Nu mă pot atașa de bebe ce să fac? Iată cum să depașești sentimentele de neputintă și sa construiești o relație de atașament cu bebe - 3 sfaturi de la psiholog

Nu ma pot atasa de bebe - ce sa fac? Iata cum sa depasesti sentimentele de neputinta si sa construiesti o relatie de atasament cu bebe - 3 sfaturi de la psiholog

Nu mă pot atașa de bebe ce să fac? Iată cum să depașești sentimentele de neputintă și sa construiești o relație de atașament cu bebe - 3 sfaturi de la psiholog

Nu mă pot atașa de bebe, ce să fac?  E intrebarea unei mami de nou-născut.

Atasamentul dintre mama si bebe este o legatura afectiva puternica care se dezvolta de la nastere si poate dura o viata intreaga. Cu toate acestea, nu este neaparat o legatura care se formeaza imediat sau fara efort. Este posibil ca mamele sa simta la inceput ca nu se pot atasa de bebelusul lor sau sa aiba dificultati in stabilirea acestei legaturi. Acest lucru poate fi cauzat de o varietate de factori, inclusiv stresul, oboseala sau sentimentul de neputinta in fata responsabilitatii de a avea un nou nascut.

Este important ca mamele sa stie ca acest lucru este normal si ca atasamentul poate fi cultivat si intarit prin interactiunea continua cu bebelusul, prin implicarea in ingrijirea lui si prin crearea de momente speciale de legatura si interactiune.

veti citi
Nu mă pot atașa de bebe - ce să fac?
Sfaturi de la mămici
3 Sfaturi de la psiholog

Nu mă pot atașa de bebe - ce să fac?

Iata ce intrebare am primit pe sectiunea de intrebari 

 

Am nevoie de un sfat. Nu stiu de ce cu greu ma pot atasez de bebelus si de abia simt ceva pentru el il ingrijesc dar mi se pare obositor. Nu cred ca mai vreau copii  - si am nevoie de incurajari - ce imi recomandati?

Sfaturi de la mămici

Eu am pățit-o la maternitate, nu voiam sa-l vad chiar nu simteam nimic față de el, nu voiam sa ma duc nici la alăptat, și nu intelegeam de ce... era oribil ma simteam atât de vinovata de sentimentele pe care le simțeam, dar cu timpul m-am învățat și a trecut, au trecut 2 anișori de atunci, iar acum în prezent as muta și munți din loc pentru el, nu cred ca exista iubire mai mare pe fața pământului decât iubirea unui părinte pentru copilului lui

•⭐️

Si eu sunt cumva in situatia ta, am nascut acum fix 1 luna si am trecut prin niste stari groaznice. Din cate am inteles de la alte mamici, sunt normale starile astea fiind ceva nou pt noi. Cand eram insarcinata habar nu aveam cat de greu o sa fie si coplesitor, m a lovit ca un tren. A fost oribila si experienta din maternitate pt ca a trebuit sa stau in plus 3 zile pt a face bebelina mea tratament... In fine. Este foarte obositor, azi noapte am stat mai mult cu ea in brate ca sa doarma, cum o puneam in pat (nici macar in patut) incepea sa se foiasca si se trzea. Este frustrant cand plange si nu stiu ce are, dar asta e, vor trece si momentele astea si probabil ca ne va fi dor. Nici eu nu mi mai doresc alt copil, am avut si sarcina grea. Eu zic sa ti acorzi timp si sa ai rabdare pt ca vor trece toate, de iubit ne iubim oricum bebelusii❤️. Te imbratisez🤗

3 Sfaturi de la psiholog

Draga mami, nasterea unui copil este inceputul unei iubiri uriase dar aceasta iubire imensă poate incepe in ritm mai lent... Si este important să știi că nu ești singură și că multe mamici simt aceleași emoții în primele săptămâni sau luni după nașterea unui copil.

1. Primul sfat pe care ti-l pot oferi cu drag este sa iti petreci timp piele-piele cu bebe. 

Contactul piele - piele între mamă și bebeluș este fi o modalitate eficientă de a construi o relație puternică de atașament. Acest tip de contact poate ajuta la creșterea nivelului de oxitocină în corpul mamei, ceea ce poate îmbunătăți starea de spirit și poate reduce stresul și anxietatea. De asemenea, poate ajuta la stabilirea unei legături emoționale mai puternice între mamă și copil.

Atunci când o mamă ține bebelușul pe pieptul ei, se crează o legătură fizică și emoțională puternică. Această apropiere îi permite mamei să simtă pulsul și respirația copilului și să răspundă la nevoile sale imediate. Bebelușul poate simți, de asemenea, că este în siguranță și înconjurat de dragoste, ceea ce poate ajuta la stabilirea unei relații de atașament puternice.

Contactul pielii pe piele poate fi util și pentru stimularea alăptării și îmbunătățirea producției de lapte matern. Acest tip de contact poate ajuta la creșterea nivelului de prolactină în corpul mamei, ceea ce poate îmbunătăți producția de lapte matern.

În general, contactul piele-piele între mamă și bebeluș poate fi o modalitate excelentă de a construi o relație puternică de atașament și de a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea ambilor.

2. Fa masaj bebelusului

Masajul bebelușului poate fi o modalitate minunată de a întări legătura emoțională între mamă și copil. Acest lucru se datorează faptului că masajul poate ajuta la crearea unei experiențe plăcute și relaxante pentru bebeluș si a unui schimb puternic de energie pozitiva,  ceea ce îi poate consolida încrederea și încrederea în mamă.

Masajul lui bebe ajuta, de asemenea, la creșterea nivelului de oxitocină în corpul mamei, care poate îmbunătăți starea de spirit și poate reduce stresul și anxietatea. Acest lucru poate duce la o interacțiune mai pozitivă și mai calmă între mamă și copil.

Pe lângă creșterea legăturii emoționale, masajul poate avea și alte beneficii pentru bebeluș, cum ar fi îmbunătățirea circulației sanguine și a sistemului limfatic, reducerea colicilor și a disconfortului abdominal și îmbunătățirea calității somnului.

3. Implica si pe tati

Tati poate juca un rol important in construirea si intarirea relatiei de atasament dintre mama si bebelus. Implicarea tatalui in ingrijirea bebelusului poate ajuta la intarirea relatiei de atasament dintre mama si copil. Tati poate fi activ implicat in schimbatul scutecelor, hranitul si imbracatul bebelusului, ceea ce poate ajuta la construirea unei relatii afective cu acesta. De asemenea, implicarea tatalui in activitati zilnice, cum ar fi baia bebelusului si joaca, poate ajuta la intarirea legaturii intre tata si bebelus, dar si intre tata si mama.

Incurajarea tatalui sa ia decizii impreuna cu mama si sa fie responsabil in ingrijirea bebelusului poate consolida relatia dintre parinti si poate ajuta la construirea unei relatii puternice si sanatoase cu copilul. In general, o implicare activa a ambilor parinti in ingrijirea si cresterea copilului poate ajuta la dezvoltarea unei relatii puternice de atasament intre mama, tata si bebelus.

⭐️ Citeste si Relatia instinctuala de dragoste si atasament a parintilor fata de bebelus: de ce poate incepe mai greu

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA

autor: Desprecopii.com - material realizat cu sfaturile doamnei Manon Brook, medic pediatru si specialist în somnul bebelusilor de la Universtitatea din Amsterdam, Olanda.
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII