Varicela

Varicela

Varicela

  • Varsatul de vant este o infectie virala care cauzeaza o eruptie pe suprafata pielii si pe mucoase. Eruptia apare mai intai pe fata si trunchi, intinzandu-se apoi pe aproape intreaga suprafata a corpului, inclusive pe scalp si pe organele genitale si chiar inauntrul gurii, urechi, vagin. Iata sfatul de la Desprecopii.com.

Ce aflam despre varicela:
Semnele si simptomele varicelei
Descrierea varicelei (varsatul de vant)
Prevenirea varicelei
Incubatia varicelei
Durata varicelei
Perioada contagioasa  a varicelei
Tratamentul varicelei
Cand chemam doctorul

Semnele si simptomele varicelei

Varsatul de vant este o infectie virala care cauzeaza o eruptie pe suprafata pielii si pe mucoase. Eruptia apare mai intai pe fata si trunchi, intinzandu-se apoi pe aproape intreaga suprafata a corpului, inclusive pe scalp si pe organele genitale si chiar inauntrul gurii, urechi, vagin.

Elementele eruptive constau la inceput in macule (pete) mici (1/5- 2/5 inch; 5-10 mm) rosii si apar intr-o perioada de 2 pana la 4 zile in valuri eruptive. Aceste pete se umfla, devin papule si ulterior trec in stadiul de vezicule asezate pe o baza rosie. Datorita situarii lor superficiale, formei si continutului seros, veziculele au fost asemuite cu picaturile de roua. Veziculele se deprima treptat si se usuca, formand cruste.

In urma veziculelor nu raman cicatrici, doar uneori o usoara coloratie maronie a pielii, trecatoare. Unele personae au doar cateva vezicule, in timp ce altele au cateva sute. De obicei eruptia provoaca prurit (mancarime a pielii). Scarpinarea si ruperea acestor vezicule duce la formarea unei cruste si se pot infecta cu bacterii (o infectie secundara bacteriana). ( In engleza, denumirea bolii este “chicken pox”, denumirea provenind probabil de la asemanarea cu pielea de gaina)

Unii copii au febra, dureri abdominale, sau chiar o senzatie usoara de greata in timpul eruptiei. Aceste simptome dureaza 3 pana la 5 zile iar febra nu depaseste 39,4 grade Celsius (103 grade Fahrenheit). Copiii mai mici au de obicei febra mai mica si eruptie mai usoara decat copiii mai mari sau adultii.

In general, varsatul de vant este o boala usoara dar poate fi mortala pentru persoanele cu leucemiesau alte boli care slabesc sistemul imunitar.

De obicei, o persoana care a avut boala capata imunitate pe viata. Dar virusulcare cauzeaza boala poate ramane in organism si poate cauza la adult diferite tipuri de eruptii ale pielii.

Descrierea varicelei (varsatul de vant)

Varsatul de vant este o infectie cauzata de virusul varicelo- zosterian (VVZ) care face parte din familia virusurilor herpetice. VVZ se gaseste in secretia nazala eliminata si in fluidul din vezicule. Varsatul de vant este foarte contagios, 90% din persoanele care nu au imunitate la boala si care sunt expusi o vor face. Epidemia apare cu precadere intre lunile februarie- aprilie la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 9 ani.

Varsatul de vant este o boala usoara, dar poate da complicatii serioase cum ar fi pneumonie, encefalita, infectii bacteriene ale pielii.

Dupa atacul bolii, VVZ ramane in corp. el ramane intr-o stare latenta in celulele nervoase si se poate reactiva la varsta adulta pentru a cauza zona zoster.

Prevenirea varicelei

In 1995 a fost produs si a devenit disponibil pentru prima data un vaccin impotriva varsatului de vant in SUA. Vaccinul previne boala in 70 pana la 90% din cazuri. Cei care fac varsat de vant dupa vaccinare au simptome mult mai usoare si o eruptie cutanata redusa. Vaccinul impotriva varicelei se administreaza injectabil dupa varsta de 1 an. Daca un copil nu a fost vaccinat in copilarie, I se poate administra vaccinul la 11-12 ani.

Vaccinul impotriva varsatului de vant ajuta corpul sa produca proprii anticorpi (protectie imunologica) impotriva bolii, dar in anumite cazurieste necesara administrarea unei forme de imuno-protectie numita varicela-zoster imuno globulina (VZIG). VZIG ii protejeaza pe cei care au fost expusi la varicela dar al caror system imunitar este fie prea imatur, fie prea slab pentru a lupta cu boala. VZIG este administrat nou-nascutilor a caror mame au avut varicela in momentul nasterii, copii cu leucemie sau limphoma, copiii cu SIDA sau alte boli de imuno-deficienta, precum si copiii care primesc medicamente care reprima sistemul imunitar.

Un copil sanatos care face varicela dobandeste imunitate pe viata impotriva acestei boli. In schimb, acesta poate face la maturitate zona zoster.

Incubatia varicelei

Perioada de incubatie este de la 7 la 21 de zile dupa expunere, in general aparand la 14 pana la 17 zile. De exemplu, daca un copil face varicela si intrerupe scoala, fratii si surorile vor avea simptome cam la 2 saptamani mai tarziu.

Durata varicelei

Varsatul de vant dureaza intre 7 si 10 zile la copii dar are o perioada mai mare la adulti.

Perioada contagioasa  a varicelei

Incepe la 2 zile dupa aparitia veziculelor pe piele si dureaza pana cand se acopera de cruste. Un copil cu varsat de vant ar trebui izolat aproximativ o saptamana. Nu trebuie tinut in casa pana cand cad toate crustele. Persoanele bolnave sau care au probleme cu sistemul imunitar nu trebuie sa vina in contact cu varicela, si nici femeile insarcinate.

Tratamentul varicelei

Nu se prescriu antibiotice pentru tratarea varsatului de vant deoarece aceasta boala este cauzata de un virus. Antibioticele se administreaza doar in cazul in care copilul dezvolta o infectie secundara de natura microbiana. Copiii si celelalte persoane care fac boala si au un sistem imunitar slabit au nevoie de un tratament antiviral (acyclovir).

De obicei, tratamentul care se da la domiciliu este orientat pentru usurarea mancarimii si pentru scaderea febrei. Pentru mancarimi se pot folosi comprese umede sau bai racoroase, la fiecare 3 sau 4 ore in primele zile. Baile cu fierturi de cereale (Aveeno) pot ajuta. Baile nu raspandesc varsatul de vant. Tamponati corpul (nu frecati) pentru a-l usca.

Lotiunea cu calamina este utilizata de obicei pentru mancarime, dar nu puneti lotiune langa ochi sau pe fata bebelusilor. Taiati unghiile scurt pentru a preveni scarpinarea care poate conduce la infectarea veziculelor rupte.

Eruptia din interiorul gurii poate provoca dificultati la mancare. Administrati fluide racoroase si usoare, mancare pasata. Evitati orice mancare sau bautura care contine acizi cum ar fi sucul de portocale si in special sarea. Durerea din gura poate fi usurata cu ajutorul acetaminophenului (Tylenol).

Veziculele din zona genitala pot fi dureroase. Se pot aplica cremele anestezice care atenueaza durerile.

Pentru reducerea febrei se utilizeaza o medicatie fara aspirina, cum ar fi acetaminophenul (Tylenol). Aspirina nu se foloseste la copii cu varsat de vant sau alte infectii virale deoarece poate cauza sindromul Reye.

Cand chemam doctorul

Majoritate infectiilor cu varicela nu necesita tratament medical special. Daca nu sunteti sigur asupra diagnosticului, daca aveti intrebari sau sunteti ingrijoratiasupra posibilelor complicatii, chemati doctorul. El va poate ghida pentru urmarirea complicatiilor si va poate ajuta sa alegeti medicatia potrivita pentru mancarime.

Chemati doctorul si daca febra depaseste 39,4 grade Celsius (103 grade Fahrenheit) si daca copilul are dureri de cap severe, daca nu poate suporta lumina, daca este neobisnuit de somnoros sau este greu de trezit, se misca cu greutate, gatul rigid sau dezvolta probleme de respiratie.

Chemati doctorul daca sunt semne de infectare a veziculelor; daca suprafata din jurul veziculei este umflata, rosie sau dureroasa sau daca din vezicule se scurge puroi (lichid gros, decolorat).

autori: Maria Bodea,  medic pediatru si Cristian Popescu, medic general in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2007

Despre copiii de aceasta varsta mai cititi:
  • Importanta familiei in procesul de invatare
  • Razboiul impotriva viermilor si parazitilor
  • Prima oara la olita prima oara la WC
  • Lipsa calciului - o boala a copilariei cu consecinte la maturitate
  • Alegerea unui animal de casa
  • Refuzul mancarii
  • Trecerea de la biberon la cana
  • Ce stim despre antibitiotice?
  • Muscaturile de paianjen si scorpion
  • Ce sã faci cånd micutul tãu e un „lenes"
  • Enurezisul sau cand copilul „face pipi pe el"
  • Respiratia urit mirositoare la copii
  • Pastrati legatura cu bunicii!
  • Sa intelegem depresiile copilariei
  • 5 calitati pe care sa i le cultivi copilului tau
  • A negocia cu copiii
  • Cand copilul nu are încredere în el...
  • Mersul la gradinita reduce riscul de cancer la copii
  • ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Subiecte tratate:

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    Ultimile 10 comentarii

    1. Borsan claudia
      Borsan claudia trimis la 9/4/2023

      Buna ziua, fetita mea are varicela de ieri. Problema e ca are bubite in zona genitala care o ustura f tare. Cu ce as putea sa o dau?

      Raspunde la acest comentariu
    2. cristina
      cristinatrimis la 25/5/2015

      Buna dimineata! Fetita mea de 3 ani tocmai a avut varsat de vant,a scapat de el acum o saptamana,dar in urma cojilor care au cazut de la bubite i-au ramas niste pete maronii,dar nu peste tot,im special pe burta,spate si maini. Tin sa precizez ca nu sunt semne deoarece nu s-a scaprinat si stiu ca semnele sunt un fel de adancitura in piele,pur si simplu sunt PETE. Intrebarea mea este: vor trece aceste pete sau ii vor ramane toata viata???????? Imi doresc foartemult un raspuns sincer si de la o persoana care e in cunostinta de cauza!!! Multumesc

      Raspunde la acest comentariu
    3. oana
      oanatrimis la 18/7/2012

      BUNA MA NUMESC OANA EU AM O PROBLEMA MIE MIA RAMAS DE MIKA SEMNE PE FATA DE LA VARSAT DE VINT CUM SE POT TRATA SC VA ROG FIINDKA FOARTE MULT DERANJEAZA SE VAD CHIAR SI BORTILE A FOST SCARPINATA SI ELE AU RAMAS PE FATA/ASTEPT RS DUMNEVOASTRA

      Raspunde la acest comentariu
    4. Alexandru
      Alexandrutrimis la 20/3/2012

      Buna ziua, am 20 de ani si mi s-a spus ca am varicela, dar am vazut de dimineata ca mi-a aparut o bubita chiar si pe penis, dar nu pe piele (preput) ci in interior. Este normal?

      Raspunde la acest comentariu
    5. Alexandru
      Alexandrutrimis la 4/1/2012

      Da este normal fiindca chiar daca ai facut varsatul mic/mare mai trebuie sa il faci si pe celalalt.

      Raspunde la acest comentariu
    6. mary
      marytrimis la 21/12/2011

      fica mea are 26 ani si a facut varicela ce ar trebui sa faca eruptia a inceput de ieri ,insotita de greturi si senzatiie de voma. astept raspunsul dumneavoastra. va multumesc.

      Raspunde la acest comentariu
    7. roxana
      roxanatrimis la 9/5/2011

      Buna..am varicela de 5 zile..si bubele de pe corp incep sa se usuce dar nu toate..mai am 2 3 care au lichidul acela galben..as vrea sa stiu dupa cat timp pot iesi afara..si cand pot face baie..:(

      Raspunde la acest comentariu
    8. Lidia
      Lidiatrimis la 10/5/2010

      Buna! Am o mare problema! Au inceput sa-mi apara bubite mici si am avut si o stare de greata, dar problema e ca peste o saptamana am examen si este foarte important pentru mine sa-l dau atunci. Se poate sa stau acasa doar o singura saptamana?

      Raspunde la acest comentariu
    9. bogdan
      bogdantrimis la 31/1/2010

      da deoarece exista 2 tipuri de varsat:varsat mis si mare Ster ca ti-am fost de ajutor

      Raspunde la acest comentariu
    10. adrian
      adriantrimis la 29/12/2008

      sal!numele meu este Adrian.am citit articolul ..... am 16 ani ,am avut varicela acum 2 ani ..iar acum vad ca incep sa-mi iasa din nou .....este normal sa fac de 2 ori?astept un raspuns.va multumesc!!

      Raspunde la acest comentariu

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII