Alimentatia BIO - necesitate sau capriciu?
- Cuvantul BIO (care, lingvistic vorbind, nici macar nu e un cuvant) a invadat de ceva timp vocabularul cotidian, devenind un fel de etalon al alimentatiei sanatoase. Trecand peste faptul ca a consuma produse bio a devenit pentru unii un adevarat trend, pe care il adopta din motive mai mult sau mai putin clare, problema alimentatiei bio a suscitat numeroase controverse in ultimii ani.
Alimentatia BIO - necesitate sau capriciu?
Majoritatea considera ca alimentatia bio este cea mai sanatoasa
Ce cred membrii desprecopii despre produsele BIO?
Moderatia e buna in toate
Alimentele bio nu sunt mai nutritive decat cele obisnuite
Alimentele trebuie sa acopere o gama larga de substante nutritive
Tu ce fel de alimente alegi pentru masa familiei tale?
Familia Verde :)
Cuvantul BIO (care, lingvistic vorbind, nici macar nu e un cuvant) a invadat de ceva timp vocabularul cotidian, devenind un fel de etalon al alimentatiei sanatoase. Trecand peste faptul ca a consuma produse bio a devenit pentru unii un adevarat trend, pe care il adopta din motive mai mult sau mai putin clare, problema alimentatiei bio a suscitat numeroase controverse in ultimii ani.
Atunci cand vine vorba despre alimentatia copiilor in mod special, ca parinti suntem dispusi sa facem orice pentru a le asigura copiilor nostri ceea ce este mai bun pentru sanatatea lor. Iar alimentele bio par sa constituie cea mai sanatoasa optiune. Majoritatea parintilor considera ca alimentatia bio este cea mai sanatoasa optiune pentru hrana copiilor, insa numeroasele scandaluri din industria alimentara care, nu de putine ori, vizeaza tocmai aceste produse bio, ii fac sa fie sceptici atunci cand vine vorba de eticheta si de sursa reala a produselor de pe rafturile decorate in verde.
Ce cred membri Desprecopii despre produsele BIO?
Da, e important sa mancam cat mai "curat" chiar si noi adultii, nu numai copiii. Doar ca eu sunt cam sceptica, si am asa o senzatie ca in multe cazuri se face uz de eticheta "BIO" ca sa se obtina niste avantaje... (miriama)
Eu nu am crezut niciodata in eticheta de "produs bio". Am stiut clar ca bio 100% sunt doar rosiile puse de socrul meu, de ouale primite de la bunicii mei... (sanziana27)
Eu tin foarte mult la eticheta bio si aleg intotdeauna produse bio, daca pot.
E adevarat ca e mai scump, dar mi se pare foarte important ce mananca familia mea. (desprecopii)
A devenit extrem de dificil sa tot faci slalom printre fel de fel de produse si sa dai cu banul care o fi ok. te iei dupa pret, nu e mereu relevant. Te duci dupa sursa - e extrem de complicat, pentru cate alimente le putem controla sursa? (A_Iulia)
Eu sunt dintre cei care nu au incredere ca acel magic "bio" verde de pe eticheta garanteaza un produs natural, curat si asa mai departe. (megbeng)
Pentru mine e foarte important sa-mi hranesc copilul cat mai sanatos. Despre sursa acestor produse, e alta poveste. Dar o alimentatie sanatoasa este extrem de importanta pentru sanatatea noastra. (anda141)
Personal nu cred in BIO ! Atata timp cat tot ce ne inconjoara este poluat (pamant, apa, aer) cum sa existe BIO, de unde, in ce conditii? Cred ca produsele BIO au un pic mai putine chimicale decat cele pe care nu e eticheta BIO...si atat! (andacos)
Am ajuns la concluzia ca moderatia e buna in toate. Incerc sa iau fie bio sau cat mai putin procesate industrial produsele din care consumam mult de exemplu lactatele zilnice, carnea. Fructele si legumele le cumpar in general de la piata sau din propria curte, de preferat cele mai putin aratoase si de sezon, ouale de la tara sau bio de pe raft, dulceturi si muraturi facute in casa de mama sau soacra-mea, iar painea in mare parte o fac eu din faina bio. Ca din cand in cand mai iau si cate un piept de pui din comert, din acela mare si aratos sau catre o bagheta calda, e adevarat. Insa pentru ca nu cred cu tarie in nici o varianta (eticheta bio, sau tarani, sau oratanii din batatura) le combin sperand sa minimizez eventualele efecte neplacute. (Lali)
Alimentatia este extrem de importanta pentru copii. Noi incercam gasirea unor surse cat mai sigure pentru cat mai multe dintre alimentele pe care le consumam acasa, insa nu reusim intotdeauna. Iar pentru ceea ce mananca la gradi / scoala nu putem face chiar nimic. (Adriana_mica)
Obsesia penru BIO
Pornind tocmai de la acest gen de suspiciuni, la sfarsitul anului trecut, o echipa de cercetatori ameriacni de la Academy of Pediatrics a analizat in profunzime beneficiile reale ale consumului de alimente bio, ajungand la concluzia ca pana in prezent nu exista niciun studiu care sa confirme faptul ca o astfel de alimentatie este mai sanatoasa, decat o alimentatie obsinuita, care nu implica obsesia pentru BIO.
Analiza a 237 de studii realizate anterior, referitoare la diverse produse alimentare, a relevat faptul ca alimentele bio nu sunt mai nutritive decat cele obisnuite. E drept si ca autorii mentioneaza faptul ca alimentele bio contin mai putine pesticide. Tot ei precizeaza insa ca nu exista dovezi stiintifice care sa ateste ca aceste diferente in cantitatile de pesticide ar afecta sanatatea unei persoane, chiar si daca tinem cont de vulnerabilitatea copiilor si adolescentilor la substantele chimice. Cantitatile in care aceste substante sunt prezente in alimente, indiferent ca ele sunt sau nu bio, nu afecteaza sanatatea, sustin cercetatorii americani.
Specialistii de la Academy of Pediatrics mai subliniaza in raportul lor faptul ca, mai importanta decat preocuparea pentru a alege alimente bio, ar trebui sa fie preocuparea pentru o alimentatie bogata, variata, mai ales in cazul copiilor. Indiferent ca sunt sau nu bio, alimentele oferite copiilor trebuie sa acopere o gama cat mai larga de substante nutritive. Este important ca alimentatia copiilor sa fie bogata in fructe, legume si cereale, precum si in produse lactate, pentru ca importanta acestor alimente in cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului a fost deja dovedita. In plus, cercetatorii americani sustin ca principiul "mai putin, dar mai bun", prin "bun" intelegand "bio", aplicat adesea de familiile cu venituri modeste (se stie ca alimentele cu eticheta BIO sunt mult mai scumpe...) nu ar trebui in niciun caz sa se reflecte in cantitatea de alimente oferite copiilor.
Educarea copiilor in vederea unei alimentatii sanatoase, implica, asadar, in primul rand, cunoasterea si consumarea acelor alimente bogate in nutrienti necesari dezvoltarii organismului si abia in plan secundar distinctia intre "bio" - "non-bio".
Sunt laudabile bunele intentii ale parintilor (si nu numai) de a pune pe masa numai produse bio, dar, daca pruncul din dotare scapa cu banii in buzunar (in jur de 7 ani) la magazinul din colt si achizitioneaza, plin de avant, o sticla de cola si o punga de chipsuri (pentru consum propriu)... toata grija noastra, implicit falimentul indus de eticheta "bio", e in zadar… Ca sa nu mai vorbesc de alcoolul, tigarile si "nevinovata" cafea, care, de multe ori, la 14 ani (sunt generoasa) fac parte din meniul zilnic, fara stirea parintilor (vreau sa cred)... Avem nevoie de o educatie alimentara corecta si continua, la nivel de tara, care sa promoveze, in primul rand, moderatia si dezvoltarea conceptului de alimentatie sanatoasa, nu neaparat bio. (izabela88)
Educatia copilului despre un stil de viata sanatos incepe din copilarie si e influentata de parinti
E bine pentru un copil sa creasca cu o constiinta despre hrana sanatoasa predata prin parinti. Daca nu educam copiii in sensul alimentatiei sanatoase, nu vor alege drumul asta in viata, poate, deloc. Chiar daca se vor razvrati la o anumita varsta, tot vor reveni la valorile date acasa. Ce se pune la baza, nu se pierde. (Amonar)
Tu ce fel de alimente alegi pentru masa familiei tale? Te invitam sa-ti sustii opinia in topicul dedicat ACESTEI teme.
Daca te intereseaza un stil de viata sanatos si ecologic mai citeste:
Familia Verde DC (pentru familiile interesate de problemele ecologice cu care se confrunta sanatatea lor):
- Copiii, victimele poluarii mediului
- Oare ar trebui sa fim cu totii vegetarieni?
- Telefoanele mobile, daunatoare pentru copiii sub 12 ani
- 10 aditivi alimentari care trebuie evitati
- Sapunul poate afecta sanatatea copiilor?!
Comunitate, grup de suport
Clinica Virtuala DC
autor: redactor Desprecopii.com A.G. Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Doresc sa recomand cu mare caldura magazinul Biocarmen din Galati . Au un sortiment mare de produse eco si un personal bine pregatit si foarte dragut. Intradevar preturile sunt mai mari decat la magazinele mari, dar cumpar mai bine mai putin dar de calitate bio! De ce recomand acest magazin? Sunt o clienta fidela si le doresc mult succes si sa reziste in continuare pentru ca in Galati avem nevoie de un astfel magazin.
Sunt sigur că produsele BIO sunt de recomandat în detrimentul celor comercializate de marii jucători din piața alimentației care, pentru a scădea costul de producție, acceptă să coboare calitatea conținutului la limitele minime acceptate de organizațiile responsabile. Îngrijorător este, însă, că mulți încep să vândă produse din comerț pe post de produse BIO. Sau vând produse bio care sunt obținute exact la fel ca cele din comerțul obijnuit. În cazul ăsta tot ce rămâne util pentru un magazin de produse bio este selecția. Uleiul de avocado, spre exemplu, este destul de dificil (nu îl găsești la colț), însă prezent pe rafturile multor magazine nișate. Sunt anumite produse comercializate destul de rar și totodată mult mai sănătoase. Cât despre modul în care au fost obținute, am văzut că exită o serie de certificări. Ultima văzută a fost ecocert pe unul dintre produsele http://biovoice.ro parcă. Acum nu știu câtă încredere ar trebui să avem în ele, însă presupun că păstrează niște standarde.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII