament special care a dat rezultate bune la multe membre ale comunitatii Desprecopii: Tratamentul Liviei impotriva sterilitatii
Grupuri de suport si intelegere pe tema fertilitatii
Suportul si intelegerea sunt foarte importante atunci cand iti doresti sa devii mamica. Poti afla multe sfaturi de la alte mamici fericite care au trecut deja prin experienta ta. Este important sa stiti ca pe acest drum, nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra ! Va asteptam cu drag.
Interesant de citit in continuare:
- Pozitii sexuale pentru conceperea unui copil
- Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani
- Pot ramane insarcinata daca ?
- Trei secrete ca sa ramaneti insarcinata
Mai cititi despre fertilitate si infertilitate
- Tratamentul infertilitatii: proceduri pentru barbati
- Viitorul tratamentelor de fertilitate
- Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani
- Stresul si infertilitatea sunt legate
- Infertilitatea de cuplu
- Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina
- Despre infertilitate
- Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri
- Infertilitatea secundara
- Infertilitatea, pe intelesul celor mai norocosi
- Fertilitatea si influenta Feng Shui-ului
- Stresul si infertilitatea
Comunitati de sustinere si support
Fertilizare in vitro (FIV)
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!
autor: redactor Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII