Imunitatea la copii. Sfaturi de creștere a imunitatii la copii de la medicul pediatru

Imunitatea la copii. Sfaturi de crestere a imunitatii la copii de la medicul pediatru

Imunitatea la copii. Sfaturi de creștere a imunitatii la copii de la medicul pediatru

Fiind parinti, ajung la un moment dat la intrebarea: Cum creștem imunitatea unui copil?

Subiectul acesta, al imunității și al metodelor prin care putem crește un copil cu o imunitate bună, este unul dintre subiectele ce au preocupat întotdeauna atât părinții cât și medicii pediatrii. Sistemul imunitar este format din organe, celule și molecule strâns conectate. Dacă una dintre aceste rotițe este afectată, apare o perturbare a funcțiilor acestui sistem ce determină o scădere a capacității de apărare antibacteriene, antifungice sau antivirale. Nou născuții și bebelușii până în 4-6 luni sunt protejați de anticorpii transferați de la mamă în timpul sarcinii; dar aceștia scad în timp, iar cei proprii încă nu s-au format în cantitate suficientă - sfatul dnei medic pediatru Veronica Crisan. 

Ce putem face noi, ca părinți - pentru a creste gradul de imunitate al copilului?

Sistemul imunitar este format din organe, celule și molecule strâns conectate. Dacă una dintre aceste rotițe este afectată, apare o perturbare a funcțiilor acestui sistem ce determină o scădere a capacității de apărare antibacteriene, antifungice sau antivirale. Nou născuții și bebelușii până în 4-6 luni sunt protejați de anticorpii transferați de la mamă în timpul sarcinii; dar aceștia scad în timp, iar cei proprii încă nu s-au format în cantitate suficientă - sfatul dnei medic pediatru Veronica Crisan. 

Astfel, perioada între 6 luni și 5 ani este una dificilă pentru că imunitatea proprie nu este dezvoltată suficient, existând o expunere mare la virusuri și bacterii prin intrarea în colectivitate.

O mare parte din celulele imunitare își au originea la nivelul tractului gastrointestinal.

În primul rând să îi oferim o alimentație sănătoasă. Este bine de știut că o mare parte din celulele imunitare își au originea la nivelul tractului gastrointestinal. Alimentația sănătoasă începe chiar din perioada în care bebelușul se formează în burtica mamei și de aceea noi recomandăm gravidelor o alimentație sănătoasă și echilibrată, ca și principii nutritive. Continuă ulterior din primele zile cu laptele de mamă - care asigură cea mai bună protecție antiinfecțioasă - și apoi, în momentul diversificării, cu o alimentație echilibrată care să conțină multe legume și fructe, produse lactate - bogate în probiotice, pește, carne slabă, ou, dar și o hidratare corectă.

Cum putem convinge copiii să mănânce sănătos?

Pentru a convinge copiii să mănânce sănătos este bine să-i implicăm în toate activitățile legate de masă, începând de la mersul la piață și alegerea legumelor, fructelor, alimentelor, până la prepararea diferitelor feluri de mâncare; în general, cei mici acceptă mult mai bine ceea de înțeleg.

Un alt lucru foarte important este să fie respectate orele de somn

În timpul somnului au loc procese de regenerare celulară, de asimilare a informațiilor din timpul zilei; organismul se reface pentru o nouă zi. Durata totală optimă a somnului pe zi scade odată cu creșterea copilului: astfel, sugarul are nevoie de 16-20 de ore de somn, iar adolescentul doar de 9 ore.

În primele 3 luni, bebelușii dorm între 10-18 ore, între 4-11 luni dorm 14-15 ore (9-12 ore noaptea și 1-4 episoade de somn ziua), între 1-2 ani dorm 12-14 ore - cu o oră de somn la prânz, între 2-5 ani dorm 11-13 ore (puțini copii mai au somn de prânz și pot apărea coșmarurile), între 6-13 ani dorm 10-11 ore, iar cei peste 13 ani dorm 8-10 ore.

Este important să îi învățăm pe copii să facă sport

Mai putem să îi ajutăm cu ceva: să îi învățăm să facă sport, să le placă mișcarea în aer liber (în orice condiții, chiar dacă e frig, ploaie, dar bineînțeles îmbrăcați adecvat); ideal ar fi dacă am găsi zone cu cât mai puțină poluare. Eu zic că putem să fim un exemplu pentru copilul nostru și sportul să facă partea și din viața noastră. Poate face sport de la vârsta de sugar prin cursurile de înot și ulterior la o vârstă mai mare poate alege dintre un sport de echipă sau unul individual.

Mai ales pentru cei care fac frecvent viroze respiratorii, recomandăm plimbările și vacanțele la mare: aerosoloterapia este una dintre cele mai eficiente terapii. Timpul petrecut împreună, în familie sau cu prietenii, în vacanțele la mare sau la munte, reprezintă un timp de calitate și duce la încărcarea “bateriilor“, atât a copiilor cât și a părinților.

Strict legat de experiența mea personală, copiii care mănâncă echilibrat, sănătos, din surse sigure, dorm suficient și petrec mult timp în aer liber, au o reacție mult mai bună în fața infecțiilor virale sau bacteriene.

autor: Dr. Veronica Crișan - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Imunitate

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII