Body piercing-ul și tatuajele la adolescenți

Body piercing-ul si tatuajele la adolescenti

Body piercing-ul și tatuajele la adolescenți

Pentru un adolescent, decizia de a-si face un tatuaj sau de a-si face body piercing este un semnal transmis adultilor care ar trebui sa inteleaga ca deciziile pot fi luate si fara ajutorul lor.

Desigur, legal, un parinte decide pentru copilul sau pana la 18 ani, insa pentru a evita un comportament rebel este preferabil sa fiti flexibili si sa le acordati adolescentilor sansa de a invata sa decida singuri.

- vei citi:
Tunsoarea si imbracamintea sunt la fel de importante precum hrana si apa
Care sunt riscurile unui tatuaj sau ale unui body piercing?
Cum ne protejam copiii de infectii

Pentru majoritatea adolescentilor, tunsoarea si imbracamintea sunt la fel de importante precum hrana si apa

Fie ca e vorba de tatuaje, de body piercing sau de ultimele trenduri in materie de haine, tinerii isi exprima cel mai bine personalitatea prin ceea ce poarta si prin felul in care arata. Si, daca stam bine sa ne gandim, nici adultii nu sunt departe de aceasta idee. Tatuajele si body piercingul reprezinta astazi ceea ce insemnau in anii '60 parul lung si hainele atipice, un fel de reinterpretare a generatiei hippie. Este modul prin care tinerii inteleg sa fie altfel decat generatiile anterioare.

Pentru un adolescent, decizia de a-si face un tatuaj sau de a-si face body piercing este un semnal transmis adultilor care ar trebui sa inteleaga ca deciziile pot fi luate si fara ajutorul lor. Desigur, legal, un parinte decide pentru copilul sau pana la 18 ani, insa pentru a evita un comportament rebel este preferabil sa fiti flexibili si sa le acordati adolescentilor sansa de a invata sa decida singuri.

Modul acesta de exprimare a personalitatii, prin infatisarea exterioara, este, de obicei, trecator. Cand sa iti vopsesti parul albastru si sa iti pui cercel in nas sau in limba daca nu pana la 19 ani? Daca un adolescent recurge la astfel de gesturi inseamna ca e pe cale sa se maturizeze, asa ca nu ii taiati elanul. Desigur, cand vine vorba de tatuaje sau de body piercing, majoritatea parintilor se intreaba ce se va intampla dupa ce va trece etapa aceasta in care adolescentii simt nevoia sa iasa in evidenta prin deciziile pe care le iau. Solutia cea mai buna este, si de aceasta data, comunicarea.

Incercati sa ramaneti calmi in fata oricarei astfel de porniri si sa discutati cu adolescentii despre urmatorii factori:

Mofturile trecatoare - amintiti-le ca in fiecare generatie exista trenduri care apoi sunt uitate si subliniati faptul ca daca o pereche de blugi care nu mai este la moda poate fi aruncata, de un tatuaj sau de un body piercing scapi mult mai greu.

Aparenta - intrebati-l pe adolescent cum i-ar placea sa fie vazut de ceilalti si explicati-i faptul ca ceilalti s-ar putea sa aiba o perceptie gresita despre un tatuaj sau despr eun body piercing. Ca sa nu mai vorbim de implicatiile emotionale pe care le poate avea un nume nepotrivit tatuat pe corp si de durerea care va trebui suportata pentru a scoate un tatuaj. Propuneti-i sa gaseasca alternative pentru a-si exprima individualitatea si independenta, cum ar fi scrisul, hainele, frizura sau chiar practicarea unui job temporar.
 
Sanatatea - Atat tatuajele, cat si body piercingul implica anumite riscuri legate de sanatate. Sangerarile, reactiile alergice precum si riscul de infectie cu hepatita, HIV, tetanos etc. este foarte mare.

Compromisurile - Daca nu exista nicio snasa de a va convinge copilul sa renunte la ideea unui tatuaj, gasiti o solutie de compromis, care sa convina amandurora. Poate ca e mai bine sa acceptati o a treia gaura in ureche sau un inel in buric, un tatuaj temporar sau un cercel magnetic pentru buza, nas etc.

Timp - incercati sa va convingeti copilul sa accepte o amanare a deciziei, iar peste un timp discutati din nou problema. Ar fi indicat ca initiativa de reluare a discutiei sa va apartina. Veti vedea daca motivele pentru care adolescentul dorea sa recurga la o astfel de schimbare mai sunt valabile. Vorbiti-i si despre efectele secundare ale unei astfel de decizii si nu ii ascundeti ceea ce simtiti.

Care sunt riscurile unui tatuaj sau ale unui body piercing?

Aparitia unor infectii bacteriene, a hepatitei B si C, a tetanosului este cel mai frecvent risc. Tatuajele prezinta si riscul de imbolnavire cu HIV. De asemenae, pot aparea dermatite sau este posibila o sangerare abundenta. Exista si riscul ca zona intepata sa isi piarda sensibilitatea neuronala. In cazul bijuteriilor aplicate pe dinti, riscul de spargere a acestora devine destul de mare. Ca sa nu mai vorbim de teama permanenta de a nu va pierde bijuteriile.

Nu veti putea dona sange timp de un an dupa ce va faceti un tatuaj, un machiaj permanent sau un body piercing.

Unele persoane sunt alergice la vopseaua cu care se fac tatuajele.

Scoaterea unui tatuaj poate fi foarte costisitoare. Daca realizarea lui poate costa 50 $, scoaterea lui poate ajunge pana la 1000$, iar uneori efectele asupra pielii sunt iremediabile.

Este nevoie de o atentie deosebita acordata instrumentelor cu care se efectueaza tatuajele sau body piercingul. Ele trebuie sa fie sterilizate, iar dupa folosire trebuie aruncate in containere speciale. Vindecarea dupa o trauma fizica produsa de opreatiunile efectuate poate dura de la cateva saptamani la un an.

Cum ne protejam copiii de infectii

Daca ati decis ca solutia cea mai convenabila este totusi sa ii permiteti adolescentului sa isi tatueze sau sa isi faca un piercing intr-o anumita parte a corpului, atunci luati-va cateva masuri de precautie:

Alegeti acele in locul pistoalelor pentru piercing! Expertii sustin ca aceste pistoale nu sunt intotdeauna sterile si ca produc adesea traume asupra tesuturilor. Un ac este mai sigur si prezinta mai putine riscuri de infectie a pielii.
Apelati numai la persoane autorizate sa faca astfel de proceduri! De asemenea, aveti grija ca cel care face piercingul sa poarte manusi sterile.
Atentionati-va copilul sa se dezinfecteze! Dupa ce ajungeti acasa, indemnati-va copilul sa foloseasca alcoolul sanitar sau unguentele pe baza de antibiotice, prescrise de un medic.
Atentie la roseata, umflaturi sau durere! Oricare dintre aceste simptome aparute ca urmare a unui tatuaj sau a piercingului trebuie sa va faca sa apelati la un medic care va va indica masurile cele mai potrivite pentru vindecarea lor.
Alegeti bijuterii din aur, argint, platina sau otel inoxidabil! Bijuteriile mai ieftine contin nichel si zinc, care pot cauza reactii alergice.

Dincolo de orice alte detalii, retineti ca niciun adult nu ar trebui sa ii judece pe adolescenti dupa aceste aparente care tin de infatisare. Adesea, parintii dau o atentie prea mare acestor porniri trecatoare si uita ca au de a face cu o persoana in devenire, cu un adolescent in formare, care incearca cu disperare sa isi faca loc in lumea adultilor.

Ad-Extra3:

Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem

Ca parinte, nici nu iti vine sa crezi ce a trecut timpul. Dar, observi cu ochi plini de iubire ca sanii fiicei dumneavoastra inmuguresc pe sub ceea ce altadata parea a fi o bluza inocenta.

Sau ca fiul dumneavoastra vine de la antrenamentul de fotbal mirosind ca de parca a sapat toata ziua in cadrul unei echipe de drumari. Pfffff  - puiii nostri au ajuns deja la pubertate? Ce se intampla aici? Iata sfatul de la Desprecopii.com>>

7 lucruri important de stiut  - pentru parintii de adolescenti

Ce si-ar dori copilul tau adolescent sa stii
Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

autor: redactor A.G. Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com (c) 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII