Copilul NU VREA să iși facă temele. Cum ne jutăm in mod constructiv copilul - un ritual care merită incercat
Cine e de vina cand copilul nu vrea sa isi faca temele? Este greu să dai vina pe copilul care se opune cu îndărătnicie temelor. La urma urmei, deja a trecut printr-o zi lungă de școală, probabil a fost implicat în activități extracuriculare, și pe măsură ce după-amiaza se transformă în seară, are de făcut - din nou - teme. Părinții simt și ei asta - nu este momentul preferat al nimănui.
Deci, pot părinții crea un ritual de teme care să funcționeze pentru toată lumea?
Vei citi:
Temele pentru acasă nu sunt niciodata o plăcere dar...
Cum să-l ajuți pe copil să accepte provocarea
Părintele este un manager de proiect pentru teme
Cum poți ajuta copilul la teme; 6 principii practice
Temele pentru acasă nu sunt niciodata o plăcere dar...
Din punctul de vedere al unui copil, temele pentru acasa nu sunt niciodata o placere dar...din punctul de vedere al scolii - temele sunt importante si necesarea. Dar, temele pentru acasa joacă un rol important în asigurarea faptului că elevii pot face exercițiile SINGURI.
Din punctul de vedere al multori parinti, temele sunt un test de curaj. Viața de adult aduce partea ei de sarcini care sunt obligatorii și neplăcute. Dezvoltarea disciplinei în a ne îndeplini responsabilitățile, indiferent cum ne fac acestea să ne simțim, începe la mijlocul copilăriei.
Așadar, cum să-l ajuți pe copil să accepte provocarea, mai degrabă decât să îi reziste?
Primul pas, mai ales în cazul copiilor până în 13 ani, este să-i pui să-și facă temele într-un spațiu comun, cum ar fi o sufragerie sau o masă de bucătărie. Dacă alți copii sunt în casă, își pot face toți temele la aceeași masă, iar părintele poate sta prin apropiere pentru a susține efortul muncii. Acest fapt amelioreaza o parte din singurătatea pe care un copil reticent o poate asocia cu temele.
Alternativa - făcând temele la un birou din dormitor - poate duce la evitarea vinovată a temelor de către copil cât mai mult posibil. Ca toate formele de amânare, aceasta are ca efect lungirea procesului de lucru - mult mai mult decât este necesar.
Când părinții transformă ritualul de teme într-o serie de conversații despre ceea ce este de făcut, cum, și pentru cât timp, copiii se simt mai puțin „singuri” cu munca lor, savurează compania și suportul părintelui și lucrează mai bine și mai eficient.
Părintele este un manager de proiect pentru teme
Mulți părinți au impresia că nu ar trebui să aibă nimic de-a face cu temele copiilor lor. Acest lucru vine de la școli care subliniază că temele sunt responsabilitatea copilului, nu a părinților. Deși este absolut adevărat că părinții nu ar trebui să facă temele copiilor, există un rol pentru părinți - unul care este probabil cel mai bine descris ca „manager de proiect pentru teme”. Părinții pot monitoriza, organiza, motiva și lăuda efortul temelor pe măsură ce se realizează. Și da, asta înseamnă să stai cu copilul tău pentru a-l ajuta să rămână concentrat la temă. Prezența ta transmite mesajul că temele sunt o afacere importantă, care nu trebuie tratată cu ușurință.
Odată ce copilul este la birou, pune-l să-și scoată rechizitele din ghiozdan și să-ți spună despre diferitele sale sarcini. Poate că are un planificator școlar cu toate temele enumerate, sau o hârtie de la școală, sau poate că temele sunt listate pe site-ul clasei sau caietul fiecărei materii. Mulți copii participă la un program afterschool în care, teoretic, își fac temele. Ei vor pretinde adesea că și-au făcut toate temele, chiar dacă au făcut doar câteva. Împreună, faceți o listă rapidă și ușoară „Terminat/De făcut”. Scrierea a ceea ce a terminat îi va da un sentiment de satisfacție. Identificarea a ceea ce mai are de făcut îl va ajuta să se concentreze asupra sarcinilor rămase. De-a lungul timpului, această practică îl va ajuta pe copil să înțeleagă că sarcinile mari sunt îndeplinite treptat.
Apoi, cere-i copilului să pună sarcinile în ordinea în care ar dori să le facă. Încurajează-l să-și explice modul de gândire. Acest lucru îl ajută pe copil să se simtă în control asupra sarcinilor și îl determină să reflecteze asupra stilului său de lucru. Discutați împreună despre prima sarcină a temelor. Cere-i copilului să se gândească la rechizitele de care ar putea avea nevoie și asigură-te că sunt pregătite. Această treabă „pre-teme” îl ajută pe copil să se gândească la o sarcină, să o înțeleagă și să se pregătească să o execute cu plăcere.
Nu în ultimul rând, introdu un cronometru în efectuarea temelor. Provoacă-l să estimeze cât timp va dura prima sarcină. Apoi întreabă: „Vrei să setez cronometrul pentru întreaga perioadă de timp de care crezi că vei avea nevoie sau pentru un timp mai scurt?” Apoi, setați cronometrul împreună. Chiar și întrebările sunt interzise în timp ce temporizatorul rulează. Scopul este de a permite copilului să rezolve probleme în mod independent, prin concentrare. Acest lucru nu numai că ajută la construirea puterii de concentrare, ci și la creativitate, gândire critică, rezistență și inventivitate. Adesea, a fi cronometrat ajută la relaxarea copiilor care altfel s-ar simți descurajați de un munte de teme.
Pe măsură ce fiecare temă este realizată, părinții pot adăuga o întărire pozitivă semnificativă. Exclamând: „Încă o temă făcută! Și bine făcută!” ajută copilul să simtă că ceea ce face contează cu adevărat.
Ad-Extra3:
Cum poți ajuta copilul la teme - 6 principii
Pune copilul să-și facă temele la o masă comună. Stai pe aproape, pentru a atenua singurătatea pe care unii copii o simt – și pentru a preveni amânarea.
Cere-i copilului să-și despacheteze rucsacul și să discute despre teme.
Ajută-ți copilul să facă o listă cu teme „Terminate/De făcut”.
Cere-i copilului să pună sarcinile în ordinea în care dorește să le facă. Încurajează-l să-și explice gândirea – promovând un sentiment de control.
Folosiți un cronometru. Provoacă copilul să estimeze cât timp va dura o temă și întreabă-l dacă dorește să seteze cronometrul pentru acea perioadă de timp sau mai puțin.
Rolul tău: să monitorizezi, să organizezi, să motivezi și să lauzi efortul temelor pe măsură ce fiecare din ele este terminată.
► Citeste si Anxietatea legată de temele pentru acasă: de ce se întâmplă și cum ajutăm copilul? 5 sfaturi din tranșee
Ce spun despre temele pentru acasa parintii de la Desprecopii
Maratonul temelor pentru acasa
Temele la clasa pregatitoare
Temele pentru acasa - intre chin si necesitate
Ne stresam copiii cu prea multe teme?
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Toti parintii vor sa fie mandri de inteligenta copiilor lor, dar exista mai multe moduri in care un copil isi poate arata inteligenta. Din nefericire, nu fiecare tip de inteligenta este la fel de usor de recunoscut, si nu fiecare tip de inteligenta este la fel de rasplatit.
Aflarea stilului unic de invatare al copilului tau te poate ajuta sa-i dai recunoasterea de care are nevoie si sa te asiguri ca va profita la maxim de scoala si de viata.
Forum de Parenting modern
Va recomandam sa mai cititi:
Incepe scoala: 11 sfaturi de organizare pentru parinti
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
Copiii au nevoie de disciplina
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022
Referinte: Journal of Applied Psychology
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII