8 medicamente INTERZISE bebelușului

8 medicamente interzise bebelusului

8 medicamente INTERZISE bebelușului

Febra bebelușului sau stările de vomă ne alertează peste măsură. Indicațiile soacrei, vecinei sau a unei prietene despre ce medicamente se administrează bebelușului în astfel de cazuri sunt adesea contrariante și nu tocmai potrivite.

Atenție mare: aspirina poate fi fatală bebelușilor. La fel ca și alte medicamente periculoase care, surprinzător, mai sunt încă administrate bebelușilor și copiilor în România.

→ Iată, cele 8 medicamente care nu trebuie administrate niciodată bebelușilor și copiilor.

- veti citi:
8 medicamente interzise bebelusilor
Regula de baza: Orice medicament trebuie prescris de medicul pediatru
Aspirina nu se da copilului
Medicamente impotriva vomei
Medicamente pentru adulti
Orice medicament prescris pentru altcineva sau pentru simptome diferite
Medicamente expirate
Atentie la medicamentele care contin acetaminofen - NU dati doza dubla
Medicamente care se mesteca
Cere un sfat pe forumul Desprecopii
Bebelusul e bolnavior: 10 motive ca sa suni de urgenta medicul pediatru
Despre febra la bebelus si copil merita sa citesti
Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video
Comunitatea parintilor informati: forum medical

Cele 7 medicamente interzise bebelusilor

Atentie mare: aspirina poate fi fatala bebelusilor. La fel ca si alte medicamente periculoase care, surprinzator, mai sunt inca administrate bebelusilor si copiilor in Romania. Iata, Desprecopii.com va prezinta cele 7 medicamente care nu trebuie administrate niciodata bebelusilor si copiilor.


Aspirina

Aspirina poate provoca o afecțiune rară, dar gravă, numită sindromul Reye, la copii, care poate afecta ficatul și creierul. Prin urmare, evitați administrarea de aspirină copiilor.

Medicamente impotriva vomei

Medicamente pentru adulti

Medicamente expirate (cititi intotdeauna pe cutie cand expira!)

Doza dubla de paracetamol (acetaminofen) - atentie - paracetamolul se gaseste in unele medicamente sub alte denumiri de brand

Medicamente care se mesteca

Medicamentele pentru tuse și răceală la sugari sub 2 ani: Aceste medicamente nu au fost demonstrate a fi eficiente și pot avea efecte secundare nedorite la copiii mici.

Regula de baza: Orice medicament trebuie prescris de medicul pediatru

Bebelusii si copilasii pot avea mai usor decat adultii reactii adverse la medicamente de aceea nu sunt recomandate medicamentele fara reteta. De fapt, pana la 6 luni trebuie sa consultat pediatrul INTOTDEAUNA inainte de a administra orice medicament.
Iata mai jos pe larg, despre sapte medicamente care trebuie evitate:

Aspirina nu se da copilului

Nu-i da niciodata copilului tau aspirina sau orice medicament care contine aspirina. Aspirina poate duce la aparitia sindromului Reye - o boala rara dar care poate fi fatala.
Nu trebuie sa te bazezi pe faptul ca medicamentele pe care le gasesti la farmacie fara reteta nu au aspirina, cateodata aspirina mai este denumita si "salicilat" sau "acid acetilsalicic". Citeste cu atentie etichetele si daca nu esti sigura ca produsul este sigur pentru copil, intreaba doctorul sau farmacistul.

Citeste si Aparitia dintilor nu provoaca febra bebelusului - este doar un mit

Ad-Extra3:

Medicamente impotriva vomei

Nu ii da copilasului tau medicamente impotriva vomei (cu reteta sau fara) decat daca pediatrul recomanda in mod expres.

Majoritatea reprizelor de voma sunt de scurta durata si bebelusii si copiii le tolereaza fara medicamente suplimentare, in plus medicamentele impotriva vomei pot da nastere la complicatii deci nu e recomandat sa ii dai copilasului ceva fara acordul pediatrului. Daca bebelusul vomita si se deshidrateaza contacteaza imediat doctorul.  Cititi: Varsaturile (cand vomita bebelusul)

Medicamente pentru adulti

Este periculos sa administrezi bebelusului chiar si o doza mica dintr-un medicament pentru adulti. Nu ii da medicamentul daca pe eticheta nu este specificata doza potrivita pentru un copil.

Orice medicament prescris pentru altcineva sau pentru simptome diferite

Medicamentele cu reteta prescrise pentru altcineva (o ruda de exemplu) sau care trateaza o boala cu simptome diferite pot fi periculoase pentru copilasul tau sau sa nu aiba nici un efect. Administreaza-i doar medicamente prescrise pentru el si pentru simptomele lui specifice.

Medicamente expirate

Arunca medicamentele (cu reteta sau fara) imediat ce expira. Pot fi periculoase si sa nu aiba nici un efect dupa data de expirare. Medicamentele vechi nu le arunca in wc pentru ca pot contamina apa, pune-le intr-o punga sigilata si arunca-le in cosul de gunoi.

Atentie la medicamentele care contin paracetamol - acetaminofen - NU dati doza dubla

Sunt medicamente fara reteta si medicamente impotriva racelilor care contin acetaminofen (cum este paracetamolul) de aceea nu ii da copilasului o doza suplimentara. Daca nu esti sigura ce contine un anume medicament intreaba pediatrul sau farmacistul.

ALTE MEDICAMENTE CARE CONTIN PARACETAMOL:
EFERALGAN,PERFALGAN, ADOL, COLDREX,Grippostad,Carbamazepina, HUMEX,PANADOL, FERVEX, ACECLOFEN, PARALEN,SOLPADEINE,CODAMIN, ZALDIAR,SARIDON,PARASINUS,REVIGRIP

Dozele de acetaminofen si ibuprofen pentru copil recomandate in caz de febra. Acetaminofenul (paracetamolul) si ibuprofenul pentru copii exista in multe forme si concentratii. Un picurator plin cu lichid produs de un fabricant poate sa nu aiba aceeasi cantitate de medicament ca produsul altui fabricant. De asemenea, majoritatea medicilor stabilesc doza de medicament pe baza greutatii copilului, nu a varstei. Daca aveti intrebari despre dozare, contactati doctorul copilului sau un farmacist.

De citit pe larg Febra la bebelusi: cauze si ce e de facut

Iata cateva indrumari referitoare la administrarea de acetaminofen si ibuprofen pentru copii :

Folositi intotdeauna pentru dozare un picurator sau dozator de uz medicinal.

Nu dati niciodata ibuprofen unui copii mai mic de sase luni si nu-i tratati febra dandu-i alternativ cand acetaminofen, cand ibuprofen , decat daca medicul copilului va indica sa procedati astfel.

Medicamente care se mesteca

Medicamentele care se mesteca sunt periculoase pentru copilasi. Daca bebelusul tau mananca deja mancare solida si vrei sa ii dai un medicament care se mesteca, intai fa-l bucatele si administreaza-l intr-o lingurita de mancare ca de exemplu in iaurt sau suc de mere. Fii atenta sa manance tot ce este in lingurita ca sa ia toata doza de medicament.

Ce se intampla cand dam medicamente bebelusului sau copilului?

Va regasiti in una din situatiile de mai jos?

medicamente bebelus

Cere un sfat pe forumul Desprecopii

Ai intrebari despre febra bebelusului? Esti panicata? Ai un diagnostic medical despre care vrei sa afli mai multe? Cereti sprijinul celei mai mari comunitati de parinti tineri din Romania. Veti gasi suport si intelegere si o multime de prieteni care trec prin aceleasi probleme ca dvs. Deveniti membru al celebrului club: Clubul Scutecelor.

 Bebelusul e bolnavior: 10 motive ca sa suni de urgenta medicul pediatru

Cand bebelusul se imbolnaveste orice pãrinte trãieste cele mai cumplite spaime si neputinte. Tocmai pentru ca este vorba despre un bebelus, îngrijorarea este de zece ori mai mare pentru cã cei mici nu pot spune ce-i doare. Totul devine si mai confuz când nu poti sti sigur dacã bebelusul tãu este bolnav si dacã trebuie sã suni la doctor.

Ca sã-ti fie mai clar când trebuie sã actionezi, îti prezentãm in linkul urmator 10 simptome care nu trebuie niciodatã ignorate.


Despre febra la bebelus si copil merita sa citesti:

Mituri demontate despre febra si cauzele ei
Ce tulbura noptile copilului mic?
Febra copilulu: cum ajuta febra la uciderea bacteriilor care cauzeaza boala
10 Intrebari si raspunsuri despre bolile copilariei
Cum se ia corect temperatura la copii
Convulsiile febrile
Despre cresterea dintisorilor

Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video

Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Sistemul imunitar al copiilor se afla in maturizare, iar ei adesea sunt in vecinatatea apropiata a altor copii, in crese si gradinite, in sali de clasa si in mijloacele de transport. Asta face ca transmiterea bolilor contagioase sa fie foarte usoara si rapida, explicand partial de ce aceste boli sunt asa frecvente la copii. Iata o trecere in revista a bolilor contagioase ale copilariei.

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Toate bolile copilului aici >>

 Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. Ionut
    Ionuttrimis la 16/9/2014

    Multa sanatate tuturor prichindeilor! :)

    Raspunde la acest comentariu
  2. ioana cristina
    ioana cristinatrimis la 11/12/2011

    Am un baiat are 3 luni si o saptanana si cantareste 7700gr ,si 65cm ce parere aveti de andrei imi puteti spune?.

    Raspunde la acest comentariu
  3. loredana
    loredanatrimis la 18/4/2010

    este foarte interesant si eu am un copil de 10 luni si de la o luna mi-a racit mereu santeti tari

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII