Înscrieri la clasa pregătitoare 2024-2025: Ghid complet și criterii importante pentru părinți

Inscrieri la clasa pregatitoare 2024-2025 -  Ghid complet si criterii importante pentru parinti

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024-2025: Ghid complet și criterii importante pentru părinți

Ministerul Educației a deschis porțile înscrierilor la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2024-2025, oferind părinților oportunitatea de a-și înscrie micuții într-un nou capitol al educației lor.

Procesul de înscriere cuprinde două etape, iar depunerea dosarelor este esențială pentru toți cei care vor împlini 6 ani până la data de 31 august 2024.

Vei citi:
Alegerea unităţii de învăţământ la care va fi înscris copilul
Prima etapă de înscriere
A doua etapă de înscriere
Anul școlar 2024-2025 - Cele 5 module de cursuri

Alegerea unităţii de învăţământ la care va fi înscris copilul

Copiii ale căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție sunt automat înmatriculați la unitatea respectivă. Locurile libere sunt alocate și înmatriculate ulterior copiilor din alte circumscripții sau localități. În cazul în care cererile depășesc numărul de locuri disponibile, se aplică criterii de departajare generale și specifice.

Procedura de înscriere în învățământul primar presupune depunerea unei cereri-tip însoțite de documente justificative. Cererea poate fi completată online, transmisă prin e-mail sau poștă, sau depusă direct la secretariatul școlii. Validarea cererii este obligatorie și se face la școala dorită sau electronic, comparând datele cu documentele transmise. Părinții depun o copie a actului de identitate și a certificatului de naștere al copilului. Procesul se desfășoară conform calendarului, asigurându-se sprijin pentru părinți în programul de lucru al comisiei de înscriere.

Prima etapă de înscriere

 25 martie: Afișarea locurilor disponibile pe site-urile școlilor/inspectoratelor școlare.
 11 aprilie - 14 mai: Părinții pot depune cererile de înscriere, intrând astfel în procesul de selecție.
 29 mai: Afișarea listei cu elevii înmatriculați și a locurilor rămase disponibile pentru cei care își doresc să facă parte din această călătorie educațională.

Prima etapă de înscriere în învățământul primar implică procesarea cererilor-tip la Comisia Națională de Înscriere a Copiilor în Învățământul Primar și la nivelul unităților de învățământ. Procesarea se desfășoară în etape distincte, respectând următoarele priorități:

a) În prima fază, sunt admiși la școala de circumscripție copiii ale căror părinți au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice.

b) În a doua fază, se procesează cererile părinților care solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. Admiterea sau respingerea cererilor se realizează la nivelul comisiei de înscriere din unitățile de învățământ, aplicând criteriile generale și specifice de departajare, iar listele finale sunt validate de consiliul de administrație al unității de învățământ.

c) În a treia fază, sunt admiși la școala de circumscripție copiii ale căror părinți au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ, dar nu au fost înmatriculați din lipsă de locuri. Repartizarea se realizează cu ajutorul aplicației informatice, dacă în cererea-tip de înscriere a fost bifată opțiunea de înscriere la școala de circumscripție, în cazul neadmiterii la școala solicitată.

A doua etapă de înscriere

 30 mai: Afișarea procedurii de repartizare, pentru a oferi transparență și claritate în procesul de selecție.
 31 mai - 7 iunie: Depunerea fișelor de înscriere, etapa în care detaliile devin tot mai concrete.
 21 iunie: Afișarea listelor finale cu elevii înscriși, momentul așteptat de părinți și copii deopotrivă.
 2 - 6 septembrie: Soluționarea cazurilor copiilor neînscriși, pentru a oferi șansa fiecărui micuț să facă parte din mediul școlar.

În etapa a doua, părinții copiilor care nu au fost înscriși într-o unitate de învățământ în prima etapă sau nu au participat la această etapă completează o nouă cerere-tip de înscriere pentru locurile disponibile.

Cererile-tip de înscriere pot fi completate doar pentru unitățile de învățământ la care există locuri disponibile. Unitățile care nu mai au locuri disponibile nu pot primi cereri-tip de înscriere în învățământul primar în etapa a doua, iar opțiunile online pentru aceste unități sunt respinse de aplicația informatică.

În cererea-tip de înscriere pentru etapa a doua, părinții completează, în ordinea descrescătoare a preferințelor, maximum trei opțiuni pentru unități de învățământ la care mai există locuri disponibile.

Validarea cererii-tip de înscriere se face la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție din cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua.

Criterii de înscriere:

 Elevii trebuie să împlinească 6 ani până la 31 august 2024.
 Părinții au posibilitatea de a solicita amânarea cu un an, cu condiția să prezinte o justificare.
 Copiii care aparțin circumscripției școlare au prioritate în procesul de admitere.

Criterii de departajare:

 Existența unui certificat de handicap.
 Existența unui document care atestă că elevul este orfan.
 Existența unui frate înmatriculat în aceeași școală.

Aceste informații sunt esențiale pentru părinții care doresc să-și înscrie copiii în învățământul primar.

Ad-Extra3:

Anul școlar 2024-2025 - Cele 5 module de cursuri

Ministerul Educației a făcut publică în consultare proiectul de calendar al anului școlar 2024-2025. Cursurile anului şcolar 2024 - 2025 încep la data de 9 septembrie 2024. Ultima zi de cursuri este pe 20 iunie 2025. Mai departe>>

Despre felul cum invata copiii, cititi si:

Cum se descopera talentul unui copil 
Importanta familiei in procesul de invatare 
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare 
Inteligenţele multiple

Ce spun parintii de la Desprecopii

Ce asteptari aveti de la scoala?
Scoala creeaza tampiti!
CATALOG online. DEZBATERE

Forumuri de discutie ale parintilor

 In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII