Tot ce trebuie să știi pentru o igienă orală corespunzătoare a celui mic - sfaturi și recomandări de utilizare a apei de gură pentru copii
Prevenirea cariilor dentare este principalul obiectiv al sănătății orale a copilului. Sănătatea dentară face parte integrantă din sănătatea generală a unui copil în creștere. Dar, în țările în curs de dezvoltare, din cauza practicilor necorespunzătoare de igienă orală, a consumului excesiv de zaharuri și a unei alimentații nesănătoase, cariile dentare continuă să fie cea mai frecventă problemă dentară la copii. Din nefericire, copiii cu sănătate orală precară au șanse de 3 ori mai mari să lipsească de la școală din cauza durerilor de dinți.
Problemele dentare - la copiii în creștere - afectează calitatea generală a vieții din cauza infecțiilor recurente, a durerilor de dinți, a alimentației precare, a tulburărilor de somn, a vizitelor de urgență la dentist, a incapacității de concentrare și a creșterii și dezvoltării necorespunzătoare. Astfel, aceste fapte evidențiază importanța unei bune igiene orale la copii. Periajul de două ori pe zi este metoda cea mai de bază și fundamentală pentru a menține gura curată. În plus, utilizarea unei ape de gură adecvate, conform recomandării stomatologului, ajută la stimularea sănătății orale la copii.
Ce trebuie să știi pentru igiena orală adecvată a copilului
Îngrijirea dentară începe înainte de apariția primului dinte al copilului. Doar pentru că nu poți vedea dinții nu înseamnă că nu sunt acolo. Dinții încep de fapt să se formeze în al doilea trimestru de sarcină. La naștere, copilul are 20 de dinți primari, dintre care unii sunt complet dezvoltați în maxilar.
Iată când și cum să ai grijă de dinții copilului:
Chiar înainte ca bebelușului să-i apară dințișorii, curăță-i gingiile cu un tifon curat și umed pentru a îndepărta bacteriile dăunătoare.
Când bebelușului tău îi ies dinții, curăță-i cu o periuță de dinți pentru sugari. Folosește apă și puțină pastă de dinți cu fluor (de dimensiunea unui bob de orez). Utilizează pastă de dinți cu fluor. Dacă utilizezi pastă de dinți pentru bebeluși fără fluor, folosește aceeași cantitate, deoarece vrei să minimizezi orice cantitate de pastă de dinți care este înghițită.
Când doi dintre dinții bebelușului se ating, poți începe să folosești ața dentară.
În jurul vârstei de 2 ani, copilul ar trebui să învețe să scuipe în timp ce-l periezi. Evită să îi oferi copilului apă pentru a scuipa sau clăti, deoarece acest lucru poate face mai probabilă înghițirea pastei de dinți.
Copiii cu vârsta peste 3 ani ar trebui să folosească o cantitate de pastă de dinți cu fluor de mărimea unui bob de mazăre.
Supraveghează întotdeauna copiii mai mici de 8 ani în timpul periajului, deoarece este posibil să înghită pastă de dinți.
Iată cum să eviți apariția cariilor la copii:
Obiceiurile bune se deprind devreme. Învață copilul să se spele de cel puțin două ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor și să folosească ața dentară în mod regulat.
Obține suficient fluor. Utilizarea regulată a fluorului întărește smalțul, îngreunând pătrunderea acidului. Majoritatea pastelor de dinți conțin fluor, însă pasta de dinți singură nu va proteja pe deplin dinții unui copil. Fii atent, totuși, deoarece prea mult fluor poate provoca decolorarea dinților. Consultă-te mereu cu medicul stomatolog al copilului.
Limitează sau evită unele alimente. Alimentele cu zahăr, sucurile, bomboanele (în special bomboanele lipicioase, caramelele sau vitaminele gumate) pot eroda smalțul și pot cauza carii. Dacă copilul mănâncă aceste alimente, pune-l să-și clătească gura sau să se spele pe dinți după ce a mâncat pentru a spăla zahărul. Același lucru este valabil și pentru administrarea medicamentelor lichide îndulcite: pune întotdeauna copilul să se clătească sau să perieze dantura după aceea.
Nevoia de apă de gură la copii
Placa bacteriană se formează în mod constant pe dinți, dar atunci când sunt consumate băuturi și alimente care conțin zaharuri, bacterille din placă produc acizi ce duc la pierderi de calciu și fosfați din smalțul dentar. Acest proces este denumit demineralizare.
Depunerea de placă pe suprafața dintelui este factorul de inițiere a cariilor dentare și, prin urmare, reducerea plăcii ar trebui să fie semnul distinctiv al îngrijirii dentare preventive.
Saliva are un rol foarte important împotriva formării cariilor, întrucât poate inhiba colonizarea bacteriilor. Pe măsură ce acestea sunt îndepărtate, proteinele, mineralele și vitaminele existente în saliva sunt absorbite de smalțul dentar.
O metodă de îndepărtare a depunerilor de placă este metoda mecanică precum periajul dentar și periajul interdentar cu ajutorul aței dentare. Chiar dacă aceste metode mecanice sunt extrem de utile, nu sunt utilizate în mod corespunzător și eficient. Astfel, este necesară apa de gură. Aceasta este o alternativă la metodele mecanice pentru a reduce formarea plăcii dentare. Dar nu uita, apa de gură nu poate înlocui obiceiurile bune de periaj și folosirea aței dentare.
Un zâmbet frumos începe cu dințișori sănătoși
Copilul tău își periază suficient de bine dințișorii? LACALUT® KIDS Plaque Test arată prezența plăcii bacteriene. Folosirea apei de gură LACALUT® KIDS Plaque Test ca parte a rutinei zilnice de îngrijire orală a copilului, va ajuta la dezvoltarea rutinei și structurii necesare pentru a insufla importanța periajului adecvat și a folosirii aței dentare.
LACALUT® KIDS Plaque Test a fost conceput special pentru verificarea rapidă și facilă a prezenței plăcii bacteriene la nivelul danturii, la copii.
Apă de gură LACALUT® KIDS Plaque Test se utilizează înainte de fiecare periaj
De ce? Apa de gură LACALUT® KIDS Plaque Test evidențiază depunerile bacteriene existente la nivelul danturii, colorându-le în albastru. Înainte de curățarea danturii, cavitatea bucală se clătește cu 10 ml apă de gură masurată în capacul gradat, fără a se înghiți. După utilizare, dantura se curăță în mod obișnuit cu pasta de dinți și pieriuța, pentru a îndepărta depunerile bacteriene colorate în albastru. În plus, LACALUT® KIDS Plaque Test are aromă de Bubble Gum!
Produsul poate fi utilizat la copiii de peste 6 ani si este indicat pentru igiena orală zilnică, dar numai sub supravegherea atenta a parintilor.
Dacă te chinui să-ți convingi copilul să se spele pe dinți și te întrebi dacă face o treabă bună, un produs precum LACALUT® KIDS Plaque Test poate fi o modalitate bună de a face această sarcină mai interesantă. Când copilul primește feedback imediat și vizibil cu privire la cât de bine se periază, este mai probabil să se descurce mai bine.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII