Gripa la bebeluși: complicații și prevenție cu vaccinul gripal - sfatul medicului

Gripa la bebeluși: complicații și prevenție cu vaccinul gripal - sfatul medicului | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Gripa este o infecție cauzată de un virus extrem de contagios, responsabil adesea de epidemii în perioada rece a anului (din noiembrie până în aprilie). Gripa se transmite prin tuse sau strănut, precum și prin contact cu suprafețele contaminate. Virusul gripal trăiește 1-2 zile pe suprafețele dure, 5 minute pe piele și până la 15 minute pe hârtie.

• Dar mai multe informații utile ne oferă doamna Dr. Roxana Hristianovici, Medic Specialist Pediatru.

Gripa poate genera complicații în cazul copiilor mici

În funcție de sezon, Organizația Mondială a a Sănătății (OMS) estimează că la virusul gripal rata de îmbolnăvire la copii este între 20 și 30% (1).

Copiii au risc crescut de complicații ale gripei și cele mai mari rate de infectare în comunitate în timpul epidemiilor de gripă (2).

gripa bebelusi

Cea mai mare rată de contagiune a gripei este cu 1-2 zile înainte de debutul bolii și la maxim 5 zile după ce simptomele gripei încep să se manifeste.

Dacă în cazul adultului sănătos, gripa nu generează complicații pe termen lung ci doar un disconfort marcat pe perioada de boală (febră înaltă, cefalee intensă, dureri musculare și oboseală), în cazul copiilor mici și în special a sugarilor, complicațiile sunt mult mai frecvente, unele din ele putând chiar cauza decesul. Printre cele mai frecvente complicații se numără: pneumoniile virale sau bacteriene, care duc adesea rapid la insuficiență respiratorie în cazul sugarului, otită, deshidratare severă, encefalită.

Cum ținem gripa la distanță?

Vestea bună este că avem două arme eficiente pentru a ține gripa la distanță: vaccinarea și igiena corespunzătoare. Totuși, nici una dintre aceste soluții nu au o eficiență de 100%.

Vaccinarea antigripală anuală este cea mai bună modalitate de a preveni gripa, fiind recomandat tuturor copiilor cu vârste peste 6 luni. În anumite situații, deși vaccinat împotriva gripei, copiii pot dezvolta infecția, însă conform statisticilor, fac o formă mai ușoară de boală și fără complicații majore.

O categorie specială o reprezintă sugarii sub 6 luni, care, deși fac parte din categoria de risc, ei nu pot să fie vaccinați. În această situație prevenția prin igienă este foarte importantă:

 vaccinați adulții care intră în contact apropiat cu copilul;
 evitați zonele aglomerate precum mall-ul, sălile de așteptare;
 vaccinarea gravidei, pe lângă protecția pe care o oferă acesteia, protejează și sugarul în primele luni după naștere prin trecerea transplacentara a anticorpilor.

Impactul vaccinării antigripale la copii

JAIN VK, RIVERA L, ZAMAN K, ET AL. VACCINE FOR PREVENTION OF MILD AND MODERATE-TO-SEVERE INFLUENZA IN CHILDREN. N ENG J MED. 2013;369(26):2481-91

Vaccinurile ne protejează. Ele ne ajută să ne apărăm de bolile infecțioase și ne permit să ne uităm la viitor cu multă speranță. Vaccinurile ne oferă șansa să apreciem lucrurile mărunte și să visăm la cele mari, care pot schimba lumea noastră și a celor din jur. Protejează-te pe tine și pe cei din jur cu ajutorul vaccinului gripal!

Referințe:
(1) www.who.int
(2) American academy of eference: american academy of paediatrics. recommendations for prevention and control of influenza în children, 2020–2021. pediatrics volume 146, number 4, october 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️