De ce unele femei decid să nu alăpteze și de ce asta nu le face mai puțin mame
Pentru unele mame, decizia de a-și alăpta bebelusul este una naturală. Alte mămici insă - se confruntă cu anumite situatii legate de sănătatea mentală și fizică, caracter practic sau lipsa acută de informații. De aceea, pentru unele mămici decizia de a-și alapta bebelușul este mai complicată.
În timp ce experți precum Academia Americană de Pediatrie, Institutele Naționale de Sănătate și Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă timp de cel puțin șase luni, desigur - important este ca bebe sa fie hrănit.
Chiar dacă alăptarea este încurajată de toate instantele medicale, hranirea bebelusului cu formula de lapte este, de asemenea, o opțiune. Orice mamă trebuie să aleagă metoda de hrănire a bebelusului care funcționează cel mai bine pentru ea.
Vei citi:
Schimbarea tendințelor în alăptare
Întoarcerea la muncă sau la școală
Influența furnizorilor de servicii medicale
Lipsa de suport moral
Lipsa de sprijin pentru o alăptare corectă
Probleme personale
Probleme de sănătate
Schimbarea tendințelor în alăptare
Astăzi, tot mai multe mame alăptează. Cu toate acestea, în trecut, hrănirea cu lapte formulă era mult mai populară. Este chiar posibil ca bunicele să nu înțeleagă beneficiile alăptării și chiar să descurajeze practica.
Dar, bunicele sau alte rude mai în vârstă care au puțină sau nu au experiență în alăptarea unui copil nu pot oferi sfaturi sau îndrumări. Uneori, partenerii și prietenii pot să nu aibă suficiente informații despre alăptare. Unii tati s-ar putea teme că alăptarea va interfera cu relația de cuplu si sa considere ca hranirea lui bebe cu lapte formula sa fie mai ușoară.
In Romania in special - am aflat din comentariile tinerelor mamici postate pe Jurnal de Sarcina sau pe forumul Desprecopii - ca alaptarea este prea putin incurajata, la fel ora de aur sau contactul piele-piele... Ulterior, multe mamici de bebelusi povestesc intristate ca au ratat alatarea bebelusului din cauza practicilor gresite din maternitate.
Membrii familiei joacă un rol vital în succesul alăptării. Fără sprijinul lor, multe mame pot alege să nu alăpteze.
Întoarcerea la muncă sau la școală
Poate fi copleșitor să te ocupi de un nou-născut, de responsabilitățile familiale, de o casă și de stresul suplimentar de la locul de muncă sau de la școală. Dacă stresul pompării sau alăptării este copleșitor sau frustrant, o mamă poate decide să nu alăpteze. În plus, pomparea regulată nu este întotdeauna fezabilă cu fiecare program de muncă sau orar de școală.
Influența furnizorilor de servicii medicale
Unii profesioniști din domeniul sănătății nu sunt educați în tehnicile de alăptare sau cum să se ocupe de problemele legate de alăptare. Dacă furnizorul de asistență medicală al mamei sau al bebelușului nu sprijină sau înțelege alăptarea, este posibil ca orice provocări care apar să nu fie rezolvate în mod adecvat. Sau este posibil ca mama să nu fie încurajată să continue alăptarea.
Ad-Extra3:
Lipsa de sprijin pentru o alăptare corectă
Adevărul este că stabilirea alăptării poate fi dificilă, în special fără îndrumări cu privire la abilități cum ar fi atașarea, poziționarea și prevenirea durerii mameloanelor. Multe mame nu beneficiază de sprijin pentru alăptare odată ce părăsesc spitalul. Uneori, nici ele nu primesc prea mult ajutor în timp ce sunt în spital.
Este posibil să nu știe unde să apeleze pentru ajutor sau cui să se adreseze cu întrebări dacă întâmpină probleme. De asemenea, s-ar putea să nu știe cât de comun este să aibă unele probleme.
Pot presupune că nu au suficient lapte, chiar dacă nu este deloc cazul, ceea ce se numește aprovizionare cu lapte percepută insuficientă. Dacă noilor mame nu li se oferă instrucțiuni și informații despre resursele disponibile, este mai probabil ca acestea să înceteze alăptarea.
Probleme personale
Stângăcia, problemele de imagine corporală, stigmatizarea, frica și lipsa de încredere pot contribui la sentimentele negative despre alăptare.
Preocupările legate de expunerea sânilor pot, de asemenea, să le facă pe mame să se simtă inconfortabil. Modestia este personală, dar există multe modalități de a ajuta alăptarea să se simtă mai privată.
Când gândurile despre alăptare provoacă jenă, disconfort sau rușine, este mai probabil ca o mamăsă decidă împotriva alăptării. În plus, unii oameni văd sânii ca obiecte sexuale și pot avea dificultăți să treacă peste asta.
Probleme de sănătate
Chiar dacă mamele cu multe tipuri de probleme de sănătate pot alăpta și sunt adesea încurajate să facă acest lucru, poate fi totuși dificil. Anumite afecțiuni de sănătate pot cauza o cantitate scăzută de lapte sau unele mame s-ar putea îngrijora de medicamentele pe care le iau și de modul în care acestea pot afecta copilul.
Acest lucru poate fi copleșitor și obositor. Dar cercetările arată că obstacolele în calea alăptării sunt adesea confundate cu contraindicațiile.
Este posibil ca femeile care au avut cancer de sân să nu poată alăpta după radioterapie sau o mastectomie. În plus, există unele probleme legate de sănătate, cum ar fi infecția cu HIV, când alăptarea nu este recomandată.
În unele situații, barierele în calea alăptării pot fi depășite
Dar este și o alegere personală care trebuie respectată. Trebuie să educăm femeile despre beneficiile alăptării, dar și să subliniem că, dacă nu poți alăpta [din orice motiv], copilul tău va fi bine.
Mamele care alăptează nu ar trebui să judece mamele care decid să nu alăpteze și invers. În calitate de părinți, toți trebuie să înțelegem alegerile celuilalt și să ne sprijinim reciproc, indiferent de metoda de hrănire (sau de educație parentală) pe care o alegem. În cele din urmă, cu toții ne dorim același lucru - să avem copii fericiți și sănătoși.
► Citeste in continuare Hranirea lui bebe cu biberonul: 4 modalitati de a-i oferi dragoste si comunicare
Despre laptele formula pentru bebelusi, trebuie sa cititi si
Hranirea bebelusului cu lapte formula
Laptele praf de inceput pentru sugari: studiu de piata facut de APC Romania
3 intrebari si raspunsuri despre alimentatia bebelusului cu formule de lapte
Diferentele nutritionale dintre laptele mamei si laptele formula pentru bebelusi
Lapte de la san sau lapte praf formula? Ce dam bebelusului si de ce
Informatii complete despre alimentatia bebelusului
Alaptarea bebelusului - ghid complet
Hranirea bebelusului cu lapte formula - ghid complet
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII