Sarcina și aspirina: Ce trebuie să știi pentru a nu pune în pericol sănătatea fătului

Sarcina si aspirina -  ce trebuie sa stii pentru a nu pune in pericol sanatatea fatului

Sarcina și aspirina: Ce trebuie să știi pentru a nu pune în pericol sănătatea fătului

Deși pare un medicament bun la toate, aspirina nu este un medicament fără riscuri în sarcină. Dozele mari de aspirină pot determina hemoragii la mamă și la copil după naștere, pot produce un retard al creșterii intrauterine a fătului și chiar moartea bebelușului. Dozele mici de aspirină (precum Aspenter) par a fi totuși sigure în sarcină, dar este mai sigur să te ferești de acest medicament dacă medicul tău nu ți-a spus că ai neapărată nevoie de el.

• Iată ce trebuie să știi despre folosirea aspirinei in timpul sarcinii.

- veti citi:
Un avertisment despre folosirea aspirinei in timpul sarcinii
Sarcina si aspirina - si totusi
Preeclampsia in sarcina
Riscul folosirii aspirinei in timpul sarcinii
Preeclampsia si sarcina
Despre folosirea medicamentelor in timpul sarcinii e bine sa stii:
Factori de risc in sarcina
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Un avertisment despre folosirea aspirinei in timpul sarcinii

Utilizarea aspirinei cu doze mici (atentie si ASPENTER)  - 60 până la 100 miligrame (mg) pe zi - nu s-a dovedit a fi dăunătoare în timpul sarcinii și este uneori recomandată femeilor însărcinate cu pierderi de sarcină recurente, tulburări de coagulare și preeclampsie.

Cu toate acestea, utilizarea dozelor mai mari de aspirină prezintă diferite riscuri în funcție de stadiul sarcinii. În timpul primului trimestru, utilizarea dozelor mai mari de aspirină reprezintă un risc de pierderea sarcinii și defecte congenitale. Administrarea de doze mai mari de aspirină în timpul celui de-al treilea trimestru crește riscul închiderii premature a unui vas în inima fătului.

Utilizarea de doze mari de aspirină pentru perioade lungi de sarcină crește, de asemenea, riscul de sângerare în creierul sugarilor prematuri. Dacă trebuie să luați aspirină în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, medicul dumneavoastră vă va monitoriza îndeaproape pe dumneavoastră și pe copilul dumneavoastră.

In 1990, the Food and Drug Administration - organizatie guvernamentala americana fara al carei acord nu se poate lansa nici un medicament sau aliment pe piata SUA, a emis urmatorul avertisment legat de utilizarea aspirinei in timpul sarcinii:

"Este extrem de important sa nu se foloseasca aspirina in ultimele trei luni de sarcina, cu exceptia indicatiei specifice de la medic, intrucat poate produce probleme la copil sau complicatii in timpul nasterii".

Mai concret, dozele mari de aspirina pot determina hemoragii la mama si la copil dupa nastere, pot produce un retard al cresterii intrauterine a fatului si chiar moartea bebelusului. Dozele mici de aspirina s-ar parea ca sunt totusi sigure in sarcina, dar si mai sigur este sa stai departe de acest medicament daca medicul tau nu ti-a spus ca ai neaparata nevoie de el.

Sarcina si aspirina - si totusi

Exista cazuri, totusi in care aspirina este folosita in sarcina, sub foarte atenta supraveghere medicala cu scopul de a preveni preeclamsia si tensiunea arteriala. Diferite asociatii medicale din UK sau USA au tras insa alarma despre riscul major pe care il implica folosirea aspirinei in aceste cazuri.

Preeclampsia in sarcina

Preeclampsia este o conditie periculoasa a sarcinii, ale caror cauze nu sunt inca complet cunoscute de medicina.

Preeclampsia este caracterizata prin hipertensiune arteriala si urme de proteine in urina sau umflarea mainilor si picioarelor gravidei in jurul saptamanii a 20-a de sarcina. De asemeni, se poate caracteriza si printr-o vrusca luare in greutate in ultimele luni de sarcina.

In forma cea mai pericoloasa, preeclampsia poate cauza blocaj renal, intoxicatia ficatului, arest cardiac, atac cerebral sau chiar moartea. Preeclampsia este una dintre cauzele cele mai frecvente care pot conduce la decesul gravidei.

In forme mai putin severe, preeclamsia poate sta la baza nasterii premature sau a nou nascutilor cu o greutate mica la nastere.

Ad-Extra3:

Riscul folosirii aspirinei in timpul sarcinii

Luind aspirina in timpul sarcinii, creste riscul gravidei de a i se desprinde placenta de peretele uterului (ruptura de placenta) - lucru care poate cauza moartea gravidei.

Utilizarea aspirinei în timpul sarcinii poate fi asociată cu anumite riscuri, în special în doze mari sau în anumite perioade ale sarcinii. Iată câteva riscuri:

🔸Pierderea sarcinii și defecte congenitale:

Dozele mari de aspirină, în special în primul trimestru al sarcinii, pot crește riscul de pierdere a sarcinii și de apariție a defectelor congenitale la făt.

🔸Preeclampsia:

Utilizarea aspirinei la doze mici (60-100 mg pe zi) poate fi recomandată pentru unele femei însărcinate cu un istoric de preeclampsie sau cu un risc crescut pentru această afecțiune. Totuși, administrarea aspirinei trebuie să fie supravegheată de un medic.

🔸Riscul de sângerare:

Aspirina poate crește riscul de sângerare, atât la mamă, cât și la făt. Aceasta poate fi o preocupare în special în timpul travaliului și al nașterii.

🔸Închiderea prematură a unui vas în inima fătului:

Utilizarea dozelor mari de aspirină în timpul celui de-al treilea trimestru poate crește riscul închiderii premature a unei artere în inima fătului. Aceasta artera - ductus arteriosus - este o arteră fetală care leagă artera pulmonară de aorta și permite circulația sângelui la nivelul plămânilor la un făt nenăscut. În mod normal, aceasta artera trebuie să se închidă la scurt timp după naștere pentru a permite circulația normală a sângelui în organismul nou-născutului. Dacă acest vas se închide prematur în timpul sarcinii, poate apărea o serie de complicații.

🔸Complicații la nou-născut:

Există riscul ca nou-născuții să aibă complicații, cum ar fi hemoragii în creier, în special dacă mama a luat doze mari de aspirină pentru perioade lungi de timp în timpul sarcinii.

Este important ca orice decizie privind utilizarea aspirinei în timpul sarcinii să fie luată în consultare cu un medic, care poate evalua beneficiile și riscurile în funcție de situația medicală specifică a fiecărei femei însărcinate.

Tocmai de aceea, doctorii sunt foarte rezervati de a recomanda aspirina gravidelor.   

Preeclampsia si sarcina

Preeclampsia este o problema foarte comuna asociata cu sarcina. Preeclampsia se produce cand tensiunea sangvina a femeii creste si afecteaza sapte procente din toate sarcinile din lume.

Printre simptomele preeclampsiei se numara: durerea de cap (Cefalee), incetosarea vederii, umflarea fetei sau a mainilor, crestere rapida in greutate, durere in partea de sus-dreapta a abdomenului, urinare mai rara decat normal. Iata totul despre preeclampsie de la medicii Desprecopii.com.

Despre folosirea medicamentelor in timpul sarcinii e bine sa stii:

Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii: medicamente sigure si medicamente cu risc
Folosirea somniferelor in timpul sarcinii: riscuri si atentionari|
Medicamentele antiacide in timpul sarcinii: tipuri si efecte - ce trebuie sa stii
 
5 antibiotice declarate sigure pentru toate etapele sarcinii

Factori de risc in sarcina

Malformatiile congenitale in sarcina: cum reducem riscul lor
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Lacul de unghii: risc in timpul sarcinii
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
Sarcina si sapunurile antibacteriene - ATENTIE!
Nivelul scazut al seleniului si riscul de preeclampsie in sarcina
Substantele chimice din alimente pot dubla riscul de avort spontan
Infectiile urinare in timpul sarcinii
7 consecinte ale fumatului in timpul sarcinii

CITESTE PE LARG DESPRE FACTORII DE RISC IN TIMPUL SARCINII

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.


 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️

 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024
material aprobat de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda
referinte si documentare: WebMD, American College of Obstetricians and Gynecologists,
New Hanover Health Network

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII