Parazitoza la copil: diagnosticare și conduită
Parazitozele constituie un motiv de reală îngrijorare pentru orice mămica a carui copil merge la gradinita sau scoala.
• Trebuie stiut ca manifestarile parazitozelor sunt manifestari nespecifice, comune si altor boli, de aceea este important ca suspiciunea parazitozelor trebuie confirmata de laborator (examene coproparazitologice repetate si la nevoie examinari mai complexe: detectarea de antigene parazitare si/sau anticorpi antiparazitari).
- veti citi:
Ce este parazitoza?
Care este principala metoda de diagnosticare a unei posibile parazitoze?
Cât de frecvente sunt contaminarile cu paraziti?
Manifestarile parazitozelor sunt manifestari comune si altor boli
Parazitii intestinali ai animalelor de companie pot fi transmisi copilului
Razboiul impotriva viermilor si parazitilor
Ce este parazitoza?
Parazitoza se referă la infestarea cu paraziți intestinali. Acești paraziți pot fi viermi sau alte organisme care trăiesc în intestinul copilului și se hrănesc cu substanțele nutritive din alimentele pe care le consumă. Copiii pot fi expuși la paraziți intestinali prin consumul de alimente sau apă contaminate, prin contactul cu animale infectate sau prin igienă insuficientă.
Parazitozele constituie un motiv de reala îngrijorare pentru orice mamica, mai ales acum când copilul merge la gradinita. Din acest motiv ne-am propus sa ne oprim asupra subiectului si sa le oferim câteva informatii pe care noi le consideram utile.
Care este principala metoda de diagnosticare a unei posibile parazitoze?
Diagnosticul parazitozelor poate fi stabilit cu ajutorul examenului coproparazitologic atunci când parazitii adulti, fragmente ai acestora (proglote), ouale sau chisturile lor sunt eliminate spontan în scaun. Pentru excluderea unei ipotetice parazitoze se cer minimum trei examinari negative consecutive ale scaunului, la intervale de 5-7 zile între determinari.
Cât de frecvente sunt contaminarile cu paraziti?
Exista în ultimul timp tendinta de a exagera nivelul infestarii parazitare în populatie. Aceasta tendinta poate fi benefica doar în cazul accentuarii profilaxiei sau în cazul în care suspiciunea parazitozei excluse de examenul coproparazitologic este totusi investigata în continuare prin mijloacele moderne pe care le ofera laboratoarele si anume: detectarea diverselor antigene parazitare din materiile fecale sau a anticorpilor antiparazitari din sânge. Urmarind numarul examinarilor coproparazitologice efectuate într-un laborator în decursul unei luni s-a observat ca doar 5-10% din totalul lor sunt pozitive.
Aceasta ar putea avea mai multe explicatii:
existenta unui timp de latenta între intrarea parazitului în organism si momentul în care acesta începe sa elimine oua, chisturi sau portiuni din parazit (proglote);
eliminarea intermitenta de oua, larve si chisturi în materiile fecale. Exista paraziti care, în functie de ciclul lor biologic, elimina ouale sau chisturile la interval de 3 zile, altele la 5 sau 7 zile;
exista paraziti care nu elimina oua sau chisturi în materiile fecale (Trichinela, Toxoplasma, agentul chistului hidatic,etc.) sau aparitia de oua în materiile fecale se face accidental sau când infestarea este masiva. (Este cazul Oxiurozei, în care femelele migreaza si depun ouale la nivelul orificiului anal, mai ales în cursul serii si noptii, declansând prurit anal si perianal, iar în urma gratajului ouale ajung pe lenjeria sau degetele celui infestat);
suspiciunea de parazitoza intestinala nu se sustine.
Atunci când suspiciunea de parazitoza este tratata si mai ales tratata repetitiv, fara a avea confirmarea laboratorului, poate fi total contraproductiv deoarece toate medicamentele antiparazitare conventionale sunt hepatotoxice (în diferite grade). Astfel, administrarea repetata si nejustificata a antiparazitarelor (practicata de mamele "hiperprotectoare") poate dauna mai grav sanatatii copiilor (hepatite cronice postmedicamentoase) decât ar dauna parazitul în sine.
Atentie
Atragem atentia, pe aceasta cale, celor care folosesc antiparazitarele pe post de profilaxie ca nu aceasta este solutia. Profilaxia este prin excelenta o problema de educatie si de igiena.
Masurile profilactice se adreseaza, în primul rând, surselor infectioase:
detectarea si tratarea bolnavilor si purtatorilor
eliminarea posibilitatilor de contaminare prin sol, apa potabila, fructe si legume nespalate
controlul parazitologic al colectivitatilor vizate
salubrizarea mediului
formarea deprinderilor igienice.
Ad-Extra3:
Manifestarile parazitozelor sunt manifestari comune si altor boli
Manifestarile parazitozelor sunt manifestari nespecifice, comune si altor îmbolnaviri.
De aceea, este important ca populatia sa tina cont de urmatoarele reguli:
► suspiciunea parazitozelor trebuie confirmata de laborator (examene coproparazitologice repetate si la nevoie examinari mai complexe: detectarea de antigene parazitare si/sau anticorpi antiparazitari).
► tratamentul parazitozelor se face doar la îndrumarea medicului si este specifica fiecarui individ (mai ales este diferentiata la copii si adulti, datorita toxicitatii medicamentelor).
► antiparazitarele nu tin loc de profilaxie si nici nu trebuie confundate cu vitaminele pe care ni le putem alege singuri din farmacii oricând le dorim.
► daca simptomele se mentin dupa un tratament antiparazitar consultati medicul care v-a prescris tratamentul, nu repetati tratamentul din proprie initiativa.
Parazitii intestinali ai animalelor de companie pot fi transmisi copilului
Parazitii intestinali pot fi transmisi copiilor, deoarece acestia au un sistem imunitar inca imatur si, adesea, nu se igienizeaza corespunzator. Viermii rotunzi sunt parazitii cei mai frecventi din sistemul digestiv al pisicilor, iar acest tip de viermi se poate raspandi la oameni cand ouale lor sunt ingerate.
Un copil ce vine in contact cu solul sau nisipul contaminat de oua ale viermilor rotunzi, poate prinde parazitul atunci cand isi contamineaza degetele cu ouale viermilor. Ouale de viermi rotunzi de pe degetele copiilor pot intra in organismul copilului atunci cand acesta isi baga degetele contaminate in gura citeste in continuare aici >
Razboiul impotriva viermilor si parazitilor
Desi sunt mici - viermisorii si parazitii intestinali creeaza conflicte mari. Durerea de cap, slabiciunea, respiratia suieratoare, greturile, icterul - sunt doar citeva dintre manifestarile prin care se face simtita prezenta "atacatorilor". Parazitozele intestinale faca inca victime in unele parti ale globului.
Bineinteles, copiii - sunt cei mai expusi acestui razboi si cei mai vulnerabili.. Dr. C.Popescu., asistent universitar la spitalul de Urgenta din Bucuresti, explica modul in care au rezistat viermii si parazitii intestinali in fata medicinii moderne citeste in continuare aici >
Autor: Dr. Liliana Lup
Medic specialist laborator clinic
Toate drepturile rezervate Synevo si desprecopii.com (c) 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
NU ESTE VORBA DE NICIO IGIENA, NU AI CUM SPALA MILIOANE DE OUA DE PARAZIT, SOLUTIA CEA MAI BUNA ESTE RIDICAREA SISTEMULUI IMUNITAR.
parazitozele pot da hepatosplenomegalie si dermatita in jurul guritei la un copil de 2 ani????
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII