Copilul meu percepe gradinița ca pe o traumă - ce pot să fac?
Avem o săptămână și o zi de grădiniță, iar copilul meu pare terorizat de ideea de a merge la grădiniță. Copilul meu percepe grădinița ca pe o traumă - ce pot să fac? - se întreabă o mămică pe forumul Desprecopii.
🔸 Începerea grădiniței este plină de multe provocări pentru copiii mici. Poate începe cu plâns și crize de anxietate. Nu vă mirați dacă, într-o zi, copilul dvs. vă spune: „Nu vreau să merg la grădiniță. Urăsc grădinița.” Această reacție se datorează în parte anxietății de separare și fricii de a se confrunta cu necunoscutul. Am pregătit în continuare mai multe sfaturi și experiențe despre adaptarea copilului la grădiniță.
vet citi
Gradinița este un capitol nou pentru un copil și poate avea un început dificil
Copilul meu este terorizat de gradiniță - ce să fac?
Sfatul mămicilor de pe forumul Desprecopii
Gradinița: cand trebuie incepută si de ce este importantă pentru educația copilului.
Despre gradinită, alte lecturi interesante
Gradinița este un capitol nou pentru un copil și poate avea un început dificil
Începerea grădiniței este plină de multe provocări pentru copiii mici. Poate începe cu plâns și crize de anxietate. Nu vă mirați dacă, într-o zi, copilul dvs. vă spune: „Nu vreau să merg la grădiniță. Urăsc grădinița.” Această reacție se datorează în parte anxietății de separare și fricii de a se confrunta cu necunoscutul.
Ce putem face
1. Când spune că nu vrea să meargă la grădiniță, evitați să dezbateți cu el beneficiile educatiei - discutati cu copilul, direct neliniștile sale. Întrebați-l ce se teme că se va întâmpla la grădiniță. Dacă spune că nu va fi nimeni care să-l ducă la baie, probabil înseamnă că este îngrijorător că nu va fi nimeni care să aibă grijă de el. Asigură-l că vor exista doamne care să-l ajute cu tot ce are nevoie.
2. Încercați să aranjați sa intalneasca inaintea inceperii gradinitei - un alt copilas, coleg. Dacă are un prieten în prima zi de gradinita, se va adapta mai ușor.
3. Asigură-l că la grădinița vor fi jucării, jocuri libere, se va iesi afara si va fi mancare, Folosind păpuși sau figuri de acțiune, jucați-vă o zi la grădiniță. Acest lucru îl va ajuta să se simtă mai calm.
Nu uitati ca in aceasta etapa - copilul trece printr-un proces de separare. Copilul crește. Ai rabdare cu nelinistile sale. Pentru ca in curând vei avea plăcerea de a-ți vedea copilul ca a devenit mai independent și isi dezvolta abilități interesante de citire și scriere. Citeste mai multe detalii aici 11 sfaturi pentru a depasi anxietatea de separare la inceperea gradinitei
Copilul meu este terorizat de gradiniță - ce să fac?
Avem o saptamana si o zi de gradinita. Si copilul meu pare terorizat de ideea de a merge la gradinita. Ce ma ingrijoreaza, in afara plansului:
- ca plange si acasa, dupa-amiaza, seara, in timpul noptii. O iau la ora 1, dupa masa de pranz, somnul de amiaza si-l face acasa. Doarme fragmentat, se trezeste, este confuza, intr-o noapte a inceput sa umble prin casa fara sa stie ce face.
- nu ma recunoaste. Se trezeste, incepe sa planga, merg imediat la ea, o iau in brate, o mangai, o alin, si ea se uita la mine si spune "vreau la mami".
- se trezeste strigand "Mihaela, la mami vreau, la mami vreau". Mihaela este ajutorul de educatoare. Faza asta a facut-o si acum 5 minute, cand am dus-o dincolo, sa nu o deranjez cu zgomotul tastelor.
- azi-noapte s-a trezit, statea in fund si repeta ca un robot "o sa vina mami, o sa vina mami".
De la Scutece, de la mine, am inteles ca sunt chestii care tin de acomodare. Insa tot ingrijorata sunt. Este posibil sa recepteze gradinita ca pe o trauma? Si eu, ducand-o, sa contribui la aceasta trauma, in ideea ca "e normal si se va obisnui, pana la urma?" Daca nu e normal? Daca nu este pregatita si eu o fortez sa faca ceva, in ideea ca va fi benefic pentru ea?
Mereu ii vorbesc frumos de gradinita, i-o prezint in culori frumoase, ca pe o experienta placuta, insa ea nici nu vrea sa auda. Spune "sa nu mai zici nimic de gradinita", "eu nu vreau la gradinita deloc, deloc, nu imi place". Nu povesteste nimic despre ce face la gradinita, la orice intrebare, raspunde cu "nu stiu". Are 2 ani si 9 luni, este un copil inteligent, cu un limbaj bogat.
Sfatul mămicilor de pe forumul Desprecopii
Imi dau seama ca esti foarte ingrijorata si asa am fost si eu cu baiatul meu cand a mers prima data la gradinita. Nu stiu exact cum este la tine dar pentru el primul an a fost ingrozitor pentru ca era timid si cand in prima saptamana una din educatoare a inceput sa tipe la el pentru ca nu manca, a privit-o din acel moment ca pe intruchiparea raului. In saptamana cand era de dimineata acea educaroare era ingrozitor, nu vroia sa mearga. Intr-o zi cand mergea cu tatal lui spre gradinita a inceput sa strige in gura mare "Ajutor, sa ma salveze cineva!" de au inceput oamenii pe strada sa se uite suspect la sotul meu. Toata aceasta spaima s-ar putea sa fi fost declansata de ceva. Noi in anul urmator an schimbat gradinita si din acel moment copilul nu a mai avut nimic. Ba din contra ii placea sa mearga la gradinita. Si mai iti spun un lucru pe care l-am observat din propria experienta. Atunci cand ajungi la gradinita stai cat mai putin posibil cu copilul, fugi cat mai repede. Cu cat stai mai mult cu atat faci mai dureroasa despartirea. Mult succes in continuare si sper ca intr-o luna sa nu mai ai problemele astea! - spune Roxi72
Comportamentul modificat odata cu intrarea in colectivitate e ceva normal. Si revolta e normala. E ceva nou, face parte din acomodare.
Eu problema o vad aici: "Azi am primit reprosuri ca plange prea mult si perturba programul clasei".
Intreba cineva daca sunt copii mai mari...e o grupa mixta?
Ar trebui sa sapi putin ref. la caracterul si comportamentul educatoarei. - spune Roli25
Fetita ta este inca micuta. Teoretic, copiii merg la gradinita de la 3 ani, in cazuri exceptionale, cand ambii parinti lucreaza, isi duc copiii la gradinita la varste mai mici. Din cate am inteles, tu nu lucrezi, sau lucrezi de acasa, deci, daca tot ai avantajul asta, ca poti sta cu ea, de ce nu o mai tii acasa o perioada? E foarte important pt dezvoltarea ei psihica sa se simta in siguranta, iar din comportamentul pe care il descrii, e evident ca nu ii place, ii e frica fara tine, vrea la tine. Am inteles ca fetita ta este f bine dezvoltata, are un vocabular bogat, ar fi pacat sa regreseze in orice fel din cauza ca nu se adapteaza in acest mediu nou. Serios, daca nu e absolut necesar ca ea sa mearga la gradinita, nu cred ca are rost sa se chinuie asa. - spune Alive
Din ce povestesti tu, eu inclin sa cred ca problema nu este legata de faptul ca Daria nu ar fi pregatita pt inceperea gradinitei, ci mai degraba de mentalitatea personalului.
In general, indiferent de tipul institutiei (de stat sau privata), exista opinia generalizata ca acomodarea se face mai usor daca adultii reusesc sa-si pastreze calmul si rabdarea. Totusi, pana la un comportament rigid si lipsit de intelegere ca cel manifestat de educatoarea voastra, mi se pare a fi cale lunga. Din experienta noastra (am inceput gradi la 1 ani si 10 luni), copiii se ataseaza in primul rand de personalul gradinitei (educatoare, ingrijitoare). Interactiunea cu ceilalti copii are loc de abia dupa ce se depaseste perioada de acomodare.
Cred ca varianta de grupa mixta este un impediment in plus, probabil ca este destul de dificil sa gasesti calea prin care sa ai simultan aceeasi disponibilitate si atentie pt copii din grupe diferite de varsta (mai ales daca numarul copiilor intr-o grupa este mare).
Editez ca sa iti spun ca ai dreptate sa te ingrijorezi. Am auzit si eu de situatii in care acomodarea a fost mai dificila, in majoritatea cazurilor insa nu s-a ajuns la manifestari de genul celor descrise de tine. - spune Adriana Mica
Fetita mea cea mare are doi ani si jumatate si merge la cresa de anul trecut. A mers doar ultimele trei luni, pentru ca mai am o fetita de 7 luni si jumatate si nu am avut de ales. Si comportamentul ei s-a schimbat f mult, dar este un lucru normal. O saptamana a plans in continuu, iar daca ramaneam putin cu ea innauntru, in incercarea de a o linisti, mai rau plangea si se zbatea sa o iau. Ea plangea innauntru iar eu pe la usa. Ei ii placeau copiii f mult si la fel cum ai spus si u, nici macar in parc nu mai vroia sa-i vada. Copiii ii aminteau de gradinita.In vacanta a revenit la vechile obiceiuri se joaca cu toti copiii si vb si despre cresa cand o intreb. A inceput sa-si roada unghiile. Majoritatea copiilor dezvolta un tic nervos. Nici ea nu imi povestea nimic din ce facea acolo. Se prefacea ca nu ma aude cand o intrebam. Oricum, aproape tot ce ai povestit mi s-a intamplat si mie. Majoritatea copiilor nu se obisnuiesc niciodata 100%. Mereu va avea dimineti cand scanceste sa nu o duci, si e normal, doar ca unii se adapteaza mai greu. Iti poate plange si o luna pana intelege ea ca nu ii face nimeni rau acolo. Din punctul meu de vedere ei nu sunt pregatiti niciodata sa faca pasul asta. Tot mai cald si bine e langa mami. Ieri cand am dus-o pe fetita mea la cresa era un baietel care venea pt prima oara la gradinita. Cred ca avea in jur de 5 ani. Nu au reusit sa-l bage in clasa. A fugit afara. Nu au reusit sub nici o forma sa-l convinga. Asa ca....nu e bine nici prea devreme....dar nici prea tarziu. Mai ai putina rabdare. Nu spun ca e ok felul in care reactioneaza ea si nu stiu daca o poate traumatiza sau nu, dar nu cred ca ai multe solutii, altfel nu mai scriai aici. Mai asteapta si saptamana asta si vezi daca incepe macar putin sa se acomodeze. Oricum, ziua de luni este intotdeauna grea. Putere multa! - spune Simi
Mai multe sfaturi si experiente despre acomodarea copilului la gradinita puteti citi aici Cand percepe copilul gradinita ca pe o trauma?
Gradinița: cand trebuie incepută si de ce este importantă pentru educația copilului.
Efectul gradinitei si cresei asupra dezvoltarii intelectuale a copilului este imens.
Daca tu, ca mamica, esti mereu in cautarea unei bone sau babysitter pentru a nu iti duce copilul la gradinita, ar trebui sa te gandesti mai bine. Psihologii sunt de parere ca beneficiile gradinitei sunt foarte importante pentru dezvoltarea copilului. Cu cat copiii sunt inscrisi mai devreme intr-o forma de invatamant (cresa, daycare, gradinita), cu atat vor fi mai mari castigurile pentru dezvoltarea lor. Citeste cand trebuie inceputa si de ce este importanta pentru educatia copilului.
Despre gradinită, alte lecturi interesante:
Hartuirea copilului la gradinita: cum se intampla si ce trebuie sa stie parintii
10 moduri de a sarbatori prima zi de gradinita
11 sfaturi pentru a depasi anxietatea de separare la inceperea gradinitei
Fiecare copil e exceptional in felul lui
Analize pentru inceperea gradinitei
Forumul de GRADINITE
Pentru multe intrebari, studii critice ale gradinitelor si experientele sincere ale parintilor cu aproape toate gradinitele din Bucuresti si multe orase ale tarii, studiati cu atentie forumul Desprecopii.com la - sectiunea GRADINITE. Acolo veti gasi cele mai complete informatii independente despre gradinitele din Romania - cu detalii despre educatoare, mancare, educatie si conditii de igiena.
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII