Transpiratia la bebelusi: cauze si sfatul medicului pediatru

Transpiratia la bebelusi -  cauze si sfatul medicului pediatru

Transpiratia la bebelusi: cauze si sfatul medicului pediatru

Transpiratia este un fenomen absolut normal pentru orice fiinta, chiar si pentru bebelusi. Cum poate fi explicat insa faptul ca bebelusii transpira uneori din abundenta, fara sa faca un efort fizic si fara ca in camera sa fie o temperatura foarte ridicata?

• Iata ce trebuie sa stii daca bebe transpira des si sfatul medicului pediatru.

Transpiratia - un fenomen specific bebelusilor
Cum putem ajuta bebelusul sa-si regleze temperatura?
Cand este transpiratia periculoasa?
Masuri de precautie

Transpiratia este un fenomen absolut normal pentru orice fiinta, chiar si pentru bebelusi. Cum poate fi explicat insa faptul ca bebelusii transpira uneori din abundenta, fara sa faca un efort fizic si fara ca in camera sa fie o temperatura foarte ridicata? Specialistii le sfatuiesc pe mamici sa nu se  ingrijoreze, dar sa fie precaute in aceasta privinta.

Transpiratia - un fenomen specific bebelusilor

Da de ce transpira bebelusul?

Bebelușii transpiră pentru a se răci. Sistemul de răcire al bebelușilor este diferit de al adultilor, astfel că ei transpiră mai mult prin piele în loc să transpire prin glandele sudoripare din piele. Transpirația bebelușilor poate fi cauzată de căldură, efort fizic sau emoții puternice. Este normal ca bebelușii să transpire, mai ales în timpul verii sau în medii calde și umede.

Este important să mențineți pielea bebelușului uscată și să schimbați hainele și lenjeria de pat atunci când sunt ude pentru a preveni iritarea pielii. Dacă bebelușul transpiră excesiv sau dacă pielea lui devine rosie sau iritată, ar trebui să vă adresați medicului pentru a vă asigura că nu există o problemă de sănătate subiacentă.

Fiecare organism are in interior un asa-zis termostat care ii regleaza temperatura. La bebelusi, acesta nu este inca matur si de aceea, reglarea temperaturii se face prin transpiratie care uneori poate fi abundenta.

De cele mai multe ori transpiratia apare in zona capului, acest lucru explicandu-se prin faptul ca in primele luni de viata raportul dintre volumul capului si cel al corpului este semnificativ diferit fata de cel existent la adulti. Transpiratia devine abundenta mai ales cand copilul face un efort intens cum ar fi in timpul alaptarii. Picaturile de transpiratie au rolul de a regla temperatura bebelusului, astfel incat acestuia sa nu ii fie prea cald.

/Images/transpiratie-alaptare.jpg

Cum putem ajuta bebelusul sa-si regleze temperatura?

Avand in vedere ca "termostatul" lor intern nu functioneaza inca la parametrii normali, bebelusii sunt dependenti de caldura pe care le-o furnizeaza efortul pe care il fac si de temperatura exterioara corpului lor. De aceea, sunt foarte sensibili atat la frig, cat si la caldura si trebuie sa avem grija cu ce ii imbracam. Daca in timpul zilei este mai usor sa vedem reactiile bebelusului la temperatura, noaptea ar trebui luate masuri de precautie in privinta acestui aspect. De obicei, in timpul noptii temperatura corpului lor scade si de aceea este nevoie sa fie imbracati mai bine decat ziua.

MAMICI, aruncati caciulitele ... bebelusii nu au nevoie de caciulite in casa!

Nu au nevoie de caciulita pe cap, atata timp cat temperatura din camera este constranta si potrivita (20 - 22 de grade C). Afara insa capul bebelusilor trebuie acoperit atat pentru a fi ferit de razele puternice ale soarelui, cat si pentru a fi protejat de frig. Nu uitati ca bebelusilor li se face frig mai repede decat adultilor. In orice caz, chiar daca bebelusul continua sa transpire din abundenta, nu va faceti prea multe griji, pentru ca este un fenomen care va disparea odata cu cresterea.

Ad-Extra3:

Cand este transpiratia periculoasa?

Chiar daca transpiratia abundenta este un fenomen absolut firesc la copiii mici, totusi, trebuie avute in vedere si doua ipoteze care ar trebui sa va alerteze. Prima este legata de febra. Este posibil ca transpiratia sa survina din cauza febrei. Pentru a va asigura ca totul este in regula, luati temperatura rectala a copilului. Masurile adecvate febrei trebuie luate daca temperatura corpului depaseste 38 de grade C.

Al doilea caz in care transpiratia ar trebui sa ridice semne de intrebare este legat de diabet. Transpiratia abundenta poate fi un simptom al diabetului, insa in niciun caz diagnosticul nu poate fi pus doar pe baza transpiratiei. Aceasta este insotita de obicei de senzatie permanenta de sete, de urinari frecvente si abundente si de scaderea brusca in greutate, fara un motiv anume.

Masuri de precautie

Pentru ca transpiratia presupune eliminarea lichidelor din organism, trebuie sa aveti grija ca bebelusul sa nu se dezhidrateze,.

Daca transpiratia este abundenta, consumul de lichide trebuie sa fie si el mai mare. Folositi haine din bumbac si schimbati-le des, in momentul in care transpira, pentru a evita iritatiile pielii. In casa, daca temperatura este ridicata, bebelusul trebuie sa stea cat mai lejer imbracat. In ceea ce priveste incaltamintea - vara, obligatoriu, papucei decupati (sandale), iar iarna alternati 2 perechi pentru a avea timp sa se usuce.

Daca bebelusul are mai putin de 6 luni si observati ca transpiratia abundenta apare brusc de la un moment dat incolo, atunci ar fi bine sa faceti o vizita la medic.

De multe ori, transpiratia abundenta poate fi un simptom al afectiunilor cardiace, al unor derelgari ale sistemului nervos sau a unor probleme legate de respiratie, de glanda tiroida sau de structura genetica a organismului. Nu intrati insa in panica, deoarece in aceste cazuri transpiratia este insotita si de alte semne.

Daca bebe transpira in exces ce probleme de sanatate ar putea cauza aceasta transpiratie?

Dacă bebelușul transpiră excesiv sau dacă pielea lui devine roșie sau iritată, ar trebui să vă adresați medicului pentru a vă asigura că nu există o problemă de sănătate adiacenta..

Unele posibile cauze ale transpirației excesive la bebeluși ar putea include:

Infecții: bebelușii sunt mai predispuși la infecții decât copiii mai mari sau adulții, iar transpirația excesivă poate fi un simptom al unei infecții.

Febră: transpirația excesivă poate apărea în timpul febrei, deoarece organismul încearcă să se răcească prin eliminarea căldurii prin piele.

Dereglări ale sistemului endocrin: unele afecțiuni ale sistemului endocrin, cum ar fi hipotiroidismul sau hipertiroidismul, pot cauza transpirație excesivă la bebeluși.

Alergii: transpirația excesivă poate fi un simptom al alergiilor la anumite alimente sau substanțe chimice.

Anemie: anemia poate cauza transpirație excesivă, deoarece organismul încearcă să compenseze lipsa de oxigen prin transpirație.

Este important să vă adresați medicului dacă observați o transpirație excesivă la bebelușul dumneavoastră sau dacă pielea lui devine iritată.

► Citeste Prima febra a bebelusului: cum o tratam

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi. 

autor: Material realizat cu sprijinul dnei Medic pediatru Stefana Zamfir, in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
referinte: Academia Americana de Pediatrie, WEBMD

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII