Odiseea sarcinii: 9 luni magice și primele zile acasă cu bebe - sfatul medicilor (VIDEO)

Odiseea sarcinii: 9 luni magice și primele zile acasă cu bebe - sfatul medicilor (VIDEO) | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Sarcina, o călătorie uimitoare... cu emoții, schimbări, provocări, bucurii și momente unice. Și, în mod firesc, o mulțime de temeri și întrebări pe care orice viitoare mămică și le pune.

Vestea bună este că avem deja multe răspunsuri pentru voi, răspunsuri avizate și detaliate din partea medicilor care au fost alături de noi în emisiunea live din 28 martie, și anume: doamna Dr. Roxana Hristianovici, Medic specialist Pediatru (Clinica Pedilactis) care ne-a explicat amănunțit tot ce trebuie să știm despre primele zile acasă cu bebe și ce se întâmplă cu nou-născutul imediat după naștere, și virtual (în materiale video preînregistrate) i-am avut alături pe doamna Dr. Cristina Cacicovschi - Medic specialist Obstetrică Ginecologie la Maternitatea Arcadia Medical - care ne-a vorbit despre probleme și frici de sarcină, nașterea naturală vs. nașterea prin cezariană, Dr. Felician Stăncioiu - Medic și Cercetător (care a detaliat informații esențiale despre recoltarea celulelor stem) și Anca Bălășoiu - Moașă licențiată (care ne-a oferit informații esențiale despre pompele de sân).

Ce se întâmplă cu bebe imediat după naștere și ce este important să știm?

Dr. Roxana Hristianovici: În primul rând, este important ca părinților să li se ceară acordul pentru orice act medical care se desfășoară în cadrul spitalului. Apoi, imediat după ce se naște bebelușul, starea de sănătate a acestuia este evaluată de către medicul neonatolog, se va institui un scor apgar și în funcție de acesta se poate constata dacă copilul este sănătos și poate fi alăturat mamei. Dacă mama a născut prin cezariană sau bebelușul prezintă anumite probleme de adaptare la viața extrauterină, atunci copilul va fi dus în secția de neonatologie unde va primi îngrijirile corespunzătoare. După care, imediat ce este în afara oricărui pericol, este stabil din punct de vedere hemodinamic, respirator, este alăturat mamei.

În maternitate se fac 2 vaccinuri: primul este vaccinul împotriva hepatitei B (care se poate administra încă din prima zi de naștere), iar al doilea este vaccinul împotriva formelor grave de tuberculoză (vaccinul BCG, administrat a doua sau a treia zi de la naștere tuturor nou-născuților cu o greutate mai mare de 2.5 kg). De asemenea, se mai administrează vitamina K, care are rolul de a proteja copilul de riscul de hemoragiei, ajutând la o mai bună cogulare a sângelui imediat după naștere.

Alte investigații mai includ screeningul metabolic (pentru fenilcetonurie și hipotiroidism), gratuit și asigurat de Ministerul Sănătății. Contra cost se pot face screeninguri metabolice extinse care detectează mult mai multe boli.

Ideal ar fi ca prima masă a bebelușului să fie lapte matern, ori de câte ori se poate, dar dacă acest lucru nu este posibil, bebelușul va primi formulă adaptată necesarului vârstei și greutății sale, dintr-o cană sau o seringă (nu din biberon), astfel neexistând riscul de confuzie sân-biberon dacă mama dorește să alăpteze.

După o naștere naturală fără probleme, mama și bebelușul pot fi externați a doua (sau rareori a treia zi), iar după o naștere prin cezariană la două-trei zile.

Atenție: Anemia în sarcină pune în pericol și sănătatea fătului

Anemia nu afectează numai sănătatea unei singure persoane, ci, în cazul unei sarcini, poate pune în pericol și starea de sănătate a fătului. Anemia în timpul sarcinii este asociată unui risc crescut de naștere prematură, greutate mică a copilului în momentul nașterii sau chiar moarte fetală.

LACTIFERON® PLUS comprimate gastrorezistente este o formulă inovativă, dezvoltată în laboratoarele proprii din Italia, care vine în întampinarea pacienților cu diferite forme de anemie, în special a pacientelor gravide cu anemie feriprivă.

LACTIFERON® PLUS comprimate gastrorezistente este un supliment alimentar destinat tratamentului și prevenției diferitelor tipuri de anemie. Este o formulă complexă ce conține Fier bisglicinat (Ferrochel®) în asociere cu Lactoferina și un complex specific pentru absorbția fierului (Quatrefolic®, Acid ascorbic, Beta-Caroten și Metilcobalamină), recomandat tuturor persoanelor ce înregistrează niveluri scăzute ale fierului în organism, inclusiv femeilor adulte la vârsta fertilă, femeilor în perioada de post-menopauză și copiilor peste 6 ani.

Cum transportăm bebelușul acasă, din punct de vedere al siguranței?

Dr. Roxana Hristianovici: Ideal este să transportăm bebelușul într-o scoică, poziționat corect - personalul medical poate ajuta la nevoie proaspeții părinți cu sfaturi, nu ezitați să le cereți ajutorul. Un alt lucru important este ca bebelușul să nu fie îmbrăcat în haine voluminoase iar centurile să fie tensionate corect.

Ad-Extra3:

Unde este recomandat să doarmă bebelușul și câte grade sunt necesare în camera acestuia?

Dr. Roxana Hristianovici: Casa trebuie să fie bine aerisită, igienizată și să ne asigurăm că nu există mucegai. În primele luni de viață este recomandat ca bebelușul să doarmă în cameră cu un adult, dar în pătuțul lui și pe o saltea dură, tare, care să permită o bună circulare a aerului. În patul copilului nu trebuie să există absolut nimic (jucării, pături, etc.) și să fie la o distanță cât mai mare de geam sau calorifer. Temperatura ideală este undeva la 23 de grade Celsius, iar umiditatea între 40-60%.

Cum procedăm cu igiena nou-născutului?

Dr. Roxana Hristianovici: Băița nu este obligatorie în fiecare zi, dar este recomandat ca bebelușul să fie spălat la funduleț după fiecare schimbare de scutec. De asemenea, este în regulă să udăm buricul înainte să pice, nu se întâmplă absolut nimic. Apa de băiță nu trebuie să depășească 37 grade Celsius!

Igienizarea ochilor se face atunci când este necesar, dacă se adună secreții și numai cu o compresă foarte fină cu ser fiziologic. Nasul se igienizează doar la nevoie, când pare că bebe nu respiră bine. Curățarea urechilor se face doar la băiță și doar pavilionul extern și în spatele urechii - nu se introduce niciodată nimic în ureche. Nu uităm să spălăm și fontanela - zona moale a capului!

Când e vorba despre sănătate, apelează la specialiștii Farmaciilor DONA

Odată cu venirea pe lume a copilului, farmacia devine cel mai vizitat loc, deoarece vei avea nevoie de multe produse de îngrijire, dar și de medicamente. Astfel, produsele farmaceutice ar trebui achiziționate dintr-un loc sigur, de aceea este bine să-ți faci un aliat de nădejde - Farmacia DONA. Dacă descarci aplicația pe telefon, atunci când cauți un produs, îți apare lista cu cele mai apropiate farmacii de casa ta și de acolo îl poți ridica. Farmaciile DONA au mereu reduceri la multe produse. În plus, beneficiezi de consiliere de specialitate ori de câte ori ai nevoie. Au peste 300 de farmacii în țară și fac treabă bună din 1992.

Cum urmărim dacă bebelușul crește corespunzător?

Dr. Roxana Hristianovici: După naștere, bebelușii scad în greutate până în ziua 5 de viață. Este normal. În ziua 7 bebelușul nu ar trebui să cântărească mai puțin ca în ziua 3, iar între ziua 10 și 14, majoritatea își recuperează greutatea de la naștere. După această perioadă este suficientă o cântărire o dată pe săptămână pentru a evalua dacă a crescut suficient (undeva la 150-200 grame pe săptămână).

Mai important este să ne asigurăm că bebelușul udă scutecele, undeva la 5-6 scutece pline (cu urină) în ziua 4 de viață și că are cel puțin un scaun pe zi.

Programul pentru masă nu este obligatoriu, deci bebelușul nu trebuie trezit o dată la 3 ore să mănânce - este doar o recomandare a medicului pediatru în anumite cazuri specifice.

Căderea părului post-partum nu trebuie să fie un subiect tabu

Căderea părului la femei reprezintă frecvent un subiect tabu, dar care nu trebuie acceptat în mod tacit. Din fericire, Gama PARUSAN conține nutrienți care asigură în mod țintit aprovizionarea cu substanțe nutritive la nivelul scalpului și a rădăcinii firului de păr. În urma studiilor clinice, s-a demonstrat că după 3 luni de utilizare a produselor PARUSAN, numărul de foliculi aflați în faza de creștere activă (anagenă) a crescut, rezultatul fiind un efect pozitiv asupra densității părului.

În continuare am avut-o alături pe doamna Dr. Cristina Cacicovschi - Medic specialist Obstetrică Ginecologie la Maternitatea Arcadia Medical, care ne-a povestit mai multe detalii importante despre nașterea naturală.

Care sunt simptomele nașterii și când trebuie să se prezinte la maternitate viitoarea mamă?

Dr. Cristina Cacicovschi: Nașterea debutează cu apariția contracțiilor uterine dureroase, care la început sunt mult mai lente, au un interval neregulat și de intensitate redusă. Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, acestea devin regulate la un interval de 5 minute cu o durată din ce în ce mai lungă, până la 1 minut în timpul expulziei.

Contracțiile sunt percepute ca niște dureri hipogastrice, menstruale, abdominale, în partea de jos a abdomenului, uneori însoțite de dureri la nivel lombar.

Un al doilea semn este eliminarea dopului gelatinos - acesta arată ca un mucus dar poate fi însoțit și de mici striuri sangvinolente. Acesta se poate elimina ori în momentul debutului nașterii, ori cu câteva zile sau chiar săptămâni față de debutul nașterii.

Și un al treilea semn este ruperea membranelor amniotice, ruperea apei cum se spune în popor. Când apare scurgerea de lichid amniotic, mămicile trebuie să vină neapărat la un consult de obstetrică și la maternitate.

Cum se desfășoară nașterea naturală?

Dr. Cristina Cacicovschi: Nașterea are trei mari perioade. Prima perioadă se numește perioada de dilatație a colului și poate dura între 6 și 8 ore la o mămică care mai are nașteri în antecedente și 8-12 ore la prima naștere. Acum are loc dilatația colului și se produce formarea pungii amniotice cu ruperea membranelor și scurgerea lichidului amniotic.

A doua perioadă a nașterii este perioada de expulzie a fătului. Aceasta se desfășoară din momentul în care dilatația colului s-a produs complet, iar capul fătului a ajuns pe planșeul pelvi-perineal. În această perioadă, mama va simți nevoia imperioasă de a efectua eforturi expulzive. Se va constata o dilatare a perineului anterior urmată de dilatarea orificiului vulvar. Este momentul în care medicul va verifica și dacă este nevoie de efectuarea epiziotomiei. După expulzia fătului, medicul va clampa cordonul ombilical, iar dacă fătul nu are nevoie de îngrijiri imediate din partea medicului neonatolog, acesta va fi așezat pe abdomenul mamei.

A treia perioadă a nașterii este perioada de expulzie a placentei. Este o perioadă care durează aproximativ 30 de minute. Imediat după expulzia fătului urmează o perioadă de liniște, în care contracțiile uterine dureroase au încetat, așa-numita perioadă de repaus fiziologic. După aceste 5 minute, contracțiile uterine dureroase se reiau cu o intensitate mult mai mică. Imediat după expulzia placentei, medicul va verifica contractilitatea uterină și sângerarea genitală, integritatea perineului, iar în cazul efectuării epiziotomiei sau apariției altor cicatrici perineale, acesta le va sutura.

Se naște mai ușor natural sau travaliul este mai scurt dacă mama face anumite activități sportive?

Dr. Cristina Cacicovschi: Sigur că da, dacă mama face anumite activități sportive atunci își tonifiază musculatura și atunci musculatura abdominală ajută mămica să efectueze eforturi expulzive mult mai intense și cu o forță mult mai mare.

Cât de dureroasă este nașterea naturală și ce tipuri de anestezie pot fi folosite la nașterea naturală?

Dr. Cristina Cacicovschi: Durerea este percepută diferit de la o persoană la alta, în funcție de pragul la durere, de echilibrul psihic individual și de colaborarea cu medicul. Cea mai importantă tehnică de analgezie pe care pacientele care nasc la Arcadia o pot accesa este analgezia peridurală.

În ce situații nu este recomandată nașterea naturală?

Dr. Cristina Cacicovschi: O pacientă care are în antecedentele patologice o afecțiune severă, care poate progresa sau se poate acutiza pe parcursul nașterii atunci nașterea naturală este contraindicată. Sunt situații în care există o serie de tumori osoase care contraindică pasajul fătului prin canalul pelvi-genital. De asemenea, existența unor cicatrici la nivelul vaginului, perineului, colului sau o cicatrice pe uter, postcezariană pot contraindica nașterea naturală. Dacă fătul are o suferință fetală acută, dacă există o serie de anomalii care țin de placentă sau dacă fătul este foarte mare, atunci cu siguranță nașterea va decurge prin cezariană.

De la prima ecografie la prima îmbrățișare, la Maternitatea Arcadia ești în siguranță

Orice mămică care va naște în Maternitatea Arcadia trebuie să știe că va fi tratată cu mult profesionalism, cu respect și empatie. La Arcadia, imediat după nașterea naturală în special, mămica poate beneficia de ora magică. Pe parcursul spitalizării, mămica poate apela și la un consultant în alăptare, iar dacă copilul sau mămica vor avea nevoie de un consult de altă specialitate, având în vedere că Arcadia este un spital multidisciplinar, le pot accesa fără nicio problemă. Maternitatea Arcadia este spațiul ideal în care mama împreună cu copilul se găsesc în maximă siguranță alături de un personal profesionist.

Fiindcă am promis încă de la început multe informații valoroase, Anca Bălășoiu - Moașă licențiată, ne-a explicat în detaliu despre extragerea laptelui din sân, care este necesar pentru calmarea sânilor angorjați sau pentru a menține lactația atunci când mama se întoarce la serviciu.

Extragerea laptelui cu pompă de muls manuală și cu cea electrică

Anca Bălășoiu: Extragerea laptelui presupune colectarea laptelui din sân manual sau cu pompă. Extragerea manuală se face cu mâna, fiind cea mai economică opțiune pentru mamă, dar necesită practică până se obișnuiește cu ea. Uneori poate să nu fie cea mai recomandată metodă pentru o mamă activă și mai comodă.

Extragerea laptelui cu pompa de muls se poate face cu o pompă manuală sau cu o pompă electrică. Pompele manuale sunt o alegere bună, pentru că sunt portabile, sunt ușor de asamblat și dezasamblat, sunt la prețuri accesibile și sunt recomandate celor care vor să extragă laptele mai rar.

Pompa electrică este o investiție bugetară mai mare, în schimb se obține viteza și ușurința în utilizare. Acestea variază: pot fi simple sau duble, adică pentru ambii sâni, pot fi și de uz casnic sau de uz medical. De obicei au programe pentru masaj, iar presiunea și sucțiunea pe care o exercită asupra sânului sunt diferite, deoarece au module care pot fi schimbate în acest sens.

Pomparea laptelui matern cu ajutorul unei pompe electrice pentru sân este utilă pentru a păstra beneficiile laptelui matern chiar și în situațiile speciale pe care le-am menționat deja: reluarea activității la locul de muncă, bebeluși care nu prind sânul, sâni umflați sau foarte plini, producție slabă care trebuie stimulată.

Cum și când este de preferat să extragă mama laptele?

Anca Bălășoiu: Laptele se extrage de preferat dimineața, pentru că mama este mai relaxată. Se recomandă să se extragă după alăptat atunci când sânul este angorjat și copilul nu reușește să sugă suficient sau să golească sânul în așa fel încât mama să se simtă în zona de confort.

La Chicco găsești cele mai bune pompe de sân manuale și electrice, așa că alegerea produsului potrivit nu va fi una grea

Chicco este întotdeauna alături de mame, punându-le la dispoziție tot ceea ce este necesar unei alăptări îndelungate, astfel încât micuța minune să beneficieze de toate avantajele unei hrăniri sănătoase.

Am avut și o tombolă foarte atractivă pentru mămici în cadrul emisiunii! Acestea au adresat întrebări în timpul live-ului, au share-uit evenimentul și au câștigat două pompe de sân oferite de Chicco, prin tragere la sorți!

Am discutat despre multe subiecte de interes pentru proaspetele mame, dar mai este un subiect cu multe întrebări din partea părinților: celulele stem. Și pentru că recoltarea celulelor stem este o decizie extrem de importantă pentru viitorii părinți, domnul Dr. Felician Stăncioiu, Medic și Cercetător Român, Investigator principal în tratamente cu celule stem, ne-a explicat mai multe despre recoltarea celulelor stem la naștere, cât de importantă este și cum ajută.

Dr. Felician Stăncioiu: Celulele stem mezenchimale aduc premise foarte bune pentru obținerea unor tratamente care au dat rezultate ce până acum nu erau considerate posibile.

La recoltarea celulelor stem se pot obține diverse populații cu procente diferite de celule hematopoietice versus mezenchimale, principalele surse fiind măduva osoasă, recoltarea de sânge și țesut de cordon ombilical la naștere și țesute stem mezenchimale din țesut adipos. Având posibilitatea de a alege, este un deziderat pe care cu toții vrem să îl punem în aplicare, deoarece se pot utiliza cele mai potrivite celule pentru fiecare situație.

Sângele de cordon ombilical este utilizat cu succes de câteva decenii - din 1988 - pentru afecțiuni oncologice și hematologice și are un istoric de siguranță bun, în special în cazul utilizării grefelor autologe – adică sângele propriu, recoltat la nașterea copilului căruia se administrează.

Biogenis - banca de celule stem

Biogenis este o bancă de celule stem privată ce face parte din grupul FamiCord, grup European de bănci de celule stem cu locaţii de stocare proprii, partenere şi comerciale în România, Spania, Letonia, Polonia, Germania, Italia, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bosnia Herzegovina, Statele Unite.

Biogenis - banca de celule stem are consultanţi foarte bine pregătiţi şi instruind constant atât propriul personal cât şi personalul medical din clinicile şi spitalele colaboratoare ce se ocupă de recoltarea celulelor stem.

Celulele stem din sângele și țesutul de cordonul ombilical au capacitatea de a fi compatibile și cu membrii familiei. Prin stocarea celulelor stem din sângele și țesutul cordonului ombilical vă puteți proteja nu doar copilul, ci întreaga familie.

Autismul se poate trata cu ajutorul celulelor stem?

Dr. Felician Stăncioiu: Da, autismul se poate trata cu ajutorul celulelor stem recoltate la naștere, au fost îmbunătățiri, iar vestea bună este că, începând cu 2019 s-a început un studiu clinic în București, în cadrul căruia au fost administrate celule stem recoltate la naștere. Rezultatele parțiale ale studiului sunt deja foarte încurajatoare: un procent de aproximativ două treimi dintre copii au îmbunătățiri bune și foarte bune. În plus, au fost câțiva copii cu îmbunătățiri spectaculoase.

Mulțumim tuturor celor implicați, care au făcut acest eveniment LIVE posibil

Mulțumim doamnei Dr. Roxana Hristianovici, doamnei Dr. Cristina Cacicovschi, domnului Dr. Felician Stăncioiu și Moașei Anca Bălășoiu pentru toate informațiile prețioase și detaliate pe care ni le-au oferit!

Evenimentul online a fost realizat cu sprijinul partenerilor Arcadia Medical, Chicco, Parusan (Zdrovit), Farmaciile DONA, Biogenis și Lactiferon Plus (Meditrina Pharmaceutical).

Te invităm să distribui emisiunea și către alți viitori părinți!

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Evenimente

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII