Balbaiala copilului: cauze, comportament si tratament

Balbaiala copilului -  cauze, comportament si tratament

Balbaiala copilului: cauze, comportament si tratament

Balbaiala este un fenomen despre care toata lumea a auzit si cu care foarte multe persoane s-au confruntat. Fiecare dintre noi cunoaste cel putin o persoana cu aceasta dificultate.

Este insa balbaiala copilul un motiv de ingrijorare?

veti citi:
Cum identificati balbaiala unui copil?
Care sunt cauzele care determina balbaiala?
Cum va comportati daca aveti un copil balbait?
Cum se trateaza balbaiala?

Balbaiala copiilor - un motiv de ingrijorare?

Balbaiala este un fenomen despre care toata lumea a auzit si cu care foarte multe persoane s-au confruntat. Fiecare dintre noi cunoaste cel putin o persoana cu aceasta dificultate. Cum se explica insa aparitia ei si care sunt metodele prin care se poate scapa de ea? Balbaiala este un fenomen ce apare, de regula, inca din copilarie, mai exact la inceputul perioadei in care copilul incepe sa stapaneasca limbajul, adica intre 2 si 4 ani. 

Cum identificam balbaiala unui copil?

Asa cum toata lumea stie, balbaiala inseamna repetarea involuntara a sunetelor sau a silabelor si, uneori, a unor cuvinte intregi. Balbaiala se mai manifesta si prin lungirea duratei sunetelor, dar si prin prelungirea pauzelor dintre silabe sau dintre cuvinte. De retinut este faptul ca inlantuirea cuvintelor, a sunetelor in interiorul cuvantului, altfel spus, caracteristicile proprii limbajului in sine, nu sunt afectate de balbaiala.

Balbaiala apare, de regula, intre 2 si 4 ani, insa este destul de greu de identificat in aceasta etapa a dezvoltarii copilului. Descoperirea ei inainte de a se instala pe termen lung este destul de dificila.
Dificultatea diagnosticarii vine din faptul ca la inceput exista variatii in cursul aceleiasi saptamani sau chiar al aceleiasi zile, in functie de cat de solicitanta este exprimarea prin limbaj. Odata identificata, balbaiala trebuie tratata insa cu mare atentie. Nu trebuie minimalizata, in speranta ca va trece de la sine, dar nici nu trebuie transformata intr-o obsesie, asa cum, adesea, fac parintii in ale caror familii exista antecedente in privinta balbaielii.

O problema delicata pe care o pune balbaiala este legata de afectiunile psihologice care pot aparea ca un efect secundar al acestei probleme de limbaj. Interiorizarea excesiva, fobiile si alte devieri de comportament vin ca o reactie de autoaparare fata de balbaiala si nu fac decat sa o agraveze. In mod normal, o persoana care ramane cu aceasta particularitate de exprimare, nu are un profil psihologic diferit de persoanele care vorbesc normal, insa, de multe ori, balbaiala poate avea la baza cauze psihologice si de aceea trebuie tratata cu maxima seriozitate, mai ales cand apare la copii.

Care sunt cauzele care determina balbaiala?

Balbaiala este un defect de vorbire care intervine doar in momentul in care persoana in cauza este pusa in situatia de a comunica cu o alta persoana. Atunci cand este singura, o persoana balbaita vorbeste normal. La fel, atunci cand ii vorbeste unui animal sau unui obiect preferat. Prin urmare, balbaiala este mai degraba un defect de comunicare cu ceilalti decat un defect de vorbire in adevaratul sens al cuvantului. Cauzele sa sunt insa prea putin cunoscute. In 95% dintre cazuri, balbaiala se instaleaza inainte de varsta de 7 ani si 1 din 4 copii ramane cu aceasta afectiune pentru toata viata.

Factorul genetic - Exista studii care sustin ca balbaiala se mosteneste genetic. Astfel, daca unul dintre parinti este balbait, riscul ca balbaiala sa se transmita la copil este de 3 ori mai mare. De asemenea, daca unul dintre doi frati gemeni este balbait, riscul ca si celalat sa devina balbait este de 5 ori mai mare.

Ad-Extra3:

Comportamentul parintilor

Balbaiala poate fi accentuata si de atitudinea pe care parintii o au fata de aceasta problema. Daca aveti un copil balbait aveti grija sa:

- Nu faceti apel la vointa copilului si sa nu-i cereti sa se controleze.
- Nu radeti de el.
- Nu-i dati sfaturi de tipul - Articuleaza!, Respira!, Relaxeaza-te!.
- Nu va prefaceti ca nu observati balbaiala.

Rolul otrofonistului - Persoana care se ocupa de terapia copilului balbait este extrem de importanta in depasirea problemei. Actualmente nu exista foarte multi specialisti in acest domeniu, asa ca este bine sa nu aveti incredere in oricine. Urmati recomandarea medicului pediatru cand alegeti un ortofonist.

Cum se trateaza balbaiala?

In primul rand, medicul pediatru este cel care ar trebui sa observe cu atentie copilul. El este in masura sa stabileasca o parte dintre cauzele imediate ale balbaielii si sa consilieze parintii cu privire la urmarea unei terapii cu un specialist ortofonist. Atunci cand balbaiala are cauze psihologice si terapia de limbaj nu da roade, se poate apela si la un psiholog, care ar trebui sa descopere adevarata cauza si sa propuna o terapie de remediere a problemei.

Este de preferat ca parintii sa nu faca o tragedie din balbaiala unui copil, intrucat o astfel de atitudine nu face decat sa o accentueze. Pentru ca problema sa se remedieze, copilului trebuie sa i se vorbeasca mai lent si, de asemenea, sa i se lase un timp de raspuns mai mare decat in mod obisnuit. De asemenea, trebuie evitata exprimarea prin limbaj simultan cu alte activitati.

Oricat de frustranta vi s-ar parea, nu uitati ca balbaiala este o problema care poate fi rezolvata. Au depasit-o Demostene, Winston Churchill, Louis Jouvet, Gerard Depardieu si alte mii de persoane, asa ca nu disperati!

Va recomandam sa cititi:  

Depresiile copilariei: cauze și simptome- sfatul psihologului

Depresiile copilariei: cauze și simptome- sfatul psihologului

Pot fi copiii deprimați? Poate avea un copil depresie? Cand ne gandim la un copil deprimat, ne inchipuim adesea un copil nefericit, care e mereu trist. Cu toate acestea, s-ar putea ca nu…

Pregătirea copilului pentru societatea de mâine: despre a fi, a deveni, a da și a primi. Cum ne adaptăm stilul de parenting la personalitatea copilului

Pregătirea copilului pentru societatea de mâine: despre a fi, a deveni, a da și a primi. Cum ne adaptăm stilul de parenting la personalitatea copilului

Educația copilului începe chiar din prima zi după naștere. Fiecare copil se naște cu o zestre genetică, dar și cu una psihică, ce se remarcă prin modul…

Cum ajutăm un copil timid: 5 reguli pentru părinți - sfatul psihologului

Cum ajutăm un copil timid: 5 reguli pentru părinți - sfatul psihologului

Un copil timid poate deveni un copil sigur pe el daca parintii sunt atenti la niste reguli. De pilda - nu ii spuneti niciodata unui copil timid: Esti timid  - pentru ca acest termen are o…

 Comunitate, Forumuri recomandate

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate.

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII