Dimensiunea stomăcelului unui nou-născut este mai mică decât crezi

Dimensiunea stomacelului unui nou-nascut este mai mica decat crezi

Dimensiunea stomăcelului unui nou-născut este mai mică decât crezi

Regurgitează, bea lăpic, are scutece ude des... Dacă ești proaspăt părinte, cantitatea de lichide care trece prin nou-născutul tău poate părea copleșitoare. Cu toate acestea, dacă este prima dată când alăptezi, este greu să știi dacă copilul tău mănâncă suficient.

Cum corpul lor mic aparent nu păstrează nimic înăuntru, s-ar putea să începi să te întrebi dacă îți hrănești micuțul în exces sau nu. Pentru a te ajuta, avem informațiile de care ai nevoie pentru a înțelege mai stomacul nou-născutului...

Vei citi:
Dimensiune versus volum
Stomăcelul nou-născutului în Ziua 1
Stomăcelul nou-născutului în Ziua 3
Stomăcelul nou-născutului în Ziua 7
Ce trebuie să știi când alăptezi
Ce trebuie să știi când hrănești bebelușul cu formulă

Dimensiune versus volum

Este important de reținut că există o diferență între ceea ce poate menține stomacul unui nou-născut și ceea ce ar trebui să mențină (sau ceea ce ține în mod normal).

Când vorbim despre „dimensiunea” stomacului lor, vorbim de fapt despre volum: cât lapte (sau colostru) înghite confortabil un bebeluș când suge.

Când i se administrează formulă prea devreme, un copil poate bea mai mult decât este necesar.

Comparațiile de mărime prezentate mai jos sunt bune pentru a vizualiza aproximativ cât de mult ar trebui oferit unui copil. Stomacul nou-născutului poate sau nu să aibă de fapt această dimensiune și să nu „crească” de fapt de la o zi la alta.

Stomăcelul nou-născutului în Ziua 1

În prima zi, stomacul bebelușului tău are dimensiunea unei cireșe. Un nou-născut poate bea aproximativ 1 lingură o dată, așa că este în regulă dacă produci doar o cantitate limitată de colostru în timpul hrănirii.

Stomăcelul nou-născutului în Ziua 3

Până în ziua 3, stomacul micuțului tău a crescut până la dimensiunea unei nuci, care este suficient pentru a găzdui 22-27 ml de lichid.

Dacă alăptezi, s-ar putea să te trezești îngrozită în această perioadă, iar laptele tău matern va începe probabil să devină mai alb și mai lichid. Acesta se numește lapte de tranziție și este perfect normal.

Ad-Extra3:

Stomăcelul nou-născutului în Ziua 7

Până când copilul tău împlinește 7 zile, stomacul lui are probabil dimensiunea unei caise. După 7 zile, copilul tău este gata pentru 45-60 ml de lichid.

Dacă totul merge bine cu hrănirea, copilul ar trebui să se apropie din nou de greutatea de la naștere până acum.

Ce trebuie să știi când alăptezi

Crezi sau nu, sânii tăi au produs colostru din timpul sarcini, chiar de la 12 - 18 săptămâni! Chiar dacă nu intenționezi să alăptezi, sânii tăi vor produce în continuare colostru, așa că ar trebui să discuți cu medicul despre cum să procedezi mai bine în continuare.

Un nou-născut, de obicei bea aproximativ 30 ml de colostru în primele 24 de ore de la naștere, pe parcursul mai multor alăptări.

De asemenea, va petrece mult timp la sânul mamei, ceea ce este util pentru dezvoltarea aportului de lapte matern.

Dacă se pare că tot ce vrea copilul tău să facă este să sugă, nu înseamnă neapărat că nu se satură. Este complet natural și semnalează corpului tău să producă mai mult lapte.

De asemenea, este normal ca un bebeluș să vrea să doarmă mult în primele 24 de ore.

Colostrul va începe să se transforme în lapte de tranziție la aproximativ 2 - 5 zile după naștere. Laptele de tranziție va fi mai voluminos decât colostrul și poate părea ca laptele integral.

La aproximativ 10 până la 14 zile după naștere, ar trebui să fii pe cale să produci lapte matur. Laptele matur este împărțit într-un prelapte apos și un lapte posterior mai gras.

Compoziția laptelui matur se va schimba zilnic în funcție de nevoile specifice ale bebelușului. Dar dacă vrei să crești sau să micșorezi cantitatea pe care o produci, este important să reții că sânii lucrează pe principiul cererii și ofertei. Cu cât bbe suge mai des (sau tu mulgi mai mult), cu atât sânii vor produce mai mult lapte matern.

Ce trebuie să știi când hrănești bebelușul cu formulă

Cu formula, este important să monitorizezi câți ml consumă micuțul, deoarece există șansa de a-ți supraalimenta copilul.

Nu uita: stomacul este un organ care se poate extinde, motiv pentru care regurgitatul frecvent poate fi uneori un semn că bebelușul mănâncă prea mult.

Semnele de supraalimentare pot include:

 agitație după hrănire
 vărsături frecvente
 gaze intestinale
 diaree

Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă să nu sprijini biberonul pe un suport, deoarece acest lucru poate duce la supraalimentare. În schimb, un adult ar trebui să fie implicat activ în hrănirea cu biberonul, ținând copilul în poziție verticală, ținând biberonul orizontal și urmărind indicii că bebe nu mai este interesat.

Completarea alăptării cu formulă sau încetarea alăptării înainte de termenul recomandat poate avea efecte mai târziu. S-a demonstrat că acest lucru contribuie la obezitate în copilărie și adolescență, precum și la obezitate și boli cardiovasculare la vârsta adultă.

Deși Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni, acest lucru nu este întotdeauna posibil sau dorit. De aceea, mulți experți recomandă alăptarea exclusivă timp de cel puțin 3 - 4 săptămâni pentru a ajuta la stabilirea aportul de lapte matern și pentru a asigura confortul copilului cu alăptarea la sân.

Există, totuși, momente în care suplimentarea cu formulă poate fi indicată din punct de vedere medical, cum ar fi atunci când bebelușul nu se crește în mod adecvat sau are nevoie de hidratare suplimentară pentru a ajuta la icter.

Formula poate fi o alegere, de asemenea, dacă te întoarci la muncă și ai probleme cu producerea unei cantități adecvate de lapte matern.

Stomacul bebelușului tău este mic. Este normal să simți o oarecare îngrijorare cu privire la cantitatea de lapte pe care o bea (sau nu!). Dar șansele sunt, dacă este alăptat, să nu consume în exces.

Nu uita: micuțul nu va avea nevoie de mult lapte, dar va avea nevoie de el frecvent. Este important să te asiguri că urmărești semnele de foame, mai ales atunci când nu bea mult în timpul fiecărei hrăniri.

De asemenea, vei dori să fii atentă la creșterea adecvată în greutate, precum și la cantități suficiente de materii fecale și urină, pentru a indica faptul că primește suficient lapte.

Diferentele nutritionale dintre laptele mamei si laptele formula pentru bebelusi

Diferentele nutritionale dintre laptele mamei si laptele formula pentru bebelusi sunt date importante care trebuiesc stiute de tinerele mamici. Iata mai multe date concrete care explica diferentele nutritionale dintre laptele mamicii (de la san) si cel special - formula - pentru bebelusi si alte amanunte importante.

Tot despre calitatile unice ale laptelui matern si beneficiile alaptarii merita citit si

Laptele matern este imposibil de replicat si se adapteaza perfect nevoilor bebelusului - infografic

Cum influenteaza alaptarea tensiunea arteriala a bebelusului

Alaptarea imediat dupa nastere sau primul vaccin al bebelusului

5 moduri in care alaptarea promoveaza legatura speciala dintre mama si bebelus

Informatii complete despre alimentatia bebelusului:

Alaptarea bebelusului - ghid complet

Hranirea bebelusului cu lapte formula - ghid complet

 Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII