Suzetele (tetinele) si dependenta parintilor de ele

Suzetele (tetinele) si dependenta parintilor de ele

Suzetele (tetinele) si dependenta parintilor de ele

Unii parinti, observand eficienta tetinelor/suzetelor in calmarea copilului au tendinta de a le folosi mai mult pentru ei, decat pentru copii.

Credeti sau nu, viata merge inainte si dupa venirea pe lume a bebelusului. Pentru parintii care se grabesc incercand sa faca o suta de treburi in acelasi timp, pare cam prea mult sa lase totul la o parte pentru a calma bebelusul, asa ca uneori este atat de usor doar sa-i pui tetina/suzeta in gura si asa nu mai ai nici o problema.

in acest articol veti mai citi si:
Suptul unei tetine/suzete sau suptul degetului?!
Parinti care au probleme de inceput
Parinti care par sa nu se mai opreasca
Tetina/suzeta ca o masura impotriva obiceiului de a suge degetul
Fara restrictii
Depasirea fazei de folosire a tetinei/suzetei
Instructiuni de utilizare
O legatura intre folosirea suzetei (biberonului antiplictiseala) si infectiile la urechi (otita)

Suptul unei tetine/suzete sau suptul degetului?!

Uneori, doar introducerea unei tetine/suzete in gura copilului are acelasi efect ca si manuirea unui evantai magic care-ti transforma dorintele in realitate. In acest caz, dorinta se implineste caci copilul se opreste din plans. Acest obiect miraculos are o forma simpla. O tetina/suzeta este un mamelon/biberon fara orificiu, atasat unui disc de plastic. Discul impiedica inghitirea lui de care copil. Inca nu este foarte clar, cum acest obiect simplu opreste din plans chiar si un copil mai iritat: fie actul suptului este reconfortant prin el insusi, fie copilul are gura ocupata.

Parintii au in general aceleasi opinii despre suptul degetului si folosirea tetinelor/suzetelor pentru calmarea copiilor, caci stiu caci acestea pot deveni cu timpul mici obiceiuri nedorite. Dupa opinia noastra (a site-ului pe care va aflati adica), folosirea tetinelor/suzetelor reprezinta raul cel mai mic dintre cele doua.

Medicii pediatri sunt de parere ca bebelusii care folosesc fara restrictii tetinele/suzetele in primele cateva luni de viata, isi vor suge degetul mai putin, chiar daca renunta la tetine/suzete in 3-4 luni. In plus, s-a observat ca bebelusii care isi formeaza un obicei din suptul tetinei/suzetei renunta in mod voit la aceasta dupa 3-4 luni. Acelasi obiect pe care l-au folosit cu placere de-a lungul atator luni este respins de copii.

Un bebelus de 3 luni va respinge probabil o tetina/suzeta, fara nici o problema. Un copil va abandona tetina/suzeta, cel mai tarziu, pe la varsta de 2 ani. Pe de alta parte, bebelusii care incep sa-si suga degetul in primele 3 luni de viata vor continua sa o faca pana au 3, 4 sau chiar 5 ani, iar uneori chiar mai mult. Un alt dezavantaj al obiceiului de a suge degetul este acela ca dintii copilului vor fi impinsi spre exterior.

Parinti care au probleme de inceput

Toti parintii isi vizualizeaza copii razand, gangurind, zambind sau chiar si plangand, dar un copil cu tetina/suzeta in gura strica putin aceasta imagine. O tetina/suzeta pare sa puna copilul in asteptare. Un bebelus cu tetina/suzeta in gura pare sa-si piarda din personalitate, este ca si cum te-ai uita la televizor fara sunor. Acesta este motivul pentru care unii parinti manifesta neincredere fata de folosirea tetinelor pentru calmarea copiilor, chiar si atunci cand doctorii le recomanda acest lucru. Problema intervine atunci cand acesti parinti isi schimba parerea si dupa cateva saptamani incearca sa foloseasca tetinele/suzetele, caci poate fi prea tarziu si copilul nu mai accepta acest mijloc de calmare.

Parinti care par sa nu se mai opreasca

Unii parinti, observand eficienta tetinelor/suzetelor in calmarea copilului au tendinta de a le folosi mai mult in folosul lor, decat al copiilor.  Credeti sau nu, viata merge inainte si dupa venirea pe lume a bebelusului. Pentru parintii care se grabesc incercand sa faca o suta de treburi in acelasi timp, pare cam prea mult sa lase totul la o parte pentru a calma bebelusul, asa ca uneori este atat de usor doar sa-i pui tetina/suzeta in gura si asa nu mai ai nici o problema. Dar problema de-abia incepe, cand parintii isi fac un obicei din a-i da copilului tetina/suzeta chiar si dupa ce copilul este gata sa renunte la ea, dupa varsta de 3-4 luni. Folosirea tetinei/suzetei chiar si dupa aceasta varsta il va face pe copil sa perceapa tetina/suzeta mai mult ca pe o sursa de calmare, decat ca pe ceva care-i satisface nevoia de supt. In aceste conditii, bebelusul nu va mai renunta la acest obicei pana pe la varsta de un an si jumatate.

Ad-Extra3:

Tetina/suzeta ca o masura impotriva obiceiului de a suge degetul

Parintii ar trebui sa incerce sa previna obiceiul bebelusilor de a-si suge degetul, prin folosirea unei tetine/suzete, chiar din primele zile sau saptamani de viata ale copilului. Ideea este sa incercati sa va ovbisnuiti copilul cu tetina/suzeta, inainte ca acesta sa se obisnuiasca sa-si suga degetul.

Fara restrictii

Cand parintii observa ca bebelusul cauta ceva sa suga, ar trebui sa-i dea acestuia o tetina/suzeta. Initial, bebelusii dorm tot timpul, cu exceptia unor scurte perioade inainte si dupa ce mananca. Asa ca, in general, veti avea nevoie de tetine/suzete, doar in aceste momente. In orice caz, sa nu ezitati sa folositi tetinele/suzetele fara restrictii in primele 3 luni de viata ale copilului. Scopul ar fi sa-i dati copilului orice oportunitate sa suga, pana cand implineste 3 luni.

Depasirea fazei de folosire a tetinei/suzetei

Scoaterea din gura a tetinei/suzetei nu este asa usoara ca si introducera ei in gura copilului. Cei mai multi dintre bebelusi protesteaza in mod viguros, asa ca cel mai bun moment este atunci cand copilul este e punctul de a adormi sau tocmai a adormit. Copii care sunt obisnuit sa adoarma cu tetina/suzeta in gura pot strica somnul parintilor, pentru ca atunci cand tetina/suzeta le cade din gura incep sa planga pana cand parintii pun la loc tetina/suzeta.

In conditii obisnuite, cei mai multi dintre bebelusi hotarasc ei insisi cand nu mai vor sa foloseasca tetinele/suzetele, dovada fiind faptul ca le resping atunci cand le sunt oferite. In orice caz, aceasta nu insemna ca bebelusul va renunta la tetina/suzeta si peste noapte, mai ales in zilele cand simte mai acut nevoia de calmare. In aceste conditii va puteti limita incercarile la reducerea timpului de folosire a tetinei/suzetei, cand bebelusul pare sa o vrea din nou. 

Instructiuni de utilizare

Tetina/suzeta trebuie spalata bine cu sapun inainte de prima utilizare. Nu este insa nevoie sa o spalati tot timpul, cu exceptia cazului cand cade din gura copilului. Doar biberonul/mamelonul se poate strica atunci cand copilul incepe sa-l roada, asa ca este bine sa-l schimbati. 

O legatura intre folosirea suzetei (biberonului antiplictiseala) si infectiile la urechi (otita)

Diverse studii ale pediatrilor au concluzionat ca exista o legatura intre utilizarea unui timp indelungat a suzetei de catre bebelusi si infectiile la urechi.

Un nou studiu efectuat de catre cercetatori din Finlanda si publicat in Jurnalul de Pedriatie arata ca, pentru copiii care inceteaza in a mai folosi suzeta in mod frecvent dupa varsta de 6 luni probabilitatea de a contracta o infectie la urechi este de trei ori mai scazuta comparativ cu cei care o utilizeaza.

Motivul pentru care utilizarea suzetei creste susceptibilitatea nu este pe deplin inteles dar foarte probabil este ca efectul sa se datoreze modificarii echilibrului presiunii intre urechea medie si nazofaringe, ceea ce aparent impiedica functionarea corecta a trompei lui Eustachio.

Trompa lui Eustachio este un canal ce face legatura intre urechea medie, spatele nasului si gura. Ea actioneaza ca un dren din urechea medie si egalizeaza presiunea aerului intre suprafata de intrare si iesire a urechii. Blocarea trompei lui Eustachio poate genera infectii. Citeste pe larg: Suzeta si infectiile la urechi ale bebelusului 

10 metode de renuntare la suzeta: sfaturi tactice de la mamici care au trecut prin asta ...

Folosirea suzetei este, desigur, o optiune asupra careia parintii unui bebelus sunt singurii in masura sa ia o decizie.

Copilul nu are de unde sa stie de existenta suzetei, prin urmare, introducerea sau nu a acesteia in viata bebelusului este o optiune exclusiva a adultului. Inainte de a-i da copilului o suzeta, multi parinti au anumite ezitari legate de avantajele si de dezavantajele utilizarii acesteia citeste 10 metode de renuntare la suzeta: sfaturi tactice de la mamici care au trecut prin asta ...

Despre suzete, merita citit si:

Suzeta si infectiile la urechi ale bebelusului
Afla ce obiceiuri dauneaza danturii copilului tau! 
Cum este cu suzeta?
Cand copilul isi suge degetul dupa varsta de 12 luni: ce trebuie sa stie parintii
De ce nu e bine ca bebelusii baieti sa foloseasca suzeta
 

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.).

Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com  © 2017


Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 10 comentarii

  1. alexa
    alexatrimis la 13/12/2011

    bebelu meu are 7luni,e un copil tare bun ,frumusel,grasunel iar suzeta e prima lui dragoste.E foarte mancacios si are mereu nevoie de suzeta.adoarme singurel numai cu suzeta in gura.

    Raspunde la acest comentariu
  2. anca
    ancatrimis la 22/2/2011

    copilutza mea are 3 luni juma' si a inceput de vreo 2 saptamani sa-si suga degetul. m-am panicat la inceput, nu stiam ce sa-i fac, pentru ca sincer nici suzeta nu i-as fi dat. Si nu i-am dat. Am mai citit si eu si m-am mai documentat si am hotarat sa-i prelungesc sederea la san chiar si dupa ce termina de mancat. in plus stau mai mult timp de vorba cu ea si ne jucam si am vazut imbunatatiri semnificative adica isi suge degetul cand ii este foame -si asta se rezolva cu alaptatul, sau cand ii este somn sau e nelinistita- si atunci o iau in brate si o adorm sau ii spun povesti. Ideea e, cred, sa nu te panichezi si sa gasesti o solutie care sa ii fie de ajutor lui bebe.

    Raspunde la acest comentariu
  3. MIRELLA
    MIRELLAtrimis la 27/4/2010

    CUM SA-L FAC PE BEBE AL MEU SA ACCEPTE SUZETA?

    Raspunde la acest comentariu
  4. evelina
    evelinatrimis la 2/6/2009

    Sunt de aceeasi parere cu Leni, articolul nu spune nimic despre faptul cum am putea sa-i facem pe copii nostri sa renute la suzeta si despre aceea pina la ce virsta maximum un copil ar putea sa umble cu suzeta?!Si daca nu cumva suzeta actioneaza negativ la stomacelul copilului?!

    Raspunde la acest comentariu
  5. Leni
    Lenitrimis la 16/7/2008

    Acest articol nu abordeaza tema copiilor care nu vor sa renunte la suzeta, acesta fiind cazul fetitei ele, care are deja 2 ani. Nu stiu ce sa fac, la ce tertipuri sa apelez ca sa o fac sa renunte la suzeta.

    Raspunde la acest comentariu
  6. rodica
    rodicatrimis la 15/11/2006

    am pierdut momentul considerat oportun de oferire a suzetei, iar fetita noastra, in varsta acum de 5 luni isi suge degetul atunci cand ii este foame, doreste sa ne atraga atentia, cand ii este somn si gand o deranjeaza ceva, de ex. burtica. Medicul pediatru pe care-l consultam ne-a sfatuit sa regurgem la tetina in cazul in care suptul degetului dureaza mai mult de un sfert de ora, atunci presiunea creata putand crea pericolul modificarii danturii. Acum nu prea stiu cum sa apreciez situatia in lumina celor scrise de dvs.Credeti ca intr-adevar suptul degetului ii va afecta dantura? si in plus consideram ca suptul degetului ramane obicei pana la o vrsta asa inaintata in situatii de carenta emotionala. Acest aspect nu l-ati atins deloc.

    Raspunde la acest comentariu
  7. carmen
    carmentrimis la 19/6/2005

    Fetita mea foloseste suzeta numai pentru a adormii. Am alaptat_o pana la un an, dupa care i-am dat laptele cu biberonul, a uitat de parca nici nu ar fi supt vreodata. Nu stiu insa cum o s-o dezvat de suzeta, daca nu este suzeta nu este nici somnul.

    Raspunde la acest comentariu
  8. gliss
    glisstrimis la 23/3/2005

    puiutul meu a incercat la inceput sa ma foloseasca pe mine drept zuzana(suzeta)dar incetul cu incetul cand simtea nevoia de ea am incercat sa-l fac atent la jocul nostru si asa auitat de ea.

    Raspunde la acest comentariu
  9. florena
    florenatrimis la 23/5/2004

    Este bine de avertizat mamele in privinta suzetelor pe care scrie "marime universala". Eu asa i-am dat la inceput bietului bebe, care s-a obisnuit de la o saptamana cu o tetina f. mare (noi o porecliseram "bomba"). Mai tarziu mi-am dat seama, facand comparatie, ca avea cam marimea recomandata pe la 8 luni!!!

    Raspunde la acest comentariu
  10. otiliac
    otiliactrimis la 25/10/2003

    Copilul meu nu a folosit deloc suzeta pentru ca nu a fost nevoie, dar nici nu si-a supt nici degetul. Acum are 8 luni(de la 7 luni nu-l mai alaptez).

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII