Probleme dermatologice la adolescenți - Cum identificăm acneea și ce nu ar trebui să lipsească din rutina de îngrijire?

Probleme dermatologice la adolescenti - Cum identificam acneea si ce nu ar trebui sa lipseasca din rutina de ingrijire?

Probleme dermatologice la adolescenți - Cum identificăm acneea și ce nu ar trebui să lipsească din rutina de îngrijire?

Știai că pielea este cel mai mare organ al corpului nostru? Este esențială pentru a ne proteja organele interne, mușchii și oasele, dar în același timp reflectă cine suntem și este prima impresie despre noi asupra celorlalți.

Dacă ai trecut prin adolescență fără a te confrunta cu acneea, consideră-te o persoană norocoasă. Acneea, o afecțiune a pielii care afectează în primul rând fața, umerii, pieptul și spatele, este prezentă la aproximativ 80% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 11 și 30 de ani, potrivit National Institutes for Health. (1)

Ce este acneea?

Acneea debutează în mod normal în anii adolescenței (anii pubertății), când organismul crește producția unui hormon numit testosteron. Acest hormon stimulează producerea unei substanțe uleioase numită sebum (uneori agravată și mai mult de încercările disperate ale unui adolescent de a face totul să se oprească), care se amestecă cu celulele moarte ale pielii și părul în orificiile pielii cunoscute sub numele de foliculi pilosi. Această acumulare de celule ale pielii, ulei și păr, toate aglomerate, captează bacteriile, provocând inflamație și înfundarea porilor. O bacterie numită cutibacterium acnes sau C. acnes, de asemenea, se implică și creează mai multă inflamație. Alte cauze ale acneei includ:

Vârsta: datorită modificărilor hormonale care apar în pubertate, adolescenții sunt mult mai predispuși la apariția acneei.
 Genul: băieții prezintă tipuri mai severe de acnee și sunt afectați mai frecvent decât fetele.
 Diverse afecțiuni: tulburările hormonale pot complica acneea la fete.
 Ereditatea: persoanele cu un istoric familial de acnee prezintă o susceptibilitate mai crescută la această boală.
 Modificările hormonale: acneea se poate intensifica înainte de menstruație, în cursul sarcinii și la menopauză.
 Alimentația: nu se cunosc alimente care să provoace apariția acneei, unele, însă pot cauza intensificarea sa (de exemplu laptele, zaharurile, carbohidrații, hrana tip fast-food, sucurile sau pudrele proteice).
 Igiena personală: folosirea săpunurilor abrazive, frecatul intens sau „scosul” coșurilor înrăutățesc acneea.

Cum identificăm acneea?

În timp ce simptomele acneei variază ca severitate, vei observa aceste semne pe zonele corpului cu cele mai multe glande sebacee (fața, gâtul, pieptul, spatele, umerii și partea superioară a brațelor):

 Pori înfundați (coșuri, puncte negre care sunt vizibile și negre la suprafață, iar culoarea închisă nu este murdărie și nu poate fi curățată, și puncte albe, care sunt mici și sub piele).
 Papule (leziuni roșii la nivel de piele, dureroase la atingere; când bacteriile se înmulțesc, papulele pot dezvolta pustule).
 Pustule (leziuni cu un conținut de culoare alb-gălbui).
 Chisturi (clar vizibile, dureroase, pline de puroi sau lichid și care pot provoca cicatrici).

Punctele albe sau punctele negre sunt, de fapt, glande sebacee înfundate, deoarece, pentru a împiedica uscarea, pielea produce ulei în glandele sebacee care se găsesc în straturile mai profunde ale pielii. Punctele negre nu sunt cauzate de murdăria care blochează porii, ci mai degrabă de oxidare (o reacție chimică care are loc atunci când uleiul reacționează cu oxigenul din aer). Persoanele cu acnee au glande care produc mai mult ulei și sunt mai ușor astupate, determinând inflamarea glandelor.

Din nefericire, acneea poate afecta încredere de sine a unui adolescent. Efectele psihologice ale acneei pot fi profunde, iar persoanele cu acnee sunt expuse riscului de a suferi efecte negative substanțiale asupra calității vieții, similare celor observate la persoanele cu astm, epilepsie sau artrită. Adolescenții și adulții cu acnee au rate mai mari de anxietate, stimă de sine scăzută și depresie, comparativ cu cei fără acnee. Dar un alt factor important de reținut este că acneea nu trece de la sine si nu este doar o perioadă a pubertății. Modificările hormonale din perioada adolescenței se pot prelungi și în viața adultă împreună cu alți factori implicați în acnee, de aceea, este foarte important să existe o rutină corespunzătoare și un tratament personalizat.

Cum spunem STOP agravării acneei?

Excesul de sebum, roşeaţa, mâncărimea, porii dilataţi, punctele negre sunt indicii că tenul are nevoie de ajutor. O igienă riguroasă şi folosirea produselor de îngrijire corespunzătoare ajută pielea să se regenereze, aceasta devenind vizibil mai luminoasă, mai netedă şi mai catifelată.

În general, prevenirea acneei este posibilă doar printr-o rutină de îngrijire corectă a pielii. Doamna Dr. Iuliana Lupu, Medic Primar Dermato-Venerologie la Clinica Medicum, ne confirmă acest acest lucru și ne spune care sunt și pașii ce nu trebuie omiși în această rutină:

 Curățarea tenului dimineața și seara, cu un produs blând. Prin curăţare şi ştergere se îndepărtează impurităţile, polenul, machiajul, excesul de sebum.
 Aplicarea unui produs hidratant pentru a regla secreția de sebum și a reduce inflamația.
 Folosirea unei creme antiacneice recomandate de medicul dermatolog.
 Folosirea unei creme de protecție cu un SPF de min 30.

Iată și ordinea corectă de aplicare a produselor de îngrijire a tenului după spălarea feței: cleanser, toner, ser, Tinero, cremă de protecție solară.

Mai multe recomandări și filmulețe explicative te așteaptă pe contul de TikTok @coolonia.tinero >> locul în care preadolescenții/adolescenții pot găsi inspirație, sfaturi, un loc în care pot pune întrebări fără jenă și primi răspunsuri la obiect.

Dar ce este Tinero®?

Tinero® este un gel seboregulator regenerant, un produs dermatocosmetic destinat îngrijirii pielii cu tendinţe acneice, pentru adolescenţi şi persoanele adulte.

Are rol în regenerarea pielii, aceasta devenind vizibil mai luminoasă, mai netedă și mai catifelată. Se aplică de 2-3 ori pe zi, în strat subțire, prin masare ușoară, după curăţarea prealabilă a zonei, și este non comedogenic.

Cum poate ajuta Tinero® un adolescent care se luptă cu o erupție acneică?

 Tinero® estompează imperfecțiunile, conferind pielii un aspect plăcut.
 Tinero® reglează secreția de sebum.
 Tinero® favorizează eliminarea coșurilor.
 Tinero® combate principalul efect nedorit al medicaţiei antiacneice topice, uscăciunea tenului, hidratând şi având efect emolient.
 Comparativ cu gelul care conţine clindamicină, nicotinamida a demonstrat o activitate antiinflamatoare puternică, fără riscul dezvoltării rezistenţei bacteriene.

Cu o îngrijire corectă, pot dispărea şi micile probleme ale adolescenţei, care, uneori, par de nedepăşit.

Tinero®, formula perfectă pentru tenul cu imperfecţiuni!

Referinţe:
(1)
niams.nih.gov

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII