Greșelile părinților de copii răsfățați - acestea sunt doar 10 din ele. Tu faci aceste greșeli?
Oare e posibil să ai un copil răsfățat?
Iată care sunt cele mai frecvente 10 greseli pe care pe fac părintii, permitând copilului sa devină răsfătat. Dacă vă recunoasteti comportamentul in unele dintre ele, trebuie să stiti că niciodată nu este prea târziu să schimbați lucrurile :)
- despre greselile pe care le fac parintii copiilor rasfatati, veti citi:
Faceti din copil centrul Universului
Ignorarea comportamentului pozitiv
Recompensati din greseala comportamentul negativ
Nu reusiti sa impuneti limite clare de comportament
Nu sunteti consecvent in aplicarea regulilor
Alegeti lupte pe care nu le puteti castiga
Nu trageti copilul la raspundere pentru greselile lui
Ii oferiti copilului daruri din motive gresite
Cedati crizelor de furie ale copilului
Chiar dumneavoastra va purtati ca un copil rasfatat
Cei 7 ani de acasă: norme și valori esentiale pentru succesul viitorului copilului
Când Nu putem spune NU copilului - sau despre un parenting în care copilul face cam tot ce vrea
Greșeala nr. 1. Faceți din copil centrul Universului
Facand din dorintele copilului prioritatea principala in orice situatie il invatati ca lumea se invarte in jurul lui. Puteti evita asta invatand copilul sa ia in considerare nevoile si dorintele celorlalti. Copiii trebuie sa inteleaga sa primeasca si sa ofere. Cand stiu numai sa primeasca, tind sa devina frustrati.
Greșeala nr. 2. Ignorarea comportamentului pozitiv
Ca parinti ocupati si foarte ocupati ce suntem, este posibil sa nu observam cand copiii se joaca in liniste in coltul lor sau cand se feresc singuri de pericole ori probleme. Daca nu le aratati niciodata ca sunteti multumiti de ceea ce fac, ratati ocazia de a consolida importanta comportarii lor pozitive.
de citit si: Cum apare rasfatul
Greșeala nr. 3. Recompensați din greseala comportamentul negativ
Psihologii de la Desprecopii considera ca multi parinti fac greseala ca simultan sa ignore comportamentul pozitiv si sa-l rasplateasca din greseala pe cel negativ. Daca dati atentie copiilor numai cand miorlaie si plang, le transmiteti mesajul ca doar prin crize si plans pot sa va atraga atentia.
Ad-Extra3:
Greșeala nr. 4. Nu reusiți sa impuneti limite clare de comportament
Daca nu stabiliti si consolidati reguli de buna purtare, este foarte posibil sa cresteti un copil nepoliticos, necooperant si lipsit de respect fata de cei din jur. Prin natura lor, copiii mici sunt necivilizati iar o parte din sarcinile dumneavoastra de parinte este sa-i invatati sa se poarte in societate, cum ar fi sa aiba rabdare si sa-i respecte pe ceilalti.
❗ CIteste: Stilul tau de parenting daunează sanatatii mintale a copilului tau?
Greșeala nr. 5. Nu sunteți consecvent in aplicarea regulilor
In timp ce unii parinti nu reusesc sa stabileasca limite de comportament, altii stabilesc reguli slabe sau inconsistente. Asta se intampla cand ii spuneti copilului Nu face cutare lucru, dar tot ii permiteti sa faca acel lucru.
Exemple de limite inconsistente sunt faptul ca permiteti copilului mic sa se joace cu mancarea din farfurie in unele zile dar nu in altele sau ca permiteti copilului mai mare sa-si incalce ora de culcare atunci cand nu mai aveti energia sa luptati cu el pentru a o respecta. Daca nu sunteti consecventi asupra regulilor pe care le impuneti, ii transmiteti copilului mesajul ca, de fapt, acele reguli nu sunt atat de importante. Si, desigur, ceea ce doriti sa invatati copilul este exact opusul!
Greșeala nr. 6. Alegeți lupte pe care nu le puteti castiga
Puteti duce batalia de a nu-i da copilului bomboane inainte de masa, sunt de parere psihologii deci regula fara bomboane merita intarita. Dar sunt multe alte standarde mai greu de impus cum ar fi sa determinati copilul sa manance mazare. Copiii pot pur si simplu inchide gura sau pot scuipa mancarea, sunt de parere psihologii. In astfel de cazuri, sunteti condamnat sa pierdeti lupta inainte de a incepe.
Si, din nefericire, censecintele unor astfel de batalii pierdute se intind mult mai departe de mazarea aruncata ducand batalii pe care nu le puteti castiga le aratati copiilor ca va pot sfida si pot scapa nepedepsiti.
Greșeala nr. 7. Nu trageți copilul la raspundere pentru greselile lui
Refuzand sa trageti copilul la raspundere cand face o greseala ii transmiteti mesajul ca nu a gresit deloc. Astfel, copilul invata sa dea vina pe altii oricand apar probleme. Dimpotriva, trebuie sa va invatati copilul ca este important sa-si asume responsibilitatea pentru ceea ce face si apoi sa folositi reguli ferme pentru a va asigura ca o face.
Greșeala nr. 8. Ii oferiți copilului daruri din motive gresite
Ceea ce ii cumparati copilului nu este atat de important ca motivul pentru care o faceti. Psihologii de la Desprecopii avertizeaza parintii asupra pericolului cumparaturilor nerezonabile, cum ar fi sa-i cumparati copilului alta bicicleta deoarece s-a plictisit de cea pe care i-ati cumparat-o acum cateva luni.
Alta greseala comuna este sa faceti cumparaturi din cauza sentimentului de vinovatie.
Cand copilul se intristeaza sau spune Esti cea mai rea mama din lume, nu este momentul sa-i luati un cadou. Permitandu-i copilului sa va manipuleze nu-i faceti un bine. Poate ca va primi ce-si doreste, dar bucuria lui va fi mai mica stiind ca ati cumparat cadoul fiindca a insistat el.
Greșeala nr. 9. Cedați crizelor de furie ale copilului
Faptul ca va inmuiati cand copilul face o criza de furie este o forma extrema de a-i rasplati comportamentul negativ. Ii dovedeste ca poate obtine orice facand crize si nu asa merg lucrurile in lumea reala. Daca dumneavoastra ca adult faceti o criza, vi se intampla lucruri rele ... nicidecum ceva pozitiv.
Greșeala nr. 10. Chiar dumneavoastra va purtați ca un copil rasfatat
Modul in care interactionati cu familia serveste ca model pentru modul in care copilul se va purta cu altii. Daca va vaicariti si va plangeti in fata copiilor, ei vor copia modelul. Proverbul aschia nu sare departe de trunchi este adevarat, deoarece copiii fac ceea ce faceti dumneavoastra, nu ceea ce spuneti.
Va asteptam sa povestim pe forumul parintilor la Parintii intreaba si raspund.
Cititi: TEST: Ce fel de mama esti?
Cei 7 ani de acasă: norme și valori esențiale pentru succesul viitorului copilului
Este adevarat ca nu prea mai exista cei 7 ani de-acasa, deoarece copiii sunt inclusi în diverse forme educationale inca de la varste mult mai fragede, ramane ideea de la baza acestei expresii: normele de conduita se invata din familie.
Scoala si alte medii educationale nu pot ulterior decat sa confirme si sa consolideze normele deja deprinse din familie. Iata de ce sunt atat de importante normele si valorile pe care copiii le invata in cei 7 ani de acasa.
Când Nu putem spune NU copilului - sau despre un parenting în care copilul face cam tot ce vrea el
Există azi, un nou tip de parenting despre care se consideră că are efecte negative asupra educatiei copilului; acesta este parenting-ul pushover, sau tipul de parinte care nu spune "NU".
Chiar daca aceasta abordare poate functiona pentru unii parinti, parenting-ul fara NU , poate trimite copiilor un mesaj gresit, sugerandu-le ca “lumea se invarte in jurul lor” si ca parintii ii vor “salva din orice situatie”. Pe masura ce cresc, aceste situatii se vor inrautati si vor aparea probleme mai mari, precum cresterea unui adolescent lipsit de control...Iata ce se intampla când parintii preferă să NU spuna NU copilului.
Va recomandam sa cititi: Mai multe despre psihologia copilului aici >
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
Referinte: The Journal of Psychology 2022
The Future of Your Only Child: How to Guide Your Child to a Happy and Successful Life - Paperback – March 4, 2008 - by Carl E. Pickhardt Ph.D. (Author)
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII