Consumul de emulsifianți și riscul crescut de diabet de tip 2 - Ce spun cercetătorii și cum ne afectează sănătatea

Consumul de emulsifianti si riscul crescut de diabet de tip 2 - Ce spun cercetatorii si cum ne afecteaza sanatatea

Consumul de emulsifianți și riscul crescut de diabet de tip 2 - Ce spun cercetătorii și cum ne afectează sănătatea

Un studiu recent indică o posibilă legătură între consumul frecvent al unor emulsifianți și un risc crescut de diabet de tip 2. Institutul francez de sănătate și cercetare medicală (Inserm) a contribuit la acest studiu, publicat în Lancet Diabetes & Endocrinology. Emulsifianții sunt aditivi alimentari folosiți în mod obișnuit pentru a îmbunătăți textura și consumul alimentelor.

Studiul, realizat în Franța, a implicat monitorizarea pe o perioadă lungă a unui grup mare de adulți pentru a examina evoluția patologiilor și a factorilor de risc asociate stilului lor de viață. Concluziile indică o asociere între consumul frecvent al unor alimente care conțin emulsifianți și apariția diabetului de tip 2.

Anumiți aditivi alimentari cresc riscul de diabet de tip 2

Conform unui studiu recent publicat în Lancet Diabetes & Endocrinology și citat de AFP, există o posibilă asociere între consumul frecvent al anumitor emulsifianți și un risc crescut de diabet de tip 2. Institutul francez de sănătate și cercetare medicală (Inserm) a emis un comunicat care susține această concluzie, după ce a contribuit la cercetarea menționată.

Emulsifianții sunt aditivi alimentari folosiți pe scară largă în industria alimentară pentru a îmbunătăți textura și gustul produselor. Cercetarea s-a desfășurat în Franța, folosind o metodă de studiu de cohortă care a implicat monitorizarea a aproximativ 100.000 de adulți timp de 15 ani.

Rezultatele indică faptul că, consumul frecvent al unor alimente care conțin emulsifianți, precum caragenan sau gumă xantan, ar putea fi asociat cu o incidență mai mare a diabetului de tip 2. Totuși, metodologia studiului a fost criticată, iar cercetătorii recunosc că mai sunt necesare investigații suplimentare pentru a confirma aceste constatări.

Opinia criticilor asupra studiului

Cu toate acestea, similar cu studiile anterioare realizate de aceeași echipă, concluziile acestui studiu au fost primite cu prudență de către alți cercetători, care au evidențiat mai multe limitări legate de metodologie.

Aceste limitări, recunoscute chiar și de către autorii studiului, sunt parțial legate de natura observațională a acestui tip de cercetare, care nu permite stabilirea unei relații directe de cauzalitate între consumul de emulsifianți și apariția diabetului.

De asemenea, este încă neclar dacă riscul de diabet este asociat în mod specific cu consumul de acești emulsifianți, conform observațiilor epidemiologului Gunter Kuhnle, specialist în nutriție, exprimate într-o reacție publicată în Science Media Center din Marea Britanie.

Kuhnle a notat că acest studiu ar putea indica o posibilă asociere între diabet și alimentele care conțin în mod obișnuit anumiți emulgatori, dar nu neapărat cu emulsifiantul în sine. Mai mult, el a subliniat că efectele acestor asociere sunt foarte mici.

Diabetul conduce la complicații la nivelul sistemului nervos și circulator

Diabetul este o afecțiune cronică, de lungă durată, care de obicei nu se vindecă complet. Se dezvoltă atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate folosi eficient insulina produsă. Insulina este hormonul care reglează nivelul de zahăr din sânge și permite glucozei din alimente să intre în celulele organismului pentru a fi folosită ca energie. În lipsa unei cantități adecvate de insulină sau a unei utilizări eficiente a acesteia, nivelul de glucoză din sânge crește, determinând hiperglicemia.

Hiperglicemia, asociată cu diabetul necontrolat pe termen lung, poate cauza probleme de sănătate serioase, în special la nivelul sistemului nervos și circulator.

Simptomele diabetului zaharat includ: senzația de foame, sete crescută, pierdere în greutate, urinare frecventă, vedere încețoșată, oboseală accentuată și vindecarea dificilă a rănilor. În plus, bărbații și femeile pot prezenta alte simptome specifice sexului:

Simptomele diabetului la bărbați includ: scăderea apetitului sexual, disfuncție erectilă și slăbirea forței musculare.

Simptomele diabetului la femei includ: infecții frecvente ale tractului urinar, infecții vaginale, uscăciune și mâncărimea pielii.

De citit: Glicemia: ce este, de ce este importanta si simptome hipo si hiper glicemice la copil

Ce nu trebuie sa spunem copiilor care sufera de diabet

Multe persoane care sufera de diabet s-au indepartat de parintii lor, sau resping anumite aspecte ale copilariei lor, din cauza modului in care a fost tratata fectiunea de care sufera. Am facut un sondaj de opinie in randul celor care sunt dependenti de insulina, asupra sentimentelor pe care le-au trait si am primit sfaturi in legatura cu acest subiect.

Multi au raspuns ca, in ciuda varstei lor (intre 65 - 20 de ani), primesc inca aceste tipuri de comentarii sau atitudini. Asta inseamna ca aceasta lista nu se aplica doar la modul in care va tratati copiii, dar, de asemenea, modul in care va tratati partenerul de viata, prietenii sau copii adulti. Iata ce nu trebuie sa spunem copiilor care sufera de diabet.

 Despre diabetul la copil merita citit si:

Prima persoana tratata cu vaccinul impotriva diabetului de tip 1
Cu diabetul in Africa
Diabetul de tip 1 la copil poate fi provocat de prea multa curatenie|
Stii cat zahar contin bauturile racoritoare pe care le bea copilul tau?
Diabetul in copilarie
Ce este diabetul si cum se poate trai cu el?
Protejati copilul impotriva diabetului
Cum ne-a schimbat diabetul viata ....

 Grupul Dulcineii DC - Diabet zaharat la copii

Grupul special al parintilor cu copilasi cu diabet. Locul unde sa discutam despre problemele care apar odata ce s-a stabilit diagnosticul de diabet la copilasi! - Ce si cat dam copiilor sa manance? - Cate unitati de insulina la cati carbohidrati? - Ce valori are glicemia?

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

 autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII