In cautarea neuronilor pierduti sau unde fug neuronii dupa sarcina?

In cautarea neuronilor pierduti sau unde fug neuronii dupa sarcina ?

In cautarea neuronilor pierduti sau unde fug neuronii dupa sarcina?

La început, am crezut că e doar o glumă menită să mai alunge din stresul unei sarcini și să înveselească haosul în care se transformă, cel puțin pentru o perioadă, viața unei proaspete mămici. 🤰 Abia când am experimentat eu însămi "războiul neuronilor" de dinainte și de după naștere am înțeles că partea amuzantă se vede mai degrabă din exterior sau după ce ai depășit această furtună neuronală. 🌪️ (Pentru că da, cred cu tărie că fenomenul poate fi depășit, oricât de ireversibil ar părea la prima vedere). 💪

veti citi
Schimbarile care apar odata cu sarcina si cu nasterea unui copil
Ce fenomene paranormale se intampla cu creierul unei femei in timpul sarcinii?
Sarcina scade inteligenta?
Supermamicile din comunitatea DC si-au impartasit propriile experiente
Care e concluzia?
Forumul Desprecopii este un bun tonic pentru neuronii obositi
Despre schimbarile si provocarille unei proaspete mamici

La inceput am crezut ca e o gluma...

La inceput am crezut ca e o gluma menita sa mai alunge din stresul adiacent unei sarcini si sa inveseleasca haosul in care se transforma, cel putin pentru o perioada, viata unei proaspete mamici. Abia in momentul in care am experimentat eu insami razboiul neuronilor de dinainte si de dupa nastere am inteles ca partea amuzanta se vede mai degraba din exterior sau dupa depasirea acestei furii neuronale (pentru ca da, cred cu tarie ca fenomenul poate fi depasit, oricat de ireversibil ar parea la prima vedere). 

Schimbarile care afecteaza o femeie dupa ce devine mama ...

Despre ce este totusi vorba? Sa vedem... chei puse in frigider, telecomanda aruncata la gunoi, faina folosita in loc de detergent, copil uitat in masina, biberon oferit spre hranire sotului, carut uitat in magazin, vorbit de una singura, plimbat dintr-o camera in alta incercand sa iti reamintesti scopul, intoarcere din drum pentru a mai verifica inca o data usa, apa, gazul, lumina, imbracat hainele pe dos, iesit in pantaloni de pijama la plimbare, conversatii exclusive pe teme legate de bebelusi, imitat limbajul bebelusesc in circumstante total nepotrivite, enervari repetate fara motiv clar si, din cand in cand, cate un bocet in fata celei mai emotionante reclame stupide... Sa mai continui? Daca te regasesti, fie si partial, atunci stii cu siguranta despre ce vorbesc. Daca nu... nu dispera... ti se va intampla si tie in curand...

E doar o chestiune de timp, pentru ca un lucru e sigur e sigur - schimbarile care apar in viata unei femei odata cu sarcina si cu nasterea unui copil isi pun amprenta in cele mai ciudate moduri asupra capacitatii emotionale, intelectuale si asupra altor capacitati pe care le mai poate detine o femeie. Unii spun ca e vorba de pierderea temporara a memoriei, altii sustin ca are loc un regres intelectual, altii dau vina pe tendinta depresiva postpartum. In orice caz, un lucru e cert – are legatura cu neuronii.

Ce fenomene paranormale se intampla cu creierul unei femei in timpul sarcinii?

Asadar, ce fenomene paranormale se intampla cu creierul unei femei in timpul sarcinii? Teoriile dezvoltate in jurul acestei teme sunt numeroase, insa, se pare ca niciuna nu si-a putut dovedi in totalitate demersul. Cert este ca in timpul sarcinii si o anumita perioada dupa nastere, mamicile se confunta cu anumite probleme de concentrare, legate in special de memorie. Studiile arata ca in timpul ultimului trimestru de sarcina creierul femeii se micsoreaza cu 3 - 8 %. Vestea buna este ca acesta revine la dimensiunile normale la cateva saptamani dupa nastere. (Imaginati-va ce dezastru ar fi fost pentru femeile cu mai multi copii, in cazul in care micsorarea ar fi fost ireversibila...).

Pierderea temporara a memoriei de scurta durata este, se pare, un fenomen absolut normal. In plus, mai exista si alti factori care contribuie la acest fenomen. Oboseala, cauzata de schimbarea orelor de somn, deficitul de fier (prin cauzarea anemiei, care, la randul ei, genereaza oboseala si pierderea memoriei), schimbarile hormonale. In legatura cu acest ultim factor, cercetatori de la Univeristatea de Medicina din Detroit, Michigan, SUA, au demonstrat ca in al treilea trimestru de sarcina femeile au pierderi de memorie datorate mai ales cantitatii mari de oxitocina, ce are un efect amnezic.

Ad-Extra3:

Creierul femeii face mai multe sinapse, lucru sinonim cu o predispozitie accentuata spre invatarea unor lucruri noi.

Ca si in cazul curelor de slabire, ale caror teorii sunt periodic demontate si remontate la loc pentru a fi ulterior din nou demistificate, problema neuronilor pierduti in perioada sarcinii a incitat spiritele specialistilor in diverse domenii, mai ales pe cele ale neurologilor si psihologilor, dar si pe cele ale unor mamici care au experimentat, se pare, exceptia de la regula. Una dintre ele este, Katherine Ellison, autoarea cartii The Mommy Brain: How the Motherhood Makes Us Smarter. Ea este una dintre oponentele teoriei conform careia sarcina scade inteligenta, mai mult, considera ca maternitatea le face pe femei mai destepte. Argumentele sunt numeroase si variaza de la faptul ca o mamica trebuie sa fie creativa atunci cand se joaca cu copiii, pana la ideea ca, pentru a-si face rost de timp pentru ea, este pusa in ipostaza de a negocia cu sotul impartirea sarcinilor casnice (ceea ce, intre noi fie vorba, cere o anumita finete pentru a da rezultatele dorite).

Autoarea isi sustine teoria si cu argumente stiintifice dovedite de alti doi cercetatori, Craig Kinsley si Kelly Lambert, care au demonstrat ca in timpul sarcinii, creierul femeii face mai multe sinapse, lucru sinonim cu o predispozitie accentuata spre invatarea unor lucruri noi. De asemenea, impactul pozitiv a doi hormoni importanti in sarcina, oxitocina si prolactina, asupra capacitatii de invatare si de memorare este, sustin cercetatorii respectivi, unul pozitiv. Tot pe baza acestor hormoni are loc o reducere a fricii si a anxietatii. In plus odata ce devin mamici, femeile devin mai eficiente (se stie ca mamele sunt multifunctionale...), mai motivate, sunt nevoite sa faca fata stresului mai des, isi exerseaza mai des abilitatile sociale si isi dezvolta inteligenta emotionala. Si toate acestea necesita... neuroni. Asa ca, daca ar fi sa o credem pe Katherine Ellison, ingrijorarea viitoarelor mamici fata de pierderea neuronilor este nejustificata sau, in orice caz, exagerata.

/Images/neuron-bebe.jpg


Ce spun mamicile din Comunitatea Desprecopii ...

Hmmm, asa o fi oare...? Supermamicile din comunitatea DC si-au impartasit propriile experiente in cautarea neuronilor pierduti, intr-un TOPIC plin de haz, pe care te invitam sa-l savurezi si care iti va servi drept sursa de documentare practica pentru propria experienta (de teorie sunt convinsa ca esti deja satula...). Iata cateva mostre...

/Images/citat.gif E fenomen natural si demonstrat stiintific ca gravideala prosteste. Da' rau de tot. Cand ne juram pe Gucci si Vuitoane inainte de sarcina ca noi NICIODATA nu vom reduce conversatiile la scutece, biberoane si bibi caca lulu bla bla, hehe, ala e ultimul strigat de lupta al Xenei inainte sa pice rapusa de genocidul impotriva neuronilor. Cantecul lebedei. Trebuia sa mi se explice un lucru de jde mii de ori, la televizor ma uitam numai la publicitate, ca asta era limita maxima de concentrare, si anume 3 minute. Party-urile cu prietenii au devenit dintr-odata wonderland: pentru ca nu mai pricepeam ce se discuta, nici nu mai intram in dispute. Nu aveam absolut niciun interes... altul decat maternitatea et comp. Ma uit la pozele de-atunci, ce zambet tampitic aveam pe figura. Asa arata la fata un sfert de neuron cu breton. Celalat sfert l-am recuperat cu mult dupa nastere si l-am primit ca pe fiul risipitor. Pentru ceilalti rataciti prin lume, ofer recompensa. (...) In seara asta, cu un ochi la coptul painii si cu altul la rufe, m-am trezit ca pun faina in masina de spalat, in loc de detergent. Ar trebui sa gust si painea, oare? (conchita)

/Images/citat.gif Nu stiu daca are de-a face cu neronul cu pricina, dar din ce am observat eu, mamele devin dupa mult mai creative decat au fost in perioada de dinainte de sarcina. Ceea ce nu-i rau deloc! (DidiAlex)

/Images/citat.gif Da cred ca si barbatilor li se mai duce un pic din creier, nu suntem singurele... sa il auzi pe al meu dimineata la dus "mor, mor, mor, mor mormaim si la mieeeeere ne gandim". Nici nu isi dadea seama ce canta. Fredonatul de melodii pentru copii e la ordinea zilei la noi in casa. (Mindy)

/Images/citat.gif Pana cand a implinit Vlad vreo 2 ani si mi-am dat seama ca vocabularul meu ajunge intr-o stare deplorabila si s-ar putea sa ajung sa vorbesc prin semne, asa ca incetul cu incetul mi-am adus aminte ca aveam si eu un hobby: cititul. Acum Vlad are 8 ani si mi-am revenit. (anka1)

/Images/citat.gif Marita mea jumatate de neuron se zbate intre subiectele specifice virstei gradinitei si adolescentei... este cumplit de frustrant! (tora97)

/Images/citat.gif Eu m-am trezit facand complimente unei... cratiti care fierbea frumos pe aragaz! (ni-na)

/Images/citat.gif Constat ca mi-a crescut capacitatea de napoleonism (fac si mai multe lucruri deodata decat inaite), Supraveghez doi copii, vorbesc la telefon, ma joc, urmaresc printre picaturi un film pe care vi-l pot povesti si mai dau si refresh la forum... gee... I'm good. Ramane de vazut daca mai pot face calculele de productie sau logistice cu care ma indeletniceam inainte sa nasc si I'm better than new! (gaia.nevia)

/Images/citat.gif Am capatat ticuri: de exemplu cand trebuie sa plec ultima din casa, las usa deschisa pe holul blocului si dau ultima raita prin toate camerele sa verific geamuri, robinete sau aragaz... desi le-am verificat cu 5 secunde inainte, cu usa inchisa. Alt tic pe care l-am capatat in perioada sarcinii: daca vad sau aud ceva ce nu as dori sa mi se intample, ciocanesc de 3 ori in cel mai apropiat obiect de lemn. Cand este pe faza, sotul replica..."Da. Da. Intra!". (alba_ca_zapada)

/Images/citat.gif Eu am reusit performanta, cand avea Marc 1 an, sa-i dau sotului biberonul cu apa spre gura. Si chiar insistam si ma uitam urat de ce nu-l accepta. Copilul fiind in brate la el. Problema ca eram in plina vizita, la ziua fratelui meu, si nu eram singurii invitati. (mikiion)

/Images/citat.gif Am aruncat la gunoi telecomanda, am bagat cheile in frigider si multe altele de genul, dar cea mai nasoala faza e ca am fobie de copil cazut din pat de langa mine, in timp ce dorm dusa... Ma trezesc aproape in fiecare noapte, cu inima galopand si respiratia oprita de spaima ca Mufa era cu mine in pat, a cazut in somn, si-l caut pe jos... pana imi dau seama ca e in patul lui si doarme linistit si ca de fapt nu a fost deloc cu mine in pat si nu am mai dormit impreuna de luni bune, dureaza ceva! (luny)

/Images/citat.gif Fiindca vorbesc mult si orice cu fetita mea, intr-o zi cand fata dormea, am ajuns sa-i explic pisicii (care era langa mine, privindu-ma curios): Ce face mami, pune rufe la spalat? Da, asa face? (explicat, asa pe limba bebelusesca). (dia_filipas)

/Images/citat.gif Yessssss!!! In fiecare dimineata  cand ajung la serviciu pun de cafea si uit sa apas butonul de start la cafetiera. Dupa juma’ de ora ma duc sa iau cafeaua si bineinteles ca e totul asa cum am lasat, fara cafea. Deci... Traiasca mamicile ! (Iasmin08)

/Images/citat.gif Ma intorc la serviciu dupa 2 ani, de obicei sotul ma duce si ma ia de la serviciu, intr-o zi, raman pe cont propriu, asa ca hotarasc sa plec acasa cu autobuzul... Zi de vara, frumos, urc in autobuz toata lumea se da la o parte din fata mea, imi fac toti loc, toate privirile atintite asupra mea... Eu, in gandul meu: bey ce s-a civilizat lumea, ce doamna bine sunt... (ca se vedea ca se uita cu respect). Cand ajung in statie cobor foarte mandra de mine, ajung acasa si cand sa ma schimb constat cu stupoare ca aveam ditamai ecusonul de la serviciu agatat de gat... Probabil am fost confundata cu vreun controlor. (inbox)

/Images/citat.gif Mi-am mai amintit o traznaie. Ii scriu un e-mail sefului meu (acum vreo 3-4 ani) prin care doream sa ii atrag atentia ca se impune o marire de salariu.  In general sunt foarte buna la scris si seful meu aprecia foarte mult treaba asta la mine. De data aceea, insa, din exces de zel, jumatea mea de neuron, debiteaza urmatoarea fraza: ..."Cat despre automotivare consider ca este precum masturbarea: satisfacatoare pe termen scurt, dar daunatoare pe termen lung." Mi s-a parut extrem de interesanta si elaborata teoria mea legata de automotivare, pana am primit raspunsul de la seful meu, care suna cam asa: "Cat despre automotivare nu ma pot pronunta, dar te cred pe cuvant ca deduc ca esti specialista" (violetan)

Forumul Desprecopii este un bun tonic pentru neuronii obositi

/Images/citat.gif Care e concluzia? (Asta in eventualitatea in care iti mai amintesti care era premisa)... ? Exagerata sau nu, ingrijorarea teoretica si stiintifica pentru soarta propriilor neuroni ar trebui lasata in continuare pe mana specialistilor. Ei se descurca oricum mai bine cu teoria... Intre timp, pe noi, mamicile, ne omoara practica. Unde fug totusi neuronii dupa sarcina? Nu stim sigur... Poate ca-si iau si ei concediu de maternitate sau de odihna. In orice caz, asa cum spunea una dintre mamicile care si-au impartasit experientele neuro-maternale in topicul cu pricina, DC este un bun tonic pentru neuronii obositi. (lisaelisa)

Despre schimbarile si provocarille unei proaspete mamici, merita sa cititi si:

După naștere: dez-gravidizarea sau revenind la cea de odinioară  - fapte și realități 😔

După naștere: dez-gravidizarea sau revenind la cea de odinioară - fapte și realități 😔

Revenirea la starea dinainte de sarcină sau "dez-gravidizarea" este un subiect foarte puțin discutat și care este în general trecut sub tăcere. Dar poate, citind…

Nașterea unei mame. Greutățile începutului meseriei de mamă

Nașterea unei mame. Greutățile începutului meseriei de mamă

Nasterea unei mame este un proces ce incepe imediat dupa nasterea bebelusului. Apoi, urmeaza luni incarcate de dragoste, emotii, oboseala si frici.In timp ce multe femei reusesc sa treaca prin sarcina…

Suprizele unei mămici incepătoare: cănd ordinea și timpul se modifică

Suprizele unei mămici incepătoare: cănd ordinea și timpul se modifică

Și iată... acel moment a venit. Ți-ai ținut bebelușul iubit în brațe pentru prima oară și ai atins al nouălea cer al fericirii. Ei, și acum ce…

 Comunitatea Desprecopii, Forumuri recomandate

Primele 365 de zile din viata de mama
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

 


Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 1 la 4 ani.

autor: redactor Anamaria Ghiban si mamicile de pe forumul Desprecopii
toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII