17 alimente de evitat in timpul alăptarii bebelușului - conform experților in alăptare
Chiar și când alăptezi bebelușul, ești ceea ce mănânci, și asta în special pentru ca totul intră și in laptele matern.
In special pentru ca stomăcelul bebelușului este așa de sensibil, e important să eviți o serie de alimente care i-ar putea crea probleme. In continuare vei găsi 17 alimente care trebuie evitate în timpul alăptarii, conform Ligii La Leche International.
Esti ceea ce mananci, si asa este si laptele matern! In continuare vei gasi 17 alimente care trebuie evitate in timpul alaptarii:
Cafeaua și alaptarea
Atunci cand bei o ceasca de cafea cu cafeina (suc sau ceai), o parte din cofeina ajunge in laptele matern. Deoarece copiii nu sunt capabili sa elimine cat mai repede cofeina si la fel de eficient ca adultii, prea multa cofeina, in sistemul lor poate duce la iritatii, o fire nestatornica si insomnie.
Solutia? Taie din portia pe cafea. A fi mama unui nou nascut este obositor, insa un copil agitat, care nu va dormi iti poate face noptile si mai grele.
Ciocolata și alaptarea
Ce mama nu adora sa se rasfete cu ceva dulce? Daca esti o mama care alapteaza insa, este posibil sa iti doresti sa tai si din portia de ciocolata. Ca si cafeaua, ciocolata contine cafeina.
Daca banuiesti ca ciocolata este vinovata pentru starea de nervozitate a copilului, renunta la ea cateva zile si fa diferenta. Daca vezi o schimbare in comportamentul copilului, atunci este mai bine sa tai din portia de ciocolata. Dar nu pentru totdeauna evident! Poti experimenta din cand in cand sa vezi daca ciocolata continua sa provoace aceleasi iritatii.
Citricele și alaptarea
Savurand un pahar de suc de portocale proaspat stors te poate hidrata, insa anumiti compusi aflati in fructele si sucurile de citrice pot irita tractul gastro-intestinal imatur al bebelusului, ceea ce duce la o stare de nervozitate, scuipat si chiar eruptii cutanate de scutec.
In cazul in care vei reduce consumul de citrice, le poti inlocui cu papaya si mango.
Ad-Extra3:
Broccoli și alaptarea
Consultantii pentru Alaptare ar putea sa va spuna ca broccoli, conopida si alte "legume carbogazoase" nu au nici un efect asupra bebelusului alaptat - insa daca intrebi mamele in cauza vei auzi alte pareri ..
Vinovatul din spatele starii de nervozitate a bebelusului tau pe timp de noapte si a colicilor poate fi chiar conopida (broccoli). Ia o pauza de la acest gen de legume pentru cateva zile si vezi cum se comporta micutul. Daca vezi ca situatia e mai buna, atunci noi te sfatuim sa nu renunti complet la aceste legume sanatoase, ci dimpotriva sa le adaugi in dieta ta dar in cantitati mici si sa urmaresti mereu reactia bebelusului.
Alcoolul și alaptarea
Nu trebuie sa te ingrijorezi in privinta unui pahar de vin servit la o cina in oras. Un pahar de vin pe zi sau mai putin, probabil prezinta un risc prea mic pentru copii, ne informeaza expertii. Insa, daca obiceiurile de consum se incadreaza in categoria moderat sau frecvent, potrivit Academiei Americane de Pediatrie, posibilele efecte secundare ale alaptarii si consumului obisnuit de alcool in cantitati mari includ: somnolenta, somn profund, slabiciune si cresterea in greutate anormala a copilului.
Daca obisnuiesti sa bei un pahar doar pentru a te relexa, noi iti propunem sa incerci si ceva fara alcool, cum ar fi o baie relaxanta, linistitoare si o ceasca de ceai de musetel, sau un masaj.
Alimente picante
Unele mame care alapteaza pot adauga ardei jalapeno la orice mancare si tot sa aiba copii complet linistiti. Dar pentru alte mamici, chiar si un strop de piper este suficient pentru a face copilul agitat si iritat timp de ore. Cum sa-ti condimentezi alimentele fara a provoci disconfort copilului? Adauga coaja rasa sau un strop de suc de lamaie pe carnea de pui in locul unui sos iute, si chiar ghimbir.
Usturoiul și alaptarea
O mancare cu un gust atat de bun oferit de usturoi, nu poate avea acelasi efect si pentru copilul tau. Consumul usturoiului poate schimba usor aroma laptelui matern (mirosul de usturoi poate intra lapte si poate tine pana la doua ore dupa o masa).
Arahidela și alaptarea
Este important sa sti daca tu si alti membrii ai familiei sufera de alergii alimentare. Procedeaza cu precautie inainte de a include produse precum arahidele in dieta ta.
Daca mananci arahide iar copilului ii apare o sensibilitate sau alergie, sau observi alte simptome, cum ar fi o eruptie cutanata, urticarie, eczeme, sau respiratie suieratoare, este posibil ca micutul sa fie alergic, cu toate ca, unii copii alergici nu afiseaza nici un simptom.
Graul și alaptarea
Daca inainte de alaptare mananci un sandwich sau paste, iar bebelusului ii apar simptome ca un plans neconsolat, durere evidenta sau scaune cu sange, ar putea indica o alergie la grau. Pentru a verifica daca este intr-adevar vorba de alergie sau sensibilitate, elimina din dieta ta produsele ce contin grau, timp de doua pana la trei saptamani. Daca simptomele copilului tau se imbunatatesc, sau dispar complet, ai gasit vinovatul, probabil, si va trebui sa continui sa eviti graul.
Produse lactate și alaptarea
Trebuie sa renunti la produsele lactate? Este cunoscut faptul ca multi copii sunt intoleranti la laptele de vaca, pe baza de formula. Dar cand consumi lapte sau sau alte produse lactate (iaurt, inghetata, si branza), acesti alergeni ii introduci in laptele matern. Potrivit ligii La Leche, simptomele de alergie sau sensibilitatea la produsele lactate sunt colici si varsaturi, insomnie, eczeme uscate, pete aspre si rosii ale pielii care pot evolua pana la rani. Unii copii alergici vor reactiona, de asemenea, la laptele de capra sau cel de oaie, dar si la carnea de vita.
Porumbul și alaptarea
Alergiile la porumb sunt frecvente in randul copiilor mici, dar cum poti fi sigura ca disconfortul micutului este cauzat de acesta? Simplu, la fel ca si in cazul celorlalte produse, eliminta din alimentatia ta produse ce contin grau si fi atenta la reactiile copilului. Poti sa scri un jurnal alimentar detaliat, sa iti fie mai usor atat tie cat si medicului. Fi specifica in ceea ce ai mancat (de ex: "chips-uri de porumb" in loc de "chips-uri") si noteaza orice simptome de alergie cu care se confrunta copilul in acea zi.
Crustaceele si alaptarea
Expertii au constatat ca este de asemenea important sa sti daca tu sau un membru al familiei este alergic la crustacee. Cu alte cuvinte, daca tatal copilului tau are o alergie la crustacee, dar nu are nici o problema cu crevetii si homarul, este posibil ca micutul vostru sa fie alergic la ele, si mamica este sfatuita sa fie foarte atenta la ce consuma si la simptomele copilului.
Ouale și alaptarea
Alergiile la ou (de obicei o sensibilitate la albusul de ou) sunt frecvente la copiii mici. Dar, deoarece ouale se ascund in tot felul de alimente, de la paine, gustari si inghetata, poate fi o alergie dificil de identificat. O alta tactica pentru mamele care alapteaza care suspecta o alergie la ou a copilului, este sa elimine toate alimentele alergene deoadata (produse lactate, soia, oua, grau, alune si nuci, crustacee) pe o durata de 2 saptamani. Dupa doua saptamani, fiecare aliment alergen, se adauga inapoi in dieta dar pe rand, permitand la fiecare patru zile o evaluare a eruptiilor cutanate si alte simptome.
Soia și alaptarea
Multi copii care au intoleranta la lactate, arata, de asemenea, semne de alergie la soia. Daca banuiesti ca soia din dieta ta este cauza problemelor copilului tau incearca sa reduci/elimini consumul pe o perioada de 2 saptamani timp in care evaluezi simptomele micutului.
Pestele si alaptarea
Hai sa spunem ca pestele nu ar putea provoca o stare de nervozitate sau gaze, insa mercurul gasit in peste isi poate gasi calea spre laptele matern. Cinci dintre cei mai frecventi pesti consumati, care au cantitati mici de mercur sunt crevetii, conservele de ton light, somon, Pollock si somn. In timpul alaptarii este important sa evitati rechinul, pestele spada, macrouul si biban.
Menta si alaptarea
Din pacate, anumiti compusi din menta pot reduce cantitatea de lapte, mai ales daca ai baut mai multe cesti pe zi (ceaiul de menta este adesea folosit ca un remediu pentru a ajuta la oprirea productiei de lapte dupa intarcare).
Ce poti consuma in schimb? Incearca o ceasca de ceai de musetel. Compusii din musetel, care ajung in laptele matern pot avea un efect calmant asupra bebelusului dar si asupra ta! Bomboanele de menta si picaturi mentol de tuse, de asemenea, ar trebui sa fie utilizate cu moderatie, ambele contin uleiuri concentrate de menta.
Patrunjelul si alaptarea
Inrudit cu familia mentei, patrunjelul este o alta planta care poate reduce cantitatea de lapte daca este ingerat in cantitati mari. Daca esti o fana a remediilor pe baza de plante, asigurate ca orice supliment pe care il consumi nu contine cantitati semnificative de patrunjel.
Despre alimentatia mamicii in timpul alaptarii bebelusului, mai poti citi
Nutritia mamei in timpul alaptarii: intrebari si raspunsuri
Alaptarea si influenta unor plante
Poate bebelusul alaptat sa se baloneze din cauza alimentatiei mamei?
Ghid de alăptare
Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii.
Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare
Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.
Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI
referinte
La Leche League International (https://www.llli.org)
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII