Cum sa alegem jucaria potrivita pentru un copil sub 5 anii - ghid pe varste

Cum sa alegem jucaria potrivita pentru un copil sub 5 ani - ghid pe varste

Cum sa alegem jucaria potrivita pentru un copil sub 5 anii - ghid pe varste

Gasirea jucariei potrivite pentru un copil mic poate fi o sarcina dificila. Dar, inainte de a va petrece o dupa-amiaza cautarea ACELEI jucarii, aruncati o privire acestui material ce contine sfaturi in functie de varsta.

- veti citi:
Cum pot gasi jucaria perfectă pentru acest copil?
Fiti atenti la varsta marcată pe ambalajul jucariei!
18-24 luni: Joaca de-a explorarea
2-3 ani: Jocul de roluri
3-4 ani: Joaca in lumea imaginară
4-5 ani: Uite ce am făcut!
Dezvoltarea cognitivă a copilului si jucării care o susțin
Cum incurajăm creativitatea copiilor?

Gasirea jucariei potrivite pentru un copil mic poate fi o sarcina dificila. Dar, inainte de a va petrece o dupa-amiaza cautarea ACELEI jucarii, aruncati o privire acestui articol.

Cum pot gasi jucaria perfectă pentru acest copil?

Iata provocarea fiecarui parinte sau persoane care trebuie sa ofere cadouri micutilor. O jucarie care este distractiva pentru el, stimuleaza dezvoltarea copilului si se potriveste  varstei si abilitatilor sale..

Fiti atenti la varsta marcată pe ambalajul jucariei!

Este, desigur, important sa stiti ce-i place copilului dumneavoastra, dar este chiar mai important sa se ia in considerare varsta sa in procesul de alegere.

Ca o regula generala, o jucarie buna este una cu care copilul se joaca in mod activ. Una care ii pune la incercare abilitatile pe care le poseda la acea varsta. In cazul in care jucaria  se joaca singura , copilul isi va pierde repede interesul. Daca este prea sofisticata sau greu de manevrat, il va frustra. Si daca este prea simpla, pur si simplu il va plictisi. Acesta este motivul pentru care varsta marcata pe ambalaj este un ghid important atunci cand cumparati jucarii.

Observati copilul jucandu-se!

Observand cu ce tip de jucarie ii place sa se joace si care ii capteaza cel mai mult interesul, va veti face o idee de ce jucarie sa alegeti. Pe masura ce copilul creste, felul lui de a se juca va deveni mult mai sofisticat. O jucarie noua ar trebui sa corespunda, prin urmare, interesului copilului si etapei lui de dezvoltare.

Ad-Extra3:

18-24 luni: Joaca de-a explorarea

La aceasta varsta, copilul este foarte interesat sa exploreze lumea. Orice lucru care se deschide si se inchide, are butoane si comutatoare si face un sunet este extrem de interesant. Jucarii cu piese care se imbina, sortatoare si jucarii de constructie, vehicule cu usi care se deschid, mini-bucatarii cu butoane etc. vor pastra copilul ocupat pentru o perioada lunga de timp. Citeste si Alege jucarii care ajuta copilul sa isi dezvolte simturile

2-3 ani: Jocul de roluri

Acum copilului ii place sa imite viata de zi cu zi. Hainute, papusi, animale, vehicule si case..toate sunt perfecte pentru un joc de roluri. Pe langa aceasta, copilul este in proces de dezvoltare a capacitatii de rezolvare a problemelor. Puzzle-uri de baza si caramizi mari de constructie sunt perfecte pentru testarea acestor abilitati recent dobandite.

3-4 ani: Joaca in lumea imaginară

Copilul incepe sa-si dezvolte imaginatia si devine tot mai creativ. Ii place sa-si creeze propria lumea imaginara. Baietii vor avea adesea roluri de cavaleri, pompieri, precum si alte personaje de actiune, in timp ce fetele tind sa se concentreze mai mult pe personaje fantastice, cum ar fi printesele. Jucariile care le ofera posibilitatea de a-si crea propriul cadru de basm sunt foarte populare. Citeste si Copiii si imaginatia: de e important sa ii incurajam sa viseze

4-5 ani: Uite ce am făcut!

Creativitatea naturala a copilului atinge cote ridicate!  El continua sa-si creeze lumi imaginare in care sa se joace, dar realizeaza deasemenea si o multime de desene, decupaje, creatii din elemente de plastic etc. Deasemenea, copilul isi arata interesul pentru sistemele de joaca. Cifrele si litere sunt concepte noi si interesante care asteapta sa fie explorate. Mestesugurile si jucariile de constructie sunt perfecte pentru a hrani abilitatile creative si de logica ale copilului! Citeste si Joaca cu copilul: cum influenteaza modul in care ne jucam cu copilul sanatatea si reglarea emotionala

Dezvoltarea cognitivă a copilului si jucării care o susțin

Abilitatile cognitive sunt esentiale pentru capacitatea copilului de a intelege idei si concepte. De la nastere, copiii isi dezvolta si perfectioneaza abilitatile cognitive prin joc. Oferiti copilului o varietate de jucarii care promoveaza invatarea si dezvoltarea in toate domeniile de dezvoltare, inclusiv cunoasterea. Iata cum anumite jucarii ajuta la dezvoltarea cognitiva a copilului - pe categorii de vasta.

Cum incurajăm creativitatea copiilor?

Din primii ani, pana la pre-adolescenta, trebuie sa invatam cum sa incurajam partea creativa a copilului nostru, lasandu-i imaginatia sa zburde libera. Creativitatea stimuleaza stima de sine si individualitatea copilului, iar oamenii creativi sunt cunoscuti ca fiind mai independenti, inventivi si sensibili. Iata sfatul de la Desprecopii.

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

redactor: Demetra Sorescu, psiholog  - Redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate, desprecopii.com © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII