Omega 3 și copiii. Importanța acestui nutrient esențial pentru sănătatate si cele mai bune surse naturale de omega-3
Acizii grași Omega-3 sunt extrem de importanți pentru menținerea sănătății generale a copilului. Grasimile sanatoase din Omega-3 sunt deosebit de benefice pentru sănătatea creierului copiilor. De asemenea, pot ajuta la calitatea somnului și pot reduce simptomele ADHD și astm.
Oferind copilului multe alimente bogate în omega-3 putem ajuta la asigurarea necesarului zilnic de Omega-3. Iată și cele mai bune surse naturale de Omega 3.
Vei citi:
Omega 3 vs Omega 6
Cum reducem aportul de omega 6 al copilului
Cum să crești aportul alimentar de omega 3 al copilului si surse naturale de Omega 4
Cât pește ar trebui să includ în alimentația copilului și ce tipuri de pește sunt cele mai bune?
Dar nivelurile ridicate de mercur găsite în unii pești?
Ce se întâmplă dacă copilul nu consumă pește?
Acizii grași Omega-3 sunt extrem de importanți pentru menținerea sănătății generale a copilului. Omega-3 sunt deosebit de benefice pentru sănătatea creierului copiilor. De asemenea, pot ajuta la calitatea somnului și pot reduce simptomele ADHD și astm.
Unul dintre marile motive pentru care copiii noștri trebuie să mănânce mai mult pește este pentru acel super-important omega 3, care adesea lipsește din alimentația lor. Când copiii noștri consumă pește prăjit în uleiuri ieftine împreună cu chipsuri de cartofi, prăjite tot în uleiuri ieftine, bunătatea peștelui este irosită. Iată de ce...
Omega 3 vs Omega 6
În alimentația noastră modernă, aportul de omega 3 și omega 6 este total distorsionat. Mâncăm mult prea mult omega 6 (deseori fără să știm) și deloc suficient omega 3. Acest dezechilibru este un factor major care contribuie la simptomele multor probleme de sănătate din copilărie care sunt atât de comune astăzi, cum ar fi astmul și eczema.
Omega 6 este inflamator, promovează inflamația, în timp ce omega 3 este antiinflamator, reduce inflamația. Pe scurt, inflamația ne stresează sistemul imunitar și duce la boli, așa că menținerea inflamației scăzute este importantă pentru sănătatea copiilor, precum și a noastră!
Pentru a îmbunătăți acest raport omega 6 la omega 3 trebuie să ne uităm la ambele părți
1) Redu aportul de omega 6
2) Crește aportul de omega 3
Să vedem mai întâi cum reducem aportul de omega 6 al copilului
Sursele de omega 6 sunt abundente în alimentația noastră. O mare parte provine din uleiurile ieftine folosite în alimentele procesate și ambalate. Este dificil să găsești pe raftul supermarketului un aliment care să nu conțină aceste uleiuri bogate în omega 6, cum ar fi canola, floarea soarelui, șofran, porumb și soia. Sunt favorizate de producătorii de alimente datorită duratei de valabilitate lungi și prețului ieftin.
Verifică mereu eticheta pâinii, cerealelor, biscuiților, dips-urilor, dressing-urilor, nucilor prăjite, batoanelor muesli, margarinei, maionezei, sosurilor, marinatelor și gustărilor pentru copii pe care le cumperi și vei fi surprins de cât de mult din acest omega 6 se strecoară în alimentația copilului tău.
Iată câteva idei de schimburi pe care le poți face pentru a reduce foarte mult aportul de omega 6 al copilului.
Alege pâinea fără aceste uleiuri ieftine în ele. O pâine cu aluat de la brutăria sau piața locală este ideală.
Unii biscuiți ușor disponibili fără uleiuri bogate în omega 6 includ rondelel de orez expandat.
Evită pe cât posibil granola comercială, muesli și alte cereale pentru micul dejun. Încearcă să-ți faci singur granola sau muesli de casă.
Prepară-ți maioneză, sosuri pentru salată, sosuri și marinate folosind un ulei mai sănătos, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de cocos.
Prepară propriile gustări pentru copii, batoane cu muesli, prăjituri și biscuiți, astfel încât să știi exact ce includ. Făcând acest lucru, nu numai că vei reduce aportul de omega 6 al copilului, ci și aportul de zahăr.
Nu găti cu uleiuri bogate în omega 6. Alege în schimb ulei de cocos, ghee, unt sau chiar untură. Uleiul de măsline poate fi folosit și pentru gătit la temperaturi joase până la moderate.
Ad-Extra3:
Cum să crești aportul alimentar de Omega 3 al copilului - surse naturale de Omega 3
Un cuvânt - PEȘTE! - dar si alte alimente - vezi infograficul de mai jos
Peștele este de departe cea mai bună sursă de Omega 3 pe care o avem la dispoziție. Conține grăsimile Omega 3 „gata de utilizare” – E.P.A. și D.H.A. care ajută la hrănirea celulelor copilului cu grăsimi esențiale, sănătoase și reduc inflamația.
Carnea animalelor hrănite cu iarbă este o altă sursă bună de grăsimi Omega 3
Aceste cărnuri au un raport Omega 3 : Omega 6 mult mai favorabil decât carnea crescută forțat. Așa că, plătește puțin în plus și caută carne de la animale hrănite cu iarbă pentru familia ta.
Unele nuci, semințe și uleiuri, cum ar fi nucile, semințele de chia, semințele de in și uleiul de in sunt bogate în grăsimi Omega 3, dar, spre deosebire de pește, nu conțin omega 3 E.P.A. și D.H.A. În schimb, conțin o grăsime Omega 3 numită A.L.A. care trebuie convertită în E.P.A. pentru a fi folosită de organism (nu conțin celelalte grăsimi benefice omega 3 D.H.A.). Această conversie nu are loc foarte ușor și necesită mulți nutrienți pentru a se realiza. Vegetarienii pot deveni cu ușurință deficitari de grăsimi Omega 3 și adesea au nevoie de suplimente pentru a obține suficient din acești nutrienți importanți. Dacă copilul tău este strict vegetarian (fără pește sau ulei de pește), cel mai bun lucru pe care îl poți face este să-i asiguri o mulțime de A.L.A. (semințe de in, nuci și semințele de chia) și suplimentează cu vitamine.
Cât pește ar trebui să includ în alimentația copilului și ce tipuri de pește sunt cele mai bune?
Pentru ca cei mici să obțină grăsimi omega 3 adecvate prin alimentație, se recomandă 2-3 porții de 75 g de pește bogat în uleiuri Omega 3.
Toți peștii conțin grăsimi Omega 3, dar cele mai bogate surse sunt sardinele, macroul, heringul, păstrăvul de ocean, somonul sălbatic, stridiile, midiile, tonul.
În general, proaspăt este cel mai bun, dar și unele conserve de pește sunt ok. Încearcă să obții 1-2 porții de pește proaspăt și 1-2 porții de pește conservat pe săptămână. încearcă mereu conservele de sardine, macrou sau somon, mai degrabă decât tonul. Alege conserve de pește în apă.
Dar nivelurile ridicate de mercur găsite în unii pești?
Trebuie să fim foarte atenți când vine vorba de expunerea la metale grele. Copiii nu sunt doar mini adulți, ci au o capacitate redusă de a detoxifica metalele grele precum mercurul.
Cheia pentru a mânca pește în siguranță este să alegi pești care sunt mai jos în lanțul alimentar, cum ar fi sardinele. Peștii mari, cum ar fi rechinul (fulg), marlinul și peștele-spadă, conțin mercur, deoarece au mâncat pești care au mâncat la rândul lor pești mai mici, care au mâncat pești mai mici și așa mai departe, acumulând mai mult mercur în carnea lor.
Ce se întâmplă dacă copilul nu consumă pește?
Ca întotdeauna, mâncarea este o sursă mai bună de nutrienți decât suplimentele. Prin includerea mai multor pești în alimentație, copilul nu numai că va primi un plus de grăsimi Omega 3, ci și proteine, seleniu, iod și zinc. Acești nutrienți lipsesc adesea, așa că este un câștig pentru toate.
Dacă totuși copilul nu mănâncă deloc pește, este important un supliment de ulei de pește de bună calitate.
Suplimentele cu ulei de pește sunt utile pentru copiii cu eczeme, alergii (nu alergii la fructe de mare!), astm, A.D.H.D., autism și alte afecțiuni, pentru a te asigura că primesc o doză terapeutică de E.P.A și D.H.A.
Despre Omega 3 - mai cititi:
Este uleiul de peste elixirul vietii?
Importanta Omega 3 pentru copilul tau
Sunt suplimentele de OMEGA 3 - medicamentul minune sau nu?
10 alimente care stimuleaza creierul copilului
Doriti ca fiul sau fiica dumneavoastra sa se descurce mai bine la scoala? Atunci printre altele, este bine sa-i urmariti cu atentie alimentatia. Anumite alimente stimuleaza dezvoltarea creierului – si ii imbunatatesc functionarea, memoria si concentrarea.
Da fapt, creierul este un organ foarte flamand – primul dintre organele corpului care absoarbe nutrientele din alimentele pe care le mancam, explica nutritionistii. Daca hraniti corpul cu junk food, in mod sigur si creierul va suferi. Iata 10 alimente minune care stimuleaza creierul copilului si sfatul de la Desprecopii :)
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII