Sunt chimicalele care ne inconjoară o cauză a infertilității? Despre pericolul din jurul nostru și cum ne afectează fără să știm

Sunt chimicalele care ne inconjoara o cauza a infertilitatii? Despre pericolul din jurul nostru si cum ne afecteaza fara sa stim

Sunt chimicalele care ne inconjoară o cauză a infertilității? Despre pericolul din jurul nostru și cum ne afectează fără să știm

Chimicalele sunt peste tot. Cercetările legate de infertilitate și tratarea acesteia sunt o preocupare constantă în medicină în ultimii ani. Chiar dacă procedurile de fertilizare artificială (FIV) au evoluat și succesele înregistrate în acest domeniu sunt din ce în ce mai numeroase, încercările specialiștilor de a determina cu exactitate cauzele care determină infertilitatea sunt la fel de intense.

Peste tot în jurul nostru, există anumite substanțe chimice care pot afecta fertilitatea umană. Anumite substanțe chimice în mediu, în alimente sau în produsele de îngrijire personală pot afecta nivelul de hormoni în organismul uman, ceea ce poate duce la probleme de fertilitate. Aceste substanțe chimice se numesc perturbatori endocrini și pot fi găsite în pesticide, plasticuri, produse de curățare și cosmetice, printre altele.

Iată însă o întrebare tot mai des auzită între cercetători: Sunt chimicalele o cauză a infertilității?

- veti citi:
Cauzele infertilitatii nu sunt inca total elucidate
Sunt chimicalele o cauza a infertilitatii?
Unde sunt aceste chimicale?
Despre chimicale si cum ne influenteaza sanatatea

Cauzele infertilitatii nu sunt inca total elucidate

Cercetarile legate de infertilitate sunt o procupare constanta in medicina ultimelor decenii. Chiar daca procedurile FIV au evoluat si succesele inregistrate in acest domeniu sunt din ce in ce mai numeroase, incercarile specialistilor de a determina cu exactitate cauzele care determina infertilitatea sunt la fel de intense. Desigur, exista deja o intreaga literatura de specialitate, care leaga infertilitatea de anumite afectiuni ale organismului. Problema care se pune este daca in lipsa acestora si facand apel la un stil de viata foarte sanatos, problema infertilitatii nu ar mai exista.

Probleme legate de ovulatie sau de deficienta a spermei sunt doua din cele mai intalnite cauze ale infertilitatii unui cuplu.  Insa, oamenii de stiinta au observat o legatura puternica intre expunerea la chimicale - si cum afecteaza acestea sistemul reproductiv uman.
Aceste chimicale sunt unele cu care avem contact zilnic - vestea buna este insa ca indata ce incercam sa le eliminam din viata noastra, schimbarile pozitive apar...

Sunt chimicalele o cauza a infertilitatii?

Ideea ca substantele toxice din jurul nostru, din alimente, din aer etc. afecteaza capacitatea omului de a procrea nu este noua. Suspiciunea asupra efectului nociv al substantelor chimice si in aceasta privinta exista inca, insa lucrurile sunt destul de neclare in aceasta directie. Cu ceva timp in urma, un cuplu din SUA s-a oferit voluntar pentru cercetarile legate de infertilitate. Molly Jones Gray si sotul sau, Zack, au luat parte la o serie de teste pentru a determina substantele chimice nocive din organismul lor care i-au impiedicat, se pare, sa aiba copii timp de mai bine de 5 ani. Si asta, in ciuda faptului ca aveau un stil de viata sanatos, o alimentatie bio si o aversiune fata de toate produsele ce contin substante chimice periculoase pentru organism.

De altfel, moda eco sau bio a devenit un adevarat trend in Europa occidentala si in SUA in ultimii ani. Si acesta nu este, cu siguranta, un fapt intamplator. Socul a venit insa in momentul in care Molly a fost testata pentru a determina cantitatea de mercur din corpul ei. Nivelul acestei substante depasea cu mult pe acela al altor femei, testate in cadrul acelorasi cercetari. Explicatia pare sa aiba legatura atat cu alimentatia (mercurul este folosit pe scara larga in fabricarea mai multor pesticide), cat si cu un lucru de care nu foarte multa lume tine cont si anume acela ca mercurul este folosit la fabricarea amalgamurilor dentare, utilizate pe scara larga in cabinetele stomatologice.

Problema substantelor chimice este inca una controversata , deoarece nu exista dovezi clare care sa lege infertilitatea de aceste substante. Privind insa global lucrurile, nu poate fi trecut cu vederea faptul ca folosirea pe scara larga in ultimele decenii a tot felul de substante chimice, despre care se stie ca sunt nocive, dar care sunt prezente in diverse produse in cantitati mici, permise de legislatia existenta in domeniu, este simultana cu o crestere alarmanta a cazurilor de infertilitate, dar si a cazurilor de autism, ADHD si alte afectiuni la copii. Sa fie oare vorba de o simpla coincidenta?

Unde sunt aceste chimicale?

In tigaile non-stick

Sigur, tigaile acoperite cu un strat non-stick sunt ușor de curățat. Problema este însă că substanțele chimice de nonstick începe să curgă în produsele alimentare odată ce mici zgarieturi încep să apară în smalt. Migrația chimică este problematică, deoarece există o listă lungă de probleme de sănătate asociate cu substanțele chimice care nu conțin substanțe chimice, inclusiv problemele legate de creșterea copilului atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Cercetătorii danezi au descoperit că bărbații cu niveluri mai ridicate de substanțe chimice neobișnuite, perfluoroalchil, au avut jumătate din cantitatea de spermă sănătoasă a bărbaților cu cele mai scăzute niveluri. In plus, oamenii de stiinta au descoperit ca femeile cu care au un nivel mai ridicat de substante chimice in organism, au nevoie de un timp mai indelungat pentru a ramane insarcinata. Acest gen de chimicale se intalnesc la tigaile acoperite cu o pojghita non-stick dar si in popcorn-ul pe care il cumparam in pungi pentru a-l face la microunde,

Eterul de glicol, solvent care declanşează astmul, adăugat în principal în produsele de curăţenie

Eterul de glicol face parte dn categoria de substanțe chimice solide din familia de glicol eter utilizate în fabricarea de microcipuri, plăci de circuite și medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală. Cu toate acestea, în 2011, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a anunțat că agenția ar putea începe să adopte o poziție mai puternică împotriva compușilor, eventual interzicându-le pentru noi utilizări. Studiile privind muncitorii din fabricile în care sunt utilizate în mod obișnuit substanțe glicemice au rate mai mari de avort spontan, iar APE a avertizat consumatorii în legătură cu pericolele legate de substanțele chimice.

Găsit în: mașini de curățat covoare, cartușe cu jet de cerneală, vopsele și baterii cu litiu.

Protejați-vă: eliminați aceste produse de curățare a covoarelor și, în schimb, utilizați remedii nontoxice de pete ca oțetul alb și sifonul. Utilizați imprimanta numai atunci când este necesar.

Bisfenolul A sau BPA

Bisfenolul A sau BPA este utilizat în atât de multe produse incat acum se poate gasi si in particulele de nisip de pa plaja, in praful de pe mobile și apă. Studiile au descoperit că bărbații cu niveluri ridicate de BPA în urină produc spermă de calitate inferioară, ceea ce face mai dificilă reproducerea.

Femeile  nu sunt imune la efectele BPA. Un studiu din 2010 al Universității California din San Francisco, SUA  a constatat că la femeile supuse unei fertilizări in vitro, cei cu cele mai ridicate niveluri de BPA din organism au produs ouă mai puțin viabile.

Găsit în:
cele mai multe conserve, unele din plastic nr. 7, bonurile de la magazin (bourle cu pete de pe partea inferioară sunt considerate ca fiind fără BPA).

Protejați-vă: alegeți alimente proaspete sau congelate în loc de conserve, beți dintr-o sticlă de oțel inoxidabil sau de sticlă de calitate alimentară și spuneți nu la chitanțe pentru achiziții minore.

Substante care impiedica focul (ignifuge)

Aceste substante sunt folosite in extrem de multe locuri de la scaunele auto și in electronice. Insa o categorie comună de produse ignifuge ar putea întârzia sarcini. În 2010, cercetătorii au publicat un studiu care a dezvăluit câteva fapte destul de alarmante. Pentru fiecare creștere de zece ori a nivelurilor de difenil eteri polibromurați (PBDE) din sânge, femeile au avut probabil o creștere de 30% în timpul necesar pentru a rămâne gravidă.

Găsite în: Covoare sintetice, electronice, spumă de mobilier, praf.

Protejați-vă: alegeți suprafețe naturale, cum ar fi lemn de esență tare sau bambus, mai degrabă decât covor, și căutați mobilier fără etichete care spun că "respectă Buletinul tehnic din California 117; folosiți un pat de zi sau un futon în locul unei canapele, în jos cu o cârpă umedă pentru a preveni acumularea de praf și pentru a cumpăra noi produse electronice de la una dintre aceste companii care se angajează să elimine treptat aceste ignifuge.

Ftalati

Ftalatii sunt poate cei mai prezenti compusi toxici de uz casnic, ftalatii sunt substante chimice plastificatoare din vinil si produse care contin parfumuri artificiale (exista mii).

Barbatii cu niveluri mai mari de ftalati platesc pentru aceasta in departamentul de calitate a spermatozoizilor: in studii, sperma lor a fost testata ca anormala sau a aratat semne de afectare a ADN-ului. Ftalații acționează ca un estrogen creat de om în organism, care ar putea fi încurcat cu bărbatul unui tip.

Găsiti în: produse din vinil, inclusiv perdele de duș și piele faux; produse parfumate cum ar fi parfum, parfum, lumânări, odorizante, detergenți pentru rufe, foi de uscător și produse de înmuiere; șampon, săpun, spray de păr, spray de corp, loțiune, deodorant și alte articole de îngrijire personală.

Protejați-vă: evitați produsele de vinil (încercați o perdea de duș de cânepă), optați pentru lumanari de ceară de albine când aveți nevoie de ambianță - ele vă ajută să vă curățați aerul interior, să nu îl poluezi; alegeți produse de spălat fără substanță pe bază de plante și utilizați oțet alb ca un emolient de țesături; citiți etichetele produselor de îngrijire personală și treceți pe cele care etichetează "parfum" sau "parfum" ca ingredient. ;

Pesticide

Pesticidele au un obicei prost de a nu sta. De fapt, atrazina, un ucigaș chimic comun al buruienilor, folosit foarte mult în Midwest, pe fermele sudice de trestie de zahăr și pe terenurile de golf, a fost detectat în apa de la robinet. Utilizarea pe scară largă nu este o veste bună pentru cuplurile care încearcă să conceapă, deoarece aceasta și alte pesticide au fost legate de avort spontan și infertilitate.

Se gasesc in: Produse de distrugere a dăunătorilor rezidențiale și agricole.

Protejați-vă: cumpărați și cresc organice și utilizați sfaturi ecologice de îngrijire a gazonului. Dacă locuiți în apropierea unui teren de golf non-organic, livadă sau fermă, vă recomandăm să instalați filtre de apă certificate pentru eliminarea pesticidelor.

Bisfenoli Policlorinati (PCB)

PCB-urile au fost folosite acum zeci de ani în industria electrică și sunt acum interzise, ​​dar ele nu se descompun ușor și s-au construit în căile noastre de apă - și în peștele care înota în ele.

Cercetarea anterioară a PCB-urilor a dus la o calitate mai slabă a spermei. În 2011, un studiu instituit de Institutul Național de Sănătate a constatat că concentrațiile constatate în populația generală din S.U.A. au fost asociate cu implanturi de embrioni nereușite la femeile supuse fertilizării in vitro.

Găsit în: Anumite tipuri de pești, inclusiv somonul de crescătorie (adesea găsit în magazinele de bacanie).

Protejați-vă: obținerea suficienților omega-3 utili este importantă atunci când încercați să vă concepeți. Pentru a vă asigura că faceți selecții de fructe de mare, citiți Want Health, Safe Seafood? Consultați Lista Superfish. Consultați recomandările locale dacă pescuiți și mâncați ceea ce prindeți, astfel încât să știți care să vă îndepărtați pentru a evita expunerea la contaminanți nocivi precum PCB-uri.

Organisme Modificate Genetic (GMO)

Modelele modificate genetic, sau OMG-urile, nu au fost niciodată dovedite în siguranță, deși a fost infiltrate majoritatea aprovizionării cu alimente din S.U.A. Culturile cu OMG, în special porumbul, soia și canola, sunt manipulate genetic pentru a rezista la deversările grele de pesticide toxice. (Atât de mult încât pesticidele se termină adesea în interiorul alimentelor pe care le consumăm.) Un studiu din Austria din 2008 a constatat că organismele modificate genetic au deteriorat capacitatea animalelor de laborator de a se reproduce. Efectele au devenit mai puternice în cea de-a treia și a patra generație, posibil indicând că strănepodul unei femei care mănâncă OMG-uri ar putea suferi infertilitate.

Găsite în: Cele mai multe alimente prelucrate neorganice care conțin porumb sau soia; ulei de canola neorganică

Protejați-vă: mâncați organic. Obțineți-vă prietenii și familia să mănânce organice. Este atat de simplu.

Nitrați

Poluarea aprovizionării cu apă potabilă cu azot și nitrații care se scurg din îngrășăminte a fost legată de probleme de reproducere, de cancer și de avort spontan. Bazându-se pe datele studiului privind sistemul agricol al Institutului Rodale - SUA, scurgerea apei din fermele chimice a fost mai probabil să depășească limita legală pentru concentrațiile azotatului-azot din apa potabilă în comparație cu sistemele organice.

Găsiti în: Alimentație de apă potabilă în zonele în care îngrășămintele chimice sunt folosite în mare măsură

Protejați-vă: Verificați apa pe care o folositi. Ce este în apa care vine pe teava? Puteyi testa apa la labotoare de testare a apei.

Pentru a elimina nitrații în apa de băut, veți avea nevoie de un sistem de filtrare a apei la domiciliu certificat NSF 53, 58 sau 62. Pentru protecția pe termen lung, sprijiniți fermierii organici din zona dvs. pentru a reduce cantitatea de îngrășământ chimic și altele compuși toxici care se spală în curenți și surse de apă.

Ad-Extra3:

Important de stiut:

Există multe substanțe chimice care sunt considerate foarte daunătoare pentru sănătatea umană și pentru mediu. Iată câteva exemple:

Metale grele - plumbul, mercurul și cadmiul sunt exemple de metale grele care pot fi toxice pentru organismul uman. Acestea se găsesc adesea în sol, apă și alimente și pot fi absorbite în organism prin inhalare sau consum.

Dioxine - sunt compuși organici clorurați care se formează în procese industriale și în arderea combustibililor fosili. Dioxinele sunt foarte toxice și pot afecta sistemul nervos, sistemul imunitar și sistemul reproductiv.

PCB-uri - sunt compuși organici clorurați care au fost utilizați în trecut în industrie, dar sunt interziși astăzi. Aceștia pot fi găsiți în anumite tipuri de pește și alte alimente, precum și în apa potabilă și pot fi toxici pentru organismul uman.

Pesticide - acestea sunt substanțe chimice utilizate pentru a distruge dăunătorii în agricultură. Unele pesticide pot fi toxice pentru organismul uman și pot afecta sistemul nervos, sistemul hormonal și sistemul reproductiv.

Produse chimice din produsele de curățare - multe produse de curățare conțin substanțe chimice care pot fi toxice pentru organismul uman și pot afecta sistemul respirator, ochii și pielea.

Despre chimicale si cum ne influenteaza sanatatea, mai cititi

Despre parabeni si cancer
11 substante nocive care afecteaza permanent sanatatea copiilor
Pericolul toxic de langa noi si din hrana copiilor nostri. Cum poti sa iti protejezi familia de invazia toxica.
Perturbatorii endocrini – cum protejam bebelusul de ei?

autor Desprecopii.com 2023
referinte stiintifice:rodalewellness.com; healthline.com

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII