Bebelușul e bolnăvior: 10 motive ca să suni de urgență medicul pediatru

Bebelusul e bolnavior -  10 motive ca sa suni de urgenta medicul pediatru

Bebelușul e bolnăvior: 10 motive ca să suni de urgență medicul pediatru

Când bebelușul se imbolnăvește, orice pãrinte trãieste cele mai cumplite spaime și neputinte. Tocmai pentru că este vorba despre un bebeluș, îngrijorarea este de zece ori mai mare pentru cã cei mici nu pot spune ce-i doare. Totul devine și mai confuz când nu poti ști sigur dacã bebelusul tãu este bolnav și dacã trebuie sã suni la doctor.

Ca sã-ti fie mai clar când trebuie sã actionezi, îti prezentãm mai jos 10 simptome care nu trebuie niciodatã ignorate.

veti citi:
Cand bebelusul da semne de boala
Bebelusul are probleme de respiratie
Bebelusul are respiratie zgomotoasã sau tuse severã
Bebelusul are o culoarea anormalã a pielii
Bebelusul refuza mancarea
Bebelusul are diaree severa sau prelungitã
Bebelusul are febra
Bebelusul are eruptii pe piele
Bebelusul are stare de somnolentã, molesealã
Bebelusul plange de ore în sir
Bebelusul are vãrsãturi frecvente
Schema vaccinurilor in 2019: calendarul de imunizare a copiilor in Romania
Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video
Comunitatea parintilor informati: forum medical

Când bebelușul dă semne de boală

Panica. Acum o orã, copilul tãu se simtea bine si, dintr-o datã, a fãcut febrã. Ce-i de  fãcut? Sã stai calmã si sã vezi cum evolueazã lucrurile sau sã chemi medicul?

Când copilul se îmbolnãveste, orice pãrinte trãieste cele mai cumplite spaime si neputinte. Iar când este vorba despre un bebelus, îngrijorarea este de zece ori mai mare pentru cã cei mici nu pot spune ce-i doare. Totul devine si mai confuz când nu poti sti sigur dacã bebelusul tãu este bolnav si dacã trebuie sã suni la doctor.

Ca sã-ti fie mai clar când trebuie sã actionezi, îti prezentãm mai jos 10 simptome care nu trebuie niciodatã ignorate.

Iata-le prezentate si explicate pe larg.

Bebelușul are probleme de respirație

Când bebelusul tãu respirã greu sau suierãtor, trebuie sã suni imediat medicul.

Ce spune medicul

Greutatea în respiratie (dispneea) este frecvent asociatã cu infectia tractului respirator, si doar ocazional cu obstructia acestuia.

Astmul bronsic, des întâlnit în primii ani de viatã, este o cauzã comunã. Simptomele sunt: tuse, respiratie suierãtoare si greoaie, obstructie pulmonarã. Tratamentul se face pe cale inhalatorie, cu medicamente care scot copilul din crizã si care previn alte crize. Citeste Astmul la copil

Cum îti poti ajuta copilul, când are o crizã de astm:

Sunã pediatrul sau du-l direct la spital.

La fiecare 5-10 minute fã-i tratamentul prescris de medic pentru asemenea crize, pânã când respiratia i se îmbunãtãteste.

Asazã-l sã stea cât mai ridicat, sã respire mai usor si încearcã sã-l linistesti.

Boli mai grave care pot declansa o respiratie greoaie sunt bronsita si pneumonia. (de citit Pneumonia la copil)

Ad-Extra3:

Bebelușul are respiratie zgomotoasã sau tuse severã

Tusea reprezintã de obicei o actiune reflexã de eliminare a mucusului din cãile respiratorii superioare. Uneori însã, ea poate fi simptomul unei boli grave.

Ce spune medicul

O cauzã frecventã si serioasã a tusei o reprezintã „crupul“ - inflamatia acutã a laringelui (voce din cutie) si traheei - care în unele cazuri poate duce chiar la moarte prin asfixiere.

Poate fi usor recunoscut dupã tusea uscatã, „lãtrãtoare“, însotitã de o respiratie extrem de greoaie, care nu trebuie niciodatã ignoratã. Crupul poate fi determinat de o infectie bacterianã sau viralã. Antibioticele nu au nici un efect în crupul viral. Dacã dureazã câteva zile sau starea copilului se înrãutãteste brusc, sunã urgent pediatrul, mai ales dacã micutul are sub 6 luni.

Ce faci pentru a-i usura respiratia:

Ridicã-l în pozitie verticalã, vorbeste-i calm, linistitor. Cu cât se sperie mai tare, cu atât respirã mai greu.

Aburii sunt cei mai eficienti într-un atac de crup laringian. Umple cada cu apã fierbinte, asazã-te cu el pe marginea cãzii si tine-l cu fata spre aburi. Aburii îl vor ajuta sã respire mai usor. Stai cu el asa cel putin 10 minute.

Dacã are febrã, dã-i paracetamol.

Dacã nu poti ameliora simptomele, apeleazã la medic. Citeste Tusea si raceala copiilor

Bebelușul are o culoarea anormalã a pielii

Pielea palidã sau albãstruie poate fi semnul unei boli, asa cã cere sfatul medicului.

Ce spune medicul

Pãrintii nu trebuie sã ezite sã cheme medicul dacã pielea copilului e albãstruie, mai ales în jurul buzelor. Înseamnã cã nu se oxigeneazã suficient. Starea se asociazã cu  greutate la respirat.

În astfel de cazuri, poate fi vorba despre o obstructie (astupare) a sistemului respirator. Poate fi vorba si despre o problemã cardiacã, dar mai rar. Citeste Malformatiile inimii la copii

Bebelușul refuza mâncarea

La un moment dat, toti copiii (si cei sub un an) refuzã sã fie hrãniti. Când un copil mic refuzã laptele, existã riscul deshidratãrii si malnutritiei, asa cã nu trebuie sã întârzii sã suni medicul. Citeste neaparat si: Importanta hidratarii corecte a bebelusului

Ce spune medicul

Bebelusii sub 4 luni sunt total dependenti de lapte (ca hranã si ca lichid). Dacã micutul refuzã mâncarea mai mult de 12 ore, poate fi în pericol de deshidratare gravã. Asadar, nu ezita, apeleazã imediat la doctor.
 

Bebelușul are diaree severă sau prelungitã

Diareea moderatã nu ar trebui sã fie motiv de îngrijorare. Dacã totusi persistã sau copilasul prezintã si alte simptome de boalã, nu ezita sã suni medicul.

Despre Diaree la bebelus, citeste pe larg:

Enterocolita la bebelus: simptome, tratament si prevenire
Siguranta alimentara a familiei tale: reguli simple care tin bolile departe
Boala diareica acuta la bebelus

Ce spune medicul

Diareea poate fi semnul unei infectii gastro-intestinale, dar apare si din cauza unei modificãri a dietei sau a folosirii antibioticelor.

Oricare ar fi motivul, diareea severã (caracterizatã prin mai mult de 6 scaune apoase în 24 de ore) poate duce la o stare periculoasã de deshidratare. Asigurã-te deci cã micutul tãu bea suficiente lichide. În cazul unui copil mic, e imperios necesar sã ceri sfatul medicului.

Bebelușul are febră

Febra nu este o boalã, ci o „functie“ a sistemului imunitar al corpului. O temperaturã ridicatã este semn cã organismul luptã împotriva unei infectii. Temperatura normalã a corpului este între 36 si 37,50C. Peste aceastã valoare, vorbim de febrã. Uneori poate fi doar cauza unei rãceli sau a unei probleme dentare. Dar când nu existã nici o cauzã aparentã si febra continuã sã creascã, în ciuda medicamentelor administrate, nu mai sta pe gânduri - sunã medicul!

Ce spune medicul

Cea mai comunã cauzã a febrei este o infectie viralã, de obicei a tractului respirator superior. De cele mai multe ori, temperatura creste chiar si dupã o baie fierbinte sau o simplã alergãturã prin casã. Numai într-un numãr mic de cazuri febra este semnul unei probleme serioase. De obicei, copiii îsi revin repede, mai ales dacã pãrintii urmeazã niste proceduri simple, cum ar fi:

Scoate-i hãinutele si acoperã-l doar cu un cearsaf. Deschide-i geamul ca sã intre aer rece în camerã.

Nu încerca sã-l stergi cu buretele îmbibat în apã rece pentru cã, desi pielea se va rãcori, nu are efect asupra temperaturii corpului si poti avea impresia gresitã cã starea copilului s-a îmbunãtãtit. Însã o baie cu apã cãlâie, nu rece, poate fi de folos.

Dã-i sã bea multe lichide, pentru a preveni deshidratarea. Dacã îl alãptezi, hrãneste-l la fiecare orã sau la cerere.

Dã-i paracetamol, preferabil sub formã lichidã (niciodatã aspirinã sub vârsta de 3 ani. Ea poate determina o boalã fatalã, numitã sindromul Reye).

Dacã temperatura nu scade dupã o orã, cheamã doctorul.

Despre febra la bebelus citeste pe larg:

Febra la bebelus: cauze si ce e de facut
Convulsiile febrile
Febra copilulu: cum ajuta febra la uciderea bacteriilor care cauzeaza boala

Bebelusul are eruptii pe piele

Majoritatea eruptiilor au o cauzã viralã, însã unele (în special cele însotite de mâncãrime) sunt rezultatul alergiilor. Eruptia care apare brusc si nu dispare sub  presiune, e semn al unei meningite.

Ce spune medicul

Dacã are o eruptie, dar nu si o stare generalã alteratã, este putin probabil sã fie ceva grav. Dacã eruptia nu dispare în câteva zile, consultã  medicul.

Dacã pare somnoros si fãrã vlagã sau varsã si nu suportã lumina, trebuie sã mergeti imediat la doctor, toate acestea fiind simptome ale meningitei. Citeste ca sa stii: Meningita la bebelus:

Bebelusul are stare de somnolentã, molesealã

Este cazul când copilului \i e mai tot timpul somn si îi e greu sã se trezeascã. Uneori, copilul nu doarme, dar e incapabil sã se concentreze asupra lucrurilor din jur. În alte cazuri, somnolenta se poate asocia cu vãrsãturi si molesealã.
Citeste neaparat:
Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte

Ce spune medicul

Aceste simptome sunt printre cele mai alarmante si necesitã control medical urgent pentru cã pot semnala o meningitã. Dacã copilul prezintã si pierderi de constientã,  actioneazã imediat.

Bebelusul plange de ore în sir

Dacã nu are nici un semn evident de boalã si totusi plânge încontinuu, atunci trebuie sã te gândesti cã îl doare ceva.

Ce spune medicul

Plânsul este deseori singurul mod în care un bebelus poate „spune“ cã îl doare ceva, asa cã nu trebuie ignorat. Se stie cã pânã la 4 luni poate fi „chinuit“ de colici, dar dacã plânge de câteva ore, fãrã nici un motiv aparent, e cazul sã apelezi la pediatru. Iar dacã plânsul coincide sau se amplificã la anumite miscãri ale membrelor, poate însemna cã s-a produs o fracturã.

Când plânsul pare tipãt sau are altã tonalitate decât de obicei, cere pãrerea unui medic si cât mai repede. Citeste ca sa stii: De ce plange bebelusul: motive si sfaturi

Bebelusul are vãrsãturi frecvente

Dacã voma se repetã sau dacã micutul se forteazã des sã verse, cheamã doctorul.

Ce spune medicul

Vãrsãturile excesive pot duce la deshidratare, mai ales la copilasii sub 6 luni.

Când apare deshidratarea, formula chimicã a sângelui se modificã periculos si rehidratarea este esentialã.

Poti sã-i dai apã fiartã si rãcitã, plus solutii de rehidratare de la farmacie (Gesol, de exemplu). Infectiile, de obicei cele virale, reprezintã cauza cea mai frecventã a vãrsãturilor. Atentie ca vãrsãturile sã nu fie amestecate cu bilã galbenã: aceasta semnificã o obstructie hepaticã si necesitã îngrijire medicalã imediatã. 

Despre vărsaturile bebelusului citeste:

Refluxul gastroesofagian la bebelus
Varsaturile bebelusului, ce e normal si ce nu?
Boli ale bebelusului care se manifesta cu voma
Infectia cu E.coli: simptome, contaminare si prevenire
Indigestia copilului: cum se manifesta si ce e de facut 


Schema vaccinurilor in 2024: calendarul de imunizare a copiilor in Romania

calendar de vaccinare 2024

Vaccinarea bebelusului este de o importanta majora pentru sanatatea si viata lui. Vaccinurile determina copilul sa-si produca proprii anticorpi care-l vor proteja de boala si in cazul fetelor vor proteja copiii acestora cand vor fi la randul lor mame.

In Romania, vaccinarea nu este obligatorie insa pe internet circula o multime de informatii anti-vaccinare - complet iresponsabile.

Orice parinte trebuie sa se informeze din surse sigure inainte de a lua o decizie de renuntare la vaccinarea copilului. Vezi aici Schema de vaccinare in 2024: calendarul de vaccinare a copiilor in Romania

Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video

Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Sistemul imunitar al copiilor se afla in maturizare, iar ei adesea sunt in vecinatatea apropiata a altor copii, in crese si gradinite, in sali de clasa si in mijloacele de transport. Asta face ca transmiterea bolilor contagioase sa fie foarte usoara si rapida, explicand partial de ce aceste boli sunt asa frecvente la copii. Iata o trecere in revista a bolilor contagioase ale copilariei.

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Toate bolile copilului aici >>

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

 autor: Desprecopii.com, articol reviziut de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, Toate drepturile rezervate (c) 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 9 comentarii

  1. Nicula Danut
    Nicula Danuttrimis la 24/11/2017

    Avem si noi un baietel de numai 3 luni si 13 zile,nu stim ce sa-i mai facem,plange incontinuu,uneori cu orele,nu da semne de vreo boala,sare brusc de la o stare de bucurie la plans....e posibil sa aibe ceva???pediatrul zice ca nu are nimic,e sanatos tun...eu cred ca e posibil sa aibe ceva dar nu ne dam seama ce?!am incercat toate metodele spuse de pediatrii si tot nimic...in cap daca il pun si tot degeaba...astept o rezolvare!!!

    Raspunde la acest comentariu
    • Ana vrabie
      Ana vrabietrimis la 5/10/2022

      Colici asta are

  2. florina
    florinatrimis la 24/5/2016

    Buna,am o fetita de un an si 9 luni si zilele trecute s.a inecat rau cu mancare,a plans mult si a tusit,insa dupa ce s.a calma i.a ramas o respiratie greoaie si parca nu mai primeste aer cum trebuie,deja are 2 zile si e la fel.

    Raspunde la acest comentariu
  3. Alexe ana
    Alexe anatrimis la 18/5/2016

    astpt rasp pt aerosol

    Raspunde la acest comentariu
    • Alina
      Alina trimis la 16/11/2016

      Cere acest sfat pe forumul desprecopii - nu aici

  4. Alexe ana
    Alexe ana trimis la 17/9/2015

    buna ziua am si eu o intrebare am un bebelus de 6luni .am fost internata pt febra de 42grade ,si misa zis ca are si viroza pulmona,ce sai fac cei de la spital iau injectat ampicilina decat si vd ca acum tuseste k mia dat drumul din spital ff repede deci 2zile ma tinut ,si eu as fi de parere daca i fac aerosol si ce i pot administra in aparatul de aerosol ce tratament k sal fac bn k vd k medici nui fac absolut nm ????

    Raspunde la acest comentariu
  5. adriana
    adrianatrimis la 14/3/2015

    Bună ziua am o fetiță de 4 ani și jumătate din când în când zice ca o intepa la inima ăsta se întâmplă odată la 2-3 săptămâni și inima ai pulsează cu mai mare viteza ce poate sa fie Mulțumesc pentru înțelegere.

    Raspunde la acest comentariu
  6. marian
    mariantrimis la 29/4/2014

    buna ziua am ofetita de 7 ani si de 3 zile nu se simte chiar bine are unele momente cand se joaca si la un momentdat are stari de moleseala si durerii de cap am fost la doctor dar nimicin schimb nu este foarte mancacioasa si sunt foarte ingrijorat ce poate fi?va rog urgent un raspuns daca se poate

    Raspunde la acest comentariu
  7. Bakk Ramona
    Bakk Ramonatrimis la 26/1/2012

    Belelusul meu are 4 luni, si de la inceput aproape are nasucul infundat. Mie mi se pare ca ar fi ceva de genul polipi, desi nu e foarte grav, adica se intampla cand si cand sa respire

    Raspunde la acest comentariu
  8. necula ralu
    necula ralutrimis la 21/12/2011

    eu chiar vreau sa fiu un pediatru cat mai bun deoarece imi plac copii si vreau sai ajut cat mai mult, iar acest articol este f important

    Raspunde la acest comentariu
  9. Iacob  Roxana
    Iacob Roxanatrimis la 19/12/2005

    Eu nu chem pediatrul deoarece si eu sunt pediatru.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII