Cum să crești copii de succes: cea mai importantă abilitate pe care părinții trebuie să o cunoască

Cum sa cresti copii de succes -  cea mai importanta abilitate pe care parintii trebuie sa o cunoasca

Cum să crești copii de succes: cea mai importantă abilitate pe care părinții trebuie să o cunoască

Abilitatea neglijată pe care părinții trebuie să o cunoască și să o învețe este perseverenta.

Perseverența reprezintă credința individuală în propria capacitate de a face tot ce este necesar pentru a-ți atinge obiectivele. Stima de sine ar putea spune, "Sunt bun!" dar eficacitatea interioară spune, "Am resursele necesare să rezolv asta și să reușesc ceea ce mi-am propus."

Copiii cu un simț puternic al eficacității interioare sunt mai predispuși să își pună la încercare abilitățile și să depună efort. În loc să dea vina pe circumstanțele exterioare sau pe o presupusă lipsă de talent pentru eșecurile lor, ei se vor concentra pe factorii care sunt în controlul lor.

Conform studiilor, copiii dobândesc perseverenta din patru surse

perseverenta copil

1. Experiența de a face lucrurile corect

Pentru ca acest lucru să se întâmple, copiii trebuie să fie provocați la nivelul potrivit. A-i forța în experiențe educaționale pentru care nu sunt pregătiți poate avea efecte contraproductive. Ori de câte ori se îngrijorează că nu pot face ceva, poți promova o mentalitate de creștere spunându-le: "Nu ai ajuns acolo încă."

2. A vedea alți oameni reușind

Este important ca copiii să vadă alți oameni pe care îi consideră asemănători lor, cel puțin în anumite aspecte (cum ar fi vârsta, rasă sau etnie, identitatea de gen, interese), atingând aceleași obiective.

Ad-Extra3:

3. Rememorarea că au o istorie în a face lucrurile corect

Poveștile pe care ni le spunem despre trecut ne creează sentimentul de competență în legătură cu viitorul. Studiile arată că oamenii care adoptă optimismul, au o mentalitate de creștere și cred în ei înșiși, deseori nu au experiențe trecute atât de diferite față de colegii lor pesimiști. Ei pur și simplu își amintesc mai viu succesele decât eșecurile.

4. O senzație de calm în corp

Dacă copiii se simt stresați sau anxioși când sunt puși în fața provocărilor, poate fi dificil să performeze fără a avea grijă de acea reacție fiziologică mai întâi. Învățarea copiilor practici de auto-liniștire, cum ar fi respirația conștientă, îi va ajuta să devină competenți în orice își propun.

Cum să îi ajuți pe copii să dezvolte eficacitate interioară

 Încurajează-i să încerce ceva la care nu sunt chiar buni. În loc să spui "Practica înseamnă perfecțiune," pentru că știm că asta nu este întotdeauna adevărat - și nu căutăm cu adevărat perfecțiunea - amintește-le copiilor că "Efortul aduce evoluție."

Clarifică pentru a corecta. Nu marca doar greșelile cu un creion roșu și spune "Greșit!". În schimb, încearcă să reformulezi, să rescrii, să schimbi întrebarea, să clarifici direcțiile și să revezi abilitățile învățate anterior. Chiar și cu copiii mici care arată către un măr roșu și spun "albastru" poți spune, "Oh, da, afinele sunt albastre, iar ăsta este un măr roșu" în loc să-i corectezi sau să spui, "Ăsta nu este albastru, puiule."

Laudă cu specificitate atunci când merită. Atunci când spui "Bună treabă! Bravo!" trebuie să fii sincer și specific. Spune copiilor când le recunoști efortul real, perseverența, creativitatea, independența și competența. Nu trebuie să ștergi complet expresia "bună treabă" din vocabularul tău. Doar adaugă puțin mai mult detaliu, precum, "Bună treabă aplicând noua tehnică de rezolvare pe care tocmai ai învățat-o."

Subliniază strategia. Ajută copiii să tragă linia dintre acțiune și realizare. Dacă copilul tău face o treabă bună la scrierea unui eseu, de exemplu, poți spune, "Am observat că ai făcut un eseu singur. Te-ai descurcat bine!" Sau, alternativ, ar putea fi nevoie să spui, "Am observat că nu ai făcut singur eseul. Poate fi cu adevărat dificil să scrii un eseu când nu ai o idee. Hai să încercăm să facem unul împreună."

Când copiii înțeleg că eșecurile lor nu sunt cauzate de limitările permanente, apare o oportunitate pentru realizări viitoare.

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard, SUA -  citeste in continuare aici.

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII