Dezvoltarea bebelușului: cele trei etape esențiale in primii doi ani de viață
Bebelușia (sau primii doi ani din viata bebelușului) este cea mai dinamică perioadă a vieții copilașului, cand totul se schimbă atât de rapid, de la lună la lună. Bebelușii cresc uimitor de repede, iar comportamentul și nevoile lor se schimbă o dată cu ei...
• Iată pe larg, despre dezvoltarea bebelușului: cele trei etape esențiale in primii doi ani de viață.
Prima etapa din dezvoltarea bebelusului: Contactul cu lumea
A doua etapa din dezvoltarea bebelusului: Explorarea lumii
A treia etapa din dezvoltarea bebelusului: Castigarea independenţei
Cum creste nou-nascutului in primul an de viata
Suportul Comunitatii Desprecopii.com: Comunitatea mamicilor inteligente
Bebelușia - perioada când copilul invata despre el si cate ceva lume
Primii 2 ani din viata copilului - sau bebelusia, este una din cele mai dinamice perioade ale vietii sale. Totul se schimbă atat de rapid. Bebelusii cresc uimitor de repede, iar comportamentul si nevoile lor se schimba o data cu ei.
Imediat dupa nastere, bebelusul sta aproape tot timpul culcat si are nevoie de protectie. Apoi el incepe sa fie activ, incepe sa mearga de-a busilea si in curand incepe sa invete sa rosteasca primele cuvinte si sa rezolve mici puzzle-uri. Mai tarziu, el invata sa mearga, incepe sa-si dezvolte personalitatea si sa devina independent.
Prima etapa din dezvoltarea bebelusului: Contactul cu lumea
Când bebeluşul se naşte este expus unui mediu diferit faţa de cel cu care a fost obişnuit pe parcursul celor 9 luni de zile de sarcina. La naştere, pielea este organul senzorial cel mai dezvoltat al bebeluşilor. Majoritatea adoră să fie mângâiaţi. Citeste neaparat: 7 lucruri uimitoare despre bebelusi
Nou nascuţii pot sa vada doar pâna la o distanţa de 20-30 de cm. De aceea, simţul tactil joaca un rol foarte important în a simţi şi înţelege mediul înconjurator. Doar la câteva ore dupa naştere, bebeluşul poate distinge vocea mamei sale şi muzica ei favorita, aşa cum o facea înca de când era în burtica.
A doua etapa din dezvoltarea bebelusului: Explorarea lumii
La numai câteva luni copilaşul este pregatit sa exploreze lumea care îl înconjoara. La început baga în guriţa tot ceea ce prinde în jur, orice obiect îi poate atrage atenţia. În scurt timp cei mici sunt dornici sa aiba toate lucrurile pe care le vad, curiozitatea fiind o caracteristica a acestei vârste.
Mersul de-a buşilea, coordonarea mişcarilor care sa le permita sa se mişte pentru a ajunge la diverse obiecte care le atrag atenţia reprezinta o provocare pentru micuţi. De acum nu mai este decât un pas pâna când “micuţul explorator” va începe sa mearga. Citeste si: Pozitia ideala pentru purtarea bebelusului
De regula, copiii vor sa-i imite pe cei din jurul lor, vor sa deţina controlul a ceea ce fac, iar acest lucru reprezinta o buna motivaţie pentru ei ca sa încerce sa stea în picioare. Citeste neaparat: Mersul in patru labute
Ad-Extra3:
A treia etapa din dezvoltarea bebelusului: Câstigarea independenţei
Acum, copilul se poate deplasa singur, fara ajutorul parintilor, si astfel se simte mai independent. Acest lucru implica cunoştinţe dar şi memorie…… luarea biscuitelui pe care mama l-a pus pe raftul din bucatarie cu câteva ore înainte nu mai reprezinta acum o problema pentru micuţ! Fantezia copilului îi permite acestuia sa devina ceea ce îşi doreşte şi sa foloseasca obiectele în scopuri diferite …. o matura poate deveni un caluţ şi aşa mai departe. În plus, multitudinea de noi cuvinte pe care copilul le pronunţa ne uimeşte pe zi ce trece chiar daca cel mai des folosit este cuvântul “nu”.
Aceasta este etapa în care bebeluşul îşi dezvolta personalitatea, vrea sa faca totul de unul singur exact ca un adult.
Prima lectie de viata a bebelusului: lectia iubirii
Relatia dintre mama si bebelusul ei este modelul relational care sta la baza tuturor celorlalte relatii pe care copilul le va avea in decursul vietii sale. O relatie afectiva puternica ii creeaza copilului un sentiment fantastic de siguranta, care-i va asigura un mediu pozitiv in cultivarea relatiilor emotionale de mai tarziu.
In primele 18 luni de viata, creierul uman absoarbe efectiv tot ceea ce inseamna informatie, iar felul in care mama secomporta in aceasta perioada este definitoriu pentru modul in care copilul va percepe lumea.
Citeste Prima lectie de viata a bebelusului: lectia iubirii
Primul an de viata al bebelusului: cate un sfat important pentru fiecare luna
Primulele 12 luni de viata ale bebelusului tau scump si drag sunt speciale. Desi e un omulet mic si ti se pare ca de la luna la luna e tot mai maricel si mai jucaus, bebelusul tau e dependent de dragostea si atentia parintilor si trebuie stimulat special in fiecare luna.
Acorda-i atentia ta si iata sfaturile speciale, luna de luna de la Desprecopii.com :
Grafice de creștere: indicatorul de creștere al bebelusului
Nasterea unui nou copil este insotita de multe intrebari ale parintilor, rudelor si prietenilor. "Este copilul bine?" "Are copilul toate degetelele?" Urmatoarele cele mai des intalnite intrebari sunt despre marimea copilului. "Care sunt greutatea si lungimea copilului?" In multe tari aceste date sunt trecute in "cartea copilului".
Aceste date vor deveni un bun indicator al sanatatii copilului, in mod special in primii trei ani. Iata graficele de crestere: indicatorul de crestere al bebelusului.
Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur
Mai intai isi ridica barbia, apoi pieptul, apoi va sta in fudulet, mai apoi va incerca sa se ridica singurel, apoi va merge sau nu ca un catel prin casa si la um moment dat va merge singur ...
O frumoase poveste de dezvoltare motorica a bebelusului. Cum cresc abilitatile motorice ale bebelusului
Deci sa trecem in revista ceea ce se intampla de la primele zile de dupa nastere pana la momentul extraordinar cand iti poti vedea bebelusul (Bebelusa) mergand: citeste toate detaliile de ladezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur
Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata
Primele 12 luni ale bebelusului - ghid pe luni
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 3 comentarii
copilulmeu creste foarte bine
Imi place foarte mult acest material - sunteti cei mai buni.
Subscriu si eu la aceasta impresie. Exact la fel a patit si baietelul meu. Dupa o zi de folosire a inceput sa nu se mai trezeasca noaptea. Am inteles ca senzorul de temperatura este la capatul tubului si e de culoare mov, iar cand laptele este prea fierbinte acea culoare mov se transforma in roz.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII