Apendicita la copil: simptome, teste și cazuri speciale

Apendicita la copil -  simptome, teste si cazuri speciale

Apendicita la copil: simptome, teste și cazuri speciale

Apendicita este o afecțiune în care apendicele, o mică proeminență în formă de deget situată în partea dreaptă a abdomenului, se inflamează. Această inflamație poate fi cauzată de obstrucția apendicelui de către fecale sau de o infecție bacteriană. Apendicita este considerată o urgență medicală și necesită intervenție chirurgicală imediată pentru a preveni complicațiile grave, cum ar fi ruptura apendicelui și răspândirea infecției în cavitatea abdominală.

Simptomele comune ale apendicitei includ durere abdominală severă în partea dreaptă inferioară, sensibilitate la atingere în acea zonă, febră, greață și vărsături. Diagnosticul se realizează de obicei prin evaluarea simptomelor și a examenului fizic, însă pot fi necesare și teste suplimentare, precum analize de sânge, ecografie sau tomografie computerizată.

Cum ar putea incepe apendicita? Daca de citeva zile copilasul tau se plange de durerti de burtica, nu ignora acest lucru. In afara de o simpla indigestie, ar putea fi vorba despre apendicita. Deci, despre ce e vorba?

• Apendicita este inflamatia unui saculet atasat intestinului. Acel saculet se numeste apendice. Apendice-ul nu indeplineste nici o functie in procesul de digestie. Tocmai de aceea, apendice-ul poate fi scos printr-o operatie chirurgicala simpla.

► despre apendicita la copil, veti afla
Cum ar putea incepe apendicita
Ce este apendicita
De ce se inflameaza apendicele?
Cum se manifesta apendicita
Cazuri speciale de apendicita
Ce teste se fac pentru determinarea apendicitei
Cum se trateaza apendicita
Sfatul de la Desprecopii in caz de apendicita
Cand copilul se plange des ca il doare burtica: lista cu observatii pe care trebuie sa le faca parintii

Mami, ma doare burtica...

Daca de citeva zile copilasul tau se plange de durerti de burtica, nu ignora acest lucru. In afara de o simpla indigestie, ar putea fi vorba despre apendicita. Deci, despre ce e vorba? Apendicita este inflamatia unui saculet atasat intestinului. Acel saculet se numeste apendice. Apendice-ul nu indeplineste nici o functie in procesul de digestie. Tocmai de aceea, apendice-ul poate fi scos printr-o operatie chirurgicala simpla.

Cum ar putea incepe apendicita

Daca de citeva zile copilasul tau se plange de durerti de burtica, nu ignora acest lucru. In afara de o simpla indigestie, ar putea fi vorba despre apendicita.

Ce este apendicita?

Apendicita este inflamatia unui saculet atasat intestinului. Acel saculet se numeste apendice. Apendice-ul nu indeplineste nici o functie in procesul de digestie. Tocmai de aceea, apendice-ul poate fi scos printr-o operatie chirurgicala simpla.

Ad-Extra3:

De ce se inflameaza apendicele?

De inflamatia apendicelui pot fi acuzati nu numai germenii intestinali, dar si stafilococul, streptococul sau pneumococul. Iar, printre factorii care inlesnesc inflamarea apendicelui se numara tulburarile de digestie, inflamatia amigdalelor (rosu in gat), bolile copilariei (pojarul, scarlatina, varicela, oreionul, etc) sau chiar parazitozele intestinale, dintre care viermii, ocupa un loc fruntas pe lista neagra.

Cum se manifesta apendicita?

In primul rand, micutul se va plange ca are dureri in partea dreapta inferioara a abdomenului. Iradierea poate ajunge pina in cosul pieptului (epigastru) sau in regiunea ombilicala (in jurul buricului).

Avand in vedere ca, fiind micuti, copiii nu pot spune cu exactitate unde ii doare, este bine sa observi expresia fetei (grimasele) la miscarile de apasare. Va evita cu siguranta pozitiile durerose.

Cazuri speciale de apendicita

Exista insa cazuti cand apendicele este pozitionat anormal - in partea stanga sau in dreapta -sus (subhepatic) - in acest caz durerile apar ori in partea stanga ori sub ultimele coaste din partea dreapta.

Durerea este insotita de febra moderata, in jur de 38 grade C - care poate chiar lipsi in cazurile grave.
In forma cronica a apendicitei, crizele dureroase sunt mai reduse ca frecventa si intensitate, dar, in cele din urma - orice forma cronica se va transforma in apendicita acuta.

In aceasta ultima faza,durerea este continua, prezenta si in repaus, si din ce in ce mai accentuata, cu iradiere de-a lungul piciorului drept (in spatele coapsei).

Ce teste se fac pentru determinarea apendicitei?

Pentru a sustine diagnosticul de apendicita (acuta sau cronica) medicul are nevoie de analize de laborator. Una dintre cele mai importante este hemoleucograma. Aceasta analiza specifica pune in evidenta leucocitoza - adica cresterea numarului de globule albe peste numarul de 10.000 - 12.000/mm cub. Acesta este un semn clar ca este vorba despre apendicita.

Medicii sustin ca: febra, durerea si leucocitoza, sunt triada clasica de diagnostic in apendicita acuta.

Cum se trateaza apendicita?

Din pacate, singura cale de tratament a apendicitei este interventia chirurgicala. Dar, este de preferat ca aceasta sa se efectueze inainte de a se ajunge la faza acuta, pentu a evita riscul unor complicatii.

Operatia este simpla, de scurt durata si presupune o anestezie generala. De obicei, rahi-anestezia nu se plaica la copii pentru ca este greu sa fie tinuti nemiscati. Durata de spitalizare este scurta: doua, trei zile - pentru ca micutii se refac foarte repede.

Sfatul de la Desprecopii in caz de apendicita

Dupa externare, efortul este interzis pina la refacerea completa. De asemeni, se impune un regim alimentar format exclusiv din lichede cum ar fi: compot, ceai, supica.
Ulteorior, se mai pot adauga, treptat, solidele - dar excluzand cruditatile si alimentele greu digerabile precum: ciocolata, alunele, mancarurile grase, sosurile si prejelile.

Cand copilul se plange des ca il doare burtica: lista cu observatii pe care trebuie sa le faca parintii

Cand copilul se plange des ca il doare burtica: ce e de facut?

Au ma doare burtica. Asta este una dintre cele mai comune probleme ale copiilor. Copilul crede ca burtica este locul care este cauza tuturor problemelor sale.

De atlfel, daca il intrebi pe un copilas unde il doare, mai intotdeauna va spune ca il doare burtica. (incercati asta si voi) Iata lista cu observatii pe care trebuie sa le faca parintii.

autor: Dr. Cristian Popescu,
Medic specialist de medicina generala si medic specialist chirurgie generala la Sp. Clinic de Urgenta "Bagdasar - Arseni", Bucuresti.

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 10 comentarii

  1. Denny sh atat
    Denny sh atat trimis la 2/9/2015

    Apendicita apare frecvent la varste cuprinse intre 10 si 30 de ani, dar poate fi posibila la orice varsta. Antibioticele pentru calmarea durerilor sunt.. NO-SPA 40 mg sau Espumisan 100 mg /ml. Mie asa mi-a dat reteta Doamna Doctora.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Printesa Operata
    Printesa Operatatrimis la 15/6/2012

    Nu trebuie sa va faceti griji pentru ca singurul risc este Furia Rahiei (o reactie lla rahianestezie )care foarte rar se declanseaza la copiii de sub 13 ani.La mine s a intamplat si am doar 12 ani dar nu e nimic grav.Doar ca daca copilul va prezenta reactia adversa la rahie va trebuii sa fie tinut sub observatie.

    Raspunde la acest comentariu
  3. Valeria
    Valeriatrimis la 20/3/2012

    Va rog mult sa imi trimiteti un mesaj daca copii se pot opera la varsta de 9 ani fiindca fiica mea,Laura,zice ca o doare burtica in dreapta jos langa picior.O apas si zice ca mai tare.Nu cumva este necesara operatia,fiindca nu am fost la medic si nu stiu daca trebuie operata.Stiu ca o sa supravietuiasca,fiindca a mai facut operatie de amigdalita.Va rog sa-mi dati un mesaj.

    Raspunde la acest comentariu
  4. Ocindori
    Ocindoritrimis la 23/2/2012

    Buna, Aveti idee de la ce varsta poate aparea probleme cu apenticul?Fetita mea are 3 anisori si imi arata partea dreapta ca o doare, sa fie oare apenticul?Va multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  5. andrada
    andradatrimis la 27/1/2012

    este normal ca un copil de 13 ani dupa operatie la terapie sa aiba un puls mare si batai de inima puternica?

    Raspunde la acest comentariu
  6. Bugean Costi
    Bugean Costitrimis la 20/1/2012

    Este posbil sa ai apendicita la vârsta de 3 ani? Se poate administra antibiotic precum C-Fort?

    Raspunde la acest comentariu
  7. maria
    mariatrimis la 24/3/2011

    imi e groaza sa ma gandesc ce voi face daca copilul meu in varsta de 6 ani va face apenticita,el areHEMOFILIE A,FORMA SEVERA.OARE CAT LA SUTA SUNT SANSELE DE SUPRAVIETUIRE IN CAZUL UNEI OPERATII?

    Raspunde la acest comentariu
  8. GEO
    GEOtrimis la 19/4/2010

    este bine sa operam copii pina in 7 ani ce riscuri ar fii si la ce neplaceri ne putem astepta anestezia se face in coloana ca nu ma prea pricep.

    Raspunde la acest comentariu
  9. flori
    floritrimis la 4/2/2010

    la ce virsta poate face apendicita un copil?

    Raspunde la acest comentariu
  10. Cosmi 96
    Cosmi 96trimis la 23/9/2007

    Este o informare foarte buna atat pentru parinti cat si pentru copii.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII