Pojarul (rujeola) la copil: simptome, cauze,tratament si prevenire - sfatul medicului
Rujeola (Pojarul) este cea mai frecventă dintre bolile copilăriei. Este o infecție respiratorie, extrem de contagioasă, provocată de un virus.
Declanșarea bolii determină o erupție cutanată răspândită pe tot corpul și simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră mare, tuse, secreții nazale și oculare. Iată pe larg despre această boală foarte contagioasă care produce erupții la copii și panică în rândul părinților...
Pojarul (rujeola) la copil: simptome, cauze, tratament si prevenire - sfatul medicului.
Despre Pojar (rubeola), veti citi:
Ce este rujeola (pojarul ?
Semne sau simptome generale ale RUJEOLEI
Evolutia RUJEOLEI
Este Rujeola contagioasa?
Tratamentul Rujeolei
Rujeola la sugari
Complicatii ale Rujeolei
Ce facem impotriva febrei in timpul Rujeolei?|
Putem face baie copilului ce are Ruejeola?
Recuperarea dupa pojar
Exista un vaccin impotriva Rujeolei
Sfatul de la Desprecopii.com:
Ce este RUJEOLA (pojarul)
Rujeola (Pojarul) este cea mai frecventa dintre bolile copilariei. Este o infectie respiratorie, extrem de contagioasa, provocata de un virus. Declansarea bolii determina o eruptie cutanata raspandita pe tot corpul si simptome asemanatoare gripei, inclusiv febra mare, tuse, secretii nazale si oculare.
Fiind provocata de un virus, simptomele dispar de la sine, fara tratament medical, odata ce virusul iese din organism.
Dar, in timp ce copilul dumneavoastra este bolnav, este important sa va asigurati ca bea suficiente lichide si se odihneste destul, sa nu raspandeasca infectia altor persoane.
Semne sau simptome generale ale Rujeolei
Chiar daca Rujeola este cunoscuta pentru eruptiile cutanate raspandite pe tot corpul, primele simptome ale bolii seama cu cele ale unei raceli:
temperature ridicata, intre 38-39 Celsius,
ochi rosii si lacrimosi, secretie nazala,
tuse,
moleseala.
Citeste aici Rujeola la copil: simptomele unei boli grave în infografic util
Evolutia Rujeolei
In a 2-a, a 3-a zi, temperatura scade, iar guturaiul si tusea se intensifica.
Atunci e cazul sa ne intrebam: e totusi gripa sau pojar?
Ad-Extra3:
Petele KOPLIK
< cautati petele Koplik
In aceasta faza, un indicator al rujeolei sunt petele Koplik, mici pete albe, proeminente, comparabile cu grauntele de gris, situate in dreptul primului molar inferior, mai rar pe gingii.
Apar in ultimele zile ale perioadei de incubatie si dispar cand apare eruptia pe corp.
Eruptia cutanata (pe piele)
< eruptia pe piele
Zilele a 4a si a 5a
Temperatura creste - poate atinge chiar si 40 de grade Celsius. Apare acum si eruptia cutanata, intai la nivelul fetei, apoi pe trunchi si membre. Eruptia este formata din macule congestive care dispar la presiune, de culoare roz, la inceput mici apoi mai mari cu margini dintate; petele usor reliefate si catifelate la pipait de obicei conflueaza, lasand portiuni de piele sanatoasa.
Dupa 2-3 zile elementele eruptive palesc si dispar in ordinea in care au aparut lasand in urma lor pete galbui-cafenii, urmand apoi o descuamare finala.
Este Rujeola contagioasa?
Pojarul (rujeola) este este extrem de contagioasa. Cand cineva cu rujeola stranuta sau tuseste, acea persoana poate raspandi particule virale prin intermediul aerului, infectand si pe altii.
Transmiterea virusului se realizeaza prin aer, prin picaturi de saliva, secretii nazo-faringiene si conjunctivale, care raman in suspensie in aer, fiind contagioase pana la doua ore dupa ce subiectul contagios a parasit incaperea sau un alt spatiu inchis.
Contagiozitatea este mare 4-5 zile inainte si 6 zile dupa aparitia eruptiei.
Tratamentul Rujeolei
Tratamentul pojarului se face sub supravegherea medicului. Daca afectiunea este lipsita de complicatii, copilul poate fi tratat la domiciliu – dar, formele severe sau complicatre de pojar se trateaza in spital.
Tratamentul rujeolei la copii este, în primul rând, simptomatic și se concentrează pe gestionarea simptomelor și a complicațiilor. De obicei, rujeola este o boală virală care se auto-resolvă în câteva săptămâni. Iată câteva aspecte importante ale tratamentului rujeolei la copii:
🔸 1. Odihnă și hidratare:
Copilul trebuie să aibă suficientă odihnă pentru a-și ajuta corpul să lupte împotriva infecției. Asigurați-vă că bebelușul consumă suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea, mai ales dacă prezintă febră sau eruptii cutanate care provoacă mâncărime.
🔸 2. Administrarea de antitermice:
Dacă febra este ridicată și provoacă disconfort, puteți administra un antitermic recomandat de medicul pediatru. Este important să urmați doza corectă și să nu administrați medicamente pe bază de aspirină, deoarece acestea pot cauza complicații la copiii cu rujeolă.
🔸 3. Evitarea luminii puternice:
Copiii cu rujeolă pot dezvolta sensibilitate la lumină, așa că este bine să le oferiți un mediu mai întunecat pentru a reduce disconfortul ocular.
🔸 4. Tratament pentru mâncărime:
Eruptiile cutanate cauzate de rujeolă pot fi mâncărime și inconfortabile. Puteți utiliza loțiuni sau creme recomandate de medicul pediatru pentru a ameliora mâncărimea. Este important să evitați scărpinarea pentru a preveni infectarea.
🔸 5. Izolare:
Deoarece rujeola este extrem de contagioasă, copilul trebuie izolat pentru a preveni răspândirea bolii la alte persoane. Este important să respectați indicațiile medicului privind perioada de izolare.
🔸 6. Vaccinarea: Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare.
Dacă copilul nu a fost vaccinat împotriva rujeolei și s-a infectat, este important să discutați cu medicul pediatru despre programul de vaccinare pentru a preveni infecția ulterioară.
Este crucial să consultați întotdeauna un medic atunci când copilul are simptome de rujeolă sau oricare altă boală. Medicul va putea oferi îndrumări specifice pentru cazul copilului dumneavoastră și va monitoriza evoluția bolii.
Complicatii ale Rujeolei
In unele cazuri rujeola poate determina alte complicatii cum ar fi diareea, bronsita, pneumonia, conjunctivita si encefalita.
Rujeola poate face organismul mai sensibil la infectii ale urechii, otita medie, si alte boli cauzate de bacterii, scazand capacitatea de aparare a organismului.
Atentie, fiind vorba de un virus, antibioticele nu au efect asupra virusului RUJEOLEI! Acestea pot fi prescrise doar de medicul pediatru – in cazul unor complicatii.
Pojarul la sugari
Sugarii sunt de obicei protejati de rujeola timp de 6-8 luni dupa nastere, datorita anticorpilor transmisi de la mama.(prin alaptare)
Atentie:
Retineti: Niciodata nu administrati aspirina unui copil ce sufera de o infectie virala, deoarece aspirina a fost asociata in astfel de cazuri cu Sindromul Reye si poate cauza moartea copilului.
Cand sa chemati doctorul?
Chemati doctorul imediat ce banuiti ca copilul a fost infectat cu rujeola.
De asemenea este important sa solicitati asistenta medicala daca copilul dumneavoastra este sugar si a fost expus la rujeola
Nu se simte bine mai bine la trei zile dupa ce a aparut eruptia
Temperatura copilului creste brusc
Respiratia devine zgomotoasa sau dificila
Are dureri de urechi, deoarece acesta poate fi un semn de infectie.
Are ameteala si stare de confuzie
Nu aplicati nici un fel de unguent pe eruptie. Limitati-va doar la a-i sterge pielea cu un burete umezit in apa alcoolozata.
O ingrijire atenta necesita si mucoasele bicale si oculare. Daca il dor ochii, tamponati-i cu vata inmuiata in apa rece. Desi lumina puternica nu afecteaza ochii, faceti imediat intuneric in camera ca sa nu il super ochii.
Ce facem impotriva febrei in timpul Rujeolei ?
Daca febra face copilul sa se simta inconfortabil, ii puteti da medicamente care reduc febra si nu sunt pe baza de aspirina, cum ar fi cele ce au la baza acetaminofen (paracetamol).
Putem face baie copilului ce are Rujeola?
Puteti sa ii faceti baie copilului abia dupa ce temperatura a scazut.
Retineti: Niciodata nu administrati aspirina unui copil ce sufera de o infectie virala, deoarece aspirina a fost asociata in astfel de cazuri cu Sindromul Reye si poate cauza moartea copilului.
Recuperarea dupa Rujeola
Ca in orice infectie virala, incurajati-va copilul sa bea multe lichide: apa, suc de fructe, ceai sau limonada. Acestea vor fi folosite pentru a inlocui lichidele pierdute prin transpiratia si caldura din timpul episoadelor febrile.
Hraniti copilul cu supa de legume pasate, pilaf, carne pasat, perrisoare si peste preparat la aburi. Ii mai puteti da iaurt, banane, mere si morcovei rasi.
Copiii cu rujeola au nevoie de mai multa odihna pentru a se recupera. De obicei copilul se poate intoarce in siguranta la scoala dupa 7-10 zile dupa ce febra si eruptia au disparut. Dar pentru a fi siguri, discutati cu medicul copilului.
Exista un vaccin impotriva Rujeolei?
Da! Acesta este vacccinul contra pojarului (antirujeolic). Vaccinul poate fi administrat individual sau ca o parte a vaccinului MMR (pantru rujeola, rubeola si oreion), care se face de obicei la copiii cu varste intre 12-15 luni.
A doua doza a vaccinului se face de obicei la copiii cu varste intre 4-6 ani, dar nu ar trebui facuta la mai mult de 11-12 ani. In cazul unei contaminari cu rujeola, vaccinul poate fi administrat si unui copil de 9 luni, urmat de imunizarea MMR obisnuita.
VEZI AICI Schema de vaccinare in 2021: calendarul de vaccinare a copiilor in Romania
Bineinteles ca exista multe exceptii si circumstante speciale.
Sfatul de la Desprecopii.com:
RUJEOLA este o urgenta. Daca micutul tau are semnele bolii sau daca la gradinita lui este semnalat un caz, mergeti cit mai repede la medic. Medicul il va examina pe copil si va stabili ce masuri trebuiesc luate.
► Citeste in continuare Lupta infricosatoare a bebelusei mele cu rujeola - povestea unei mamici
4 lucruri esentiale despe vaccinuri pe care trebuie sa le stie parintii
Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 11 intrebari frecvente si raspunsurile lor
De ce este bine sa ne vaccinam copiii: mituri si argumente
Reactii adverse dupa vaccin
De ce sa ne vaccinam copiii - 15 argumente
Schema de vaccinare in 2023: calendarul de vaccinare a copiilor in Romania
La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.
autor: Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase,
Toae drepturile rezervate (c) 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 37:
Buna fetiţa mea de 3 Ano are pojar de duminica când o pot scoate afara?
Buna ziua.. Fetita mea de 7 luni are pojar.. Când o pot scoate afara?? Mom nu au aparut petele... Mulţumesc
Buna mamici,baietelul meu de 4 luni are de 2 saptamani bubite pe corp,nu tot corpul,prima data i au iesit pe fata toata ,dupa cateva zile pe burtica dar intr o parte ,pe partea piciorului stang langa incheietura genunchiului apoi pe labuta piciorului ,desi am mers cu el la 3..4 medici continua sa mi zica ca este o intixicatie alimentara ceia ce nu cred ,acum a inceput sa ii iasa pe sub brat pe gat iar pe burtica s au facut ca niste bubite mari dar se agita foarte tare banuiesc ca il mananca ,plus nu prea are pofta de mancare ,ma poate ajuta cineva cu un sfat macar sa stiu ce sunt ,va rog
are copilul voie afara daca are rujeola
Buna ziua ma numesc violeta,fetita mea de 2luni a facut pojar ce trebuie sa fac?
da da da
Buna ziua,fetita noastra de 7,5 luni are rujeola. Abia i-a trecut febra si incep sa apara petele rosii.Spuneti-mi, va rog daca poate fi scoasa afara si daca putem sa-i facem baie.Va multumesc
baietelul meu de un anisor a facut pojarel,de joi pana sambata febre,de duinica pana narti au erupt pe piele iar de azi au inceput sa dispara,cand il pot scoate afara cate zile il mai tin in casa?sunt la primul copil si nu stiu
😞
nepotica mea a facut pojar ce trebuie sa ia sa ii treaca febra cineva nia spus sa ii dau cu tuica pe corp o fi indicat sa imi spuna si mie cineva daca a facut asa vreodata
Nu dati cu nici in fel de alcohol pe pielea copilului. Find pielea subtire, e ca si cum ar bea. Au fost cazuri cu copiii in coma alcoolica datorita frectiei cu alcohol sanitar
buna ziua.am o fetita de 1an si 8 luni si are pojar.a avut 3 zile febra si dupa aceea ia aparut eruptia .acum nu mai face febra doar tuseste si ii curge nasucul.vreau sa stiu cate zile trebuie sa stea in casa si daca pot sa o scot pe terasa cand nu e soare?si cu ce sa o dau pe bubite ?noi locuim in insulele canare si doar mi-au dat o crema nutratopic si cateva pliculete de bivos (complemento alimenario cu probioticos).va rog frumos sa-mi dati cateva sfaturi .va multumesc .
Buna ma numesc Maria si am 12 ani miau aparut bubite dar nam vebra nu am nmk am dect bubite pot iesi afara
Buna sunt Elena si fiul meu de 13 ani a facut niste bubite pe corp dar nu are febra si nu este racit.Are rujeola sau urticarie?
copilul meu are 4 ani si are pojar...simtomele sunt acealeasi de pe site in afara ca nu face febra mare...doar putin..mie foarte greu sa il tin in casa :*
sal am rujiola de 4 zice cat dureaza rujeola ce trb sa fac casa imi treaca mai repede
salut am 17 ani am facut pojar dar nam avut probleme cu febra sau altceva nu mam simtit rau deloc de cat petele pe mine acuma au disparut de 2 zile nu mai am absolut nimika este ok adica pot iesi afara sau sa fac baie sau altceva de genu
Buna ziua!Daca ai rujeola si te scarpini iti vor ramane pete pe tine?
gabi nu este foarte bine ca al 19 ani sa nu fi facut deoarece unele din aceste boli sunt mai grave cu cat inaintezi in varsta, am 22 de ani si am facut pojar. si e destul de ok pana acum. nu sunt complicatii dar daca contractezi una din ele du-te la doctor. el stie mult mai bn ca mine.
Buna,fratele meu are febra,tuse,secretii nazale,ii curg ochii. Am vorbit cu doctorul de familie si a spus mamei sa.i dea amoxicilina. Febra persista,uneori scade alteori creste. Este prima zi in care au aparut simptomele. Am vrea sa stim ce sa facem,daca sa mai cwnntinuam tratamentul cu antibiotice sau nu. Asteptam raspunsul dumneavoastra cat mai repede posibil. Va multumim!
salut am voie sa fac baie dupa 6 zile ?mai am foarte potine pete de pojar pe mn....am 17 ani ....astept rasp dvs
am un baietel de 4ani si acuza dureri de burtica.la atingere mai ales si are si burtica tare.ce este de facut? multumesc
BUNA! AM 19 ANI SI NU AM FACUT NICIO BOALA A COPILARIEI.ESTE BINE?
baietelul meu de 10 ani pe nume Darius ia aparut pe piele o eruptie ,parca este batut cu urzica si din loc in loc mici bubite exact ca ciupiturile de tantari, bineinteles ca il si mananca. Am fost la medic si ne a trimis la alergologie pentru investigatii. Iesind afara cand am intrat la caldura eruptia s a accentuat. Medicul nu a stiut ce sa mi spuna ,puteti dv. sa mi spuneti daca este vorba de pojar. Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.
Buna,fratele meu vitreg a venit din constanta si avea un sfarsit de pojar...Acum, dupa 2-3 saptamani am facut si eu.Am 10 ani.Nu am voie sa ies nici in curte , pentru ca acest virus este foarte contagios.
Buna,am o intrebare; daca in perioada de incubatie virusul se transmite?
cum se explica faptul ca eu iam facut vaccinul contra pojarului si copilul meu a facut acum pojar?nu mai inteleg nimic,ptr.ce se mai fac
daca am facut rujeola mai pot sa fac?
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII